Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastalarının EKPSS'ye hangi statüde girecekleri daha net belirlenmeli!

Yeni yasaya gore evlenme ehliyet alma cocuk dogurup bakma haklari geliyor.ayrica hastanelerin denediminde gorev alabiliyoruz.ayrimciliga maruz kalmamamiz adina ufak yetersiz adimlar. Taslak metninin bulundugu web sayfasini paylastim okuyabilir taslak hakkinda degerlendirmede bulunabilir yorum yazabilirsiniz.degerlendirme formunda yollayacaginiz email adresi yaziyor

http://www.aktuelpsikoloji.com/ruh-sagligi-yasa-taslagi-askiya-cikti-17472h.htm

konuya devama gerek yok ilk gün ne yazmışsam arkasındayım, vay bee o zamanlar demişim olurda bana yanlışlıkla zihinsel yazarlarsa ortalığı inletirim diye. içime doğmuş demek

hem aile sosyal politikalar bakanlığı hem ösym zihinsel yazdı kağıdıma bir hafta uğraştım

aile sosyal politikalar bakanlığıı ile ösym merkezi arasında mekik dokudum ama kimseye laf anlatamadım genelden girmek istiyorum yanlışlık yapıyorsnuz diyorum kimse oralı bile olmuyordu

en son dilekçe yazdım gönderdim tüm evraklarımı ösym nasılsa düzeltir :)

Skolyoz23

Bence siz yanlış biliyorsunuz. Bu kadar şizofreni hastası zihinselden girip atanıyorsa, Devlet bunu gözden kaçırmış olamaz. Benim şizofreni raporumda hepsi işaretli ( Zihinsel, Ruhsal ve Duygusal ) şimdi ben geri zekâlı mı oluyorum ? Bence olayın yanlış anlaşılma sebebi şu: Sadece zeka geriliği olan hastalar zihinsel hasta zannediliyor. Hâlbuki şizofrenide zihinsel bir hastalıktır ve beyindeki hasardan veya genetik altyapı kaynaklıdır. İlaç kullanarak ve psiko terapilerle beyindeki hasar kısmen onarılabiliyor ve hastalık belirtilerinin bir çoğu ortadan kalkabiliyor. Bu yüzden dışarıdan görenler diyor ki; " aa bununda neyi var ki rapor vermişler, baksana sapasağlam benden bile zeki " diyebiliyorlar. O açıdan bakarsanız geçmiş tarih de büyük icatlar bulmuş Profesör ve bilim adamlarının bir çoğu Şizofreni hastasıydı. Bunlardan aklıma gelenlerin, bir tanesi herkesin bildiği ünlü Fizik Profesörü Albert Einstein diğeri ünlü matematik Profesörü John Forbes Nash' dir. Şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklar, beyin hasarı kaynaklı olduğu için zihinsel olarak değerlendiriliyor. Zihinsel olarak değerlendirilmesinin sebeplerinden birisi de şizofreni ve benzeri hastalıklara sahip kişiler, hastalığın alevlenme dönemlerinde düşüncelerini toparlamakta zorluk çekebiliyorlar. Mesela kişiye o an adını bile sorsanız size cevap veremeyebilir. Aynı kişi hastalığı pasif dönemde sizden kat kat bilgili bir insan gibi sizinle konuşabilir. Sınav zamanında, hasta olan kişinin hastalığının alevlenme dönemine denk gelip gelmeyeceğini bilemeyecekleri için Devlet bu şekilde sınava girmelerini uygun görüyor olabilir. Tabi ki Şizofreni hastalarının hepsi çok zekidir veya aklı yerindedir diyemeyiz ama bu hastalığında kendi içinde alt kategorileri var ve kimisinin hastalığı çok ağır seyrediyorken, kimisi erken tedaviye başlandığından veya hastalığı hafif geçirdiği için dışarıdan size çok normal bir insan olarak görünebilirler. Ekpss sınavı konusunda bana katılırsınız veya katılmazsınız bilemem ama zihinselden kabul edilmelerinin nedeni, yukarıda bahsetmiş olduğum konulardan kaynaklanıyor olabilir.

ben genelden gırdım bence zeka gerılıgı olmayan herkes genelden gırmelı gercekten zıhınsel olan arkadasların hakkına gırılmemelı . zıhınsel olmayıpda zıhınselden gırıp onumuze gecen cok kısı var gercekden zıhınsel olunsa zıhınselın sorularında bıle zorlanılır.

VAAS bay akıllı vaas bu kadar millet salak enayi genelden giriyor bir tek sen zekisin, aç sınav başvuru koşullarını iyice oku, zihinselden girenleri açıkça belirtmiştir ösym,
zihinsel sınavına girenlerin raporlarında tanı kısmında ya zeka gerikliği yada ıq düşüklüğü gibi belirgin tanımlar istiyor, yok arka da zihinsel işaretli yok bilmem ne kafanızdan uydurmayın. bizim de öyle

2018 yılında ösym gönderdiğim dilekçem de zihinsel sınava giremeyeceği mi belirtmiş, çalıştığım kurumda kız zihinselden girmişti şizofreni olmasına rağmen, kendisini uyarmıştım defalarca suç işliyorsun yazık etme emeklerine

yapılan inceleme sonucunda memurluktan atıldı ve aldığı tüm para faizi ile istendi, mahkeme süreci ne alemde bilemem şu anda ama mahkemelik oldu

yani güzel kardeşim hayat senin hayatın aradan 5 sene geçer bir soruşturma açılır bir denetim yapılır sonra ah kafam vah kafam deme
her şeyin kolayına, haram yoluna kaçmayı bırakın

sen kendini üstün zekalı görüyorsun o anlattaklırana bakılırsa e madem güzel kardeşim şizofren hastaları zekidir neden gidip zihinsel sınav sorularını çözmek istiyorsun

misal aşağıdaki resimde saat kaçı gösteriyor veya Türkiyenin başkenti neresidir, İstanbulu kim fetih etmiştir gibi zihinsel sınavına girecek adayların aynı soruyu çözüyorsun?

yazık değil mi !!

hayatın da hiç zihinsel hasta birini görmedin mi ? eminim görsen kendini aynı sınava koyacak şekilde şartlamaz hem kanunlara hem vicdanına yenik düşmezdin.
zira kul hakkı günahtır. çünkü onların sorularını çözerek onların önüne geçiyorsun çünkü onlar gerçekten zihinsel hasta ama bizler değiliz !!!

meb'e yeni atananlardan oluşan bir grubumuz var. orada bir arkadaş zihinselden girmiş ve kendisi şizofreni. göreve başladıktan sonra ataması iptal edildi. üstelik atandı diye bir sürü yükün altına girmişler,iptal olunca her şey tepetaklak olmuş. bilginiz olsun derim.

Ali Tezel isimli SGK uzmanının bir yorumuna denk geldim. """ Şizofreni tanılı bir kimse normal devlet memuru olamaz; engelli sınavıyla olabilir""" şeklinde bir ifadesi vardı. :) Ama bende böyle olmadı

@Skolyoz23
Çok güzel yazmışsın Helal olsun sana. Bravo

@Skolyoz23
1- " @VAAS bay akıllı vaas bu kadar millet salak enayi genelden giriyor bir tek sen zekisin, aç sınav başvuru koşullarını iyice oku, zihinselden girenleri açıkça belirtmiştir ösym,
zihinsel sınavına girenlerin raporlarında tanı kısmında ya zeka gerikliği yada ıq düşüklüğü gibi belirgin tanımlar istiyor, yok arka da zihinsel işaretli yok bilmem ne kafanızdan uydurmayın. bizim de öyle "

Cevap: Önce insanlara nasıl hitap edeceğinizi öğreniniz. Ben zeki olduğumu iddia etmiyorum sadece konu hakkındaki düşüncelerimi söylüyorum. " bu kadar millet salak enayi " diyerek burada demagoji yapmayınız, yazılarım da insanlar hakkında salak veya enayi kelimesini kullanmadığım gibi imasında dahil bulunmadığımı okuyanlar görecektir. Yazdıklarımı iyi okuyup anlamadığınız belli ki; Kafamdan uydurduğumu söyleyip benimle dalga geçer bir üslup ile " yok arka da zihinsel işaretli yok bilmem ne kafanızdan uydurmayın " demişsiniz. Benim yazdıklarıma bakın orada demişim ki; Engelli raporumuzun tanı kısmında zihinsel, ruhsal, duygusal olduğu belirtilmiş.

2- " sen kendini üstün zekalı görüyorsun o anlattaklırana bakılırsa e madem güzel kardeşim şizofren hastaları zekidir neden gidip zihinsel sınav sorularını çözmek istiyorsun " demişsiniz.

Cevap: Yazdıklarımı dikkatli okumadığınız belli

3- " misal aşağıdaki resimde saat kaçı gösteriyor veya Türkiyenin başkenti neresidir, İstanbulu kim fetih etmiştir gibi zihinsel sınavına girecek adayların aynı soruyu çözüyorsun? "

Cevap: Ekpss' de zihinsele sorulan sorulara baktım, sizin yazdığınız sorular kadar basit değiller.

denizkızı
Rapor oranı yüzde kaç ? Engelli raporunun tanı kısmında, zihinsel bölümü işaretli mi ? Şizofreninin hangi alt kategorisinde yer alıyor ? Bu konular da bilgi verebilir misiniz ?

[FONT=Verdana]Ali Tezel isimli SGK uzmanının bir yorumuna denk geldim. """ Şizofreni tanılı bir kimse normal devlet memuru olamaz; engelli sınavıyla olabilir""" şeklinde bir ifadesi vardı. [/FONT]:)[FONT=Verdana] Ama bende böyle olmadı [/FONT]

Dediğinizi tam anlamadım ? Şizofreni birisi memur olamaz ama Ekpss ile olabilir ama bende öyle olmadı derken ? :D

yukarıda yazdığım tüm sorular çıkmış ekpss zihinsel sorularıdır. ve yukarıda yazdığım her şey harfiyen doğrudur, tanı kısmında zihinsel hastalığa dair bir ibare yok ise zihinsel sınavına girmeniz kanunen suçtur ve bu şekilde bana siz yanlış biliyorsunuz diye hitap edip bu kadar şizofreni zihinselden giriyor devlet yanlış yapamaz diyerek insanları yanlış yönlendirerek elbetteki diğer hakkı ile sınava yani genelden giren şizofreni hastalarını enayi ve salak yerine koymuş olmuyor musunuz ?

artı şuanda yanlış beyan vermekten suç da işlemiş oluyorsunuz

ösym başvuru şartlarını okursanız kimlerin zihinselden gireceği ap açık bellidir bu konu yoruma dahi açık değildir.
şahsen kendim atandığım halde bu şekilde sınava giren bireyleri affetmiyor kul hakkına girdiği için hukuk yönden şikayetlerimi yapıyorum

en son Cumhurbaşkanlığı Strajeji Başkanılğına yazmış olduğumuz şikayet başvurusuna cevap olarak yakın bir sürede engelli sınav ataması yapılan kişilerin ilgili uzmanlar tarafından hukuki şartlara uygun olarak atanıp atanmadıkları kontrol edileceğini belirten resmi bir cevap aldık (bunu kurum olarak yazdık tüm il bazında haksızlık yapıldığını müdür beye izah ettim ve saolsun duyarlı biri olarak kurum olarak üst yazı yazdık)

yani işin özü güzel kardeşim ben zihinsel sınavına hazırlanan o kardeşlerimi o dostlarımı çevremde gördükçe onların haklarını yedirmeyeceğim kimseye

haktan hukuktan mı bahsediyosun memleketin çivisi çıkmış arkadaşım burda genelden girmesi gerekn zihinselden girenlerimi haksız görüyosun kraldan çok kralcılık yapmayın

Paranoya

Bu adam beni anlamamak için ısrar ediyor. Ben diyorum ki; Bir kişi zihinselden girmemesi gerektiği halde zihinselden sınava giriyor ise bunu denetlemesi gereken kurum ÖSYM başkanlığıdır. Sonuçta Ekpss başvurusu yapılırken Engelli Sağlık Kurulu raporumuzu da bu kuruma veriyoruz. Ekpss mevzuatını ben bilmem, uzmanı da değilim ama Engelli Sağlık Kurulu raporunun Engel Grubu bölümünde Zihinsel engelli yazdığı halde sen bu adama " kardeşim sen zihinsel engelli değilsin, zihinsel engelli sınavına giremezsin " diyemezsiniz. Üstelik bu kişiler zihinsel engelli kategorisinde sınava girip atanarak memur oluyor ise bu devletin suçudur. O zaman bu adam Ekpss' ye başvuru yaptığında, başvuruyu kabul eden kurum ve memurun " Bak kardeşim Engelli Sağlık Kurulu raporuna baktık, Şizofreni olanları zihinsel kategorisinden sınava alınmıyor, senin genel engelli bölümünden sınava girmen gerekiyor, gel bunu düzeltelim " demesi gerekiyor. Başvuruyu kabul edip, bu kişinin atamasını yapıp, ondan sonra seni işten çıkarıyoruz sen şizofreni olduğun halde zihinsel kategorisinden sınava girmişsin hadi bakalım sana verdiğimiz aylıkları da faiziyle birlikte bize geri öde derseniz, asıl vicdansızlık ve haksızlık budur. Sınava girişine izin veren devlet, atamayı yapan devlet bunları yaparken, o başvuru evraklarını hiç incelemiyor mu ? İncelemiyor ise burada bana göre suçlu olan başvuruyu yapan değil o evrakları inceleyip gerekli uyarıyı ve düzeltmeleri yapmayan devlet kurumlarıdır.

@Skolyoz23 " artı şuanda yanlış beyan vermekten suç da işlemiş oluyorsunuz " demişsiniz.

Eğer dediğiniz gibi bir yasa veya kanun yok ise gereksiz yere bu insanları sağa sola şikayet ederek işten attırmaya çalışıyorsanız, asıl suç işleyen ve kul hakkı yiyen siz oluyorsunuz.

VAAS kardeşim sen anlamamakla ısrar ediyorsun çünkü ya zihinselden atanmışsın ya da zihinselden sınava gireceksin, sana milyonlarca kez diyoruz ki ösym başvuru klavuzunda kimlerin zihinsel sınavında gireceğini yazıyor
diyor ki; Engel Grubunda zihinsel işaretli olsa dahi eğer tanı kısmında zihinsel hastalığına dair bir teşhis yoksa yani IQ düşüklüğü zeka geriliği vs kesinlikle GENELDEN girecek ve ilerde oluşacak problemlerde bu durum başvurucunun sorumluluğundadır.

bu kanundur güzel kardeşim yarın kurumlar arası bir denetlenme olduğu takdir de sen kendini de parçalasan bana ne kardeşim ösym başvuru yapan adam beni zihinselden kayıt etmiş banane ne desen bile hem aile sosyal politikalar bakanlığında ki başvuru formunda hem de ösym başvuru koşullarında yazar ilerde doğacak sorumluluk başvurucuya aittir hiç bir şekilde hak iddia edilemez. aynen böyle yazar

bak ben de aile sosyal politikalar bakanlığına gittim zamanında oradaki bayan işleyişi bilmiyordu sanırım ben başvuru formuna ruhsal duygusal yazmama rağmen o şekilde imzalamama rağmen altına zihinsel yazmış (yanlış yapmış bilmiyor o da bir çalışan) sonra ösym merkezine gittim başvurumu kayıt alan adana ruhsal duygusal dedim o beni dinlemedi raporumun arka kısmına bakar zihinsel yazdı

ne yaptımsa düzeltmediler

ama kanunlar klavuz ap açık zihinselden giremeyeceğimi söylüyordu bende madem ben yanlışsam ösym merkezine raporlarımı ve başvurumun örneklerini gönderdim hangi statüden girmem gerekiyorsa o statüden girmek istediğimi belirttim (elimde delil olsun eğer yine zihinsel derlerse onların suçu olurdu))

10 gün sonra gelen cevapta klavuzdaki yukarıda yazdığım yeri koplaya yapıştır yapıp kesinlekle GENEL den girmeniz gerektiğini ve bu şekilde düzeltildiğini, ilerde olabilecek herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına yaptığım davranış içinde teşekkür edilmiştir.

şükürlür olsun hakkımla girdim derece yaptım.

yani benim güzel dostum sen sırf şu anda kendini kandırarak sınav kolay olsun atanayım diyerek kendine kötülük yapmış oluyorsun çünkü ilerde en ufak bir soruşturmada aldığın tüm maaaşlar faizi ile geri alınacak, sen istediğin kadar mahkemeye git şikayet et.

gün gelir aradan 3- 5 sene geçerse gel buraya yaz olur mu
bu şekilde atanan ve hala 3 - 5 senedir çalışanlar var ama yapılacak olan bir düzenleme ile geçmişe dönük tüm raporlar kontrol edilmeye başlandığı takdirte usüle aykırı atanma nedeniyle işinizden olacaksınız.

çünkü iki farklı kurumda (başvuru şartlarını okudum diyorsunuz) ve iki yerde de (başvuru koşullarının doğru olduğunu kabul ediyorum olabilecek herhangi bir problemin başvurucuya ait olduğunu ve hiç bir hak iddia edemeyeceğimi beyan ederim diye aynen böyle bir yazıyı kabul etmiş oluyorsunuz.) ösym sisteminde elektronik ortamda kabul ediyorsunuz başvuruyu tamamlayarak, aile sosyal politikalar bakanlğında ise fiziken imza atmış oluyorsunuz

karar sizin
unutmayın kimsenin haberi olmazsa ile Yaradanın bu haksız kazançtan haberi olacak
sizi ve sizin gibileri Allaha havale ediyoruz ve önümüzdeki bu 3 yıl içinde bu şekilde atananların işlerinden atıldığı haberlerini daha çok duymak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

konuyu uzatmaya gerek yok, Allaha emanet olun...

Zihinselden girmek için özel tanınızın olması lazım. belli başlı bazı açıkları var sistemin, eğer bu sistemden yararlanırım girerim sorular kolay nasıl olsa atanırım gibi şeyler düşünmeyin sakın, ilerde başınız çok ağırır.

Skolyoz23 Detaylı açıklaman için teşekkür ederim. Memur değilim, başvuru da yapmadım, sınava da girmedim. Ben burada sadece konu hakkındaki görüşümü belirtiyorum. Konunun aslını öğrenmeye çalışıyorum. Bana, Ekpss başvuru kılavuzundaki bu maddelerin bulunduğu evrakın resmini çekip yollar mısın ? veya resmi internet sitesinin bağlantısını burada paylaşır mısın ? Bende incelemek istiyorum.

sonradan deli olup geri hizmete çekilmiş bunlar normal zaten sınava girmeden şizofreni olsaydı almazlardı zaten kanunda yazıyor rapor istiyorlar ögretmen olabilir diye 2 ci bişey devamlı görevini yapmasına engel akıl hastalıgı bulunmamak diyor kanunda 657 sayılı Kanunun 48/A-5 bendinde şu hüküm yer almaktadır:
[FONT='inherit']"7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak." [FONT=Verdana]@mehtapsolmaz

[/FONT]
[/FONT]
;););););););););););););););););););););)

ekpss yle olabilir zaten onda hemfikiriz şizofren memur olabilir kanun kanunla çelişiyor burdaki farkı anlamadım normal ögretmende normal kpss de sıkıntı çıkıyor ekpssyle ögretmen veya memur olunabiliyor olarak atanabiliyorlar ama

sorun heyet raporunda zihinsel kutucuğunun işaretli olmasında. Ösym sınav kayıt memuru direk o kutucuğa bakıp işaretleme yapıyor çünkü.

fringe

Aynen, memurların konu hakkında bilgisiz ve tecrübesiz olmasından kaynaklı, raporunuza bakan memur zihinsel işaretini görünce formunuza zihinsel yazıyor. Ösym' nin de burada hatası var. Başvuru formunda Ruhsal ve Duygusal seçeneğini Özel Durum bölümüne yazmışlar. Sürekli Engel Grubu bölümünde bir şey işaretlenmezse, kayıt sistemi Ruhsal ve Duygusal bölümünü seçmenize izin vermiyormuş. Raporlar da Kronik yazmadığı için de Sınıflanamayan olarak işaretleyip ondan sonra Özel Durumlardan Ruhsal ve Duygusal olarak seçebiliyorlar. Eğer siz konu hakkında bilgili değilseniz Ösym memurları yüzünden zihinselden girersiniz sonra ileri de " kardeşim sen niye zihinselden girdin, şimdi seni işten atıyoruz, aldığın maaşlarını da faiziyle birlikte geri öde bakalım " derler. Tekrar söyleyeceğim ve bu benim kendi görüşüm, burada engellinin suçlanıp cezalandırılması yanlıştır. Formu dolduran memurların, başvuru formunun nasıl doldurulacağını kimin hangi kategoriden sınava girmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Eğer bu bilgiyi teyit etmeyip, yanlış doldurup bu kişileri sınava sokup atamasını yapıyorsan, o başvuru formlarını dolduran memurları ve üstlerini cezalandıracaksınız...

Zihinsel engel: Konuşma, dikkat, bellek, düşünme gibi zihinsel işlevlerde belirgin bozukluk görülmekte olup, özellikte bellekte ve dikkatte görülen bozukluk belirgindir. Zihin engelliğinde, zihinsel işlevlerdeki bozukluğa eşlik eden bir durum ise uyumsal davranışlardaki yetersizliktir. (bu durum direk zihinle ilgilidir.)
Ruhsal ve duygusal Engel: Ruhsal duygusal hastalıklar, genel olarak duygu düşünce ve davranışlarında normalden farklı görüntüler olması nedeni ile kişinin günlük yaşam aktivitelerini tamamlamada, kişilerarası ilişkilerinde devam ettirmede güçlük yaşaması olarak tanımlanabilir. Duygu düşünce ve davranışlarda yetersizlik, tutarsızlık, aşırılık ya da uygunsuzluklar bulunmaktadır. Bu özellikler; sürekli ya da yineleyici olup, bireyin uyum ve işlev düzeyinin bozulmasına yol açar.
Ruhsal duygusal engelli olan kişilerin zeka sorunları olduğunu düşünmeyin. Depresyon gibi bazı durumlarda düşünceler yavaşlamış olabilir, buna karşın ruhsal sorun her zaman zeka sorunu ile birlikte gitmez.
Ciddi derecede ruhsal sorun yaşayan kişiler duygularını ifade etmede, kendilerini anlatmada zorluk yaşarlar. (bu durum direk ruhsal durumla ilgilidir.)

Ruhsal hastalığı olan arkadaşlardada zamanla tedavi süreci geç başlamış olursaa yada tedavi edilmezse zamanla zihinsel olarakta etkilenir örneğin hafıza kaybı gibi yada günlük ihtiyaçlarını karşılayamacak kadar beyinde değişim olabilir örneğin yemek yeniyi unutmak bunlar birbirlerini tamamlayan faktörlerdir.

zihinsel engelli gozuyle bakmamalılar sızofrenlere zıhınsel engel ayrı bişi john forbes nash mesela matematık dahısı nobel ödüllü şizofren. zıhınsel engellı ınsanı anlarsın zaten konusurken zorlanır .

Son düzenleme:
Üst Alt