Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımda 3-4 cm kısalıkla ÖTV'den muaf olabilir miyim?

Haci0121

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar öncelikler buradaki arkadaşlarıma geçmiş olsun benim çocukken sol kalça çıkığı oldu ameliyatlar vesaire ne yazikki sol ayak 3.4 cm kısa kaldı sağ bacağa göre çok az zayıf bacak acaba ötvden yararlanabilir miyim
bilen biri cevap yazarsa sevinirim teşekürler

Sayın Haci0121

Aynı durumda olmasam ve raporla uğraşmamış olsam şu anda size EVET KESİNLİKLE ÖTV'SİZ ARAÇ ALABİLİRSİNİZ derdim.

Aslında olması gerekene bakarsanız Ehliyet Raporunuzda otomatik vites kodları olup Sağlık Kurulu Raporunuzda da %1 bile olsa engeliniz olsa ve raporda "özel tertibatlı araç kullanabilir" yazsa sorgusuz sualsiz ÖTV'siz araç alabilirsiniz.

Ancak Türkiye'de sistem şu anda öyle işlemiyor. Diyelim ki her şeyiniz tamam ve Sağlık Kurulu Raporunuzda da %10 oranlı ve tanı kısmında da özel bir hastalık ismi yazıyor (Ampute gibi bariz sorunlar harici). Vergi daireleri diyor ki Özelge yazın Bakanlık ne derse öyle yapalım biz buna karar veremiyoruz. Yani daha açık yazmak gerekirse şunu demek istiyorlar;

"Biz Yetkili Hastanenin vermiş olduğu sağlık kurulunun raporunu kabul etmiyoruz onlar özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazmışlar ama biz bunu kabul etmiyoruz birde Maliye Bakanlığındaki komisyonlar baksın onlar karar versin"

Maalesef durum şu anda böyle... Ama şansınızı deneyin yine de benim araştırmalarım sonucunda bu kanıya vardım. Vermemeye çalışılıyor kaçacak nokta bulunmazsa da 2018 e ötelenmeye çalışılıyor.

Engelli insanların önüne engel katan tek ülke Türkiye yazık valla

Neden 2018 e ötelenmeye çalısılıyor

Haci0121 Hemen hemen bende de aynı sıkıntı var. Sol ayağım sağ ayağıma göre 3-4 cm küçük ve güçsüz ama dışarıdan bakınca belli olmuyor ayakkabıları filan çıkarınca belli oluyor. Ehliyet almak için sağlık ocağı ve hastaneye gittim. Hastane özel tertibatlı(otomatik) araç kullanması gereklidir yazdı. Heyetten de 10.02 ve 78 kodunu verirlerse ki vermemeleri için bir neden yok sonuçta Uzman Doktor yazıyorsa ona karşı gelemezler. sonra arabamı alıyorum. Sende alabilirsin

Benim bir arkadaşım bu şekilde aldı aracını

Aynen öyle kardeşim aynı sıkıntı benimde bugün ben hazırladım dediğin gibi sağlık ocağı devlet hastanesine gittim işte hastane özel tertipat kullanması uygundur not yazmış şmdide heyet perşembe günü belli olacak sizce bi sıkıntı çıkar mı Birkan 01

Haci0121 Bana da aynı şeyi yazdı doktorlar heyetin toplanmasını bekliyorum 24.de toplanacak burdaki komisyon

Benim sadece ortopedi sorunum olduğu için 2 yapraklık bişi işlemleri hallettim dediler perşembe günü saat 1 de heyet var herneyse heyete girmeden önce raporumu verdiler 2 sayfalık bişi 2 sinde de özel tertipat uygundur yazıyor herneyse heyete girdim 2 dk sürmedi dediler 13 gün sonra saat 2 de sonuç belli olacak şimdi sizce nasıl olur 2 yaprakta da özel tertipat uygundur yazıyor sizce 13 gün sonra sonuç ne olur

Arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun benim sol ayak küçükken kalça çıkığı oldu 3.4 defa ameliyat olmama rağmen ne yazıkkı sol ayak 4.5 cm kısa kaldı herneyse aile hekimi devlet hastanesi ortopediye sevk etti 2 doktor muayene sinden geçtim 2 uzman doktor da özel tertipat uygundur yazdı dediler 2 gün sonra heyet var saat 1 de burada olun herneyse heyete girdim raporlarım elimde içeri girdim verdim hiç bişi sormadılar bile sadece rapora baktılar küçük bi kağıdada tarih yazdı işte 13 gün sonra gidip raporumu alacam benim simdi merak ettiğim 13 gün sonra ne olacak ötvsiz araba alabilecekmiyim

Bu sorunuzun cevabını 13 gün sonra raporunuzda görebilirsiniz. Eğer ortopedik engelli olarak ve ötv indirimi için gerekli kodlar raporunuza yazıldıysa alabilirsiniz.

Kodları heyetmi yazıyor

Ben kod falan görnedimde özel tertipat uygundur bide % 13 oran verdiler

Arkadaşlar çok önemli

Arkadaşlar öncelikle herkese keçmiş olsun ben bugün devlet hastanesinden raporumu aldım sol ayak kısa raporda özel tertipat araç kullanabilir yazıyor kod felan otomatik vites yazmıyor sadece özel tertipat yazıyor şmdi nasıl olacak ötvden yararlanacak mıyım otomatik vites kulanacakmıyım yardımcı olursanız sevinirim

raporunda ötv den yararlanır işaretli ise olur yoksa olmaz ötv den yararlanır yazıyor mu

Engellilik oranı araç alımında vergi avantajını değiştiriyor mu?

Arkadaşlar benim % 15 ortopedik engelli raporum var araba aldığım zaman orana göremi indirim yapılıyor yoksa herkes aynı tarifedenmi yararlanıyor bilen varsa soylwyebilirmi

Herkes aynı tarifede yararlanıyor. :)

Yüzde 15 engelli sayılmıyor indirim olmaz

Ozaman neden engelli raporu verdiler engelli sayılmıyorsa onu geç doktor dalgamı gwçiyor araba alabilirsin ötvsiz galericidemi yalan soyluyoe Elimde tapu gibi süresiz raporum var neye vermiyorlar araba alabiliyorum dikkat edersen ortopedik sol ayak engelliyim araba alabiliyorum o konuda sıkıntı yokta benim kafama takılan orana bakılarakmı araba fiyatı düşüyor yani oran kaç olursa olsun 1 veya 90 da olsa aynı ötvdenmi yararlanıyoruz bilen arkadaşlar lütfen

Herkese aynı arabasının fiyatına göre ÖTV oranı kaçsa o kadar indirim oluyor.

kardeşim kısaca ben anlatayım okursan memnun olurum.

ötv indirimi 2 türlü olur

1)rapor oranın %90 ve üzeri ise sorgusuz sualsiz ötv indiriminden faydalanırsın.
2) eğer araba kullanmaya(sağlıklı insanlar gibi) engel ortapedik bir sıkıntın varsa %1 bile olsa ve hem sağlık kurulu heyeti hemde ehliyet alırken kurulan heyet tertibatlı araç kullanabileceğine karar verirse ötv indiriminden faydalanırsın.

gelelim senin soruna raporun %15 olduğundan ve ortapedik engelli olduğundan bahsediyorsun.

1) devlet veya üniversite hastanelerinden ötv indiriminden faydalanır özel tertibatlı araç kullanır heyet raporu alırsan ve ehliyet içinde yine aldığın sağlık raporunda özel tertibat için kod yazıldıysa ötv indiriminden faydalanırsın.

gelelim indirime.

rapor oranın ne olursa olsun (ister %1 ister %100) 1.6 motoru geçmemek kaydıyla (yeni yasada 90+ötv+kdv limiti var yılbaşından sonra aktif olcakmış herhalde) istediğin aracı alabilirsin.

indirim oranıda alıcağın arabanın fiyatıyla eşdeğer 125 binin altındaki araba fiyatlarını 1.50 ye bölersen senin ödeyeceğin rakamı bulursun (mesela 110 binliralık araba 110000/1,5= 73.333 tl ye aracı alabilirsin tabi pazarlık payıda olur)
125 bin üstü araba fiyatıonıda 1.6 ya bölersen bulabilirsin(mesela 140000 liralık aracı 140000/1,6=87500 e alırsın tabi yine pazarlık payı olur.

umarım yardımcı olmuşumdur.

Allah razı olsun abim benim

Arkadaşlar beni. ÖTV indiriminden rapor aldım fakat ehliyetim yok eğer ehliyeti kazanırsam geçici ehliyet belgesiyle araba alabilir miyim prosedürü yazarsanız sevinirim

Haci0121 Geçici ehliyet belgesinden 1 gün sonra ehliyetin geliyor zaten 1 gün dayanırsın merak etme :)

Anladım kardeşim peki şmdi benim engelin sol ayak ortopedi engelin var % 17 yani benim sormak istediğim % 1 veya % 90 herkes aynı ötvdenmi yararlanır yoksa orana göremi indirim yapılır bunu açıklarsanız sevinirim yani geçici ehliyetle arabayı alabilir miyim soylerseniz sevinirim allah razı olsun sizden

Haci0121 1 gün daha bekle ehliyetin gelsin öyle al acelen ne bu kadar :) 1 günde geliyor ehliyetin :) Herkes aynı ÖTV'den yararlanır

%17 sol ayak kalça çıkığı ile ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Arkadaşlar benim raporum % 17 sol ayak kalça çıkığı ortopedik raporum özel tertibat uygundur raporum var bu raporla araç alabilir miyim

Haci0121

Evet, ehliyet de uygunsa, otomatik vitesli aracı ötv muafiyeti ile satın alabilirsiniz

Sol ayak engeli tertibat

Arkadaslar benim sol ayak kısalığı ortopedik ℅ 17 raporum mevcut ötv için raporumda özel tertibat yazıyor ama raporumda kod felan yazmıyor sadece Özel tertibat yazıyor O raporun aslı gibidir sürücü kursunu verdim sürücü kursu tm dedi suan direksiyon sınavını bekliyorum benim anlamadıgım sol ayaktır raporda kod felan yazmıyor özel tertibat yazıyor otomatik vites cok rahat kullanabiliyorum benim anlamadıgım otomatik vitese nasıl bi tertibat takacaklar veya takmayacaklarmı bilen varsa paylaşırsa sevinirim şmdiden tşkler

Haci0121

Üzerinde oran bulunan rapor engelli raporudur ve araç alımında kullanılır. Sürücü belgesi içinse üzerinde kodlar bulunan rapor alınması gerekir. Bu rapor olmadan sürücü kursunun işlemlere başlamaması lazım aslında.
uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> sürücü kursu -> emniyet süreci ile bu raporu almanız gerek.

Evet alabilirsiniz fakat oran tam olarak raporunuzda yer almalı, şayet kuvvet kaybı da mevcut ise bunun oransal olarak belirtildiğinden emin olun.

Otomatik vites de bir özel tertibattır.

Oransal olarak % 90 üzeri ve altı farklılığı bulunmakla birlikte tutar olarak bir fark yoktur. her aracın ham fiyatına tekabül eden oranda ÖTV ve KDV hesaplanır.

Ehliyetimi yenilemek istedim ama il sağlık komisyonuna sevk ettiler!?

Arkadaslar benim sol ayak kısalıgı 6 cm kısa \17 raporum mevcut özel tertibat uygundur diye ehliyeti kazandım b otomatik engelli diye emniyete gittim geçici belgesini almak için lakin sürücü raporum eksikmiş kod falan yazmıyormus tekrar hastaneye gittim il sağlık komisyonuna gönderdiler şmdi il sağlık komisyonu nasıl olacak ben zaten b engelli otomatik vites ehliyet kazandım ama raporum eksik şmdi nasıl olacak komisyonda raporu b otomatik engelli ehliyet alırmı yazacak kod felan anlamadım hastaneden aldıgım raporda özel tertibat ötvden yararlanabilmem için komisyonmu karar veriyor arkadaslar allah rızası için bi yardım

Haci0121

il sağlık komisyonu rapora kısıtlama kodları ekleyecek. O zaman engelli sağlık kurulu raporu ve bu sürücü belgesi ile vergi istisnalı araç alabilir olacaksınız.

Maliye sorunu

Arkadaslar iyi aksamlar maliyeden red cevabı aldım ehliyetimi aldım wolswogn bayiye gittim 200 bin tllik camfortline passat aldım bana 125 bine geldi araç benim adıma fatura kesildi kasko sigorta hepsini ödedim hatta egzos cıtası bile aldım araç şuan hazır evraklar herşey tam anahtarı verip gidecem baska bişi yok ama bugun maliye raporuma red vermiş sol ayak kalça çıkığı 6 cm kısa hastane raporumda özel tertibatlı arac uygundur yazıyor ehliyetimde 10.02 kod felan yazıyor ama maliye sorun cıkarttı herneyse bayi dedi adanadaki maliyeler sorun cıkartıyor en iyisi biz karseri mersine bakalalım raporları faxladı şehirlere dedi buralarda olmasa ankaraya yollayacam dedi ben birininkini oyle yaptım aldı adamın ayagı 2 cm araba alıyor bizmki 6 cm red verdi bikgisi olan varsa söyleyebilirmi arkadaslar o kadar emek verdim boşa giderse çok üzülürümm.😯😐😯

Üst Alt