Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol alt ekstremite kısıtlılığına rağmen ÖTV'siz araç için rapor verilmedi!?

fatiha35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
https://resmim.net/f/sM5Nm1.jpg
https://resmim.net/f/QqNgVu.jpg

engelli sağlık raporum yukarıya yükledim maliye özelge başvurumu reddetti ve ötv den yararlanamaz diyor.
bende aksini iddia ediyorum acaba rapora itiraz veya mahkeme süreçleri naıl oluyor.
alamıyorsamda neden alamadığımı biri bana açıklayabilirmi..

şimdiden teşekkürler

iyi forumlar...

O kadar zamandır forumda geziyorum net birşey öğrenemedim bende. Engelli ehliyeti var ise + sol ayak sakatlığına bağlı otomatik vites kullanır ibaresi var ise bu haktan faydalanman gerekiyor. Sgk nin sitesinde ise bu şekilde beyan ediyor oran yada raporunda otv ibaresi olmayan kişiler dahi alıyorken sizde ne konuda sorun çıktı ben anlamadım.

Fakat benim bildiğim prosedür ilk aile hekimine müracat edilip ardından aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendiriliyor. Devlet hastanesi göz hariç rapora kod koyma yetkisi yok gerekli tetkikler yapıldıktan sonra komisyona sevki uygundur diyerek sizi yollar. Komisyon tarafından uygun techizat değerlendirilir kodlar verilir sonra ehliyet çıkartmaya gidersiniz. Sorun belki raporun cinsidir aklıma başka bir ihtimal gelmedi.

@fatiha35 Merhaba bende aynı durumdayım özelge talebim olumsuz geldi. Özelge talebim ile ilgilenen gelir uzmanı bile şaşırdı ama yapabilecek bir şey yok dedi. Bende rapor süremin bitimine 6 ay kala tekrar rapor yenileme talebinde bulunup hastalığım zamanında kaldığım hastaneden tekrar rapor çıkarıp yeniden özelge talebinde bulunacağım. Fakat şöyle bir durum dikkati mi çekti neden olumsuz verdikleri hakkında 2 3 tane emsal özelge talebide eklemişler. Bunlardan 2 tanesi olumsuz 1 tanesi olumlu özelge. Raporun içeriğine bakılmıyor sanırım hastalık tanına bakılıp eğer sistemde emsal olumlu varsa onaylıyorlar yoksa olumsuz yazıp geçiyorlar diye düşünüyorum.

Hocam o adimlari yqptik ehliyet alitken aile hekimine gittim devlet hastanesi ordan komisyona sevk aldim o saglik raporumda da var kodlar falan bu yuklemis oldugum sadece engelli saglik kurulu raporu

Peki itiraz yollati nasildir

Ben şuan komisyondan randevu bekliyorum raporu ehliyeti alinca galeriye gider hallederim diyordum anlaşılan durumlar öyle değil:)) onay vermeyen yer itiraz hakkında bilgi vermesi lazımdı :))

EnemyHunter
Siz itiraz yaptiniz mi peki

Can2735
Hocam durum cok karisik allah yardimciniz olsun itiraz etmeyi dusujiyorum ama nereye nasil olacagi hakkinda bilgi de verilmedi

Can2735

Sizin bahsettiğiniz ehliyet alma süreci. Ama bu engelli sağlık raporunun ÖTV'siz araç için onaylanması süreci. Yani ikisi farklı şeyler.

%90 altı engelli iseniz, ÖTV'siz araç alımına uygun ortopedik engelli raporunuz ve özel tertibat kodlu ehliyetiniz olması gerekiyor. Özel tertibat ehliyeti aldıktan sonra engelli raporunuz ile araç alımı için bayiye gittiğinizde, hemen durumu vergi dairesine soruyorlar. Ve onlar özelge talep edilsin dediklerinde, özelge talep ediyorsunuz. (Durumunuz direk kanun maddelerine girmiyorsa, muammalı bir durum varsa isteniyor.)

Bu özelge de olumsuz gelirse, mahkeme yolu açılıyor.

fatiha35

Özelge başvurunuzun ret etme gerekçelerini göndermemişsiniz.

Özelge talebinde ÖTV'siz araç için birçok bölüme bakıyorlar.

-Engelli oranı
-Süreli/süresiz
-Çalışabileceğiniz işler
-Rahatsızlığınız ile ilgili bulgular

Örneğin: Sizinle aynı bulgu ve durumları olan bir engellinin engelli oranı %30 ise, sizin ki %20 ise, ona ÖTV'siz araç uygun görüp size görmeyebilirler.

Özelge ile ilgili mahkeme yolunuz açık.

StratoS

Ozelge talep yaptik yararlanamaz diye bir yazi gondermisler red etme gerekceleri rahatsizligimla ilgili bulgu heralde ama benim sol ayagimda sikinti yoksa onlarin dedigine gore bn normal vites kullanabmem lazim ama kullanamiyorum
O zman bana sagligimi versinler

Hocam size bi sikayetim yok tesekkur ediyorum mahkeme yoli nasil acaba nereye gitmem lazim bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim tesekkur ederim

fatiha35

Özelge sizin özelinizde Vergi Dairesinin görüşünü temsil eder ve hukuki bağlayıcılığı vardır. Gerçekten yol göstermemizi istiyorsanız, yuvarlak tümceler yazmak yerine özelge de tam olarak ne yazdığını ekleyin ya da paylaşın...

Dediğim gibi, özelgenizi paylaşırsanız, tam olarak durumunuzu, verilen cevabı görebiliriz. Bu şekilde yönlendirme yapmak en sağlıklıdır. Eğer gerçekten haklı bir sebebe dayandırdılarsa mahkeme süreci size hem zaman kaybı hemde maddi yük yaratır, boşunadır.

Anladim ben komisyondan sonra ehliyeti raporu alinca is biter zannediyordum hala bir ihtimal var yani..Bendede aynı durum oluşabilir o halde çünkü nörolojik bir hasar var sol bacagimda( hissizlik, hareket kaybi, güç kaybi ). 1 aydir randevu verilmesini bekliyorum komisyon tarafından bakalım ne olacak zamanı gelince paylaşırım. Ek bir soru olarak komisyonun randevu vermesini hızlandırmak için yapabileceğimiz birşey varsa bilen paylaşırsa makbule gecer çünkü yaşlanmadan önce almak istiyorum artık:)) .
StratoS

Can2735

Komisyon dediğiniz ehliyet sağlık kurulu mu? Onlar genelde ayda 1 toplanırlar. (İzmir'de öyle.) Onu çabuklaştırmak gibi bir durum maalesef yok. Randevudan ziyade, tüm talepleri toplayıp, 1 günde tek tek bakıyorlar. Çünkü hem doktor hem de makine mühendisleri var. Hepsinin ayrı görevleri var ve ayrı yerlerden geliyorlar.
fatiha35

Neden anlaşamadık bilmiyorum. Yüklediğiniz özelge bir öncekine atıfta bulunmuş, ve değişiklik olmadığından ret edilmiş. İşte ben bir önceki dediği ilk başvurduğu ve ret ettiği özelgeyi söylüyorum. Orada net olarak, şu şu sebepler sebebiyle ret edilmiştir yazar. Onları soruyorum size?

fatiha35

resimlerden gördüğüm kadarıyla normalde araç alabilmeniz gerekiyor raporlarınız eksiksiz fakat ehliyetinize neden 78 kodu girilmemiş sadece 102 kodunu gördüm o ehliyetle alamazsınız aracı vergi dairesi ret verir ehliyetinizi yeniletmeniz gerekiyor.

78 kodu da var hocam
StratoS

Bugun ogleden sonra maliyeye gittim konustum sizin 2. Ozelge basvurunuz oldugu icin degisiklik olmadigini varsayarak incelemeden reddettik dediler 2. Defa ozelge istenmiyor mu acaba
Haftaya mudur beyle gorusucez

Normalde ilk almis oldugumuz taporda sol ayak kisitliligi yok yazmiyor diye red yemistik
2. Ozelge istedigimizde aslinda 2. Ozelge isteme Hakkiniz yok diyr direk red yemisiz 2. Ozelgede bu yuklemis oldugum engelli saglik kurulu raporu da var di hic incelemeden red gelmis
Mudurle konusunca sonucu burdan paylasirim

Engelli olmak cok zormus

ehliyetin sol altında 12. maddede yazmasından bahsetmiştim hocam yukarıda araç işaretinin yanında mevcut kod görüyorum aynı şekilde basılan ehliyetimi kabul etmemişlerdi aynısı başıma geldi aracı bayide 1 ay bekletmek zorunda kaldım. Eminyete gidip ehliyetimi hatalı basmışsınız vergi dairesi kabul etmedi demiştim doğrusunu basıp göndermişlerdi. Ama aracı aldığım bayi vergi dairesi ile kontak kurup direkt olarak neyi kabul etmediklerini bildiklerinden nokta atışı ile sorunu çözmüştük. Ehliyetten önce de raporumda sadece otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresine takmışlardı ret vermişti mesela vergi dairesi. En azından vergi dairesine gidip evraklarınızı gösterin neyi kabul etmiyorlar onu bilip ona göre hamle yapabilirsiniz.

halil385

Halil abi mesele o olsa özelgeyi o şekilde ret ederdi. Ama ayakta kısalık yok demişler? Bence engelli sağlık raporu ille ilgili sorun var. Oradaki bulgularda eksiklik var gibi anladım...

@halil385 @StratoS Bende özelge talebinde bulunduğumda sürücü sağlık raporumu ehliyete dönüştürmemiştim ondan olumsuz olabilir mi?

@fatiha35 Hocam rapor müracaat olarak çalıştığınız kurum gönderdi görünüyor onu nasıl sevk yaptırdınız? Şuanda bende tekrardan rapor almak istiyorum fakat süresinin bitmesini bekliyorum eğer kurum gönderirse süre aranmıyor sanırım.

en iyisi bir vergi dairesine gidip neden ret yediğinizi öğrenmek en azından ona göre müdahele edersiniz yoksa baştan herşeyi de yapsanız bu tutumla vermiyorlar indirim.

Sordum tekrar ozelge yazin size haftaya olumlu yanit cikar dedi onceki ozelgeyi incelemeden red etmisler bakalim haftaya durum belli olacak

Pardon

engelli sağlık raporum yukarıya yükledim maliye özelge başvurumu reddetti ve ötv den yararlanamaz diyor.
bende aksini i
iyi forumlar...[/QUOTE]

Son düzenleme:
fatiha35
İki sayfadır görüş soruyorsunuz, StratoS da yardımcı olabilmek adına iki sayfadır red gerekçesini soruyor ve gelen cevabı koymanızı istiyor. Siz de iki sayfadır bunu duymazdan geliyorsunuz, nasıl olacak peki ?
Bu durumda geçmiş olsundan başka nasıl fikir belirtilebilir ki ?

Ufukalp, uzun zamandır kafamı kurcalıyor geçen yıl ağustos ayında Bi araca arkadan ışıklarda çarpmam neticesinde trafik ehliyetime el koydu ve sağlık raporu almamı söylediler, burada soru şu :son 1 yılda 3 engelli raporu aldım (60 /70 /ve 66 oranlarında) iki defa maluliyet için müracaat ettim ve ikincide emekli oldum çekindiğim şu araç için raporda oran yazıyorlar mı faraza 50 yazdılar maluliyet ve engelli raporları yanarmı diye çekiniyorum bunlar dan

Eserin79
Hayır rahat olun.
Onların istediği rapor sürücü olup olamayacağınız yönünden değerlendirme içeren rapordur, engelli sağlık kurulu raporu değil. Ayrıca rapor için de trafik şube tarafından sevk edilmeniz gerekirdi.

Ufukalp, aylar önce il sağlık müdürlüğünden sevk yazısı geldi ben sümen altı yaptım

Eserin79
Trafik tescil şube müdürlüğü sizi sevk ettiği halde gitmezseniz ehliyetiniz iptal edilir malesef.
Neden gitmiyorsunuz ?

Üst Alt