Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol gözüm %5 görüyor. Askerlikten muaf olur muyum?

onurak53

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
sol gözüm %5 görüyor askerlikten muaf sayılırmıyım ?

Yapılacak test sonucunda bir gözün % 5 gördüğü tespit edilirse, muaf olursun kardeşim

Şu hallerde muafiyet veriliyor:

B) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
AÇIKLAMA:
0.4 ile 0.8 arası + 0.1,
0.4 ile 0.7 arası + 0.1 ile 0.2 arası,
0.4 ile 0.6 arası + 0.3,
0.1 ile 0.5 arası + 0.4.
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı).
AÇIKLAMA:
TAM ile 0.4 arası ve + 0.1 ve altı.

D) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamının 4/10 ve daha aşağı olması.
AÇIKLAMA:
0.1 + 0.1 ile 0.3 arası,
0.2 + 0.1 ile 0.2 arası.
2. Bir gözün görme derecesi ne olursa olsun, diğer gözde görme yokluğu (Işık hissi olsa dahi)
AÇIKLAMA:
(P+P) TAM ile (P+P) arası.

Her iki gözümde görme oranım 0.4 yani toplam 0.8 oluyor, muaf olabilirmiyim? GATA'ya sevk edildim.

onurak53
Kardeşim yönetmelik göz rahatsızlıkları için şöyle der,
Tek gözün camla düzeltildikten sonraki görme oranı %20 nin altındaysa o kişi askerlikten muaftır der.
Senin görme oranınsa şuan %5 seviyelerinde diyorsun.
Ve senin camla yani gözlükle görme derecen ne kadardir onu bilemiyorum.
Fakat,şuanki mevcut %5 lik görme derecene göre muafiyet alacagin kanısındayım.
Yapman gereken yoklamaya giderken mutlaka şuan elindeki muayene sonucunu ön rapor olarak götür ve hastaneye sevkini iste.
Hastane sevkin sonrasi,yapilacak yeni muayene sonucunda muafiyet alacağını düşünüyorum.
Bu arada düz tabanlik durumunuda belirtmeyi unutma.
Geçmiş olsun.

Mehmet005

abi birşey daha sormak istiyorum bazen forumları gezerken gözüm sol gözüm %10 görüyor göz tembelliği var ama muaf vermediler felan filan diyorlar bu iş şans işimi ben hiç anlamadım

kVTylO.png
[/url][/IMG]

bana bu notu verdi burda ne demek istiyor yardımcı olurmusunuz

onurak53

Maddenin ne olduğu tam anlaşılmıyor. Ama madde içerisinde "B" varsa, bu muafiyet demek.

Merhabalar kaç gündür yazmadığım bir platform kalmadı yanıt bulamıyorum bilen birisi lütfen yardım etsin… Şimdiden Allah razı olsun..
Arkadaşlar sol gözüm normal bir sorun yok sağ gözüm 10/2 görüyor muayene sonucu doktor böyle dedi.
askerlik için gözden muaf mıyım yıl sonu tecilim bitiyor çok acil bir durum benim için ÖZEL nedenlerden dolayı askere gidecek durumda değilim maalesef erteleme gühakkım kalmadı daha.. Eğer muafsam ve doktor aksini söylerse hangi kanun maddesini göstermem gerekir lütfen yardımcı olun selametle kalın

Petbor

Bir göz tam görürken diğer gözün 2/10'dan az görmesi şartı var. 2/10 muafiyet için yeterli değil (bkz).

nasıl yani bülent hocam ilk gittiğim doktor yüzde 80 görmüyor dedi bir baska doktor ise yüzde 90 görmüyorsun dedi tam sınır nedir acaba ?

hocam diğer gözüm tam değilde 0.75 gibi bir bozukluk var ama sağ gözüm için bir doktor yüzde 10 görmüyor derken diğer doktor yüzde 20 görmüyor dedi bu tamamen benim okumam ile mi alakalı o yazıları yardımcı olursanız çok sevinirim önümüzdeki günlerde tecili bozdurup mauneye gideceğim..

OturanBoğa

anladım hocam peki gittiğim doktorlar neye göre bir tanesi yüzde 10 diğeri yüzde 20 diye oran verdi sizce ?

:) hocam şöyle ilk gittiğim doktor yüzde 10 ikinci yüzde 20 görüyor gözün dedi inan şuan kafam karıştı yarın özel hastaneye gideyim ordan ölçüm yaptırayım diyorum ama dünyanın parasını istiyorlar bir akıl verin..

Hocam özel hastaneye gittim sonucumu ekliyorum sizce muaf mıyım bir de devlet hastanesinde sonuç değişir mi çok teşekkür ederim ilginiz için

Petbor

Buna göre tek gözde 1/10 görme var ve bu muafiyet sağlar. Bu değer askerlik muayenesinde de çıkarsa muaf olursun.

Çok teşekkürler… Bülent hocam son sorum devlet hastanesinde oranın değişme ihtimali var mı ¿ Şimdi planlarımı ona göre yapacağım Ayrıca tekraren çok teşekkür etttim bilgilendirmeler için …

OturanBoğa
Çok teşekkürler size Bülent hocam… Son bir sorum olacak devlet hastanesinde oranın değişme ihtimali var mı ¿ Şimdi planlarımı ona göre yapacağım Ayrıca tekraren çok teşekkür ederim…

Petbor,
Kardeşim muayeneye gittiğinde göz bozukluğun olduğunu söyle ve elindeki belgeyi göstererek hastaneye sevkini iste.
Hastanede yapılacak muayenende aynı sonuç çikarsa,senin dosyanı heyete sevk ederler ve heyet muhtemelen seni muaf eder.
Burda,önemli olan ilk muayenende bunu belirtmen ve hastaneye sevk almandır.

Mehmet005
Çok teşekkür ederim Mehmet hocam… Peki devlet hastanesinde oranımı düşürme gibi bir durum olur mu yukarıda paylaştığım belgeyi özel hastanede aldım lütfen kusura bakmayın hiç bir yerde net bilgiye ulaşamıyorum özel nedenlerden dolayı bu sene askere gidemem endişem ondan sizi de rahatsız ediyorum ama cevap verirseniz çok memnun olurum ikametim Ankara yıl sonu tecilim bitiyor nasıl bir yol izlemem gerekiyor benim şuan….

Petbor,
Kardeşim,
Ankaradaysan seni muhtemelen gataya sevk ederler,
Sana bir tavsiyem olacak,muayeneye gitmeden kendin gataya git ve göz muayenesi olup onların sana verecegi raporu al.
Bu alacağin rapor senin için yararli olacaktir,birincisi sana verilecek oranı önceden görerek hareket edebileceksin.
İkinciside,ordan aldığın raporu kendine ön rapor olarak kullanabileceksin.
Yani,bu alacağın raporu muayenede doktora gösterip,yapilacak muayenede oranının düşürülmesinin önüne gecebileceksin.
Sana tavsiyem,kendi gideceğin muayenede askerlikten falan söz etme.
Rahatsızlığımın boyutunu öğrenmek istiyorum de.

kesinlikle muafsin..benim oglumda sol göz yuzde 85 görme kusurluydu..askerlikten muaf sayildi.

askerlik 6 ay olduğu icin muaf artık eskisi kadar zor şartlarda olan bir durum değil..tek göz muaftır

Mehmet005

Abi çok teşekkür ederim Allah razı olsun bilgilendirme için şimdi elimde bir rapor varsa özel hastaneden aldığım oda yeter heralde ön bilgi için.. Mehmet abi özelde verilen oranı devlet hastanesi veya GATA düşürebilir mi ¿

engin9
Engin abi oğlunuz nereden aldı raporu diğer gözü ne durumdaydı bir de daha önce gitttiği doktorlardan da hep 85 mi diyorlardı ¿

Vep+Erg isterlerse eğer ki isteme ihtimali yüksek, o %90'ı sen %70 olarak kabul et. Vep+Erg çekiminde kafanı ekranın dibine kadar sokup "Bunun rengi ne, bu şekli seçebiliyor musun?" gibi absürt sorular soruyorlar. Zaten 10 cm dibine kadar girdiğin bir ekrandaki rengi veya şekli seçememek için resmen kör olman lazım.

Bhtszbdv

Bence bu dediğiniz asılsız bilgi.. Bunun prosedürde bir yeri olmalı kafayı ekrana sokmak nedir ? Ayrıca renk testi de yapmıyorlar .. Sizin dediğinize göre hiç kimse göz tembelliğinden muaf alamaz. %90 orana %70 verilecekse sizin mantığınıza göre %100 orana %80 verecek.... veğ + erg ne onuda anlamış değilim bugune kadar 4 doktora gittim öyle bir test yapmadılar.. Tecrube ile sabit bir bilgi mi yazdıklarınız yoksa yorum mu ?

Sizde bilgi verir misiniz bu konu hakkında ?
@engin9 @Mehmet005 @OturanBoğa

Petbor Selamlar, şöyle söyliyim kısaca, bundan birkaç sene önce engel raporuna başvurmuştum devlet hastanesine. En azından elimde geçerli bir belge olur hem de yüzde kaç engel raporu çıkıyor bakarız diye düşünmüştüm. Ben yıllar içinde gerek devlette gerek özelde birçok kez göz muayenesi oldum, hemen hemen hepsinde benim sağ gözümdeki tembellik için %90 dediler. Sadece 1 tane doktor %80 civarı görme kaybı var dedi. Sol gözümdeki sorun sabit onda bir sürünceme yok %30 görme kaybı var.

Konuya döneyim, ben engel raporuna başvurunca heyete bağlı göz doktoru benden Vep+Erg isimli bir test ile Görme alanı isimli bir test istedi. İstanbul'da hiçbir devlet hastanesi 6-7 aydan önce çekim yapmıyordu ve mecbur bekledim. Gitmediğim sormadığım yer kalmadı.

Bu Vep+Erg denen şey kısaca şöyle, gözünüze birkaç tane ayrı damla damlatıyorlar, daha sonra kafanızın birkaç değişik yerine kablolar takıyorlar. Beyinden gelen görme sinyallerini ve tepkileri anlık ölçmek için. Bu sayede tam detaylı görme raporu çıkıyor. Sonra 45 dk ile 1 saat arasında süren bir işlem başlıyor. Seni kapkaranlık bir odaya alıyorlar ufak bir monitör ekranı var yatık vaziyette duruyor. Seni karşısına oturtup başını ekrana doğru paralel vaziyette eğiyorlar. Ekran ile göz arasında 10 cm mesafe var. Daha sonra sana 45 dk boyunca ayrı ayrı aşamada sorular soruluyor. Şu ne bu ne, bunun rengi ne, bu şekil ne, bu hangi hayvan, bu hangi rakam vs. gibi sorular.

Bu test sonucunda senin görme oranın %10-20 düşük çıkıyor. Kısacası tamamen devletin sinekten yağ çıkaralım mantığıyla rapor vermemek için vatandaşına yaptığı bir işkence biçimi.

Artı olarak ben bu forumda birçok başlık altında askerlik için Vep+Erg istendiğini okudum. Buna istinaden yazdım. Asılsız bilgi falan değil. Sanki seni provoke etmeye çalışmışım gibi lanse etmişsin, benim öyle bir derdim yok. Bilakis ben de askerlik sorunundan muzdaribim. Önüm karanlık ne yapacağımı bilemez haldeyim. Bir de para cezası denen baş belası var başımda. Allah hepimize yardımcı olsun.

Bhtszbdv

Amin. Allah yardımcınız olsun hocam... Asılsız dediğim olay şu gözüm zaten bozuk hangi cihaza sokarlarsa soksunlar bu oran niye değişsin ki ve benim sağ gözüm yani nişan gözüm tembel ve dediğiniz gibi tüm doktorlar yüzde 90 dedi bu hafta özel hastaneye gittim ve olası bir uğraştırmaya karşı doktordan rapor aldım şimdi önümüzdeki hafta askerlik için hastaneye sevkimi isteyeceğim açıkcası bugune kadar yapılan hiçbir testte cep + erg almadılar inşallah şimdide almazlar uğraştırmazlar. Sizin yazınızda '' Vep+Erg isterlerse eğer ki isteme ihtimali yüksek '' demeniz biraz morelimi bozdu sanki bu testte oranımın kesin düşeceğini yazmışsınız... Bir sürü insan rapor almış %85 ve üzeri herkeste sorunsuz bir şekilde muaf olmuş. Sizin dediğiniz aksine % 90 olan herkes vep + erg ile %70 e düşecek diye bir şey varmış gibi...

Petbor Hocam inanın ben de aynı vaziyetteyim. Asla moral bozmak gibi bir niyetim olamaz bu imkansız. Hatta şöyle söyliyim, bu göz tembelliğinden muafiyet olayı bıçak sırtı bir mesele. Ben abartmiyim ama son birkaç senede yüz kişiyle konuşmuşumdur. Bunların bir kısmı "Doktorlar kafasına göre karar veriyor" diyor, başka bir kısmı "Bizim bölükte bi eleman vardı önünü göremiyordu ama aslanlar gibi yaptı askerliğini ona çürük vermediler" diyor, başka bir kısım ise "Gözündeki sorun neyse odur, eğer %90 görme kaybı varsa muafiyet alırsın" diyor.

Benim şu an işlem başlatmama amacım para cezası muhabbetinden ötürü. Böyle bir sistem olamaz. Sen hem vatandaşına zorunlu askerlik adı altında beni zorla götüreceksin, hem de gelmediğim her gün için (bu da ayrı bir komedi. evet günlük ceza kesiliyor) bana para cezası kitleyeceksin. Psikolojik olarak beni mahvediyor bu düşünce. Hani bu tıpkı şuna benziyor, bir iş yerine çalışmaya giriyorsun ve her ay maaş almak yerine sen patronun hesabına para yatırıyorsun. Bir hayal etsene bunun nasıl bir enayilik olabileceğini?

Asla ve asla siyaset yapma amacım yok yanlış anlaşılmasın sadece konuyla ilgisi olduğu için söylüyorum, Ali Babacan yakın zamanda zorunlu askerliği kaldıracaklarını söyledi. Başlı başına bir seçim vaadi olarak dile getirdi bunu. Seçilir veya seçilmez orasını bilemem bu noktada siyaset yapmıyorum veya herhangi bir propaganda yapmıyorum. Ama şu bir gerçek ki sırf bu sebepten kendisine oy verecek yüz binlerce genç çıkar bu ülkede. Sebebi ise basit, zorunlu askerlik meselesi gençliğin boynunda kamburdur. Askerlik tamamıyla profesyonel ve gönüllü olmalı. Olası bir vatan işgalinde zaten herkes erkek kadın genç yaşlı üzerine düşeni yapar. Zorunlu askerliğin "Vatan sevgisi" veya "hainlik" üzerinden değerlendirilmesi tam manasıyla çağdışı kalmışlık göstergesidir. İşte maalesef işin diğer bir trajikomik kısmıysa, bunları söyleyince "Toplumu askerlikten soğutmak" adı altında suç işliyorsun diyor devlet. Ne güzel bir memlekette yaşıyoruz :)

Petbor

Bende de bi gözde tembellik var özelde ve devlette bi sürü ölçüm yaptırdım benim hep bi göz 10/10-9.5 civarı bi göz 10/4-4.5 civarı görüyor sonucunu alıyorum ancak ben askerliğimi yaptım orada bu oranları söyledim bi de taktığım gözlüğün derecesini söyledim o zamanlar 1.5 ve 2.5 gözlük takıyordum şimdi 2.5 ve 3.5 oldu miyop astiğmat karışık var ve başka bi işlem muayene filan olmadan direkt aldılar beni askere ama benim tembel olan göz neredeyse 10/5 e yakın gördüğü için askere alınmış olabilirim size gelince bi tecrübem yok ancak mantık yürütecek olursak size vep testi yapadabilirler yapmayadabilirler doktora göre de değişebilir bi kere öncelikle kesinlikle nereden ne rapor götürüseniz götürün askeri uzman doktor sizi detaylı muayene edecek gözü yüksek derecede miyop olup sanırım her iki göz 7 derece ve üstü olanlara ve astiğmat da olanlara kesin muaf veriyorlar onları ölçerken de bi cihaza baktırıyorlar ancak vep değil göze damla damlatıyorlar filan sadece bu işlermler yapılarak gözleri 7 derecenin üstünde olan ve muaf alan bi çok kişi okudum forumlarda size de eğer vep testi yapmadan diğer tetkiklerle kesin teşhis koyarlarsa mesela gerçekten yüzde 5 gördüğünüzü filan tespit ederlerse muaf alırsınız

ancak rutin muayenede eğer bi anormallik bulamazlarsa ya da yanıltıcı bi durumdan şüphe ederlerse vep testi yaparlar ve mantıklı da sizin için konuşmuyorum ancak örneğin gözleri 10/10 gören x kişisi çok rahatlıkla göz tembeli numarası yapabilir yazıların sadece ilk satırını okuyup diğerlerini sanki okuyamıyormuş gibi yaparsa ve diğer tetkiklerde de sorun gözükmüyorsa şüphelenilip vep testi yaptırılıyordur bence çünkü bizim mesela yazı okutarak filan teşhis koyma biraz subjektif bu odyometri yani işitme testleri için de geçerli işte böyle durumlarda hem görme hem de işitme testinde vep gibi objektif tetkiklere başvuruyorlar sonuçta mesela bende hiç belli olmuyor

2.5 ve 3.5 derece gözlük dışında başka hiç bi belirti yok ancak bi göz 10/4.5 görüyor işte bi şekilde görmüyor ya da işitmiyor rolü yapıp askerden muaf olmak isteyenlere ya da engelli maaşı bağlamatmaya çalışanlara ya da kendidini ifade edemeyen yeni doğmuş bebeklere ya da çocuklara görme derecesini tespit için yapıyorlar vep testini ya da mesela MS hastalarında görme seviyesi ne kadar etkileniyor gibi bazı hastalıkların teşhisinde ve durumunda kullanılıyor vep testi ben size vep testi yapacaklarını hiç sanmıyorum illa diğer testlerden anlaşılır durumunuz damla ile filan ve muafiyet verirler diye düşünüyorum yani

Üst Alt