Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni-Majör depresyon-Okb vb psikiyatri hastaları oruç tutabilir mi?

fringe

Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
1
Paranoid şizofreni
majör depresyon ve Okb Hastaları oruç tutabilir mi?

Akıl sağlığı yerindeyse + Açlık sağlığını tehlikeye sokacaksa oruç tutmaması gerektiği söyleniyor. Akıl sağlığının yerinde olup olmadığı nasıl anlaşılır peki. örneğin buraya mesaj yazacak kadar akıl sağlığı yerindeyse oruç ta tutabilir.

fsmehmet

kullandığı ilaçlar ve ilaçların gün içinde kandaki seviyeleri?

Psikotik bozukluk tanısı var 10 yaşından beridir tutuyorum. Yaşım 32.

Psikotik bozukluk tanısı var 10 yaşından beridir tutuyorum. Yaşım 32.

ben 4 sene öncesine kadar tutuyordum..4 senedir tutmuyorum..ilaçta kullanmıyorum ben..bütün psikiyatri ilaçlarını bıraktım kafama göre :) bu yüzden tutmamam için bir neden yok aslında..bahanem yok yani..ama tutmuyorum..en son geçen sene tutmak istedim..gittim bozdum orucu..aynı şey tekrar olacak biliyorum..tutarsam gidip bozacağım..daha çok günaha gireceğim.

benim sorunumda paranoid şizofreni....doktorlar o tanıyı koydu..ama şizofreni değilim..işte oruç tutmamak için hiçbir bahanem yok,ama tutmuyorum..
Allah affetsin.

Psikotik bozukluk şizofreni mi oluyor?

Aklın sağlığın yerinde ve keyfi olarak oruç tutmamakla oruç tutup oruç bozmak arasında büyüklük olarak günah farklı yok. İkiside büyük günah. Dini düşüncenize inançlarınıza saygı duyarım ancak buraya soru olarak sorduysanız Müslümanım diyorsanız Günahkar olmanıza göz yummak yerine size destek olup Oruca başlamanızı öneririm.

Psikotik bozukluk şizofreni mi oluyor?

Sanırım..

fsmehmet
Tabiki müslümanım çok şükür...hatta sorsanız kafa yapım aşırı dindar..ama cinselliğe de düşkünüm..kafam gidip geliyor mu ne :) Doktora şey dedim bu çarşamba..hem çok dindar olmak istiyorum ama olamıyorum,hemde cinselliğe düşkünüm dedim.Bu nasıl bir çelişki dedim.kafamda iki kişi var.o da bu hastalığından dolayı böyle dedi...İnşallah kimse benim gibi yoldan çıkıp sapıtmaz..Oruç çok güzel..ama ben değilim.

fringe

Orucun amacı aç kalmak değildir. Bahsettiğiniz cinsel duygularımızı bastırmak. + Yeme içme yani zevk sefa düşkünlüğünden kurtulup 1 aylığına da olsa ihtiyaç sahibi insanların halinden anlamak. Nefsi terbiye etmektir. Oruç bu yönelimlerinizi dizginleyebilir. İnsanız türlü türlü dürtülerimiz var ihtiyaçlarımız var bu çift kişilik değildir ( sağlık sorununuzu ayrı tutarak söylüyorum - detayını bilmediğim için ) insanlıktır bu. Beşer şaşar boşa dememişler. Maneviyat size iyi gelecektir. Azıcık daha çaba harcayın.

Konu ıle tartışılan olay farklı olmuş . karışmayayım

_DORLİ_

ee konu belirli bir süre sonra yorum yapıldıkça değişiyor..içeriği şaşıyor..

Askerde komutan sormuş islamın şartı kaçtır diye .. Asker bağırmış 1 komutanım demiş .. Komutan edepsiz anan baban ögretmedimi nasıl 1 olur demiş . Asker de oruç namaz sende yok hac zekat bende yok kaldı 1 kelimei şehadet ..... ...Doktorlar dahil kimse önermez ilaç saatleri değişeceğinden ve açlık susuzluk sigarasızlık sabırsızlık olacağından dolayı .. Kaldı ki sağlam adam trafikte tehlikeli hareketler yapıyo ezan okunacak diye yetişecem diye . Hoşgörü kalmıyor psıkolojısı yerınde olan adamda .. Sen nasıl sabredecen bu halinle.

_DORLİ_

ben tutarsam eğer inanılmaz sinirli oluyorum,çalışıyorum ama işe odaklanamıyorum...
aslında tutmam lazım,çünkü ben bütün ilaçları bıraktım ,psikiyatri ilaçlarının hepsini çöpe attım.( doktorun haberi yok :=) )
o yüzden ilaç kullanıyorum yada kullanacağım gibi bir durum benim için söz konusu değil.

benimkisi keyfi,arkasına saklanabileceğim geçerli bir bahanem yok.
ama ilaç kullanan ve oruç tutmayı düşünen arkadaşlar, kesinlikle doktorlarıyla konuşup tutup tutmama kararlarını ona göre versinler.

Kendıne ezıyet edercesıne oruç olmaz ibadet olmaz zulüm olur

fringe konuyu dağıtmak istmeem ama nasıl bıraktın acaba ya butun ilaçları. Zamanla onların acısı çıkıyor vucuttan keşke düzenli kesseydin benim bi akrabam da bu şekilde yaptı 3 hafta sonrası eli titremeye başı dönmeye flan başladı sana iyi bir şey olmamış

kaderortaklari

yok bende çok kötü oldum..aniden kestim elim ayağım birbirine girdi,,titremeye başladım..aklım karıştı..kendimi çok kötü hissettim psikolojik olarak...allahım çok kötü olmuştum..hatta bazen acile gitsemmi diye düşünüyordum..allah birdaha yaşatmasın..İnat ettim ben,kendimle savaştım..başlamicam dedim..başlamadım bir daha..ama gerçekten çok çok kötü oldum..2 sene olmuştur bırakalı..ama şimdide pek iyi sayılmam..kafam karışık..ama ilaç kullanmak istemiyorum..ama kimseye kendi başına bırakmasını önermem....insan çok kötü oluyor.

Ben okb hastasiyim gunde üç tane ilac almam gerekiyor hepsini birden alamiyorum oruc tutabilirmiyim bilmiyorum yardimci olursaniz sevinirim

Kimse oruç tutuyor ya da tutmuyor diye ölmez; ya da çok az kişi ölür. Herkesin kendi kararı, ama mantıken gün içinde ilaç alacak kişilerin oruç tutmasının akıllıca bir yanı yok; olamaz da. İlacın dengesini bozmak eminim bedende/ruhta bir sürü sıkıntıya yol açacaktır. Ama buna rağmen motivasyon ile tutmak isterse kişi, kendi bilir. Bunun için de burada referans aramaya gerek yok :) İlle de istiyorsanız, tutun gitsin...

Korkuyor insan içiçem içemedim dun orucluydum kotu oldum hastalik iste takintilar devreye giriyor

Derya98
Zorlamaya gerek yok. İslam bu durumlarda muafiyet tanıyan bir din. Sağlığınız her şeyden önemli. Hem İslam'da beden emanet olarak tanımlanır ve ona eziyet etmenin hayırlı bir yanı da olmamalı...

bi arkadaş,foruma yazacak kadar sağlıklıysa,oruçta tutabilir yazmış.amacım polemik yaratmak diil ama arkadaşın bu yorumu beni oldukça rahatsız etti.sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda olan bi insanın,oruç tutabilmek için ilaç saatlerini değiştirmesi,mantıksız olduğu kadar zararlı bi durumdur.zaten dinimiz hakkında bilgi sahibi olsa,bunu yazmazdı.zira hasta kişilere,özellikle de akli rahatsızlığı olanlara oruç farz diildir.ilaçlar sayesinde foruma yazı yazabilecek kadar ii oluyoruz şükür.bunun yanlış yorumlanmasına rahatsız olduğum kadar üzüldüm.umarım kimse bu arkadaşın yazısını dikkate alıpta oruç tutmak için sağlığını tehlikeye atmaya kalkışmaz.

İlaclari kesmek baska ilaclari icmeme gerekli olacagi soylendi. Cunku antidepresanlari kesmek zor olacak kestigimde ise saglik durumum kotu olabilirmis bu durumuda iyilestirmek icin baska ilaclarda kullanmam gerekicek yardimlariniz icin tesekkurler

İbadetler aklı başında olanlar farz olan ibadetlere mukelleftir.
Şizofren vb hastalar ilaçlarla normal yaşantılarına dönüyor, Ramadan ayında da ilaçların saatlerini gece yarısından sahura kadar kaydırarak içmesinde sakınca yoksa oruç tutması gerekir.
Fakat ilaçları sahura kaydırdığı halde ilaç alma sıklığı oruç süresince yeterli değilse mecburen ilaç içeceğinden oruç tutamayacaktır.

Not: Ramadan ayında kendisi sorunsuz olarak oruç tutmayan doktorların "oruç tutma" sözlerine itibar edilmez. Orucun ehemmiyetini, bilip inanan doktorun kişinin sağlık durumu tesbitten sonraki teşhisine itibar edilir.

Şizoaffektifim. Sabah ilacı ve akşam olmak üzere iki kez ilaç alıyorum. Sabah ilacını sahurda, akşam ilacını iftarda alıyorum ve oruç tutma fırsatım oluyor.

Tutar kardesım ben Allaha sukur bu ramazanda yarınıda sayarsak tam tuttum.İlacının saatını ona gore ayarlarsın.

Organik olmayan psikoz raporluyum 1-2 hafta oruç tuttum sonra bıraktım ilerde tutmayı düşünüyorum.

Ben xepliondan dolayı uyku uyuyamıyorum ilk defa bu ramazanda tutmadım keşke sağlığım yerinde olsa uyusam sahura kalksam o günleri özledim

İlaç ağırlığı önemli oruçta ve hastalığında ağırlığı na bakılmalıdır yani herşey ölçüde bitiyor iyiysen tutabilirsin ben xeplion kullanıyorum oruç tutunca uykum geliyor bu sene yarısını tuttum yarısını tutmadım

Birader uyku uyuyamama İn çaresi var ilaç etkilediyse uykunu yine git sadece psikiyatri ye uyku uyuyamadığım söylersen hafif Bi ilaç verir uyursun yine veya bir eczacıdan iste ilaç veya bitki iste baharatçıdan bir ay düzenli kullanırsan uykun düzene girer unutmaki vücut ilaçlarla kolay düzelen bir yapıya sahiptir herkese iyi şifalar...

Üst Alt