Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Size hiç "Sen askere gitmedin, anlamazsın" dediler mi?

Askerligi 18 ay yapmis birisi olarak anlatmak istedigim bir cok sey var.
Hani hep derler "mantigin bittigi yerde askerlik baslar" bu kelime tam da askerlik icin bicilmis kaftan.
Ilk olarak askere "en buyuk asker bizim asker" nidalariyla omuzlarda yolcu edildim.Bilemezdim oraya gittigimde en kucuk askerin ben olacagini:)Nizamiyeden girdikten sonra hersey degisti.Bizi karsilayan cavus ilk once,yani nizamiye kapisindan girer girmez, bize uygun adimi ogretti.sag sol, sag sol sesleri arasinda 3 numara trasimizi olmak icin kasap berberlerin oldugu yere gittik.Gulmeyin ha!Uygun adimlarla berbere gitmek cok onemli.Iste o gun basladi uygun yuruyusumuz, 3 ay boyunca gunluk ortalama 6 saat uygun yuruduk.Alay komutanina, her ictima oncesi(gunluk 3 defa) ne kadar uygun yurudugumuzu gosterdik.Albayimiz her yuruyusumuzun sonuna dogru bagarmaya baslardi elinde mikrofon, sen orta da ki!Sen lann o.cocugu sana diyorum,ayagini duzgun atsana pezevenk!(Hala merak ederim kim di o pezevenk :confused:Ben ortalardaydim:)(onun yuzunden tekrar bir tur daha devam ederdik toren yuruyusumuze, bilmem lazimdi)Ben asker yetistirmiyorum savasci yetistiriyorum! derdi cogunlukla alay komutanimiz:eek: (savas icin uygun adim sart tabi komutanim derdim icimden):)Sonrasinda yemin ettik her asker gibi.Iste hersey o yeminden sonra basladi,tufekler verildi,nobetler basladi,egitim sartlari degisti ama toren yuruyuslerimiz hic degismedi aksatmadan devam ediyorduk.Yemege,koguslara,hatta sicm..ya bile giderken, yanimda bi arkadasim varsa uyum sglamak adina ayaklarina bakardim ki, aman bi terso durum olmasin diye!:DSonra 1 hafta suren atis talimi;) evet, yanlis okumuyorsunuz!Topu topu bir hafta surdu:confused:Savasci yetisdirdigini bas bas bagaran komutan, askerlerine sadece 1 hafta atis talimi yaptirdiktan sonra, sadece askerlere 6 mermi kullandirarak, atis olayini bitirdi.(tufek atislarindan daha onemliydi nizami yurumek)
Ben, Bilecik 9.Jandarma er egitim alayinda askerlik yaptim ve bizim alayin askerleri 10 kisilik tim olarak yetisir, tim olarak dogu`ya gonderilirdi ayni karakolda askerlik bitene kadar kalirlardi .Bati`ya hic bir asker gonderilmezdi. Onbinlerce asker en iyi bildikleri "uygun" adimlarla dogu`ya yollandi.Ben ehliyetliyim diyerek aralarindan ayrildim, sonlari ne oldu bilmiyorum.Ehliyetimi de habersiz verdigim icin boluk komutanindan dayak yedim;)
Usta birligine gittim Bayburt`a 2 ay sivil istihbarat soforlugu yaptim.Havaliydim.Aracimda 47 tane plaka vardi. Top sakal birakmistim saclar uzun;) Gizli gorevler bekliyordum, kahvehane gibi kalabalik yerlerde kim ne konusuyor diye dinleyebilirdim,Insanlarin agizlarindan bilgi alabilirdim;) ama 2 ay boyunca alay komutaninin karisini kuafore goturup getirmekten baska bi is yapmadim:mad:Sonunda boluk ictima alanindayken, sivilim ya arabanin anahtarini elimde tesbih gibi sallarken onlerinden gectim:Dboluk komutanimiz yanina cagirdi 2.dayak yememde burada oldu;)Ertesi gun beni aldilar istihbarat soforlugunden, gunluk 8 saat nobet yazdilar. Saci sakali kestim tabi:D Artik nobetten bikmistim bir gun nobet donusu gece 4 saatlerinde tufegin agzinda mermi kalmadigini anlamak icin cavusla beraber doldur bosalt yaptim.O an patladi mermi iste 250 kisilik karakol disari firladi subaylarla beraber yine dayak yedim tabi:D
Bir gun boluk komutani beni yanina cagirdi.Binbasi`nin soforlugunu yapacaksin dedi, emredersiniz komutanim dedim ciktim odadan;)1 ay sonra soguk basladi:eek:yollar kar,buz binbasiyi alay komutanlik binasina gotururken keskin bir sola donuste, sol arka tekeri kaldirima cikardim:DBinbasiyi dikiz aynasindan bi yukseldigini gordum ondan sonrasinda arkamdan bi yumrugun gelisini.Sonrasini istesenizde anlatmam :DNeyse binbasi da istemedi beni yaninda o gorevden de alindim;)
Yine nobet tutmaya basladim gunluk ortalama 6-8 saat.Askerligimin bitmesine yaklasik 6 ay var;) Bir gun gece egitimi yapilacak ben nobetlerden asiri yorgunum ama gece egitimine albayimiz herkesin katilmasini istiyor ne yapmaliyim diye dusundum sonunda koguscuyla nobetci cavusu kafaya aldim beni hasta gosterecekler. kogusa ciktim ranzada yatiyorum.Disarda egitim basladi, ben de SIKILDIM kalktim yerimden koguscuyla girgir yapiyorum.Uzerimde askeriyenin verdigi beyaz yun iclik var altli ustlu yani takim.Birden kapi acildi iceri alay komutani ardindan boluk komutani girdi.:eek:Kacamadim.Bu asker ne ariyor dedi, kimseden ses yok!Bana sordu ne yapiyorsun burada niye egitimde degilsin diye, ben de hasta oldugumu soyledim.Bana sivilde ne is yaptigimi sordu anlatmaya basladim.Iste o gece albay soforu oldum:D

Daha uzun anlatmak isterdim o kadar cok sey var ki!Kisaca askerlige mantigimi kaptirdim, karsiliginda da uygun adim ogrendim;)

bence sacmalık bu zamanda.ama eskıden atalarımızcan askerlık yapmayan sıgara ıcmeyene kız vermeyız dıyorlarmıs :)

askerliğini yapmayana kız verilmez sözü birazda,kızın nişanlılık süresinin uzamaması ve evlendiği zaman 18 ay boyunca asker yolu beklememesi için söylenmiştir...

nice askerliğini yapmış insanlar var..gel gör ki içinde karakter yok...

heheh orası bellı degıl :) askerlık 15 ay oldu dıkanı cekerım..:)bahs ettıgım etıgımız sey baska bır sey abla :)
dedıgın gıbı nıce nıce askerlık yapmıs ama ınsan malesef karekter vb... hıc yok.

bahsedilen konuyu çok iyi anladım besalti..ben sadece konuyu genişlettim...ben *askere gitmeyene kız verilmez*sözünün başka bir amaçlada söylenildiğine dikkat çekmek istedim..

ama eskidendi o gectı:) evet hala bu potansıyelde bırılerı var ıse yazık...fakat mılletımız duyarlı bilgidırler...

besalti,istersen aramızda polemik çıkmasın....

gçen hafta askerden komşu oğlu geldi.anlattıklarıyla askere gitmeme gerek yok onu çok iyi anladım:)
nöbette uyuya kamış diye tekmelerle nasıl uyandırıldığını,tabur önünde bir komtanın bağırarak onu nasıl rencide ettiğini hepsini anlattı.bunlrı anlamak için askere gitmeye geek yok. insan oğlu dayağın ne olduğunu ve duygusunu biliyor. aşağılanma duygusunuda ailleden uzak gariplik dugusunuda.herbi duyguyu biliyor.
kardeşim asker şimdilik telefonda hiç bişey anlatmöıyor ama çok gururludur nasıl dayanıyor bilmiyorum.arkadaşlarının asker anıları onu okadar korkutmuştuki ablasının bitanesi askere gitmede mekik cekiyordu,dabıllar aldı kas yapayım zorlanmayayım diye.yani cocuklara eziyet başka bişey değil bide aileye aanneme asker kelimesi yetiyor iki gözü iki ceşme.:(

mecburi Askerlik günümüzde lüzumsuz. hem askere gidenin geleceğinden 5,5 ay bu uzun dönemler için 15 ay almadır. hemde devlete büyük bir masraftır. askerlik meslek olmalıdır.

merhaba

konuya görünce biraz moralim bozuldu ama acı gerçekler maalesef. öyle diyen ve sürekli aynı şeyleri konuşan bi arkadaşım var. kendisi çok iyi niyetli ama halden anlamıyor bazen. 6 ay askerlik yapmış oda ankaraya 70 -80 km uzaklıkta bi yerde sanırsın gece gunduz şırnak ta hakkaride operasyona katılmıs gibi anlatıyor anlattıgıda sabah kalk askerleri kaldır ot topla:D v.s. bende diyorum seninki askerlik yapmaksa.... bende hiç birşey bilmiyorum ve yutuyorum diyorum:D kim istemezki asker olmak. ben şahsen asker olmayı helede astsubay v.s. görevlerde olmayı çok isterdim.

ilker: "Lodos bence onun için de başka işler var ben inanıyorum ki hiç bir asker gizli belgeyi internet ortamına vermez..."

İlker bu düşüncene kesinlikle katılmıyorum. Günümüz teknoloji, internet,bilgisayar çağı ve telefonların bile dinlendiği bir ortamda, bilgisayarların internet aracılığıyla iletişimde bulunmanın güvenliğini sağlayacak askeri donanıma sahip bir çok şifre,güvenlik yolu var. ayrıca bu şekilde askeri belgelerini int.ortamında verildiğinin kanıtı ise son irtica belgesinin internette dolaştığını görmezden gelemeyiz.
Ha dersen güvercinlerin ayağını mektup yaz, öyle haberleş o daha güvenli bişey demem.

Askerliğin insana kazandırdıklarını inkar edemem
Hayatta hiç sevmediğim şey emir almak, başkalarının buyruğu altında yaşamak ama
söz konusu vatan olunca gerisi teferruat oluyor
Büyük bir onurla yaptım askerliğimi
Budemek deyilki vatana hizmet sadece askerlik yapmak
Herşeyi iyi bilmek...içinde askerlik yapmak gerekmiyor
....

Askere Gitmeyen Anlamaz Tarzında Bir Cümle Kuran İnsanın Aslında Hayatında Askerlik Kadar Onu Etkileyen Bir Şey Yaşamadığını Gösterir. Yani Dar Kafalılıktan Öte Bir Şey Değil. Oda Bu Yaşadığı Tecrübeyi Bir Şey Zannedip Kendini Bi Şey Yapmış Gibi Hisseder. Hiç Bir İnsan Eşit Değildir Herkesin Aynı Tecrübeleri Yaşamış Olması Beklenemez ..

Zor iş...

Bende Tip1 diyabet olduğum için gidemedim.1 hafta Ankarada GATA 'da yattım askeri hastanede.Gerçekden o bir haftalık yatış ta bile bir çok anım oldu :)

Ama askerliğin nasıl bir şey olduğunu hastanesinde yatarken bile hissedebiliyorsunuz.Ben gitmediğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Ayrıca askere giden hemen herkesin bir lafı var:Askerlik Türkiye'de sadece ve sadece 3 ay...

Acemilik bitince herşey bitiyor...

Madem öyle bizlerde rahatlıkla 3 ay askerlik yapabilirdik.

Aslında artık bir klişe olan bu laf, eminim ki herkesin kulağına bir kez de olsa çalınmıştır. Evet askerlik görevi kutsaldır kolay bi iş olmasa gerek ama bu klişe lafın daha çok yuva özlemini, hasreti, kahvede okey oynamayı vs.vs şeylerin özlemini dile getirmek için sarf edildiği inancındayım.
Fiziki yaptırımların bolca olduğu asker ocağında, yorgunluk had safhadadır buna eminim, ama bunu anlatmak için "sen askere gitmedin anlamazsın" deneceğini sanmıyorum.

Bir de şu var riskli bölgelerde askerlik yapanlar (Hakkari, Şırnak vs.vs) askerden döndükten sonra mutlaka orada yaşadıklarını ister istemez dışarıya yansıtıyor.
Nerden mi biliyorum ?
Kardeşim askerliğini doğuda Şırnak da yaptı, ve eve döndüğünde bir tuhaftı. Hiç anlatmadı bişey, hani derler ya "askerlik anıları" diye, kardeşim sanki hiç askere gitmemiş gibi tek kelime etmedi. Bir iki kere komutanlarından, girdiği operasyonlardan bahsetti o kadar. Psikolojik olarak yıprandığını gözlemledim. Bu ayrı bir konu tabi.

Bunun dışında askerlik yapma ile adam olmayı birbirine bağdaştırmanın tek nedeninin, hani şu az önce dediğim "askerlik anıları" ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Ballandıra ballandıra anlatırlar hepiniz duymuşsunuzdur mutlaka. Komutanı döven bile çıkar aralarından :p:D
Toplumumuzda şu görüşün çoğunlukta olması (askere gittin mi adam olursun ) tamamen disiplin bakımından söyleniyordur. Eee asker ocağı disiplinli bir kurumdur. Ama sen bir anne-baba olarak oğluna gerekli disiplini vermemişsen küçüklükten başlayarak, o çocuk askerde ancak şamar oğlanı olur:D Döner gelir, gururuna yediremez sallar da sallar, şöyle yaptım böyle yaptım diye.
Küçükken sünnet olmadan erkek adam olunmaz baskısı vardır, yaş 20 de askere gitmeden adam olunmaz baskısı, askerlik sonrası evlenilmeden adam olunmaz, evlendikten sonrada erkek adamın erkek çocuğu olur baskısı, baskı da baskı yuhh !
Abicim biz ne zaman adam olacaz..?

Üst Alt