Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol el kısıtlılığında otomatik vitesli aracın ÖTV'siz alınabilmesi..?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
merhabalar

arkadaşlar raporumda özel tertibatlı araç parantez içerisinde otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi var .lütfen bilen arkadaşlar yardımcı olun...

ben bu şekilde özel tertibata gerek kalmadan otomatik vitesle ötvsiz araç alabilirmiyim..

veya özel tertibat yazısı olduğu halde ötv siz araç alıp özel tertibat yatırmadan kullanabilirmiyim..

çünkü sadece sol kol üst kısmında hareket kısıtlılığı var yani özel tertibata gerek kalmadan kullanabilirim.otomatik vites yeterli.. şimdiden sağolun..

ve diyelim ki özel tertibatlı parentez içerisinde otomatik vitesli ibaresi var.bu yazıya göre ötv indirimi olmuyor diyelim.yani ankara ötv siz araç alamaz dedi.ben ozaman normal araç alıp kullanabilirim diilmi , özel tertibat ibaresi var diye sorun çıkmaz yani.tekrardan özel tertibat yazmayan rapor al demezler herhalde..

tvtvtv_1987
Sol kol kısıtında otomatik vitesli araç ötv muafiyetiyle alınabiliyor.
Ancak maliye rapordaki özel tertibat ibaresini bahane edeceğini düşünüyorum. Her ne kadar sol ekstremite için otomatik vites de bir tertibat dense de maliye salt otomatik vitesli araç için otomatik vites ibaresi arıyor.
Normal yoldan araç alıp kullanmanın o raporla bir ilgisi yoktur, bu tamamen ehliyetinizle ilgili bir durum, ehliyetiniz otomatik vites için se otomatik, özel tertibatlı araç kullanır şeklindeyse tertibatlı kullanabilirsiniz.
Ehliyetiniz yeni tip B sınıfı ehliyetse, aracınız ehliyetteki kodlara uygun olmalıdır.

abi tam olarak anlamadım .şimdi benim raporda özel terdibatlı araç parantez içerisinde otomaik vites yazacak ama benim özel tertibata gerek yok otomatik vites olması yeterli.raporumda özel tertibat yazarsa ben sadece otomatik vites kullanamazmıyım

tvtvtv_1987
Aslında çok açık yazdım, ne tür araç kullanacağınız ehliyetinizle ilgili bir durumdur, ötv muafiyeti için alacağınız raporla ilgisi yok.
Ehliyetiniz var mı, hangi sınıf, H sınıfı ise üzerinde ya da ehliyet raporunda otomatik vitesli ya da özel tertibat lı araç klullanır gibi nasıl bir ibare var, ehliyetiniz 2016 yılında alınma B sınıfı ise hangi kodlar var?
Sorunuzun cevabı bu sorulara vereceğiniz cevaplarda.

Ufukalp

ehliyetim yok abi bu yıl başvuracam.ozaman ben ehliyeti alırken otomatik vites yazdırmam yeterli olacaktır.

tvtvtv_1987
Aynen, ne tür araç kullanacağınız konusunda ehliyetinize işlenecek kodlar belirleyici olacak, elinizdeki raporun o konuda bir hükmü yok.

Ufukalp

s.a. abi benim işlemler biteli 5-6 ay oldu. ehliyet işi de tamam.

1- devlet hastanesinden sürücü olabilir özel tertibatlı (otomatik vistesli ) araç kullanabilir raporu aldım. raporumda oran %45

2-ilçe sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edildim bu raporla orada mühendis ve 3-4 tane doktor muayene etti ve onlar da şu kodları yazdı : sınırlı kullanım kodları : 47.78.102
araç uygulama kodları : 10.02 - 40.11

raporlarım yeni sisteme göre b sınıfı sürücüsü olabilir yazıyor ikitane sorum olacak bu yazılan bilgiler eşliğinde ;
1-rapor tarihi 30/07/2016 sürekli , ötv indirimi için ne zaman istesem bu raporla gidebilirmiyim yoksa belli bir süresi varmı raporun maddi olarak durumum biraz sıkışık 3-4 ay daha beklemek istiyorum yani ozaman tam bir yıl olacak gittiğimde sorunla karşılaşırmıyım .

2- bu bilgilerle indirimli araç alma ihtimalim var mı

şimdiden teşekkürler.

bu arada engelim : sol obstetrikal palsy( ön kol tipi ) sol omuz hareketi ve sol dirsek hareketi kısıtlı ..

ve aynı zamanda çalışıyorum 3. dereceden vergi indirimim var bunun faydası olurmu.

tvtvtv_1987

1- Dİlediğin zaman gidebilirsin

2- Manuel vitesli araç kullanamayacağını gösteren 78 kod sana araç alımında vergi avantajı sağlayacaktır. Çünkü ilgili tebliğ der ki "Öte yandan,*manuel*vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."

10.02*Otomatik vites
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

hocam çok teşekkürler peki süresi yok diil mi maddiyat yok şuan da çünkü 3-4 ay beklemem gerek ozamanda raporu alalı tam bir yıl olacak

tvtvtv_1987

Bir süre kısıtlaması yok. Yeter ki araç alımına temel olacak rapor sürekli olsun ya da bitimine 6 aydan uzun zaman kalsın.

Hayırlı olsun ÖTV siz araç alabilirsin otomatik vitesli, fakat MTVödemek zorundasın onun içinde solda bulunan sinyal kolunu sağa aldırabilirsin ben aldırmadım MTV ödüyorum

merhaba,

Benim anlamadığım MTV niye ödemek zorunda mtv de engellilere verilen bir hak değilmi ötv den zaten tertibatın olduğu için kısıtlamadan dolayı yararlanıyor o zaman ÖTV den de yararlanılmaz.

Çünkü ilgili tebliğ der ki "Öte yandan,*manuel*vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

@katoer
hocam teşekkürler. peki neden ötv ödüyoruz ki tadilat olması mı lazım illa arabada biraz daha detaylı bilgi verebilirmisin rica etsem

@mehmet_bayraktar 1985
aynen hocam bu işler hep karışık gelmiştir bana mantık yürttüğümüzde onu da ödemiyor olmamız lazım .

iyiakşamlar arkadaşlar.

benim her şey tamam ötv indirimi için, sol kol engelliyim .maddiyattan dolayı 2 aya kadar almayı düşünüyorum arabayı hergün buradaki yazıları okuyorum yazılanları görünce insan biraz korkuyor da vergi daireleri kafalarına göre hareket ediyor çünkü çoğu zaman .ben işimi garantiye almak için özelge isteyeyim mi şimdiden vergi dairesinden, verilecek olan yazıyı araba alırken sorun çıkarırlarsa önlerine atarım en azından .sizin fikirleriniz nedir bu işi bilen arkadaşlar gerek var mı bunlara .nasıl bir yol izleyeyim.

evet arkadaşlar kafam da soru işareti vardı buğün dayanamadım 2 tane vergi dairesine gittim 2 yerde de özelge istedim 1-2 aya kadar araba alacam işimi garantiye almak istiyorum deyince 2 yerde de dedikleri özelgelik bir durum yok kendi kendini yoruyorsun sol el de otomatik vites ibaresi yeterli dedi raporun uygun dedi ne zaman istersen alabilirsin en ufak bir şey olursa yanıma gel dedi. :)

ÖTV İNDİRİMİ VE APARAT şartı maliye

merhaba arkadaşlar raporumda sadece otomatik vites ve direksiyona topuz şartı var .başka bir kod yok ama maliye sol kol engellisin o yüzden sinyali sağa aldır sorun çıkmasın diyor .bilgili arkadaşlar bu nasıl bir iş anlamadım .hadi bunu yaptıralım diyelim yarın birğün trafik kontrolünde ehliyetimde bu kod yok ama araba da var diye sorun yaşarmıyım yardımcı olun lütfen.

arkadaşım hiç özelge işine girme bence ben girdim pişman oldum tekirdağdan özelge istedim ehliyetimde

10.02*Otomatik vites
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

birde soldaki sinyallerin sağa alımı kodu vardı şu anda hatırlamıyorum ne olur olmaz özelge isteyeyim dedim Tekirdağ vergi dairesi başkanlığında işten haberi olmayan memurun yüzünden mağdur oldum şimdi itiraz için ankara ile yazisma yapıyorum . hiç isteme özelge falan çünkü memurlar işi bilmediği için riske girmiyor

@fbalkan

özelge istemeyi düşünmüyorum şuan için abim .ama raporumda olmayan birşeyi istiyor benden nasıl bir yol izleyebilirim .özelgeyi ankaraya gidip gün içerinse alabiliyormuşuz bir günde diye duydum eger öyle birşey olursa ankaradan bizzat elden alırım özelgeyi çünkü kanunlara göre otomatik vites olması yetiyor diyor ama ısrarla işgüzar kişiler yapmamak için kafalarına göre hareket ediyor.

birde araba bayisi sordukmaliye bunu dedi diyor anlamadığım nokta benim muhatabım maliye mi vergi dairesimi yoksa ikisi de aynı şey mi

araba bayisinde işlemler başlatıldı aracın parası da veril di tertibat olarak bir tek direksiyon topuzu yapılacak araca .bayi bunun için toplamda benden proje çizileceği için 760 tl para talep etti bende yarın gidip verceğim .yalnız öğrenmek isteğim benim aracım otomatik vites ve direksiyon topuzu olacak. ve direksiyon topuzunun özel tertibat olarak değerlendirilmediği yönetmelikler de belirtiliyor açıkcası oazaman bu aracı benim haricimde tüm akrabalarımın kullanabilmesi gerekiyor yanılmıyorsam .

ve proje çizilip pazartesi günü tse ye gidilip onaylatılacakmış .diyorum ki yarın uygunluk belesgini alması için araç bayisine parasını verip benim uygunluk kimler kullanabilir raporunuda mı alsa yoksa sonradan ben mi uğraşsam hangisi daha sorunsuz olur .

şimdiden ALLAH razı olsun hepinizden.

TSE KULLANABİLİRLİK (uygunluk tescili )

TSE deki proje ne için topuz için mi çizilen tertibat projesi topuz için mi yoksa bu aracı akrabaların kullanması için mi proje herşeyi halletsinler sen uğraşma .
Özel tertibat için proje ayrı olur
Akrabaların kullanması için ayrı bir proje oluyor galiba iki proje çiziliyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

yasar2456

çizilen proje topuz için yarın parayı vereceğim.350 tl civarı birşeydi herhlde istediğim raporun ücreti kendilerine onuda vereyim kendileri halletsinler ozaman . ben sorun çıkmasını istemiyorum direksiyon toupuzunu önüme engel olarak çıkartıp kısıtlama yapmasınlar da benim için yeterli ben uğraşmaya da razıyım yeterki engel çıkarmasınlar.

tvtvtv_1987

Sadece topuz için, bayiden araç alımından sonra neler yaptınız? Proje çizimi vs. anlatabilir misiniz?
Teşekkürler.

Sevgili arkadaşlar ; Sol el baş parmak hariç diğer 4 parmak ampute.H sınıfı ehliyetim var.Otomatik vites araba kullanıyorum.Herhangi bir tertibat yok.

Ehliyet değişiminde şu an ve gelecek de benim lehime olacak şekilde nasıl bir rapor almamda fayda vardır.(Yeni araç alımı ve MTV.muafiyeti)

Sky_Walker

daha aracı alamadım satış yapıldı buğün proje çizildi yarın evraklarınla birlikte vergi dairesine gidecek dedi araba bayisi gelişnelerin hepsini detaylı birşekilde yazarım bittiği zaman .ama araba bayisi 10 günü bulur dedi işlemlerin.

@tvtvtv_1987
Teşekkürler, benim kodlar da seninkiyle aynı, topuz için proje çizilmesi saçma olmuş. Silikon veya demir bir şey takılacak. Bunun için de proje talep edilmesi mantık dışı.

Çok kaliteli bir topuzun fiyatı en fazla 60 -70 TL, proje ise 350 TL, TSE de para ister sanırım.

Arabanızı aldıktan sonra detaylı açıklamanızı bekliyor olacağım. Şimdiden hayırlı olsun aracınız.

@Sky_Walker

tamam detayları yazacağım. teşekkürler. ama adamlar kod olarak ehliyetinde var direksiyon topuzu , araçtaki en ufak şeyi proje ile sunmamız lazım dedi vergi dairesine , işlerimiz kazasız belasız olsun da 300-500 fazla olsun razıyım :)

haklısın vallaha topuzu gördüm çok dandik birşey yapmışlar attığımız adımdan para istiyorlar neredeyse.

Merhaba özelge istedim olumsuz yanit geldi hangi yollari izlemem gerekiyor itiraz icin
Sinirlı kullanım kodlarım
47
78
102
50
Arac uyarlama kodları
10.02
35.04
Sol el bilek %40ekxstandiyonu guc ksybi
Rspor oranı%41
onergrye itiraz

neden olumsuz olduğunu söylemediler mi? Bana güç kaybı olanlar araç alamaz denilmişti iymi raporunuza özel tertibatlı araç kullanması gereklidir yazdırırsanız bir sorun olmaz diye tahmin ediyorum, ayrıca özelgenin içinde ehliyet için almış olduğunuz raporunuzu da koydunuz mu? OturanBoğa

iymi

Kesinlikle hatalı değerlendirme yapılmış özelgede. %4 kol kısıtlıığını görünce kendince olmaz diye düşünmüş! Oysa sürücü belgesinde otomatik vitesli olması gerektiği çok açık. Ben olsam (özelgeye itiraz olamayacaksa) yeniden (başka bir vergi dairesi eliyle) özelge isterdim.

Üst Alt