Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni hastalarının iş hayatı ve iş bulma zorlukları konusunda deneyimleriniz?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
634
Reaksiyonlar
367
Şizofreni hastalarının çoğunun İŞ HAYATI oldukça zorlu geçer.
Belki sen şizofreni hastasısın diye Kapıdan içeri bir adım bile attırmazlar.
Ben şizofreni hastasıyım diye başın dik gezemez. Durup dururken moralin bozulabilir.
Çünkü Hastalığı'n adını duyan metrelerce uzağa Kaçar.
Bu hastalığı ben mi sen mi o mu istedi, YOK HAYIR. Belkide kader diyebiliriz.
Kimileride şizofreni Hastalığı'nın adını bile duymamışlardır. Duymamış olabailrsiniz. ( bir saniye anlatabilirmiyim...)
Kimse iş vermek istemez, Eeee evlenebilirsen de ne ala.

BUNLARA
BİZ
KISACA
GERÇEKLER
DİYELİM Mİ.
ÖMÜR
BOYU
SÜRECEK
GERÇEKLERDE
DİYEBİLİRİZ
DOĞRUSU.

BURANIN ADI KARALAMA DEFTERİ OLSUN.

HOŞÇA ve SAĞLICAKLA KALIN.

@aydınyavuz

vallahi ben zorlanıyorum.
çoğu zaman müdürümü nasıl boğazlarım diye düşünüyorum,yalan yok :)

çalışmak çok zor bi şizofreni için

bırak işi dogru dürüst ruh saglıgı alanında tedavi bile yok ülkemizde kos koca türkiyede parmak sayısı kadar ruh saglıgı hastanesi var oralarıda berbat [FONT=sans-serif]allah düşürmesin ben adana ruh saglıgında yattım bazı hastaları fırçayla yıkıyolardı hasta bakıcılar sanki araba yıkıyor şerefsiz hasta bakıcının canı sıkıldıkca gelip bi tokat patlatıyodu bazı hastalara..ruh hastaneleri nazi kampı her serviste 50 hasta yatıyordu toplu olarak banyoya sokuyolardı [/FONT][FONT=sans-serif]

[/FONT]

iş baslı basına bir sorun.işkur seni gönderiyor ama kabül edilme sanın sıfır ben en az 150 yere gittim ama nafile artık pes ettim.ayrıca yasadıgım en büyük sıkıntı hastalanıyorum hastaneye yatmam gerekiyor ama beni defalarca yatırmadılar yok sizorfeni hastasıymısım diye bunu yapanlarda işin garip tarafı doktorlar.ben bunun gibi hayatımda yasadıgım yüzlerce sıkıntı yazabilirim bu sayfaya.yani demek istedigim sizoreni hastasının yasama sansı yok malesef ülkemizde...

Ben 51 tane fabrika gezdim işe almadilar

Şizofreniye çalışmak zor

Ben de sizofreni hastasiyim su an mevcut durumumu gizleyerek bir guvenlik sirketinde calisiyorum ama cilarilinca is bulamam herhalde ciddi sorunmuß

Arkadaşlar is yerinde calisirken psikiyâtride yattim is yerindeki herkes deli gözüyle bakiyor normal insanlara davranildigi gibi bana davranilmiyor dislaniyorum bunalima giriyorum ne yapmam lazim yardim edin

paranoya[FONT=sans-serif]
[/FONT]

oo sendemi adana ekrem tok ruh hastalıklarında yattın..bende orada yattım..berbat bir yer..

Arkadaşlar bunları bimere yazın yazınki görsünler

ben hiç bi çalıştığım yere şizofren olduğumu söyleyerek girmedim.yalnız son çalıştığım yerde sonradan şizofren hastası olduğumu söylemiştim.kötü bi tepki vermedi söylediğim arkadaşlar.aslında bi tanesi inanmadı benim şizofren olduğuma.yalnız çalıştığım heryerde davranışların değişik,garipsin şeklinde tepkiler aldım hep.çok kötü,ağır hakaretlerle karşılaştığım çok oldu bazı işyerlerinde.bence bi şizofrenin hastalık oranı yüzde 40 ve altı diilse,çalışması çok çok zor.bizim hastalığımızı stres tetikliyor zaten.iş ortamının doğal olarak bi stresi oluyor,bi de insanların dışlamaları ve hakaretlerinden doğan stres eklenince,sonuç felaket olacaktır diye düşünüyorum.

ASUMAN0

ben şuan çalıştığım yerde engelli statüsünde çalışıyorum..benim iki tane raporum var..paronoid şizofreni %45 - ve okb raporu..okb raporu askeriyenin vermiş olduğu bir rapordu..oran yazmıyor onda..iş yerine başvurdum..görüşmeye çağırdılar..engeliniz ne dediler okb dedim..biz size haber vericez dediler..aynı gün aradılar.işe alındınız gerekli evraklar ve engelli sağlık kurulu raporuyla yarın gelip girişinizi yapalım dediler.gittim ben de ..yanımda her iki raporun fotokopisini de götürdüm..okb raporunu üste koydum,şizofreni raporunu alta koydum..ikisini bir birine zımbala dım verdim..direk üstteki raporda okb yazısını gördüler..alttakine bakmadılar bile..baksaydı lar orada şizofreni yazıyordu..belkide işe almayacaklardı beni..neyse bu şekilde girdim işe..6 ay oldu..ve benden çok memnunlar..işte ön yargı bu..şuan benden çok memnunlar..her defasında bunu söylüyorlar..ama ben direk şizofreni raporunu verseydim..ön yargılı yaklaşıp işe almayacaklardı beni..

fringe arkadaşım senin çalışma hayatının yolunda gitmesi beni çok sevindirdi.başka şizofren arkadaşlarında,çalışma hayatlarının ii gitmesini temenni ederim.fakat senin rapor oranın benim yazmış olduğum kadar olmasa da düşük bi oran.yani sen çalışma arkadaşlarınla ve ortamınla uyum sağlamış olabilirsin ama bence bi şizofrenin çalışma hayatına uyum sağlaması çok zor bişey.dikkat edersen imkansız demiyorum ama çok zor.çünki yazmış olduğum gibi,zaten hastalığı stres,yorgunluk vb. etkenler tetikliyor malesef.bilmiyorum belki de ben çok şanssız birisiyim ya da hastalığımın oranı fazla olduğu için iş hayatımda olumsuzluklar yaşıyorum.sana ve çalışmakta olan tüm şizofren arkadaşlarıma,kolaylıklar ve başarılar dilerim.

ASUMAN0

olumsuz düşünme..eminim ki çok zeki birisin..genelimiz böyle zaten..bence burada şansız olan bizler değil,bizden yeterince faydalanamayan insanlar..çoğunlukla ön yargıların kurbanıyız..

fringe arkadaşım teşekkür ederim.haklısın bazı önyargılı insanlar yüzünden sıkıntılar yaşanıyor.bence de şizofrenler zeki insanlardır aslında ve mesleklerinde çok başarılı olabilirler.zaten başarılı olmuş pek çok şizofren arkadaşımız var.ben kimsenin umutlarını kırıcı bi yazı yazmış olmak istemem.yılmamak,vazgeçmemek lazım hayatta,sonuçta hayat herkes için zorluklarla dolu,sadece şizofrenler için diil.belki bigün bende kendime uygun bi iş ortamı bulurum.önyargıları yıkmak için toplumun bilinçlendirilmesi yanında,bizlerinde çaba göstermesi gerek.umutsuzluk en kötü duygu.allah kimseyi umutsuzluğa sürüklemesin inş.

Bence bir şizofren için en büyük problem işe gitmek için yeterli motivasyona sahip olamamak.onun dışında iş sıkıntısı fazla yaşamadım.benim tek sorunum motivasyondu onuda ilaçlar sayesinde atlattım.şu anda temizlik görevlisi olarak çalışıyorum ilaçlarımı kullanmadan önce aşçı olarak çalışıyordum fakat motivasyonum sıfır olduğu için sadece 3 ay kadar yapabildim

"BİZLERİ YANİ PSİKİYATRİ HASTALARINI ŞİRİNLERE BENZETİYORUM"(Türkiye'nin en köklü üniversitesinden mezun sağlıkçı)
Önemli bir yaramız da damgalanma maalesef, hastalarımız toplum tarafından damgalanarak ön yargılara maruz kalıyor ve toplum dışına itiliyor. Kimi zaman tehlikeli kimi zaman anlaşılmaz görünüyorlar bu sebeplerle sosyal hayatın dışında kalıyorlar. Bunun en önemli nedeni ise ÖN YARGI.Hastalarımızla yakın ilişki kurulduğunda bu ÖN YARGILARIN ne kadar gereksiz olduğu görülüyor...

[FONT=Helvetica]PSİKİYATRİNİN SOKAK ÇOÇUKLARI...[/FONT]

[FONT=Helvetica]Dünyada ortalama her 100 kişi[/FONT][FONT=Helvetica]den birinin şizofreni hastalığının pençesinde olduğu bilinmektedir. Bunun, dünya nüfusuna oranı dikkate alındığında 6,5 milyar insanın 65 milyonu bu hastalığın pençesinde yaşam savaşı vermektedir. Ülkemizde ise, 700 bin kayıtlı şizofreni hastası olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Bu oranlara aileler de eklendiğinde, hastalığın etkilerinin çok büyük bir toplum kitlesini etkisi altına aldığı gerçeğiyle karşı karşıya kalınmaktadır.

Davranışta belirgin sapmaların ortaya çıkmasından itibaren toplum ve bazen de aileler, hastalığı ilkel ve cahil yaklaşımlarla bilimdışı yorumlarla ele almakta, tedaviyi başka yöntemlerde aramaktadırlar.

Son araştırmalar, tıbben kontrol altına alınabilen bu hastalığın tedavisinde, sadece ilaç tedavisinin yeterli olmadığını, psikoterapi ve sosyal destek tedavisinin mutlak gerekli olduğu yönündedir.

Şizofreni hastaları, normal yaşama dönmek için verdikleri inanılmaz zorluktaki mücadelelerinin yanında, toplumdaki önyargı, duyarsızlık, acımasızlık, şefkatsizlik ile de mücadele etmektedirler. Hastalığın yanlış ve eksik bilinmesi nedeniyle, bu hastalar toplum ve bazen de aileleri tarafından izole edilmektedirler.

Yanlışlarla mücadele edilmesi, doğruların öğrenilmesi için ailelerin ve toplumun bilgilendirilmesi, uğraş tedavileri, sevgi ve anlayış ile şizofreni hastalarının aileleri ve toplum ile barışık bir şekilde yaşadıkları, üreten kişiler haline gelebildikleri, ailelerine dolayısıyla da topluma artı katkıda bulundukları artık bilinmektedir.

Şizofreni engelli kişilerin, evlerinin duvarları arasında geçen yalnız yaşamlarından veya sokaklardaki terkedilmişlikten kurtarılması, doğadaki her canlının ihtiyacı olan sevginin, anlayışın onlara da verilmesi için toplumun ve devletin uyanması gerekmektedir.

Rehabilitasyon amaçlı merkezlerin oluşturulması ve yaygınlaştırılması, toplum sağlığı açısından hiç de küçümsenmeyecek bir rakam olan 700 bin şizofreni hastasının ve ailelerinin de diğer insanlar gibi yaşayabilmesi için sosyal desteğin verilmesi gerektiğinin artık bizim ülkemizde de bilinmesi gerekmektedir.

Sevgi ve anlayış, pozitif yaklaşım onların da hakkı değil mi? Bu hakkı onlara da vermek zor olmasa gerek. SUBCOMANDANTE MARCOS
[/FONT]

Şizofren olup da çalışan var mı?

şizofren olupta çalışan var mı ben çalışmak istiyorum .

işin çok zor. inanılmaz ön yargıyla yaklaşılıyor. Ben bipolarım raporum var. Kimse mülakatlarda hastalığımı öğrenince bir sonraki aşamaya yönlendirmiyor

tato78

merhabalar, ben de bipolarım, engelli raporum var, %40. bu sıralar işkurun toplu iş görüşmelerine katılıyorum, bu hafta 2 firma aradı, ben işverene ilaç içtikçe iyi olduğumu mutlaka söylüyorum, henüz iş bulamadım ama umutluyum....

ssometimes

Merhaba,

bende bipolarım. İlaçlarımı içtiğim sürece hiçbir sorunum yok. ( Biri bastıra bastıra damarıma basmadıkça) Ama ilaçlarımı aksatınca pimi çeilmiş bomba gibiyim. Nerede ne yapacağım belli değil

Bipolar ve şizofreni yi ayıran en belirgin fark nedir ? Nedir bu iki hastalığı ayıran şey ?

2 hastalıktada güven sorunu varmı?
Yoksa bana mı öyle geliyor?

Devlet baba sahip çıktı ve insan olduğumuzu hissettirecek ortalama bir yaşantımız oldu. Bu bilinçle işimi büyük bir sorumluluk bilinciyle yapmaya gayret ediyorum Allah devletimize & milletimize zeval vermesin. İhtiyaç sahibi her engelliye gerekli imkanlar sağlansın Amin Ecmain.

İnsanlar bilmediklerinden tanımadıklarından korkarlarmış .

Şizofreni hastalarını tanımaya gayret etseler onlardan korkmalarına ya da dışlamalarına gerek kalmazdı .

Madem iş vermiyorlar ,sokaklar ne güne duruyor

Çıkın sokağa ve kendi başınıza bir şeyler satmayı deneyin

Kronik şizofreni tanılı devlet memuruyum. Bu durum kardeşlerimin bile umurunda değil, aile içinde neler yaşadığımı anlatamıyorum çok özel olduğu için... Başka yerlerde de benden delisi bile vardı, şizofreni delilik değil ama ben biraz ti ye almak istiyorum! Siz de ti ye almaya çalışın yoksa çekilmez bu insanlar başka türlü. İşe ilk başladığımda bir şef; hayrola, sizin neyiniz vardı dedi, engelli kontenjanından memur olduğumuz için, ben de hiç düşünmeden "RUHSAL" dedim, afalladı birden... Düşünsenize psycho (sayko) diyorsunuz kendinize, yahu boşverin, kim ne derse desin... Sokaklara mı düştük, aç mı kaldık, içimizde şeytan var, cin var diye yakıldık mı ortaçağ Avrupa'sındaki gibi...
Bardağın dolu tarafına bakalım biraz da, işi olanlar büyük bir sorunu halletmiş, emekli olanlar ise kurtulmuş artık... Kafam iyi bugün; şarkıdaki gibi antidepresan gülümsemesi var yüzümde, biraz da işler yolunda giderse antipsikotik rahatlaması, akineton rahatlatması, atarax+trankobuskas+cedrina uykusu ve tabii ki antidepresan kendine güveni ve gülümsemesi...

Şimdi hafife almayın; dertlerimi yazsam bana dua etme gereği duyarsınız... Ama bugün böyle işte!

Ekpss ile hizmetli olarak atandım. Çok zorlanıyorum hiç işe gidesim gelmiyor.kalbimde bir kasvet var. Is arkadaşlarım hiç iyi değil. Çalıştığım okul büyük. Şizofreni olarak çalışmak çok zor. Daha bir ay oldu işe başlayalı ama kimse bize engelli olarak görmüyor çalışma hayatında.rahatlamak için ne yapabilirim bilmiyorum. Çok sigara içiyorum. Müdürün gözüne çok batıyor bu durum.

bende sızofrenı hastasıyım ama calısıyom baya normal ınsandan daha cok calısıyom bence hata yapıolar sızofrenı hastasına sorumluluk vermemelerı gerekıyor cok basıt iş vermeleri lazım,ben dışlanma olayınada karsılasmadım gayet benle sohbet muhabbet edıyolar hatta benı evlenmeye tesvık edıyolar .d

Üst Alt