Sevgili monalisa,
Yukarıdaki yazınız ve serzenişinizle benim de hislerime tercüman olmuşsunuz.
Siteye sadakatimi sürdürmekle birlikte, artık burada kendimi ait hissetmiyorum.
Bu site engeller, engelliler, hastalıklar, sağlık raporları, engelliler için ürünler vs. konusunda geniş ve son derece faydalı bir bilgi kaynağı ve paylaşım alanı olmanın dışında; eğlence, sosyalleşme, mizah ya da aktüel konularda da kendiliğinden üstlenmiş olduğu kamuoyu imgesi oluşturmasıyla dikkatimi çekmiş, benim gibi engelli olmayan birisi için de alternatif bir toplumsal alan olarak aidiyet sağlamıştı. Sitede sanal olarak tanıdığım bazı dostlarla buluşmalarım ve tanışmalarım, bu aidiyeti ve toplumsallığı pekiştirdi ve çeşitlendirdi.
Sohbetlerinden ve yazılarından zevk aldığım sizin deyiminizle “eli kalem tutan” insanların yazdıklarını okumak benim için güzel bir köşe yazısı okuma tadındaydı. Herhangi bir konuda farklı değerlendirme ve görüşlere ulaşabileceğim bu yazılara cevap verebilme olanağı ise apayrı bir performans seçeneği oldu. Belki kişisel olarak benliğin kendisini ortaya koyma biçimidir. Belki insanoğlunun içinde var olan; öfke çekerek, ilgi toplayarak, tasdik edilerek ya da kınanarak sosyal sermaye biriktirme ve fark edilme isteğinin ortaya dökülebileceği bir alan olarak hizmet etmiştir.
Forumlara yazılanların anında yayınlanması ve anında yorum almasının cazibesini ise ilk kez yaşadım sanal ortamda.
Gel gelelim site gün geçtikçe tüketim odaklı bir sanal evrene dönüşmeye başladı. Kendine lazım olanı al ve çık, emek vermeden, düşünmeden, araştırmadan, okumadan öylesine bir iki lakırdı yap ve cevap bekle, günlük yaşantında söyleyemediğin şeyleri kullanıcı adınla söyle ve rahatla… ve son zamanlarda otoritenin her yerde olduğu gibi tipik “ben ne istersem yaparım”, “ben ne istersem söyleyebilirim” tutumu ile benim okuyabileceğim bir şeyler ve birileri kalmadı burada. Dolayısıyla yukarıda izah etmeye çalıştığım yazma sebeplerim de ortadan kalkmış oldu.
İnsan “kendi gibi” olanlarla daha kolay sosyalleşiyor, daha kolay kaynaşıyor, daha çok paylaşıyor, daha hoş vakit geçiriyor elbette. Site her ne kadar engelliler sitesi olsa da, engelli beden ve sağlam beden ayrımında değildi kendim gibi birilerinin olduğu mekanda bulunmak. Ve kendim gibi insanların birisi hak vaki olduğu için, kimileri bilmediğim nedenlerden, kimileri ise otoritenin bildiğim ve hayretler içinde okuduğum incitici tavırlarından dolayı gittiler ne yazık ki.
Ben de diyecek son söz’ü bulamıyorum. Sizden kopya çekeyim: Yolunuz açık olsun eli kalem tutan insanlar.