Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sol bacak kısalığı ve inceliği ile araç alımında ÖTV avantajından..?
Merhaba arkadaşlar,
Sol ayağımda 3 cm kısalık ve incelik var. Çocuk felci geçirmişim. Halen B sınıfı ehliyetim var ve araç kullanıyorum. 52 yaşındayım. ÖTV muafiyeti için rapor almam mümkün olabilir mi? Katkılarınız için peşinen teşekkür ederim.
sivas honda bayiden aldığım cevap kol bacak kısalığı için maliye ötv onayı vermediği şeklinde. Zaten B sınıfı ehliyetinde varmış. normal araç kullanabiliyorsun anlaşılan. o yüzden ötv indirimi alman zor görünüyor
yeni yönetmeliğe göre artık onlar işe yaramıyor malesef. yarar gibi görünse de iki yıl sonra ötv borcunuz vardır diye arkadan yazı gelmeyeceğinin garantisi yok. "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanabilir" ibaresi aranıyor. sol bacak kısalığında bu ibareyi yazdırabilirseniz olur. [FONT='inherit']MADDE 4 "Aynı Tebliğin (II/C/1.3) bölümünün;[/FONT][FONT='inherit']a) Altıncı paragrafında yer alan "sağ ayağı ampute" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya her iki ayağında/dizinde ayaklarını kullanmaya mani aynı oranda kısıtlılık" ibaresi eklenmiştir.[/FONT][FONT='inherit']b) Yedinci paragrafında yer alan "otomatik vitesli taşıtlar,"ibaresinden sonra gelmek üzere, "fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla," ibaresi eklenmiştir.[/FONT][FONT='inherit']c) Sekizinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.[/FONT][FONT='inherit']ç) Onuncu paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.[/FONT][FONT='inherit']"Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.[/FONT][FONT='inherit']20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.[/FONT][FONT='inherit']Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.[/FONT][FONT='inherit']Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.[/FONT][FONT='inherit']Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir." [/FONT][FONT='inherit']d) On birinci paragrafında yer alan "Özel tertibatlı veya özel tertibat yaptırılan taşıtların maluliyeti veya engelliliği ile kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği" ibaresi "Maluliyet veya engel durumu itibarıyla sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği)" şeklinde değiştirilmiştir.[/FONT][FONT='inherit']e) On üçüncü paragrafında yer alan "maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan taşıtları kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği" ibaresi "maluliyet veya engel durumu itibarıyla sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği)" şeklinde değiştirilmiştir.[/FONT][FONT='inherit']f) On dördüncü paragrafında yer alan "incelenerek," ibaresinden sonra gelmek üzere "engellilik sağlık kurulu raporunda sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirmenin bulunduğu, sürücü belgesinin engele uygun özel tertibat kodunu/kodlarını içerdiği ve" ibaresi eklenmiş, "Bu tespit üzerine," ibaresi "Bu tespitler ve bahsi geçen raporun geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine," şeklinde değiştirilmiştir.[/FONT]
Öyle bir sey yok arkadasım. aynı durum bende mevcut ve B sınıfı ehlıyetım vardı. SOl ayak problemi olanlar için Otomatık vıteslı arac ozel donanım tertıbat yerıne gecmekte . B sınıfı ehlıyet değişimi için önce aile hekimine git o da seni devlet hastanesi ne sevk edecek norolojı ve fizik tedavi doktorları görmesi yeterli . Her türlü alırsın .
yeni ehlıyetınız de kodlar olacak kullanacagınız araç ile ilgili . Ortepedık rahatsızlıklarda % aranmaz isterse % 1 olsun . doktor uygun gorduyse alırsın . İç hastalıklarda % 90 ve üzeri oran aranır .
@oscantourist bahsettiği rahatsızlığa vergi dairesi onay vermiyor 3 cm kısalık tüm uzuvda 8 cm incelik ve hareket kas kaybı olmasına rağmen vergi dairesi ısrarla onaylamadı raporumu. arkadaşın yerinde olsa ehliyeti değiştirmeden önce özelge talep ederim. yoksa mevcut ehliyetinde olur
iyide nasıl vermez doktor otomatık vıtes arac kullanması uygundur ibaresi yazdırıp il saglık mudurlugune onaylatıp ehlıyetıne ilgili kodları yazdırın ca nasıl vermez ? ben ve benım gibi durumda olanlar nasıl aldı ?
isterseniz vergi dairesinin gönderdiği dilekçe cevabını buraya yazıyım kaç kere vergi dairesine gittim olmaz diyolar başka bişey demiyolar ve sağlık kurulu raporum mevzuata bire bir uygun.
Bu çerçevede, özelge talep formu ekinde ibraz edilen 17.09.2019 tarih ve
201991710313223462ad0 sayılı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda, engel durumu (sol opere
pev. sol cruriste atrofi sol alt ekstremite 3 cm kısa.. sol cruriste 7 cm , sol uylukta 7 cm atrofi)
itibariyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmanız mümkün değildir.
Kotan
Sizin burda bir eksiğiniz var . sürücü sağlık raporunda özel tertibatlı yada otomatık vıtes arac kullanır ıbaresı olup ? hastalıgının tam tanısını belirten % si ve sürekli ibaresı olan devlet hastanesınden alınmıs raporunuz varmı ? ve tüm bunlarla bırlıkte engellı kodları işlenmiş ehlıyetınız ?
şöyle sağlık kurulu raporu var sadece hareket ettirici özel tertibatlı araç kullanabilir diye ancak içime bi kurt düştü dedim ki ehliyeti değiştirirsem sadece otomatik kullanabilcem il sağlığa gitmeden vergi dairesine sorayım dedim ordaki görevli rapor uygun dedi gittim bayi ile görüştüm evraklar tamamlandı falan tam il sağlığa gitcekken bayi aradı ve vergi dairesi onaylamadı bu rahatsızlığı özelge istiyolar dedi bende özelge talep ettim sonuç bu vergi dairesindeki memurun sözüne güvenip kredi çektim iyi ki ehliyetimi değiştirmemişim
@egemmm siz ne zaman araç aldınız peki? benimki sol kol ampute maliye onay veriyor benim durumuma da. bayiler ampute olmazsa maliye onay vermiyor dedi. en azından sivas onay vermiyormuş. bacak kısalığı kol kısalığı güç kaybı kolda uyuşma vs durumlarına onay vermiyor dediler. sizinkine onay alırız dediler. daha geçen hafta konuştum yani bayi güncel durumu söyledi
Kotan
ehliyetini değiştirebilirsin ona bir sorun olmaz. elinden alınmaz yani. zaten yeni yönetmelikte ehliyeti de yeni model ehliyet istiyorlar. H sınıfı hala geçerli ama kullanmak için geçerli. yeni araç alımında B sınıfı kodlu ehliyet isteniyor
Kotan
uyarlanmış debriyaj pedalı vs kodlar olursa belki o zaman özel tertibat olarak maliye kabul eder. ama kurul onu yazar mı bilmiyorum çünkü içerde ne yazdıklarını göremiyorsun veya durumunu çok izah edemiyorsun. bana şöyle bir baktılar tamam dışarda bekleyin dediler. kodları yazıp verdiler. kod yazımı konusunda doğrudan kişiyle muhatap olmuyorlar yani
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu şekilde tadilat yapılan araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir. Ancak sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.
@egemmm
orda sol alt ekstremite kısıtlığı açık değil ki. ayak serçe parmağı olmayan da araç alabilir. o zaman. bizim komşunun ayak iki parmağı yapışık. o da sol alt ekstremite engelinden araç alabilir. oradaki anlatılmak istenen debriyaj pedalına basılamaması durumu. o yüzden otomatik araç özel tertibatlı geçiyor. sağ ayakla gaz fren kullanıyorsun çünkü. ayağı 2-3 cm kısa birisi başka engeli yolsa debriyajı kullanabilir bana göre
problem orda başlıyo işte ben kısalıktan ziyade bi bacagımın diğerinden 8 cm ince. sağ ayagın yaptıgı haraketlerin %50sini yapamama alt baldırda nerdeyse kas olmama durumlarını bildirdim ama doktorun olur verdiğinie vergi dairesindeki özelgeye bakan adamlar olmaz diyo.
siz sapla samanı karıstıstırıyorzunuz. BUnun son kararını zaten doktor verıyor . Polio sekeli den bahsedıyoruz yani karşılığı cocuk felci. adamın ıkı parmagı yapısık olabılır ancak arac surmesı ıcın herhangı bır sorun sıkıntı yoktur . VE doktor buna sürücü olur raporu verir. Ancak polio sekeli hastalarına vermez . polio sekelı sadece kısalık değil güç kaybıdır . Debrıyaja basmakda zorlanır o yuzden otomatık vıteslı arac ozel tertıbat yerıne gecer umarım axcıklayıcı olmustur.
raporda bu bahsettiğiniz durum açıkça yazıyorsa şu kadar güç kaybı var sol ayak gerektiren işleri yapamaz vs gibi şeyler varsa araç için onay vermezlerse mahkemeye verin lehinize sonuçlanır. ama yazmıyorsa vergi dairesindeki kişi onu bilemez o yüzden olmaz der. ona göre manuel kullanabilir olursun.
latincesi cruriste atrofi olan kas kaybı ve diğer saydığım herşey yazılı. yaklaşık 6 ay falan uğraştım ve ciddi manada yoruldum. işten izin almak için kıvran hastanelerde sıralar bekle doktorlara yalvar memurlara yalvar. o yüzden lanet olsun dedim bıraktım uğraşmayı. mahkeme kim bilir kaç sene sürecek uğraşmaya değmez diye düşünüyorum.
Engelli raporu aldım. H sınıfı ehliyet ve ÖTV indirimiyle araç almam gerekiyor. Bunun için H sınıfı ehliyet alabilir tarzı bir ifade yazmasına gerek var mı? Benim engelim ortopedik işaretli ve engelli haklarından yararlanabilir yazıyor. Sol bacakta sorun olduğu belirtilmiş.
Otomatik araç filan yazmasına gerek yok değil mi? Dediğiniz kurum mu yazıyor onları? İlk kez rapor aldım. Pek anlamıyorum. Ötv indirimi için sağlık müdürlüğü mü yazacak? Kusura bakmayın sorularım saçma geldiyse.
devlet hastanesınde ki doktor sürücü sağlık raporuna ilgili hastalıgınızın tanısını % sini yazıyor . Özel tertibat ya da hastalıgınızın durumuna göre özel tertıbatlı arac kullanması uygundur yazıyor . (BEnım oyledı ) sonra siz bu raporu il saglık mudurlıugune goturuyorsunuz . Orda da ayrı bır heyete giriyorsunuz orda hem doktorlar hemde aparat ıcın muhendısler var . Doktor sizi kontrol edıp oncekı doktorun yazdıugını onaylıyor ve nasıl bır aparat takılacagına karar verılıyor . Sol bacak sorunu var ıse otomatık vıtes kodları gırılıyor . YEnı kanun ıle ne degısmıs ben onu anlayamadım ? Bilen varsa acıklasın ..