Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Skolyoz ve omurgada kısıtlılık ile ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Saadet GÜLMEZ

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
18
Merhaba bende süresiz yüzde 57 engeli raporum var. Yüzde 20 ortopedik skolyoz kalca ve belde 11 vida ve disk ameliyati yuzde 25 urolojik AAM yuzde 20 efora bagli astim yuzde 10 troid ama alirken arac olayini bilmiyordum aciklama kısmı boş.
Tekrar heyete giricem ve doktora ne demek gerek.

Ben merdiven cikarken ayakta sabit durken 30 40 dk yurudugumde belimde ayagimda agri oluyor L2 L4 arasi donduruldu omurgam hareket cok edemiyorum en zoru yokuş cikmak. Kalcam 22 derece egik ve haliyle sol ayagim kısa sag uzun ve ben kısa olan ayagimin üstüne cok duruyorum genelde odem oluyo agri oluyo AAM den dolayi wc sık idrara cikma sorunum da var

sizce bunlari anlatirsam ortopedi doktru yazar mi o yaziyi sonrasi bi heyete daha giriliyormus arac kullanip kullanamama durumuna bakiyorlrmis

@Saadet GÜLMEZ,

Komisyona oram ağrıyor buram ağrıyor deme, boyun dönmesinde kısıt yok ise alırsın gerçi skolyoz var vermek istemeyebilirler.

Ehliyetin arkasında kod yazmalı ornek 78 kodu otomatik vites anlamına gelir benimde sizin gibiydi yeniledim artık kod yazıyor ehliyet değişiminde bulunun

@Polmiks,

Anlamadim boynumda bir sey yok bel ve kalcada vidalar var heyete kurula degil ilk once sıfirdan doktrlra gorunucem ya ortopedi doktru karar veriyor ya hani ondan dedim

@mehmet-41,

Benm engelli rapprumun aciklama kısmı boş.. en bastan arac icin bir sey isaretlemedim diye

Normalde eskiden aldigim b ehliyetim var zaten once raporun aciklama kismini halletmem gerek ehliyeti yenilemek kolay

@Saadet GÜLMEZ,

Açıklama kismi alacagiz ehliyet kısıt kodu ile uyumlu olmalı ehliyet yenilerken komisyondaki Dr ve muhendisin vereceği kanaat ve kodlar uyumlu olsun yeter

@mehmet-41,
Önce bi raporun açiklama kısmına yaziyi hele yazdirayam da en önemli kısmı bu.. ins uygun görurlee beni elin ayagin saglam yuruyorsun diyip vermemezlik ederler mi.. bu bana yapilan ameliyat litaraturde ilk... evet şükür iyiyum agrim yok ayakta kalmadikca ama.. araba benim ixin sosyallesmemi saglayacak. Toplu tasimada yer bulamadigimda o günüm direk berbat oluyo.

Ben ehliyetimi 2012 de aldim. Engelli raporumu 2024 de aldim ve bilgisizdim arac olayi icin isaretleme yapmamisim diye degerlendirmediler. Her seyi sıfırdan baslaticaz mecbur. Engel oranimin dusecegini pek sanmiyrum cunku tum hastaligin süregen ve kronik

@Saadet GÜLMEZ,

Komisyona oram ağrıyor buram ağrıyor deme, boyun dönmesinde kısıt yok ise alırsın gerçi skolyoz var vermek istemeyebilirler.
Beni disardan goren asla skolyoz demez omurgam duz cok hafif 22 derece kaldi duzeltemediler o açi da iki ayak arasinda orantisizlik yapiyo o kadr. Vidlar da omur boyu kalici en alttaki omurumun yarisi dogustn olusmamis 4 ameliyt gecirdim ve simdi iyiyim

Bence önce ötvsiz araç için rapor almaya başvurmanız lazım. Raporun arkasında tertibatlı araç kullanır yazısı olmalı.
Sonra ehliyet için aynı dpktor sevk yazıyo il sağlık a. Gidip başvuru yapıyorsun. Doktorun da teşhisi ile onlar da birkaç soru ve hareket vs yağtırıp karar verıyorlar. Bazı kodlar yazılıyo.
Ona göre ehliyeti yeniliyorsun. Komisyonun verdiği raporda onaylanmış sa zaten ehliyetini yenileyip alabiliyorsun.

Benim dert ettigim sey ehliyet degil benim sordugum şey şu... doktor bana muayene aninda sen iyisin uzuv kaybin eksiklignde yok aciklamaya bu yaziyi yazmazlar heyetten gecmez gibi soylemlerde bulunur mu... öyle derse muayeneleri devm ettirmeyip iptal edicem en azindan raporumu riske atmaya degmez

@Cano06,

Bu arada benim tertibatli araca ihtiyacim yok.. bedenen saglamim..sadece otomatik vites arac kullanabilir gibi bir yazi olmali ki 2. Girecegim kurulda zorluk yasamim..ben araba sürebiliyorum zatn vucudumda sorun yok görünurde yok. Iyiyim ya hani acaba diyorum heyet o aciklamayi yazmama ihtimali var mi

Bende aynı durumdayım. Sol ayakta kısalık otomatik vitesli araç. Kullanır yazacak. Sol ayak engelli olduğu için muafiyeti aralık alabilirsin

@Mustican1986, ehliyette kod sisteme geçildi ehliyette yazı olaraktan değil kod olarak ehliyetin arkasında kod yaziyor 78,102,47 gibi benimde yazı ile yazıyordu geçen yıl yeni ehliyete geçtim zaten eskilerin değişim süresi sonuna gelindi

Saadet hanim o engeller ile arac almaniz mumkun degil malesef bence bosa ugrasmayin yuzde 20'ortapedik skolyoz derin olsa ve tek engel olsa ve yizde 40 olsaydi olurdu ama kalcadan skolyoz ile malesef imkanisz gecmis olsun
Mevcut ehliyetiniz varsa aman diyorum durduk yere kisitlamaya maruz kalabilirsin varsa degisme sakin bu islere bulasmayin artik arac almak cok cok zorlasti bedensel engellinin

Skolyoz olunca ehliyet vermek istemiyorlar hatta olan ehliyetleri geri alıyorlar. Benim de başıma geldi zor kurtardım.
Ehliyetin varsa ÖTV siz araç işine girme her hangi bir hastane de kurul,fizyoterapist yada ortopedi uzmanı ehliyetini iptal edebilir.

@marto1,

Yazdiklarimi anlamamissiniz. Benim yuzde 57 süresiz kronik ve ortopedik isaretli raporum var orgopedikte bir cok aorun var vidalar omurga dondurma ameliuti ve omurilik ameliyati ve kalca kisiyliligi ve sol patmakta tetik parmak... bu hastaliklra sahip biriyle tanistm kesin alirsin gaz fren direksiyona takiliyor dedi.

Ayak kısalığından, dolayı alır yine alırsınız. Ortopedik engellerde. Sol ayak engelli varsa derecenin önemi yok.

@Saadet GÜLMEZ,
Avrupada olsan alırsın ama Türkiye de vermek istemiyorlar. Şansın varsa sürücü olur raporu ve tertibat yazarlar. Türkiye de skolyoz olduğunda boyut çevirme kısıtlılığını bahane edip vermemeye çalışıyorlar. Vermek istemezlerse tertibatlarda 360 kamera sistemi de isteyebilirsin.

@Mustican1986,

Ayy insallah 22 derece kalca ve omur bölgesinde L4 L5 tarafi egik o da sag kalcami havada tutuyo.oturunca da sag ayak yere degmiyo gibi aşiri olmasa da. Pantolon aldigimda bir paca 4 parmak kısa kesince esit duruyo mesela.. ins demezler bu kısalık norml.herseyden öte kalcamda uzun vida var surekli gaz fren yapsam kasilir komple belim ayagim. Heyecandan ölcem ya cuma haber veririm

Pedal kullanımınızın problem olabileceğini düşünüyorsanız El Gazı da kullanabilirsiniz.

@Mustican1986,
Vergi dairesi ayak kısallığından 7 cm ve üstüne veriyor ayrıca %40 şart var insanları yanlış yönlednirmeyelim

@Saadet GÜLMEZ,
Gayet net anladım sizi ayak kısalığı %40 tek rapor ve 7 cm üstü kısalık varsa belki...

Ayrıca;

Kalçada vida ile araç almanız imkansız
Tek parmak tetik parmak da olsa imkansız
Ayaklarda 7 cm üstü şart

Bence sizi yanlış yönlendiriyorlar eskisi gibi araç almak kolay değil

Çok net şekilde araç alabilmeniz için uzuv kaybınız olması lazım ya da tam güç kaybı benim gibi kolunu kullanamayan

Arkadaş yazmış ÖTV araçta raporun önemi yok diye bu yanlış bilgi %40 şart(2024 e kadar %9 dahi olsa alınıyordu ama iç yönetmelikle bunu kaldırdılar)Bulunduğunuz ilin ÖTV siz servsiine sorabilirsiniz)

Bu rahatsızlıkların totali %40 bile vurmaz hadi vurdu diyelim ''SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR'' Yazdırmalısınız hadi bunu da yaptınız ehliyet komisyonu sizin ehliyetinizi iptal dahi edebilir bu bir risk ayrıca vergi dairesi bu kadar karışık az engelde (FİZİKİ BİR ENGELİNİZ YOKSA ÖTV'siz)hakkı tanımaz benim yorumum budur....

Burda ben den daha deneyimli özellikle tertibatlı araç konusunda bilgi verebilecek kişi yok 7 yıldır 200 engelliye araç aldırdım grubumuzda var isterseniz sizi de dahil ederim orda engelinde bilgili insanlar var bunları bir ego olarak algılamayın bu işlerin uzmanı olarak algılayın şahsen emeklerinizin heba olmasını istemem keşke alabilseniz ama günümüz şartlarında malesef zorlaştırıldı araç almak özellikle ortopedik engelliere...

Yazdıklarım inanıp inanmamanız sizin tekelinizde ama size tavsiyem elinizdeki tüm belgeler ile istanbuldaysanız ümraniye ÖTV servisine gidin sorun derim.

Arkadaşlar siz çoook geride kaldınız 4 Aralık 2024 yayınlanan Resmi gazetede engellilerin ÖTV siz araç alımına istinaden bir düzenleme yapıldı bu düzenlemede kısıtlamalar oldu...

15 Ocak 2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmi Gazete'de malul ve engelli bireylerin araç alımında süreçler tamamen değişti.
Elnizde internet var okuyun araştırın.

Ayrıca ÖTV servisinin yorumlama hakkı da var bu durum araç almanızı kısıtlayacak bir iç yönetmelikte var.
Şahsen yaşadıklarım ve diğer engelli dostlarımın yaşadıkları süreçlere hep hakim biriyim
2025 te nasıl engelli emekliliğini bitirdilerse aynı şekilde ÖTV siz araç alma hakkımızıda peyder pey gasp ediyorlar.
Hanımefendinin kalben vicadenen alması gerekir ama Maliye Bak bağlı vergi dairesi devlet poli sebebiyle bu haktan yararlandırmıyor...

Bu benim son mesajım olacaktır herkese iyi günler

@marto1,

Hocam Heyet değil her hangi bir Ortopedi ve Fizik tedavi doktoru ehliyeti iptal edebilir ve sürücü olamaz diyebilir. Heyete gerek yok.
Sürücü olur kararı çıktı ise ÖTV için zorlamaya gerek yok ehliyet hakkını gasp ediyorlar. DR tek başına sürücü olur kararı vermez ama ehliyet iptal yetkileri var. Şikayet ederseniz Ankara da yaşayanlar için önce Kırıkkale sonra Samsun'a gönderecekler ve her iki ilde sizin lehinize karar vermesi gerekir. Biri lehinize diğeri aleyhinize olursa aleyhinizde olan karar geçerli oluyor.

@marto1,
Ben daha yeni benim durumuma yakin biriyle konustum o suan arac kullanmkta ve bu sekilde bahsetmedi. Ben engelli raporumu YENİLEMİCEM sasece ötv ve ehliyet degisimi icin gidecegim. Hastaliklarimin oranini düsürme imkanlari 0 cunku tedavileri yok. Zatn orgopedi doktruna sadece görümecekmisim ötv olayi icin sonrada komisyona giricem o tertibat gerekirse onay degilse red verecek..cok omurga kisitliligim olsaydi ehliyetimi iptl etme riski olurdu. Ama ben o derecede degilm

@marto1,

Nelere istinaden uzuv Kaybı yoksa alamazsınız net. Veya 7 cm kısalıktan aşağı aşamazsınız net. Şeklinde konuşuyorsunuz bilmiyorum ama.
Uzun kaybım yok. Kalçada operasyon ve vida var. Üstelik 5 cm kısalık ( hatta ehliyet komisyonu kısalık vs sormadı bakmadı ölçmedi bile )
Önce ‘tertibatlı araç kullanması gerekir’ raporu aldım ve Ehliyetimi de (özel kodlar eklenerek) yeniledim. 🤷‍♀️

@Cano06,
Bana burda engelli raporu yuzde 40 alamazsiniz diyen de oldu. Ama tum hasatliklrima 75 balthazrla 57 ye indi ve aldim..gidip doktora danisicam risk olursa da soyler bence

Ben aile vw sosyl p bakanligini aradim detayli anlattilr yuzde 40 olmasa bile ortopediden 15 ve üstü bir engeliniz bile olsa indirimden faydalaniyor dediler.bende rapor oraninda aorun yok yuzde 57 ve kronik süresiz suregen.. ama ötv aracla alakali bir sey demedigim icin aciklama kısmı boş. Araatirdim ve sıfırdan komple rapor yenilenmeyecek sadece gidip ötv indirimi ve ehliyt yenilenmesi icin para odeyip sadece ortopedi doktru gorecwk heyete giricem ve tertibatli arac kullanir yazisi alicam onlr beni komisyona gönderecek orda da heyete giricem ve red yada onay orda belli olacak. Bence verecekler arac kullanacak kadr fizigm iyi komple vidalar yok kalca egik biraz bir ayak hafif kısa kalcada vidalr var rim kısıtliligi var tetik patmak var sol 4. Parmakta... egilip corap giyme faln mesela yapamiyrm tam egilemiyrm fazla ayakta kalamiyrm merdiven yokus cikmkda zor yuruyrm rahat ama uzun degil

@sorularıolanbiri,
Evet süreç nasil olacak doktr ne der bana bu maddeleri yazan oryopedi dokrru yine gidecegimde gorecegim kisi ins durumum buna musaittr ve indrm icin maddeyi yazarlr

@levent yzc,

Evet var olmaz mi hele merviden cikim yarim saat öksüruk fena efora bağlı kronik bogazimda şişme sanki oluyo nefesim kesiliyo

Zatn gögüs doktru raporumda yuzde 20 verdi

@marto1,

Ben zaten bildiğim şeyi söylüyorum. Siz bilmiyorsanız sadece izleyin

Ehliyette araçta alırsınız. Lakin doğru yolla. Kısa bir örnek vereyim. Rapor almak için müracaat ettiğimde bir hastane yüzde 5 diğeri 12 son aldığım 43 çıkardı. Kimi hastanelerde detaylı muayene yok. Engelinise göre alabiliyorsunuz. Ama anlayışlı bir doktoru siz yönlendirmelisimiz. Çünkü çoğu doktor mevzuatı tam ne yazacak bilmiyor.

3 cm kısalığım var b sınıfı ehliyetim vardı direksiyon sınavına girerek değiştirdim

@Saadet GÜLMEZ,

Saadet Hanım, kusura bakmayın ne mezunusunuz, analayamadım,,
Arakadaşlar size kısaca, ehliyet için gerekli olan sürücü olabilir raporunun, engelli derecesi ile hiç ilgisi olamadığını anlatmaya çalışıyormar, Siz zaten 2012 yılında ehliyet almışsınız, Sürücüler için olan sağlık Yönetmiliği 2015 yılında çıktı,
Şuanda 30.07.2025 tarihine kadar herkez ehliyetlerini, 2015 yılında çıkartılan Yönetmeliğe göre yenilemek ozurunda.
Artık daha önce almış olduğunuz engelli raporu ehliyet için geçersiz, çöp durumunda,
Ben skolyozum 27 yıllık sürücüyüm bana vermediler, varın gerisini siz düşünün.
Siz önce ehliyetinizi yenileyin, sonra rapora istediğinizi eklettirmek daha kolay,
Umarım anlaşılır yazabilmişimdir, ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN...

@hayat76,

Yazdiklarimi okumamissiniz..ben gecen sene engelli raporu aldim süresiz ortopedik ve kronik isaretli yuzde 57..amaaa arkadaşiiimmm bu rapora basvururken hic ötv indirimi isaretini koymadim ya hani heyet de bunu degerlendirmrdi raporumun AÇIKLAMA KISMI BOOOŞ... ORADA ŞUNU YAZMAK ICIN TEKRAR BAŞVURDUM...TERTIBATLI ARAÇ KULLANIR IBARESI iste sirf bunun icin ötv indirimi diye heyete basvurdum...rapor yenileme diye degil..ama otv de sadece olsa tum doktorlr bakiyo..hepsine gitdim hatta oranim artabilir düz tabanda cikti kalca kireclemesi olmus agrim oluyo..ektra fizik doktrubda oran verecek..tertibatli arac kullanir yazisini sanirim yazacaklr...yazmasalrda sorun yok kendi butcemle bi arac alirim...ehliyet falan umrumda degil o kısım en basiti zatnn...KONUUUU ENGELLI RAPORUMUN ACIKLAMA KISMINA EK YAZI YAZDIRMAK.. unutun ehliyetiji

Ayrica burda konuya ne mezunusunuz diye baslayip kücümseme işine girmeyin bence...yazdiklrimi anlayamamissiniz takmissiniz ehliyette ehliyett..yaww ehliyetinncani cehennemee ben daha rapora tertibatli arac kullanilir yaziyi yazmamisim sonrasi daha komisyon işi var...siz de akliniz mi kıt ne mezunusunuz demissiniz...ehliyet olayi en sooonn en soonn..biliyotum..he bu arada lisans mezunuyum işletme ayrica sosyal hizmetleri dereceyle bitirdim.ayrica bir cok mesleki bilgim var ik muhasebe bilgisayar işletmenligi lojistik yasal takip restrant mudurlugu...daha sayim mi etrafinda gordugun projektor lambalari armatür lambalarini bizzat yapabiliyorum leyim atip calisir halr getiriyorum... yetkinliklerim cok yani...kıt falan degilim..ki olada bilirdim burasi farkindaysan engelli platformu uslubunuzu bilin azicik..zihinsel bir sorunumda olabilirdi...

Üst Alt