Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni Hastası ve E-KPSS ile ilgili sorular..?

Nil.

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

34 yaşındaki %80 oranında özürlü raporu olan erkek kardeşim E-KPSS'ye girmek istiyor. Birkaç sorum olacak, bilenler yardımcı olabilirseniz çok kıymete geçer;

1- Raporunda %80 özürlüdür çalışamaz ibaresi var, sanırım bu raporu değiştirmemiz gerekir?

2- Kardeşimin vasisiyim, vasisi olma durumu sınavda veya kazanıp yerleştirilirse -sınavın geçersiz sayılması gibi- sıkıntı olur mu?

3- Şizofreni hastası olup E-KPSS'de yerleşmiş yakını tanıdığı olan yazabilir mi? hangi kurumlara yerleştiler ve kalıcı oldular mı?

yerleşip, 3 ay çalışıp sıkılıp gitmemezlik ederlerse ne oluyor?

4- sınava girdikten sonra ki kur'a ne oluyor?

5- E-KPSS'de engel ayrımı oluyor mu? şizofreni hastaları da aynı kitaplara, aynı sorulara mı çalışıyor?

6- Evetse, üniversite mezunu düzeyinde hangi yazarın kitabını sorusunu almamız gerekir. soru-kitap vs. hakkında da yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleme:
Ekpss katılma şartlarından biri de çalışabilir engelli olmaktadır... Eğer rsor değiştirilirse girebilir ama sırf çalışsın diye %80şizofren birinede çalışabilir rapor almayın bence

ra198606 kardeşim sürekli sesler duyuyor, doktor çalışmadığı için boşluktan zihnindeki düşüncelerin kulağına ses olarak geldiğini bu yüzden biz sana gerekli raporları düzenleriz gir ekpss ye ses mes duymayacaksın diyor. 10 sene önceki rapor, o zamandan bu zamana güzel ilerleme kaydetti ama sesler gitmiyor.

bu arada 2017 senesinde sınav var mı?

2017 de yok maalesef ama 2018 de olur ayrıca şimdiden çalışsın 2 senede zehir olur... Şimdi bizim gibi atanacakmiyim diye düşünmez o zaman ...

hıım sitelerde var yazıyor, varmış epey. sizde atanırsınız inşallah. geçmiş olsun ra198606

bende şizoaffektifim, çalışabilir şeyi yazdırdım. malum türkiyede yaşıyoruz

% 80 çalışamaz ibaresi varsa normali bu adam çalışamaz ama atanan şizofrenler var
%80 duygusal ruhsal bozukluk olan bir kişiye diger ortapedik engell insana sordugu sorunun aynısını soruyor ösym saçmalıgın daniskası
%80 adam çalışamaz ibaresi var o zaman bu adama ağır engelli raporu verip evde bakım maaşı baglanmalı
vasisi olmanız bişeye engel değil atanırsa çalışır
kura sistemi sizi ilgilendiren bir konu değil ilkokul mezunlarının isterlerse başvurabilecekleri bir seçenek

tr de normal insan var mı acaba psikolojisi sağlam . Herkes sorunlu özellikle engelli olup psikolojisi normal olan birini tanımadım daha ayrıca tanıdığım ciddi psikolojik sorunları olan ve öğretmenlik yapan engellilerde var . aslında bunların öğretmenlik yapması sakıncalı ama burası Türkiye her şey olur burada maalesef

benim abimde sizofren yuzde 85 calisamaz raporu var ama ilacini ictigi surece akli yonden cok iyi durumda hasta oldugu bile belli olmuyor yani raporunu degisyirseniz abiniz memurluk gibi kolay bir isi rahatlikla yapabilir ki ilacini duzenli icmesi lazim. sizofren olan doktor bile gordum. ikincisi sizofrwn zihinsel engeldir simava girersr zihinselden girer onunda sorulari kolay. vasi meselesi pek onemli degil bagis kefillik gibi konular sanirim istersenoz vasilihi geri verirsiniz. kitap ayrimi yapmayin bol soru cozun ben lisans 90 aldim biyologum bipolarim saygilar(not benim hastalik ruhsal, zihinsel degil)

Kolay işlerde çalışması için uğraşın.Çalışmaları gerçekten çok fayda ediyor.Her türlü.Sosyalleşmeleri de lazım iş hayatında da olsa.Biz çok faydasını gördük.

1- Evet raporu değiştirmeniz gerekir. Çalışabilir veya çalışmasında bir engel yoktur yazması gerek. Bazı raporlara hiçbir şey yazmıyorlar. Buna bakıp o zaman bir mani yok denilebilir ama yazması daha iyi. Böyle bir şey olursa sizden yeni rapor isteyebilirler.

2- Vasilik durumu ile ilgili bir bilgim yok. Ruhsal engelli olduğu için doğal olarak vasi atanıyor ancak buna dair bir belge, bilgi hiç görmedim. Bilgi edinme hakkı çerçevesinde ilgili kurumlara bunu sorabilirsiniz.

3- Benim tanıdığım yok ama örnekler var. Zaten bazı arkadaşlar da yazmışlar. Hatırladığım bir örneği yazayım. Birisi hizmetli olarak bir üniversiteye yerleşmişti ve şizofreni hastası olduğu için rektör onay vermiyordu. Dava aç diye tavsiye verdiler ama sonucunu bilmiyorum. Buna karşın çalışan şizofreni hastaları olduğu biliniyor, çok sıkıntı yapmayın. Üniversitelerin problem çıkarması biraz normal. Kalıcı olması tamamen kişiye bağlı, isteğe bağlı. Sıkılıp gitmemezlik ederse memurluktan atılır. Hem emek boşa gider hem de maddi getirisi. İlerleyen yıllarda da tekrar memur olmak isterse sanırım bir süre beklemesi gerekir. Böyle ciddi bir konuda umarım bir hata yapmazsınız.

4- Kura meselesi de yazılmış. İlkokul mezunları için sınavsız yerleşme hakkıdır. Eğer kardeşiniz de ilkokul mezunu olsaydı ya sınavı ya kurayı seçecekti.

5- (Önemli) Bu konudaki bilgi yanlış verilmiş. Şizofreni hastalığı yani ruhsal engel grubu ile zihinsel engel gurubu başka şeylerdir. Zihinsel engelli olmak demek RAM raporlu olmak demektir. Kardeşiniz ruhsal/duygusal engel grubundan sınava girecek. Genel sınav sorularını çözecek. Günün birinde şizofreni hastası biri zihinsel engel grubundan sınava girmiş diye duyarsanız ki duyacaksınız, bu büyük bir hatadır, yaptırımları vardır ama burası Türkiye elbette.

6- Ekpss için bazı yayınların bazı kaynakları var ama halen oturmuş bir düzen yok. Basım hataları, tekrarlayan sorular vb. ile karşılaşıyoruz ayrıca ya çok kolay seviyedeler ya da kpss seviyesindeler. Kpss kitaplarıyla hazırlanmak bence mantıklı. Ekpss için deneme sınavları var, onları da kullanmalısınız ve online deneme sınavları oluyor kesinlikle kaçırmayın. İsterseniz detay veririm. Çıkmış sorulara bir bakın, örnek sorulara bir bakın. Büyütülecek bir şey yok. Daha çok süre var ama rehavete kapılmayın.

7- 2017 senesinde Ekpss yok. Her yıl yapılması için teklif verildi ama sonuç çıkmadı henüz. Haberiniz olur zaten.

Doktor, kardeşinize çalışsın demiş, hem sesler kaybolur hem de ben de destek veriyorum demiş. Bu güzel bir şey. İnanın hazırlık yapması bile faydalı olacaktır. Hiç düşünmeden şansınızı denemeyi kafaya koyun. Masraflar olacak, emek gerekecek ama getirisi de olacak. Şizofreni umut isteyen bir hastalık. Bunu esirgemeyin.

Önünüzdeki engeller: Çalışabilir raporu almak, gerçekten çalışabilir olmak ve sınavı kazanmak. Kimse -ilgili memurlar dahil- sürecin ayrıntılarını tam manasıyla bilmiyor. Siz karar verin, gerisi gelir. Kardeşiniz üniversiteyi kazandı. Benzer bir sınav olan Ekpss'yi de kazanabilir. Başarılar.

Son düzenleme:
@metalhead
geçmiş olsun sizede.

@kunta
çok teşekkür ederim kunta, sağolun.

@İron
evet, doktorumuz da söyledi, bir şizofreni hastam ana sınıfı öğretmenliğini kazandı deneyecek yapamazsa başka kuruma yönlendirilecek dedi. hastalığının düzeyine göre yerleştirme yapılabiliyor demek ki.

@Murat___
Çok geçmiş olsun abinize. ilaçlarını artık düzenli kullanıyor, kardeşiminde bilmeyen hasta olduğunu anlamıyor. teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.

@Bfs
Malesef yardımcı olamıyorum kardeşime. Çünkü çok dirençli, sabit fikirli ve kendi kabulünden geçmeyen konularda kendisine yanaştırmıyor. Tutturmuş iyileşicem öyle sınava giricem, doktorda söylüyor bir tansiyon hastası bir kalp hastası nasıl ömür boyu ilaç kullanıcaksa siz de öylesiniz iyileşmeyi beklemeyin, sosyalleşirken iyileceksiniz. yok ben önce iyileşicem sonra sosyalleşicem...

Papa

Elinize sağlık, satır satır okudum, çok açıklayıcı ve umut verici yazmışsınız. Aklımdaki sorular netleşti, teşekkür ederim.

Yapacaklarımız önce raporu değiştirmek, sonra kaynaklar temin edip çalışmaya başlamasına teşvik etmek olucak.

bir çok engelli çalışamaz durumda olup raporu çalışabilir yapıyor burası türkiye herşey usulüne uygun yapılıyor çünkü engelli olan 2022 ve evde bakım maaşı alıyor bunlarında garantisi yok onun için çogu engelli memur olmak istiyor veya evli olup bunların bi garantisi olmadıgı için sigortam yatsın diyor geride kalanlara vefattan sonra bi aylık kalsın diyor çünkü türkiyede gelecek kaygısı çok vahim durumda hiçbirşeyin garantisi yok malesef saçma sapan sistem

2-3-4 maddelere cevap vermeye gerek yok çalışamaz diyorsa sınava kabul edilmez çünkü risk var bu riskte ciddi sonuçlar doğurabilir. Allah c.c. şifa versin inşallah.

papa yaniliyorsun sizofren zihinselden girer ruhsal baska birseydir

Murat___

Yanlış bilgi vermeyin. Araştırın lütfen.

Kılavuz: http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2016/EKPSS/2016EKPSSKILAVUZ20160513.pdf

Engelli sağlık kurulu raporunda ''ZİHİNSEL, RUHSAL, DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLAR'' alanında, Özür Oranları Cetveli'ne uygun olarak belirlenmiş Zekâ İşlev bozuklukları (Sınırda mental kapasite (IQ: 70-80), ''Hafif'' (IQ: 50-69), ''Orta'' (IQ: 35-49), ''Ağır'' (IQ:20-34), ''Çok ağır'' (IQ: 20-34) vb. zekâ işlev bozukluğu) belirtilmiş adaylar için engel grubu alanında ''Zihinsel Engelliler'' yazılmalıdır. Engelli sağlık kurulu raporunda ''ZİHİNSEL, RUHSAL, DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLAR'' alanında yukarıda belirtilen zekâ işlev bozuklukları dışında ruhsal, duygusal bozukluklar belirtilmiş adaylar için engel grubu alanında ''Genel Engelliler'' yazılacak, engel durumu bilgisi alanında ise ''Ruhsal ve Duygusal'' yazılacaktır.

Varsa; 2006 yılından sonra mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan zihinsel engelli adayların Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) raporları, mezun olacakları/oldukları zihinsel engellilere ait okul diplomaları/öğrenim durumlarını gösterir resmî belge (Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların, varsa bile, bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmemektedir.)

---------------------------------------------------------------------------------

Zeka işlev bozukluğunun yani zihinsel engelin şartları bellidir. IQ düşüklüğü en belirgin özelliktir. Bu sebeple bu kişilere sorulan sorular kolaydır. Şizofreni, tanıma göre bir zihinsel engel türü değil ruhsal engeldir.
Bu maddelere aykırı yapılan her işlem hatalıdır.

Son düzenleme:
Ben de şizofreni hastasıyım.
EKPSS 2016 ya genel engelli grubundan sınava katıldım.

İlk başta AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞIN da
Sınava başvuru formunda ZİHİNSEL ENGEL GRUBU ndan
sınava gireceğm yazılıydı. Baktım ki kağıda ZİHİNSEL ENGELLİ grubu yazıyor.

O AN BENİMDE İŞİME GELMİŞTİ.
AMA BU BÖYLE OLMAZ DEDİM KENDİME.
BİRİLERİNİN HAKKINI YEMİŞ OLACAKTIM BELKİ.
BU HATAYI DÜZELTTİRMEYE KARAR VERDİM SONUCUNDA.

Ve ÖSYM MERKEZE bir dilekçe yazarak bu hatayı düzelttirdim.
Ve GENEL ENGELLİ grubundan sınava katılmış oldum böylece.

Puan kaç mı aldım sizce.
Ortaöğtetim den 69.

öyle kafasına esip işe gitmezse diye bir durum sözkonusu olamaz sonuçta orrdan para kazanıyorsa işe gidecek...
aksi halde görevinden atarlar...
ayrıca kardeşinizin durumu iyi değil ya birilerine zarar veririse...

AYDINYAVUZ
helal olsun sana...

Papa

benim hastalığım şizofreni..sağlık kurulu raporumda ruhsal duygusal alanı işaretli değil..benim sağlık kurulu raporumda zihinsel işaretli..sınavada zihinselden girdim..eğer şizofreni duygusal psikolojikse, neden sağlık kurulu raporunda zihinsel işaret li?

Saygıdeğer Nil öncelikle geçmiş olsun şizofreni hastaları çalışabilir ibareli rapor alırlarsa çalışmalarında herhangi bir engel yoktur.Hatta beyin meşgul olacağından kendilerine verilen işlerle daha iyi olabilirler.İnsan boş kaldıkça belli başlı şeylere odaklanır ve onlar üzerine kafasını yorar.Kaynak kitaplara gelince.Sanırım çözümlü kitaplar almanız daha iyi olacaktır eğer soru bankası düşünüyorsanız.Ayrıca tarafımca görülmüştür ki e-kpss kaynaklarının birçoğu hatalı sorular barındırıyor.Bu yüzden normal kpss kaynakları almanızda yarar var.Ayrıca yukarıda bir arkadaşımız kardeşinizin zihinselden gireceğini yazmış.Bu durum tamamen mental bozuklukla alakalıdır.Eğer ki kardeşinizde zihinsel bir bozukluk yoksa kardeşiniz genel engelli grubundan sınava girecektir.Yani eğer ki kardeşinizin zekası belli bir düzeyin üstündeyse kardeşiniz zihinsel engelli sınavına değil genel engelli sınavına girecektir.Bunun anlaşılması içinse kardeşiniz rapor alacakken zeka testine girdirilir.Bunun neticesinde zihinsel engel durumu rapora yazılır ve mental bozukluk diye de belirtilmesi gerekir.Eğerki kişi mental bozukluk olmadığı halde ve raporda belirtilmediği halde sınava zihinselden girip tercihleri sonucunda yerleştirilmesi yapılırsa kurum bunu tespit ettiği an kurumdan atılır ve ataması gerçekleşmez.Bu konuda lütfen dikkatli olunuz.Saygılarımla.

AYDINYAVUZ
geçmiş olsun size de.
sınav ve puan ile ilgili pek bilgim yok, yerleştiniz mi anlamadım, yerleştiyseniz nerede çalışıyorsunuz?

nfrysmn
onu kestiremiyorum, işe başlarsa kendini sorumlu hissedebilir. bugüne kadar böyle sorumluluk gerektiren bir işte, görevde bulunmadı çalışmadı. ama üniversiteyi okudu, 40 dersi kalmıştı çok çalıştı ve hepsini bir bir verdi bundan 12-13 sene önceden bahsediyorum. şimdi o zamanlara göre daha oturaklı. zarar veren bir çocuk değil, öyle olsa doktorumuz bu konuda desteklemezdi diye düşünüyorum.

fringe
geçmiş olsun size de. bu zihinsel ruhsal ayrımını pek anlamadım, neye göre hangisinden girer? şizofreni ruhsal rahatsızlığından dolayı zihninde etkilendiği -yada tam tersi- bir hastalık. bunun bir standardı olmalı diye düşünüyorum, doktorla da bir konuşalım bakalım..

deep_blue85
teşekkür ederim deep blue.

anladım, rapor değişim sırasında bizi yönlendireceklerdir sanırım. gerektiği şekilde kardeşinizin raporunu hazırlarız dedi doktor. erenköy ruh ve sinir hastanesinde şizofreni hastalarına özel birim açmışlar, trsm binası. dr haluk usta ilgili ve çok yardımcı olan bir doktor. erenköyde o kadar hekime gittik haluk bey ekpss konusunda yüreklendirdi. zihinsel, mental konusunda neyse o şekilde rapor düzenlerler sanırım. bunu bilmem iyi oldu sorarım dr a.

fringe
Eğer zeka işlev bozukluğunuz varsa zihinsel engel grubundan sınava girersiniz. Yoksa bu bir hatadır. Bir arkadaşımız yazmış, işime geliyordu bu durum ama ben gittim düzelttirdim demiş. Doğrusunu yapmış. Ne yazsam yanlış anlayacaksınız. Bu hata yüzünden sınavınız iptal edilmiyorsa şanslısınız. Benimki böyle diyerek bunun doğru olduğunu kabul edemezsiniz. Takdir sizin.

AYDINYAVUZ
Sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapmışsınız.
Puan için de sağlık olsun, umarım hayırlısı olur.

deep_blue85
Altına imzamı atarım. Siz de doğrusunu yazmışsınız.

Murat___

ben sızofrenıyım genelden gırdım ruhsal ve duygusalsan sonucta unıversıte mezunu bırının zıhınsel olmaması lazım, zeka gerılıgı olsa zıhınsel derlerdı bıseylerı anlamakta gucluk cekmıyoruz sonucta sızofrenı olup zıhınsel engellı olanda var deha olanıda var

@Papa

1. sağlık kurulu raporumda neden zihinsel işaretli-mesela sağlık kurulu raporumda ruhsal-duygsal seçeneği de var ama işaretli değil..sadece zihinsel işaretli.
sebeb: çünkü şifofreni ruhsal duygusal değil zihinsel bir hastalık..insanın düşünce şeklini,kavrayışını,algısını,algı düzeyini herşeyini yer ile yeksan ediyor..bu cevab bana ait değil....dr levent beye ait.
2. beni zihinselden sınava sokun diyen ben değilim..elime ne evrak verildiyse onunla gittim,kayıt yaptırdım..

fringe

Raporunuzda eğer mental bozukluk yazmıyorsa zihinsel kategorisinden sınava girmeniz hatalıdır.Kurum eğer sizin zihinsel engelli olmadığınızı anlarsa ki nitekim işe başlayacağınızda bu durum anlaşılır siz göreve başlatılmazsınız.Sınavınız da yanar.Sizi zihinsel kategoriden sınava yazdıranlar soruşturma geçirir ve gerekirse görevinden azledilir.Eğerki siz bu durumun sınava girmeden önce farkındaysanız sizin hakkınızda da soruşturma başlatılır ve gereken yapılır.Bende şizofreni hastasıyım ve benim de engelli raporumda zihinsel kutucuğu işaretli ama bu şu demek değildir her şizofreni hastası zihinsel engellidir demek anlamına gelmiyor.Sizi endişelendirmek için yazmadım ama dediğim gibi engelli raporunda ekstra olarak mental engelli ibaresinin ve oranının yer alması gerek yoksa kurumun yaptığı işlem kesinlikle hatalıdır ve eğer siz de bu hatayı bilerek sırf işime geldi öyle yaptım mantığıyla duruma yaklaştıysanız maalesef siz de bu hataya ortak olmuş olursunuz.

fringe

Kayıtlara ulaşma şansımız olsa ve baksak şizofreni hastalarının büyük çoğunluğunun ruhsal/duygusal engelli kategorisinden sınava girdiğini görürüz. Ben ösym kılavuzuna, trsm yetkililerinden aldığım bilgiye ve tecrübeme göre konuşuyorum. Daha önce de yazdım, zeka işlev bozukluğunuz varsa (şizofreni ile beraber de görülebilir) zihinsel engelli kategorisinden sınava girersiniz. Ve yine daha önce yazdığım gibi benimki böyle diyerek doğrunun bu olduğunu kabul edemezsiniz. Düşük IQ'ya sahip insanlara sorulan soruları cevapladınız. O soruların sizin seviyenizde olup olmadığını en başta siz bilirsiniz. Bir tarafta çoğunluk var genel kategorisinde soruları cevaplayan ve bir tarafta sizin gibi zihinsel engelli sorularını cevaplayanlar var. Eğer zeka işlev bozukluğu yoksa bu işlemlerden biri hatalı. Sözüm meclisten dışarı olmakla beraber, internette ''Zihinsel engel kategorisinden sınava giren uyanıklar'' başlığında sayısız yazı bulabilirsiniz. Tabii siz haberim yok diyorsunuz, doğrudur. Sizin durumunuzu bilmeden bir şey daha yazmıştım. Sınava dair bir çok hatalı işlem olduğu biliniyor demiştim. Bunu yapan da memurlar, doktorlar, aspb görevlileri...

Tartışmayı sürdürmek istemiyorum. Ekpss kılavuzundaki zihinsel engelli olarak sınava girme şartlarını doktorunuza gösterin ve hata var mı diye sorun. Hala fikriniz değişmezse susarım. Benim yapabileceğim bir şey yok. Herkes kolay soruları cevaplamak isterdi.
Saygılarımla.

Papa

seni anlıyorum da ,,benim suçum ne onu anlayamadım..memurlar,doktorlar veya bakanlık görevlileri benim ahbabım değil..ben ilk kez sınava girdim..elime verilen evrakı verdim ösym görevlisine..2 dk bekle dedi..bilgisayarından giriş yaptı..elime çıktı verdi..bende sınav günü gittim sınava girdim..hepsi bu..

fringe

Ana konu bu işlemin hatalı olup olmamasıydı. İlave olarak siz ben bilmiyordum yazdınız. Konu saptı. Bilmiyorsanız mesele yok. Geriye ana konu kaldı. Bu noktada hatayı kabul etmiyorsunuz. Ben de takdiri size bırakıyorum.

Üst Alt