Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacak kısalığı ve inceliği ile araç alımında ÖTV avantajından..?

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 6)

"20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Diğer taraftan, istisnadan yararlanılabilmesi için ayrıca H sınıfı veya engellilik durumu itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata/tertibatlara ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren sürücü belgesini haiz olunması şarttır. Ancak, sürücü belgesinde özel tertibat kodlarının bulunması, istisnadan yararlanmak için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Engelliliği ile sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanılması gerektiğine dair değerlendirme bulunan engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumunun ne yönde bir tertibat gerektirdiğinin tespitinde, sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodları dikkate alınır. Bu kodların engellilik sağlık kurulu raporunda tespit edilen engellilik durumu ile uyumlu olması gerekir.

Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir."

OturanBoğa
BEn bundan açıkcası bısey anlamadım . HAstalıgın tanısı yazılıp (sol alt extremıe polio sekelı ) otomatık vıtes arac kullanması uygundur ibaresı olan raporlar gecersız mı sayılacak ?

egemmm

2019 dan sonra alınmışsa geçersiz. önceden alınmışsa da onu da keyfe bırakmış. "işlem yapılır" demiyor "işlem yapılabilir" diyor. o yüzden çoğu vergi dairesi de işlem yapmıyor yeni rapor alacaksın diyor olayın özeti bu. yeni raporu almak için de 40 takla atmak gerekiyor

fatih_123

hayır yanlışssınız . bedensel engellıler de % 40 diye bır ıbare yoktur. KEndı kendınıze yorum yapıyorsunuz

OturanBoğa bahsettiğiniz konundan ben birşey anlamadım,

Şunumu anlamak gerekiyor. Sol ayakta sorun olanlar ötv muafiyetli araç alamaz mı?

fatih_123

BUrda ınsanları yanlıs yonlendırmeyın .. % 1 bile bedensel engelın var ise doktor uygun gordukden sonra tertıbatlı arac alırsın bu senın engel durumun ıle ılgılıdir. doktor o rapora mevcut engelı nı yazıp tertıbatlı arac kullanacakdır yazdıkdan sonra iş bitmiştir . % aranmaz.

egemen58

dostum bunun kararını verecek olan doktor ve vergi dairesidir. sol ayaktaki her rahatsızlığa verilmiyor. bunu öğrenmenin tek yoluda kurula girmen.

iyide bazı şeyler net değilmidir,

mesele benim 22cm kısalık ve diz hareketi yok. bu durumla otomatik vites araç alamayacak mıyım?

egemen58

evet bazı şeyler net. ancak bazı kurumlar ve memurlar net değil. 22 cm kısalık için verilmezse ayıp zaten. ama dediğim gibi kurumlar ve şahıslar çok entresan kararlar verebiliyor.

egemmm
TAKTIN % ORANA. bununla ilgili biz birşey söylemiyoruz. algılama problemin mi var acaba ?
ayrıca %1 lik bir oranla ancak havanı alırsın :D o kadar da ucu açık uzun boylu değil.

fatih_123

kardes benım algılama problemım yok senın kendını ifade etme problemın var .. insanları yanlıs yonlendırıyorsun bana özel mesaj atıyorlar . o yuzden alakasız şeyler yazmayalım . Doktor uygun gorurse alırsın gormez ıse almaz sın. Bu kadar net dir.

egemmm

biz farklı bişey mi diyoruz ? bu iş doktorla alakalı değil vergi dairesiyle alakalı. ötv doktorun değil maliyenin elinde. yeni kanunda açıkça yazıyor rapor ve ehliyetin birbiri ile uyumlu olması gerektiği. önceden kurula yalvar yakar rapor alıp araç almış olabilirsin ona bişey diyemem. ama şuan böyle birşey yok. aldığın raporla ehliyetindeki kısıtlama kodları uyumlu olacak. heyet raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir yazabilir ama gidip de hiçbir tertibat kodu olmayan ehliyet alırsan vergi dairesinde sorun yaşarsın

fatih_123

kardes sana son kez yaxzıyorum .. yenı tıp engellı ehlıyetlerı uzerınde hepsınde kod yazar. ve sürücü sağlık raporunda hangı aparat yazıyor ise engelli ehlıyetınde o kodlar il sağlık mudurlugu tarafından doldurulur. Insanların hakkında bılgı sahıbı olmadan yorum yapma. Yalvar yakar işş yapmayız biz kendınle mı karıstırıyorsun insanları ?? engelı vcarsa alır ki.. BEnım saglık raporumda da surucu saglık raporunda da ve ehlıyetımde de o kodlar yazıyor . Sen şimdi git yalvar belkı verırler hadı gulke gule ..

egemmm

Osman bey,
Aile hekiminden heyete sevk aldım. Sağlık raporu verecek kuruluşlar içinde ÖZEL ÜNİVERSİTE HASTANELERİ de görünüyor. Onlardan alınan raporlar geçerli olur mu? Yoksa devlet hastanesinden alınması şart mı? Teşekkür ederim.

oscantourist

devlet hastanesi şartı var diye bılıyorum . hatta hastane litesi vardı bir ara bu sitede. özeli kabul etmezler

@fatih_123
@egemmm

Merhaba bende rapor aldim ne yapacagimi bilmiyorum benden de ozelge istediler %9 ortopedik engelliyim

Sadece hareket ettirici aksamda ozel tertibatli arac kullanabilir ibaresi var
Ehliyet kodu 10.02.47.78.102
Sonuc olumlu olma sansi varmi tecrubeli ve bilen arkadaslar cevap yazabilir mi

Banda yardimci olur musunuz % 9 ortopedik engelliyim saglik raporu birebir sarta uyuyor ama vegi dairesine gittik memur ozelge istenilebilir sansiniz cok dusuk cikmaz diyor ama benim tanidigim % 5 ile aldi

tly03

engelin nedir. bazı arkadaşlar %1 bile oran alsan araç alırsın diyorlar da kendileri yaşamadığı için herkesi de aynı sanıyorlar. malesef öyle olmuyor. %9 oran çok az umarım ehliyette yazıldığı gibi sadece otomatik sürebilir bir engelin vardır

tly03

BEn % 14 ıle aldım arkadasım uygun kodlar verılmıs . Ilsaglık onaylasın alırsın sorun etme

egemmm

Il saglik derken başka nereye başvuruluyor heyet raporu uygun simdi ne yapmam gerekiyor arac bayisine mi gideyim vergi dairesine vergi dairesi hic olumlu bakmiyor

Izlemem gereken yol nedir siz nasil aldınız acaba sikinti olmazsa yazabilir misiniz

tly03

Önce sürücü sağlık raporu almak ıcın aıle hekımıne gidin. O sızı devlet hastanesıne yonelndırecek uzman doktor muayene edıp engelinin araba kullanmaya uygun olup olmadıgını belırleyecek. Şayet arac kullanmaya uygun deılsen hastalıgının tanısını ve % sini yazacak. Sürekli ibaresi olması lazım . BU rapor ile il sağlık mudurlugune bas vuracaksın orda da doktor bakacak onayı verecek ılgılı aparat kodları yazılacak bu rapor ıle bırlıkte ehlıyetını alacaksın. Ehlıyetın var ıse yenıleyeceksın. DOktor karar verır senın engellı surucu olup olamayacagına malıye değil .

Üst Alt