Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el amputastonu ile ehliyet değiştirmek ve işlemler!?

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,H sınıfı ehliyetin değişimi için ANTALYA Atatürk devlet hastanesinden sağlık raporu almayı düşünüyorum.Engelim sol el başparmak hariç 4 parmak ampute ve K.B.B.işitme engeli...
Tavsiye edebileceğiniz,sıkıntı çıkarmayan dr.varmıdır.

Sevgili arkadaşlar,
H sınıfı ehliyeti değiştirmek için 7 Ekim,de ANTALYA İL SAĞLIK MÜD.Komisyona gireceğim.
1- Sol el başparmak sağlam ,diğer 4 parmak TRAVMATİK ampütasyon.kesik ve biribirine yapışık.Elimi her işte rahat kullanıyorum.
2- H sınıfı ehliyetim var.otomatik vites araba kullanıyorum.
3- Bazı arkadaşların parmak eksikliği nedeniyle sürücü olamaz raporu verildiği görülmektedir.
4- Sürücü olamaz raporu verilirse,durum TRAFİK,e bildirilir mi,ehliyet İPTAL olurmu.
Yardımlarınızı bekliyorum.

Sevgili oturan boğa,konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
Yaptığım incelemelerde,el bileği,dirsek ve omuzdan ampute olan çok arkadaşın yeni kodlu ehliyet aldıkları görünmektedir.
Birde bir elinde eksik parmağı olan arkadaşların ehliyet iptal edildiği görülmektedir.

Sürücü raporu

Bu gün H Sınıfı ehliyetimi değiştirmek için ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE Komisyona girdim.
ENGELLİLİK DURUMU:
1- Sol el başparmak hariç diğer 4 parmak ampute.
2- Her iki kulakta işitme kaybı.
VERİLEN KODLAR.
- 01.01
- 02
- 10.02
- 40.14
- 40.11 üzeri çizilmiş,iptal
- 47
- 102
( Birinci grup engelli B sınıfı sürücü olur)
NOT.Sol elimi hiç sıkıntı çekmeden kullanıyorum)
40.14 kod hakkında yeterli bilgi bulamadım.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Saygılarımla,

40.14 kodunu iptal ettirme şansım olurmu.

Elektronik tuşlu topuz diye biliyorum. 40.14 üzerini çizseymiş daha iyimiş. 40.11 normal topuz. Yanlış çizmiş olmasın.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sayın melihbe,
.önce ikisinide çizmişler,sonra 40.14 tekrar yazılmış.bende yanlışlık olduğunu düşünüyorum.40.14 sıkıntılı bir şeyse iptal ettirme yolunu deneyim.
Arabada yaptırmasam ne olur,onuda bilmiyorum.

Yine tekrar bi konuşun. Bende topuz var ötv indirimli araç alırken taktırıp almak zorunlu. Ben sonradan kendim söktüm.

Teşekkür ederim.şansımı deneyim.

Arkadaşlar,40.14 KODU için ,5-6 tane değişik ildeki aparat yapan firmalarla görüştüm.Hemen hemen hepside sakatlığıma göre direksiyona topuz yapılacağını belitti.sadece istanbul oto sayar çatal yapılacağını söyledi.demekki bu kod numarasının kesin bir karşılığı yok.fiyat olarakta TSE de dahil olmak üzere 2000 tl.civarı.bilgilerinize sunuyorum.

Banada 40.14 kod yazmışlar.
Sol el başparmak sağlam.4 parmak ampute durumunda. Kavrama yapabiliyorum.
Bu gün 5,6 tane aparatcıyla görüştüm.Hemen hemen hepside direksiyona topuz yapılacak dedi.sayar oto ise çatal yapılacak dedi.
Buradan şunu anladım.kimse net birşey bilmiyor veya bu kodun kesin bir karşılığı yok.
Bilgilerinize sunuyorum.topuz olarak yapılırsa mtv.sorun çıkarmı bilmiyorum.

Oturan Boğa,
Bu konuda tavsiyelerini bekliyorum.

Oturan boğa hocam,
Benim 2005 tarihli ( sol el başparmak hariç diğer 4 parmak ampute.otomatik vites araç kullanabilir.) Raporum var.
2015 yılında antalya vergi dairesi başkanlığına bilgi için vermiş olduğum özelgeme olumlu sonuç verdiler.
1- o zaman imkanım olmadığı için araç alamadım.
2- sizce 2005 tarihi sürekli raporum geçerli olurmu.
3- 2015 tarihli özelge ğeçerliliğini koruyabilirmi.
4- 7 Ekim 2020 tarihli il sağ.müd.kodları.
01.01/2/10.02/40.14(engelli B sürücü olur.)
5- yaptığım araştırma ve görüşmeler sonucunda bütün firmalar topuz yapılacak yeterli dediler.
Tecrübenize dayanarak,tavsiyenize ihtiyacım var.
Sevgi ve saygılarımla...☺

Muttalip Mutlucan

01.01. Gözlük
02. İşitme desteği/iletişim desteği**
10.02*Otomatik vites
40.14. Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi

Bence engelli sağlık kurulu raporunuzu yenilemeniz gerek. Aksi halde vergi dairesi sorun çıkartır çok çok çok büyük olasılıkla. Raporda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesi yer almalı, oran bulunmalı ve sol parmak amputasyonu net olarak belirtilmeli.

Hocam teşekkür ederim.En iyisi yeniden RAPOR almak.Eski raporum zaten sistemde gözükmüyor.

Kardelen kardeşim,
2005 tarihli sürekli raporum var.
Sol el başparmak sağlam.diğer 4 parmak ampute şeklinde.(otomatik vites kullanır)
Bir hafta önce antalya il sağ.md.aldığım ehliyet raporu kodları:
01.01/2/10.02/40.14(B engelli sürücü olur)
Sizin yorumunuza göre,parmaklarım ampute olduğu için,eski RAPOR geçerli.öyle anlıyorum.
Sevgi ve saygılarımla.

parmak olarak bilmiyorum yanlış bilgi vermek istemem ben gecen vergi dairesine gittiğimde bacak ampute olursa diye demişerdi

Teşekkür ediyorum.En iyisi maliye ye gidip,ÖTV servisiyle görüşmek.
Yeni RAPOR isterlerse de nasıl olacağını güzel öğrenmek lazım.
Ben 2015 yılında antalya vergi dairesi başkanlığına özelge vermiştim.olumlu cevap almıştım.imkanım olmadığı için alamamıştım.
İnşallah hayırlısı olur.

evet alt katta sağda rapor birimi var oradan öğrenebilirsiniz

Sevgili arkadaşlar,
Bu gün ANTALYA VERGİ DAİRESİNDE ENGELLİ ÖTV,den sorumlu yetkiliye,2005 tarihli (otomatik vitesli araç kullanabilir)raporumun geçerli olup olmadığını sordum.(ENGELİM SOL EL BAŞPARMAK SAĞLAM,DİĞER DÖRT PARMAK AMPUTE)
Bu raporuma 2015 yılında ANTALYA VERGİ dairesi başkanlığından herhangi bir tertibat yaptırmadan oto.vites alımında ötv.den muaf olduğuma dair olumlu cevap verilmişti.(imkanım olmadığı için o zaman araç alamadım.)
Bu gün ise yetkili memur,MEVZUAT DEĞİŞTİ.ARTIK SOL EL VE PARMAK EKSİKLİĞİNE ÖTV VERİLMİYOR.ANCAK SAĞ EL İÇİN VERİLİYOR dedi.
Konuya tam hakim olamadığım için,ne diyeceğimi bilemedim.
Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.
Saygılarımla,(rapor tarihi ÖNEMLİ değil dedi.)

Bugün ANTALYA VERGİ DAİRESİNDE ÖTV,DEN SORUMLU Yetkili ile,2005 yılında almış olduğum raporun geçerli olup olmadığını sordum.
_--Yetkili kişi RAPOR tarihinin ÖNEMLİ olmadığını.
-- Ancak,sol el parmaklarından engelli kişinin,MEVZUAT DEĞİŞTİĞİ için ÖTV den muafiyet verilmediğini,
--Sağ el parmakları olsaydı,vites koluna tertibat yapılabileceği için ÖTV verileceğini
Beyan etti.
--Konuya hakim olamadığım için,ne diyeceğimi bilemedim.
Konu ile ilgili bilgisi olan ve araç alan arkadaşların yardımını bekliyorum.
(SO EL BAŞPARMAK SAĞLAM.2.3.4.5.NCİ PARMAKLAR AMPUTE.OTO.VİTES ARAÇ KULLANABİLİR.)
EHLİYET KODLARIM.
01.01/2/10.02/40.14

gunebakan62
Sevgili dostum.
Sol el başparmak hariç diğer 4 parmak ampute.oto.vites araba kullanabilir diye raporum var.
Ehliyet kodları ;
01.01/2/10.02/40.14
2005 tarihli bu raporuma 2015 yılında özelge istedim.sonucunda,Hiç bir tertibat yaptırmadan ot.vitesli aracı ÖTV muafiyetli alabileceğim tarafıma bildirildi.
Dün antalya vergi dairesindeki ötv yetkilisi ile görüştüm.
Mevzuatın değiştiğini ve sol elden engelli kişilerin ötv indirimli araç alamayacağını söyledi.
Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Muttalip Mutlucan

Nasıl yani? Şimdi sol el engeli olanlar ÖTV den yararlanamıyor mu? Ehliyet değişimi için bygün müracaat ettim. Sol elim engelli. bilekten itibaren yok.

Sevgili Facia,
Dünden beri arayış içindeyim.Bu gün bilgisayardan ANTALYA VERGİ dairesi Başkanlığına vermek üzere özelge doldurdum.en kısa zamanda vereceğim.
Yaptığım araştırmalarda,
Türkiyenin her ilinden ve bilhassa antalyadan 2019 temmuz ayına kadar,sol el parmak,el,dirsekten ampute olan kişilere olumlu özelgeler buldum.
Yetkili memur; kesinlikle sol el engeli olana ötv indirimi verilmeyeceğini,sağ elde olsaydı vites koluna ek tertibat yapılacağını,sol el için tertibatın yapılamayacağını ve oto.vitesi kabul etmediklerini beyan etti.?????

Muttalip Mutlucan

Ben bu işten bir iş anlamadım gitti. Sol el engeli olupta raporunda sadece otomatik vitesli araç kullanabilir ibare olduktan sonra ötv indiriminden yararlanacağını okumuştum.

Sevgili FaCia,
Aynen öyleydi.benim 2005 tarihli sol el 2,3,4 ,5 parmaklar ampute.oto.vites araba kullanabilir raporum var.
Bu raporla ilgili bilgi için 2015 tarihinde özelge verdim.cevabı olumlu idi.
ANTALYA v.d.ÖTV Yetkili
Si eski raporda sorun olmadığını,fakat mevzuat değiştiği için sol el ve parmaklar için ÖTV verilmiyor,sağ el olsaydı vites topuzuna tertibat yaptırılabilir dedi.
Benim görüşüm,
Sadece hareket ettirici aksam olan,GAZ-FİREN-DEPRİRYAJ VE VİTES KOLUNDA TERTİBAT istiyorlar.
Konu ile ilgili yeniden ÖZELGE doldurdum.Bu gün ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA kargo ile göndereceğim.

Sevgili arkadaşlar;
2005 yılında almış olduğum,sol el 2,3,4,5 nci parmaklar ampute,otomatik vites araba kullanabilir raporum var.
1- Ben bu raporu bilgi amaçlı 2015 yılında ANTALYA VERGİ dairesi Başkanlığına ÖTV için özelge verdim.özelgeme olumlu cevap geldi.(imkanım olmadığı için şimdiye kadar araç alamadım)
2- 2 gün önce eski tarihli raporun geçerliliği konusunda,ANTALYA muratpaşa v.d.ÖTV SORUMLUSU kişiyle görüştüm.
3- Bana eski tarihli raporun sıkıntı olmadığını ancak mevzuat değişikliği nedeniyle SOL EL ENGELLİ olana ÖTV indirimi olmadığını ve sağ el olsaydı vites kolunda tertibat yapılabileceği ve ÖTV indirimi olacağını anlattı.
4- Konuya tam hakim olamadığım için her hangi bir cevap veremedim.
5- 2 gündür yaptığım araştırmalarda Türkiyenin hemen hemen her ilinde sol el parmakları olmayan kişilere ÖTV verildiğine dair,ÖZELGELERE ulaştım.işin garip tarafı da bu konuda olumlu en çok ANTALYA da özelgeye ulaştım.
6- Bu gün yeniden ÖZELGE tanzim edip,kargo ile ANTALYA VERGİ Dairesi başkanlığına gönderdim.
7- Anladığım kadarıyla geçen yıl çıkan 20.2.2019 Sayılı resmi gazetede Kİ SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR. ıfadesi işimizi çok zora sokuyor gibi geldi.
7- Biliyorsunuz ki, ÖZEL TERTİBAT İÇİN VİTES-FİREN-GAZ VE DEPRİYAJ ,da tertibat yapılması gerekiyor.diğer aparatların hiç biri tertibat sayılmıyor ve ÖTV ,'ye faydası olmuyor.
TEK UMUDUMUZ OTO.VİTES Başkada şansımız yok gibi.
Sevgiler saygılar sunuyorum.her şey istediğimiz gibi olsun.

Benim sol kol ekstemite zaafı diye geçiyor. Sol sinyal kolu sağa alinma, direksiyon topuz var tertibat olarak. Öyle ötvden muaf almıştım.

Sayın melihbe,
ÖTV muafiyetini büyük ihtimalle oto.vites olduğu için almışsınızdır.
Diğer aparatlar,size araç kullanımında fayda sağlar.Ehliyet komisyonu zaten bir sürü kod yazıyor.mecburen yaptıracağız.
Banada 01.01/2/10.02 ve 40.14 kodlarını verdiler.Eğer sıfır araba alabilirsem 40.14 için topuz,çatal veya tutma kolu gibi birşey yapılacağını söylüyorlar.inşallah hayırlısı olur.İşin garip tarafı aynı doktorlar gibi,vergi dairesindeki kişilerde çok değişik 180 derece zıt görüş belirtebiliyorlar.

Diğer aparatlar MTV faydası oluyor.
Siz arabayı ne zaman nerden aldınız.
Çünki değişik şehirlerde değişik uygulamar var.

Sevgili arkadaşlar,
10.Ağustos.2019 sayılı resmi gazete de yayınlanan ;
ÖTV Uygulamasında yapılan değişiklik ile ilgili,ben net birşey anlayamadım.
Özellikle sol el,kol ve parmak engeli olanlar için tertibat konusunda yorum yapabilirmisiniz.
HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN.🙏

Mevzuata göre 20.02.2019 tarihinden sonra alinan engelli raporunun açıklama kısmında "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazması gerekiyor yoksa vergi dairesi ötv yi onaylamıyor

Benim 2015 raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor. Bu şekilde ötv muafiyetli araç aldım. Bu eski raporum ötv muafiyeti için tekrar geçerli oluyor mu ?

Sayın Ylmzk,
20.02.2019 tarihinden önceki alınan raporlar da sıkıntı yok.
Maliye bakanlığının 10 ağustos 2019 tarih ve 30858 sayılı ÖTV uygulamasındaki yaptığı değişikliğe göre;
HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBAT İSTİYOR.
BUNLARDA:
FİREN-GAZ-VİTES VE DEPRİYAJ.
işte sıkıntı burada.
Yeniden ÖZELGE verdim.inşallah hayırlısı olur.

Sevgili melihbe,
Eski tarihli raporların geçerli olduğunu söylediler.
Esas sıkıntı ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR.
ifadesinde.Bu ifade olunca doğrudan özel tertibat istiyorlar.buna istinaden sol el kolda engeli olan kişinin,ÖTV muafiyeti alamayacağı konusunda.sağ elinde olsaydı viteste tertibat olurdu dediler.
Bende yeniden ÖZELGE verdim.
İnşallah hayırlısı olur.

Yaptığım araştırmalarda,
Vergi dairelerdeki ötv yetkili memurların görüşleri birbirini tutmuyor.

Siz bence farklı bi ilin vergi dairesine sordurun.

Bende öyle düşünüyorum.

Sevgili arkadaşlar,
Sol üst ekstremite engelli olan ve yakın zamanda ÖTV muafiyetli araba alan varmı.Konu ile ilgili görüşlerinize ihtiyacım var.
Saygılarımla.

Sevgili kardeşim;

Engel yorumlamasını yalnız ve yalnızca İl Sağlık Kurulunda ehliyet için gireceğin kurul yapar. Kurul sana yalnızca otomatik vitesli araç kullanabilir ya da şu şu tertibatlı araç kullanabilir derse 2. Aşama hastaneden aldığın ve engel durumunu gösteren sağlık raporunda '' Özel Tertibatlı araç kullanması uygundur, yalnızca hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' gibi bir ibare olması. ÖTV indirimli araç alabilmek için hastaneden alınan Engelli raporuna bakılıyor vergi dairesinde. Bu ibare yoksa ÖTV muafiyeti olmuyor yakın zamanda yaşadım. Yani 2 aşamalı bir işlem. Ayrıca her birey sağlık durumuna ve mevcut şartlara göre ayrı değerlendirilebiliyor yani olumlu veya olumsuz bir yoruma kafa yorma. Seninle literatür olarak aynı hastalığı paylaşan 5 kişiden 3 üne verilmiş 2 sine verilmemiş olabilir. Direk il sağlık komisyonuna gidip randevunu alıp komisyona gir, eylem planını ona göre oluştur derim.[

Sevgili muco5806
Öncelikle teşekkür ederim.
Benim sol el başparmak hariç 4 parmak ampute.
Otomatik vites araba kullanabilir diye engelli raporum var.
Ehliyet kodlarım:01.01/2/10.02/40.14
2015 yılında almış olduğum olumlu özelge olmasına rağmen,15 gün önce ANTALYA VERGİ DAİRESİNDE görevli ÖTV SORUMLUSU mevzuatın değiştiğini,bundan böyle sol el parmak v.b engellilere ötv olmadığını,ancak sağ elde engelli kişilerin vites kolunda tertibat yapılması durumunda ötv indirimi verilebileceğini söyledi.
Bu nedenle,sol el parmak v.b.engeli olup yakın tarihte ÖTV,siz araba alan arkadaşların yardımlarına ihtiyacım var.

Hayır, kesinlikle yanlış bilgi. Değişiklik yapılan genelgeyi linkte atıyorum. 4. Maddeyi oku lütfen. Yalnızca otomatik vitesli araç kullanmanın da ÖTV muafiyeti içerdiğine dair maddede hiç bir değişiklik yok.
https://www.turmob.org.tr/mevzuat/Pdf/17204

Hocam,teşekkür ederim.
Bende siz gibi düşünüyorum.ilgili görevli,raporu inceledi,özelgeyi inceledi birde elime baktı.mevzuat değişti,sol el için ÖTV muafiyetli vermiyoruz dedi.
Form,da yaptığım incelemeler de,bazı vergi dairelerinin sıkıntı çıkardığını bazı vergi dairelerinde ötv verildiği gözükmektedir.
Bu nedenle,sol elden engelli olupta ötv.siz araba alan arkadaşların yardımlarına ihtiyacım vardır.
Sevgi ve saygılar.

Canım kardeşim bunun için bir emsale gerek yok. Biri yapıyor biri yapmıyor olur mu mevzuat gayet açık. Senin yerinde olsam mevzuatın ilgili yerini çıktı alır oradaki dangalağa gösteririm. Her şey bu kadar açıkken birini bulmaya çalışmakla uğraşmamalısın bana göre.

Sayın Av.Hüseyin Ilık, Hüseyin İlik

Benim sol el başparmak hariç,DİĞER 4 parmak ampute.oto.vites kullanır raporum var.
Ehliyet kodları: ( 1.1/2/10.02/40.14)
Bilgi için 2015 yılında ANTALYA VERGİ dairesi başkanlığından almış olduğum olumlu özelge var.
RAPOR tarihi 2005
Geçen ay,MEVZUAT değişikliği nedeniyle 2005 tarihli raporun geçerli olup olmadığını,öğrenmek için ANTALYA VERGİ dairesindeki ÖTV yetkilisi ile görüştüm.
Bana mevzuat değişti.sol el parmak engeli olan kişilere ötv muafiyeti verilmediğini,sağ el olsaydı,vites topuğuna tertibat yaptırma şansım olduğunu söyledi.
Form,da yaptığım araştırmalarda sol el engelli arkadaşların bu yıl ve önceki yıllarda ötv muafiyetli araç aldıkları görülmektedir.
Ayrıca bazı vergi dairelerinde kabul edilmediği ama aynı kişilerin başka illerden muafiyet aldıkları görülmektedir.
Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
Sevgi ve saygilarimi sunuyorum.
NOT:raporun 2005 tarihli olması ÖNEMLİ değil,diye söyledi.

Muttalip Mutlucan

Özelgeniz de varsa hiçbir sorun yok demektir. Mevzuat değişikliği eski raporları hükümsüz kılmadı. Eğer engel durumu açıksa eski tarihli rapora göre uygulanır diyor tebliğ. Sizde de bu durum özelge ile sabit. Bence ısrarcı olun, mutlaka istisna uygulanmasını ve ötv siz araç alımına izin verilmesini isteyen bir dilekçe verin. Cevap olumsuz gelirse dava açın.

Üst Alt