Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el amputastonu ile ehliyet değiştirmek ve işlemler!?

Hüseyin Ilık Hocam teşekkür ederim.
Raporda sol el başparmak hariç,2,3.4.5 parmaklar mp eklemden ampute diye açık yazıyor.
Açıklama kısmında ise otomatik vites araba kullanabileceğim belirtilmiş.
2015 yılında sol el engelliler için ÖTV indirimi verildiğinde,bende bilgi almak için ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ÖZELGE verdim.(rapor+H sınıfı ehliyet)
Cevaben; Herhangi bir tertibat yaptırmadan otomatik vitesli aracı ötv muafiyetli alabileceğimi belittiler.(Özelge gayet net ve açık)
Son olarak araba almayı düşündüğüm için,2005 tarihli raporumun geçerli olup,olmadığını sordum.
Ben RAPOR hakkında bilgi beklerken,ilgili müdür yardımcısı rapora baktı,özelgeye baktı birde elime baktı.
MEVZUAT değişti,sol el engeli olana ötv muafiyeti vermiyoruz,sağ el olsaydı belki olabilirdi gibisine cevaplar verdi.
Sevgi ve saygilarimi sunuyorum.tekrardan teşekkür ediyorum.

Sol kol engelli sayılmıyor sağ kol engelli sayılıyor, o yüzden ona araç verebiliriz gibi cevap vermişler:)

Benimde sol kol bakalım araç alabilecekmiyim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Aynen öyle kardeşim.Bu konuda bazı vergi dairelerinde sıkıntı çıkarıldığı,bazı vergi dairelerinde ötv muafiyeti uygulandığı görülmektedir.
En iyisi ilgili kurumdan şifai değilde yazılı cevap almak en doğrusu.
Sizin içinde bir gelişme olursa bilgilendirin.

Sevgili arkadaşlar,
Sol el başparmak hariç diğer 4 parmak ampute.
Otomatik vites araba kullanabilir raporum var.
2015 yılında Antalya vergi dairesi başkanlığında n almış olduğum OLUMLU ÖZELGE var.
Ehliyet kodu.01.01/2/10.02/40.14
Buna rağmen,Antalya vergi dairesi ötv yetkilisi,mevzuat değişti.sol el engelliye ötv.indirimi verilmiyor diye kabül etmedi. Yaptığım araştırmalarda diğer illerde 2020 yılı içerisinde çok kişinin sol eli nedeniyle,ötv muafiyetli araç aldığını öğrendim.öyle göründüğü gibi hiç de kolay değil.Araştırıp ötv.muafiyetini veren vergi dairelerini bulmak zorundayız.HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN.

Sevgili Burhan,
Sol kol engeliniz nedeniyle ötv.muafiyetli araba aldınızmı.Bu konuda vergi dairesi veya bayii ile görüşme yaptınızmı.Bende sol elden engelliyim.Bilgi verirseniz memnun olurum.saygılarımla.

Sevgili @marto1
Sol kol engeliniz nedeniyle yakın tarihte ötv.muafiyetli araba aldınızmı.Aldınız ise nereden aldınız.yardımcı olursanız sevinirim.Bende Sol elden engelliyim.ehliyet kodu: 10.02 ve 40.14
2015 yılında Antalya vergi dairesi başkanlığından almış olduğum OLUMLU ÖZELGE olmasına rağmen, Antalya vergi dairesi mevzuat değişikliği nedeniyle,sol el engellilere ötv.muafiyeti kabül etmiyor.Bilgilerinize sunarım.

Muttalip Mutlucan

Merhaba Dostum,

-Daha önce almadım ama alabileceğime dair yeni rapor çıkardım araç almamda sıkıntı yok...Alamama gibi bir durum söz konusu dahi değil....
-El derken nasıl bir engeliniz var biraz detay ver yardımcı olayım sana ? Bu başlık Brekial Pleksus başlığı sadece el değil Kol-Dirsek el fonksiyonlarımız yok bizim... Değerlendirilrken bu şekilde değerlendiriliriz...

kODLARINIZ ŞU ŞEKİLDE;Normalde alabiliyor olmanız lazım ÇÜNKÜ KODLAR VAR
10.02 Otomatik vites
40.14. Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi

Benim kodları hatırlamıyorum ama 6 tane kod var ben de aklımda olanlar

Sinyal soldan sağa alınması-otomatik vites-direksiyon topuzu vsvs

Raporunuzda "Engelli sağlık raporunuzda Tertibat ibaresi olmak zorunda ki alabilesiniz"Her raporla ÖTV indirimden yararlanamazsınız elimde 4 tane rapor ile alamadım ÇÜNKÜ KULLANIM AMACI FARKLIYDI ama vergi dairesinin yönlendiridiği şekilde Nedir bu yönledirme Kısaca açıklayayım size

1)Mutlaka kullanım amacı "ÖTV Muafiyeti yararlanma hk."
2)Raporunuzun "açıklama kısmında" MUTLAKA" ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKMEKTEDİR"şeklinde yazılması gerekir.

-Gerekmektedir ibaresi Değiştirilmemeli yanlışlıkla engelli sağlık kurulu na yazılı şekilde üstteki 2 maddeyi ellerine tutuşturun ki uygundur ya da uygun kelimesi kurulsa dahi kabul de sıkıntı yaratabilir...

Sol kol,Sol el fonksiyon kayıplarına göre ortapedik engellidir ve ÖTV siz araç alır alamaz diye bir şey söz konusu değildir..Lakin almak için kıstaslar var üstte belirttim...Bu kıstaslara ek olarak...

Ehliyette raporunuza orantılı kodlar olmak zorunda hareket fonksiyonları kullanım zorunluluğu vsvs..

Ben raporumu istanbuldan çıkardım Bir çok engel grubumdaki bu başlık altından beni bulup yazan 40 yakın engeldaşıma aracını aldırdım o sebeple alamaz diye bir şey duyduğumla hele hele bir memur bunu size demişse gülüyorum iş güzarlık olarak değerlendiriyorum....
Hakkınızı bu adi şerefs yoksunlarına yedirmeyin...

Bu arada ÖTV siz araç alma grubuma gelin engel daşlarım 400 kişiyiz araç gruplarımız var bekelrim SOL KOL-SAĞ KOL FARKETMEKSİZİN ÖTV SİZ ARAÇ ALIRSINIZ SADECE ÜSTTEKİ BELİRTTİĞİM MADDELERİ YERİNE GETİRİN.

https://t.me/otvmuafiyet

Merhaba Marto1,
Açıklamaların için çok teşekkür ediyorum. İlgili memur,rapora baktı,özelgeye baktı,sürücü sağlık raporu kodlara baktı,birde elime baktı.Evraklar hakkında hiç bir yorum yapmadı.Direk mevzuat değişti.sol el engellilere ötv muafiyeti verilmiyor,sağ el olsaydı vites koluna özel tertibatı yapılabilirdi dedi.
Konu ile ilgili Bende araştırmalar yaptım.Başka illerde Sol el engelini kabül eden vergi daireleri var.
Sizin sayfaya giriş yapamadım.Tabiki üye olmak isterim.Benim Sol el başparmak hariç diğer 4 parmak ampute.
Selam ve saygılar.🙏

Muttalip Mutlucan
Hocam sizin durum çok farklı ama alamamanız çok saçma bence size yanlış bilgi veriliyor bir de kodlar eksik verilmiş sizde topuz kodu olmalı sinyal kodu olmalı iş güzarlık var bu işte...Bir de sizin durumunuza her vergi dairesi bakmaz her ilde bu işle ilgilenen bir diare var ötv nakil vasıtaları servisine gideceksin onuda herhangi bir bayiye sor engelli ötv raporlarını hangi daireye yolluyorsunuz diye sorun

Sevgili arkadaşlar, ehliyetinde 40.14 kodu olan ve karşılığında nasıl bir aparat yaptırdınız.yardımcı olursanız memnun olurum.

Sayın @karabil07,
Sol el parmaklarınız nedeniyle, ötv.muafiyetli araba aldınızmı.Bende sol engelliyim.onun için rahatsız ediyorum.

Sevgili arkadaşlarım,
Ehliyet kodu olarak 40.14 yazıldı.Aparatcı karşılık olarak direksiyona üçgen çatal şeklinde tutma kolu yaptı.TSE onayladı.
Araba kullanırken çok zorlanıyorum ve aparat her iki elime de dolaşıyor.Aparatı söküp küçük bir topuz takmayı düşünüyorum. (sol el başparmak hariç 4 parmak ampute)
Bu durumda trafik kontrol sırasında cezai durum olurmu.Yardımcı olursanız memnun olurum.

Muttalip Mutlucan

Sorun olacağını sanmam, bende topuzla araç kullanamıyorum bütün tertibatı söktüm, 5 yıldır tertibatsız kullanıyorum.

Muttalip Mutlucan

Bende tertibat topuz ve sinyal koluydu. Topuza alışmadığım için saga sola direksiyon döndürürken elim hep topuza takılıyordu. Topuzu tutup çevireyim diyorum yok bir türlü alışamadım, sanki direksiyona hakim değilim gibi hissettirdi. Ben o yüzden söktüm, belki siz rahat edebilirsiniz.

melihbe

Bendede sinyal için aparat var. Halbuki sinyal verebiliyum. çok rahatsız edici biş aparat. söksek sıkıntı olurmu. çevirmede filan bılmıyorum. Korkudan elleyemedımde.

FaCia

Valla ben söktüm 5 senedir istanbulda tertibatsiz kullanıyorum, çevirmede ehliyete bakıldı hep ama tertibat nerde diyen olmadi.

Ruhumsun33

Bilgim yok asli kodmu, ama o tertibatlar olmadan ötv muaf araç vermiyorlar.

Aynen oyle. Ancak bizim durum biraz farkli. Eşim manuel arac kullanamaz cunku ayak bilegi kisitli, debriyaja basamadigi icin otomatik vites zorunlu ve otomatik oldugu icin tertibatsiz alabiyormusuz yonetmelikte de yaziyor. Esimin ayni zamanda sol kolu siinir hasari var, ekstradan ehliyete tertibat kodu yazdirmaya gerek var mi onu dusunuyorum.

Ruhumsun33,
Zaten sizin sol ayak engeliniz engeliniz olduğu için,OTO.VİTES TERTİBAT olarak kabül ediliyor.

Hocam,direksiyona yapılan aparat+silecek kolu+sinyal kolu TERTİBAT OLARAK kabul edilmez.ÖTV muafiyeti için GAZ,FREN,DEPRİYAJ VE VİTES, DE TERTİBAT YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.
2015 yılında yapılan değişiklik ile parmak,el ve kollarından engelli olanlara (şartlar oluşursa) OTO.VİTES kolaylığı getirilerek ÖZEL TERTİBAT kabul edilmektedir.
Yanlışım varsa,tecrübeli arkadaşlar, ın yardımını bekliyorum.
( Vergi dairesi görevliler, aparat ve tertibat konusunda çok farklı yorum yaparak,değişik uygulamalar yapmaktadır.)

Herkes kafasına göre anlaşılan. Benim araca topuz ve sinyal kolu yapıldı. Bunlar olmadan sadece otomatik veremeyeceklerini söylediler.

Sol el engeli olup Antalya’da ÖTV’siz araç alabilen var mı?

Arkadaşlar Merhaba,
Sol üst exstremite engelli olupta,
ANTALYA VERGİ DAİRESİNDEN ÖTV muafiyeti araba alan varmı.

Üst Alt