Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Hemiperazi sekeliyim. B sınıfı ehliyetimi değiştirmek ve ÖTV-MTV muafiyeti..?

baydanis

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Başlıkta da yazdığım gibi sol hemiperazi sekeliyim. Ehliyetimi yaklaşık 8 yıl önce B sınıfı almak istedim, öyle de aldım. Çünkü o yıllarda h sınıfı ehliyet sahibi olmak otomatik arabalar özel tertibatlı araba sayılmadığı için kendini kısıtlamak, arabanı senden başkasının kullanamaması gibi anlamlara geldiği için h sınıfı almak istemedim.

Ehliyet için özel klinikte doktora durumu anlattım. Bana bazı hareketler yaptırdı, bir sorun görmedi, ve B sınıfı ehliyetimi aldım. 8 yıldan beri de aralıksız manuel vitesli araba kullanıyorum. Kullanırken sorunum, şikayetim, zorlanma durumu falan olmuyor.

2002 yılından %40 olan raporum var ancak oranlar düşürüldüğü için 2-3 yıl önce aynı şikayete %32 rapor verildi. Kolumda ve bacağımda az kısalık ve az incelik var. Elimde de çok hafif hareket kısıtlığı var ama araba kullanırken sorun olmuyor. Bazı arkadaşların ÖTV'siz araç aldıklarını duyunca malum bu gönlerde de MTV'ye %40 zam haberlerini duyunca benim B ehliyetimi H'a çevirsem sonra da ÖTV-MTV'siz otomatik vitesli bir araç alsam diye aklıma geliyor ama kafam çok karışık.

Bu yola girdiğime pişman olacağım şeylerle karşılaşırsam diye korkuyorum. Siz olsanız bu durumda ne yaparsınız? Tecrübelerinizi, yorumlarını yazabilir misiniz? Eksik yazdığım birşey varsa onları da tamamlayabilirim.

Son düzenleme:
baydanis

%100 pişman olacağına eminim ama böyle bir şansının olup olmadığını denemelisin kesinlikle

Mesela Aile Hekimi ile başla

baydanis Aile hekimi zaten gerek duyarsa sizi uzman bir doktora sevk edecektir. Oradan da aile hekimliğine sevk edilirsiniz. Eğer engelinizde normal araç kullanmayı gerektirecek bir durum görülmezse, bu durumda aile hekimi doğrudan raporu verirse zaten hakkınızın olmayacağı anlaşılır.

Ancak sevk durumu olursa ve otomatik vitesli kodları yazarlarsa bu durumda faydalanabilirsiniz. Bu sürücü belgesi kısmında yapacağınız işlemler.

Bir de elinizdeki raporlarda araç alma kısmı değerlendirilmediyse, bu raporları değiştirmeniz gerekir, oran önemli değil soldan engelli olduğunuz belirtilirse ve otomatik araç alır ibaresi verilirse.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler. Elimdeki raporlar üç tane bir tanesi askerlikten muafiyet için, biri iş için, en son aldığım da özürlü kimlik kartı içindi ama oranlar düşürüldüğü için oranım 40'tan 32'ye düştü ve özürlü kimlik kartı alamadım. Bu raporların hepsinde tanı olarak 'Sol hemiparezi sekeli' yazıyor. Ehliyet değiştirmek ve ÖTV muafiyeti için yeni rapor almam gerektiğini biliyorum da rapora ne yazılacağını bilmiyorum.

Mesela sol taraf elim-kolum ve ayağım ve bacağımın toplamında %32 engelim olmasına rağmen beni normal araç kullanmaya uygun görürler mi? Ya da otomatik araç kullanmaya uygun görüp ÖTV muafiyetinden yararlanmaya uygun görmezler mi? Bu konularda ne dersiniz?

Durumunuzu değerlendirirler ama sürücü yönetmeliği 'ne göre engel olan bir durumunuz yoksa, otomatik vites yazıp ÖTV'den muaf değil diyemezler.

O zaman ben dediğiniz gibi aile hekimine müsait bir zamanda bir gideyim bakalım ne diyecek. En azından denemiş olurum, sonunda pişman olmayacaksam denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum. Uygun görülmezsem B sınıfı ehliyetimle istediğim aracı kullanmaya devam ederim. Tekrar teşekkürler.

Raporlarımla birlikte araç bayilerine gitsem onlar bu konuda nasıl bir sonuç çıkacağını tahmin edebilirler mi?

Benim bahsettiğim pişmanlık yorgunluktan kaynaklanıyor. Her aşamada laf anlatmaktan, derdinizi anlatmaktan, bunun sizin hakkınız olduğunu anlatmaktan yoruluyorsunuz. Her aşamada sanki insanlar kendi ceplerinden veriyormuş gibi hakkınız olmadan hak sahibi olmaya çalıştığınızı düşünüyor oysa ki siz sadece şansınızı deniyorsunuz!

Ndr

Pişman olmayı yorulmak anlamında söylediğiniz iyi oldu. Benim aklıma siz pişman olursun deyince başka şeyler geldi, korkmuştum. Nelerle uğraşmadım ki bu konuda yorulup pişman olayım. Uğraşırım en azından içimde kalmaz.

En başta çok büyütüyoruz gözümüzde, ben de "aman duruşuma bir şey derler mi" vs. diye çok çabaladım. Şimdi 3 gün sonra ehliyet sınavına girmeyi bekliyorum. Bazı durumlarda sonucu yaşamadan bilemiyoruz, o yüzden vazgeçmeyin demek düşer bize. baydanis

KKELEBEKK

Artık kafam net. Verdiğiniz cevaplar sayesinde denemekten zarar gelmeyeceğini anladım ve deneyeceğim. Size de ehliyet sınavında başarılar dilerim.

baydanis Teşekkürler, daha olumsuz olduğunda itiraz hakkı vs. bissürü bissürü bir şeyler var.. :)) Siz bir başlayın hele, gerisi gelir.

Olumsuz olduğunda itiraz etmeyi düşünmüyorum. Ben sadece böyle bir hakkım varsa neden kullanmayayım düşüncesiyle bu konuyu merak ediyorum. Araştırmalarım sonucunda kesin bir cevaba ulaşamadım, olabilir de olmayabilir de diyorum. O yüzden itiraz etmeyi düşünmüyorum.

B Ehliyetimi Engelli B'ye Çevirmek İçin Raporumu Aldım. Bundan Sonrası Ne Olur?

[FONT=sans-serif]
Arkadaşlar bugün il sağlık komisyonundan ehliyet için raporumu aldım. Bununla ilgili yorumlarınız neler olur. Sorularıma cevap verebilir misiniz?[/FONT]

[FONT=sans-serif][FONT=Verdana]
"35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden [/FONT][/FONT]
[FONT=sans-serif][FONT=Verdana]kullanılabilen kontrol cihazları."
"40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)".
[/FONT][/FONT]

[FONT=sans-serif]1-Bu kodlara benim ihtiyacım yoktu. Zaten ilk mesajımda da belirttiğim gibi şu anda B ehliyetim var ve kolumla elimle ilgili şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Bu kodlar ne anlama geliyor, benim ne yapmam lazım?[/FONT]

[FONT=sans-serif]2- ÖTV indirimi için illaki ÖTV değerlendirmesi olan rapor mu olması gerekiyor, yoksa elimdeki raporlar yeterli olur mu?[/FONT]

[FONT=sans-serif]3- Eğer ÖTV için ayrıca rapor çıkartmam gerekiyorsa önce ehliyeti mi değiştirmek mantıklı olur, yoksa ÖTV değerlendirmesi içeren raporu mu önce çıkartmalıyım?[/FONT]

[FONT=sans-serif]4-Sizce ben bu rapora göre ÖTV indirimli araç alabilir miyim?

[/FONT]
U9NZsx.jpg

[FONT=sans-serif]
[/FONT]
Iw1Cm4.jpg
[FONT=sans-serif]

[/FONT]

Son düzenleme:
Aynı durumu paylaşıyoruz,

* Bu raporla Emniyete gitmeden önce arayıp engelli olduğunuzu ehliyet yenileceğinizi söyleyin randevusuz değiştiriliyor.
* Ehliyeti aldıktan sonra elinizdeki engelinizi bildirir %.... olan raporunuzu Vergi dairesine gidip sorun, Ehliyetim bu, raporum bu, araç alabilirmiyim...? Ondan sonra araç alın.
* Araç alırken bu başlıkta paylaştığınız rapora göre tartibatları taktırıp TSE den onaylandıktan sonra, muayeneye götürüp muayeneden geçtikten sonra HAYIRLI OLSUN...

Ben aparatları söktüm, çünkü kaza yapmama sebebiyet veriyordu, aracın zaten her şeyi otomatik, cam silgisi otomatik kendisi yağmura göre çalışıyor neyine aparat yaptırıyon bana...? Elimi parmaklarımı kullanıyorum çok şükür neyine bana direksiyon topuzu...? Direksiyona ve benim elime zarardan başka bir halta yaramıyordu o yüzden söktüm...

Peki muayeneden geçtikten sonra bu aparatları çıkardık ve polis çevirmesine takıldık. Polis ehliyette kodlara baktı, nelerin eksik olduğunu anladı. O zaman ne olacak? Bu kafama takılıyor. Ben de aynı durumdayım.

7 yıldan beri aktif olarak manuel vites kullanıyorum, elimle ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Bunları komisyonda da söylediğim halde 35.04, 40.11 kodlarını yazmışlar. Dediğiniz gibi araçlarda sinyal kolunda olan sinyal haricinde herşey otomatik. Bu kolu sağa alınca sadece sinyali sağa almış oluyoruz. Ben de zaten sinyal vermede sorun yaşamıyorum.

Gidip tekrar konuşmayı düşünüyorum ama orada şahit oldum, itiraz eden herkese itiraz dilekçesi yazdırıyorlar. Bu adamın sinyal koluyla bir sorunu olur mu diye sorgulayan, muayene eden yok.

@baydanis

Ben muayeneden sonra söktüm, şifayen trafik polisine sordum ve verdiği cevap ; biz tertibata bakmayız, ehliyetine sigortasına bakarız dedi.

Bende muayeneden sonra kazaya sebebiyet vermesinden dolayı söktüm. Cam silgi kolu zaten otomatik, yağmura göre hızını artırıyor yavaşlıyor vs. vs. sen kalk bu kola aparat taktırıp sola aldırmak hangi akla mantığa sığar ki...?

Bana bazı polisler sorun çıkartır bazıları çıkartmaz gibi geliyor. Bu aparatlar aracı hareket ettirici tertibat grubuna girmediğini düşünüp önemsemezler diye de düşünüyorum ama hiç de belli olmaz. Peki bu sinyal kolu aparatı tam olarak nasıl birşey. Rahat takılıp sökülebilen bir şey mi? İnternette araştırdım ama net bir resim bulamadım. Bu arada sizin tanınız ve engel oranınız nedir onu merak ettim.

baydanis

Gaz pedalı sağdan sol tarafa da ( gaz pedalı koymak )
Direksiyon topuzu
Cam sileceği kolunu sol elle kullanabilecek şekilde uyarlamak. uyarlanan kol aşağı yukarı hareket ettiriyor sadece. Eee benim aldığım aracın kolu çevirmeli...? arka cam silgisini 3 kademe çevirince su fışkırtıyor...??? Saçma sapan manyakça bi aparat. ( masraf )
Vites kolunu sol elle kullanacak şekilde uyarlanması. E araç zaten otomatik...???

Bugün bir araç bayisine gittim. Bilgi alırken laf arasında bu raporumu da gösterdim. Engelinin oranı kaç dedi, ben de 32 dedim. Oranı 40 olmayana ötv indirimi yapılmıyor dedi. Ben de engelim hem solda hem ortopedik, onun için oranın bir önemi yok dedim ama eleman ikna olmadı. Ben de tereddüte düştüm. O mu yanlış biliyor ben mi yanlış biliyorum?

Baydanis kardeş,direk bayiye gidip ehliyet ve raporla sanırım araç aliyorsun,vergi dairesi gereksiz,çünkü o isi bayi biliyor ve hemen sizin için hallediyor,ÇÜNKÜ BU OLAY DİREK ONLARİN İŞİ OLUYOR

Aile hekimi sevk ettikten sonra özel hastaneye gidebiliyor muyuz?Giden varsa bilgi verirse sevinirim

merhaba benimde sol kalça çıkıklığından engelim var b ehliyetimi engelli ye çevirmek için sağlık ocagı artı hastane presedurunu aştım geçen hafta pazartesi komisyona verdim seni aryacağız dediler bir hafta oldu sesyok acaba sizekaç günde döndü sağlık bakanlığı komisyonu

Baydanis a kesin eminim,BaYİ HATALI,SEN DOĞRUSUN,BİLMİYOR,BİLMİYORUM DESENE(O ERDEM),Alabilirsin kardeş ÖTV SİZ KESİN

Merhaba iyi akşamlar sorunlarımız yaklaşık aynı hangi aşamalardan geçtiniz maddeleyebilirmisiniz lütfen bende b sınıfı değiştirmek ve ötv siz araç almak istiyorum

@kartanem2

Yaklaşık 10 sonra falan cebe mesaj geliyor ama bu iş yoğunluğuna göre değişiyormuş.

@vedatk

Benim işim daha bitmedi. Aile hekimiyle başlıyorsun o seni hastaneye uzman hekime sevkediyor sonra da il sağlık müdürlüğünde komisyona giriyorsunuz.

Son düzenleme:
baydanis

evet bende aile hekimiyle başladım daha sonra devlet hastanesinde ortapediye girip sağlık kurulundan aldım raporu il sağlık müdürlüğüne verdim bu gün geldi mesaj bide benim önceden yüzde on dokuz raporum vardı onu da istediler o raporumun olması benim için avantaj oldu

Arkadaşlar buraya resmini koyduğum raporla henüz ehliyetimi değiştirmedim. 09.01.2018 tarihinde ÖTV indirimi için rapor alacağım. Ondan sonra ehliyetimi değiştireceğim. Sizce buradaki ehliyet raporuma göre ÖTV raporuma ne yazmaları gerekir ki bir sıkıntı olmasın?

Ben 26 Aralıkta komisyona girdim ve sol diz protezim var 78,47,102 kodlarını verdiler. Tabi bu rapor dan daha önemlisi maliye ye sor ehliyetini ona göre değiştir bana da aynısını dediler ve maliye kurul kararından ziyade hastanenin verdiği engelli raporunu görmek istedi ve ötv den muaf olduğumu söyledi. Önemli olan maliye kısmı

Teşekkürler. Zaten ötv raporunu görmeden ehliyeti değiştirmeyi düşünmüyorum. Ötv raporumu alınca sonucu buraya yazacağım.

Ehliyet için aldığım raporu ötv raporu alırken göstereyim mi? Bir de benim elimde heyet raporum var. Ötv değerlendirmesi içermiyor ama diğer istenen herşey var. Ötv ve araç değerlendirmesi içeren raporlara artık gerek olmadığına, heyet raporunun yeterli olduğuna dair bazı şeyler okudum doğru mu bu?

Son düzenleme:
Maliye ye gittiğinde ilk önce hastaneden aldığın raporda kas sistemine ne yazılmış diye baktı bende ondan sonra kurul raporunu baktı ötv indirimin var dedi benim de hastane heyet raporunda ötv ile ilgili bir ibare yok artık dediğimiz gibi sağlık il müdürlüğü bakıyor araç daha almadım ama bayi ile konuştuğum hastane raporundan 2 tane noter tasdikli olacak ehliyet kurul raporunda yanın da olsun ama anlamadığım ötv için ayrı bir rapor yok heyet raporu ve sağlık il müdürlüğünün verdiği rapor var he birde kurul raporundan noter tasdik yaptır aslını emniyet alıyor. Ehliyet için kurul raporu şart he ehliyetin zaten engelli ehliyeti ise gerek yok hastane raporu yeter

Siz profilinizde bursalı olduğunuz yazıyor. Ben istanbuldayım. Uygulama farklı olabilir mi acaba? En iyisi maliyeye gidip sormak ama rapor randevum haftaya salı günü. Aslında ben raporlarımı dün maliyeye mail ile attım ama cevap vermediler. İlginize teşekkürler.

Üst Alt