Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olup son zamanlarda araç almış olanların deneyimleri..?

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Bir kaç sorum olacak

1) sol üst ekstremite engeli olup ötv indirimden faydalanıp otomobil alan var mı yakın zamanda 2015 den bu tarihe kadar

2) hangi vergilerden muaf durumdayız mesela mtv ödüyormuyuz.

3) ben 2003 te aldım ehliyeti. benim b sınıfı ehliyetim ve ticari araç kullanamaz yazıyor. o zaman gurur yaptım h sınıfı almak istemedim.ayrıca benim engelime vergi indirimi yapmıyorlardı zaten.şimdi öğrendim ki artık faydalanabiliyormuş. ne yapmamız lazım nereden baslamamız lazım.mesela yeniden kursa gitmek mi gerek sınava girmek mi gerek

bu arada 11 sene sonra ilk kez foruma girmişim. o zaman birilerine kızmıstım siteden.

güncel deneyimi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşabilirse çok yararlı olur

benim sol kol engelim var. mayıs-2016 da araç aldım. otomatik vites. başka tertibat yok. ötv den muaf olarak aldım. ayrıca vergi dairesi sinyal kolunu falan sağa aldırmadan MTV den de muaf tutmuş. H sınıfı ehliyetim var 2015 te almıştım.

tanerbudak

ötv indirimini aldıktan sonra otomobili alma süreci yaklaşık ne kadar sürüyor. yani oto firmasına gidip onların evrakları alması yasal işlemleri yapması ve aracı teslim etmesi vs.birde bu kampanyalardan faydalanabilirmusun 25.000 12 o faiz gibi

hastaneden ötv indirimden faylanabilir raporu aldıktan sonra maliye ile olan yazısmaları kim yapıyor araç firması değil mi yani benim öğrenmek istediğim prosödürler ne kadar sürede sonuçlanıyor.

@tanerbudak
ötv indirimini aldıktan sonra otomobili alma süreci yaklaşık ne kadar sürüyor. yani oto firmasına gidip onların evrakları alması yasal işlemleri yapması ve aracı teslim etmesi vs.birde bu kampanyalardan faydalanabilirmusun 25.000 12 o faiz gibi

benimde sol kolumda engelim var maliye il içinde bizimle çalışan firmalardan alırsan onaylarız dedi fakat özelge isteyince sonuç olumsuz geldi. böyle konularda özelge istemek sanırım tehlikeli . kendimi garantiye alayım dedim bu sefer eldeki imkandan oldum

merhaba benimde sol el ve kol kısıtlılığım var b ehliyetim vardı sol kol yasası çıktığından sonra hastaneye başvurdum ve sadece otomotik vites araç kullanabilir raporu verdiler . geçen hafta pazartesi kodlu engelli ehliyeti için emniyete baivurdum 2 gün sonra ehliyetim geldi hemen audi bayiine gittim 1 günsonra raporum vergi daireisnden ve tarfik tescilden onaylandı plaka işlerim halloduktan sonra 1 gün sonra aracımı teslim aldım .nasıl oldu bende anlamadım 5 günden hem heliyetimi değiştirdim hem aracımı aldım. ama mtv muafiyeti konusunda bilgim yok ne yapılması lazım

gokmengul

benimde B sınıfı ticari araç kullanamaz yazıyor bende haftaya gidecegim sağlık raporu için.ozaman şimdi sen hem ötv indirimden faydalanır raparo hem otomatik vitesli araç kullanır raporu mu aldın ehliyet için.peki siz her sene MTV ödüyormusunuz.aldığınız araç fiyatı neydi ne oldu.birde internetteki fiyat ile bayi fiyatı aynı mı yani bayi indirim yapıyor mu biraz yetkisi var mı

abdullah_1982_1905

mtv konusunda benimde pek bilgm yok nu araştıracağım burda bilen arkadaş varsa yardımına memnu n olurum. audi a4 aldım designe paket +5 opriyonlu. 109900 Tlye denk geldi ekim ayına özelindirim vardı . bide 60000 tl ye kadar 0 faiz 24 ay kapanyası. liste fiyatı 228.000 ama baya indirim oldu

birkan01

Hayır, ille de ruhsata işli bir donanım olmalı:

İlgili Tebliğ:

1- Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanan Mükellefler İçin İstisna Uygulaması

Malûl ve engelli olmaları nedeniyle taşıtları ilk iktisabı esnasında özel tüketim vergisinden istisna olanların, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için Tebliğ ekinde örneği bulunan "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu(3)" (Ek-1) ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine yapacakları müracaatta sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmemektedir. Bu şekilde müracaat eden mükellefler, söz konusu formda taşıtının özel tüketim vergisinden istisna olduğunu belirtmelidir. Bu durumda, malûl ve engelli mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını tutan vergi dairesi gerekli belgelerin birer örneğini özel tüketim vergisi istisnası uygulayan vergi dairesinden alır.

2- Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanmayan Mükellefler İçin İstisna Uygulaması

Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi, araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilir. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi hâlinde, asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem tesis edilir."

İlgili yazı:

"Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir."

OturanBoğa

Attığınız linkteki en alttaki yazıyı bir okur musunuz yoksa ben mi yanlış algılıyorum.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngörenbir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayakveya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkacaözel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihtenitibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Yazmaktadır.

birkan01

Sol alt ekstremite için evet. Ama bunun dışındaki kısıtlılıklarda sadece otomatik vitesli araç mtv istisnası sağlamıyor. Anlamsız ve haksız bir tutum, ama böyle...

OturanBoğa Bilgilendirme için çok teşekkürler, Umarım diğer arkadaşlara da yardımcı olmuşuktur

benim [FONT=sans-serif]Sol üst ekstremite sadece ötv den faydalanacağım anladıgım kadarı ile.peki direksiyona topuz veya buna benzer daha sonra çıkartabileciğimiz bişey takılmasını istesek mtv den faydalanabilir miyiz
[/FONT]

@gokmengul

MTV istisnası için araçta mutlaka bir donanım bulunmalı.
ama taner budak sol kol engelim var demiş muaf tutmuş tertibat olmadan o nasıl almış ki

abdullah_1982_1905

Bilemiyorum. Mantıken sol alt ekstremitede nasıl ki mtv istisnası varsa, üst ekstremitede de olmalı. Ama böyle uygulanmıyor. Arada kaçanlar var demek ki...

Slm arkadaşlar sol kol engellim var ve elimde farklı 2 ilden alınma 2 tane ehliyet raporum var
1. 47 . 78 . 102 kodları var
2. 47 . 78 . 102 ve 10.02 -35.04 -40.11 diğeri de bu
Bunların her ikisinde vergi dairesine ve emniyete sordum ötv muafiyetinden faldalanabilirsin şeklinde cvp aldım.
Şimdi ben hangisi ile ehliyetimi degiştirmeliyim

Bugün bayiye sordum tertibat olmadan olmaz dediler.
Forumda okudum bi çok arkadaş var alan 78 kodu ile bende şaşırdım walla ne yapıcam

Hammet3116

sizin engeliniz [FONT=sans-serif]sol üst ekstremitede mi nedir kısalık mı benimde sol kol rapor almaya gidecegim haftaya ondan soruyorum

[/FONT]

abdullah_1982_1905
Evet sol kolumda serçe parmak ve yüzük parmağında hareket kısıtlılığı ve el bileğimde hareket kısıtlılığı var yani sol elimi tam anlamıyla kullanamıyorum

Merhaba @OturanBoğa yarın rapor almaya gideceğim [FONT=sans-serif]Sol üst ekstremite engelli.raporda ne olmasına dikkat etmem lazım.ötv indiriminden faydalanabilmem için bişey yazması gerekiyor mu.[/FONT]

Merhaba perşembe hastaneye gittim ötv istisnasından faydalanmak için bana 100/40 çıkmaz dediler bende emekliliğim riske girmesin diye sağlık kuruluna girmeyegecim sistemde 100/40 ın altında rapor gözükmesin diye. Sonra bir arkadas vergi indirimi aldıgın rapor ötv de gecerli olabilir dedi.

vergi dairesini aradım ankara vergi dairesini oda motorlu araclar vergisi ile ilgilenen yegenbey vergi dairesini aramamı söyledi.aradım 2012 den önce olan raporlarda ötv istisnası uygulanır ama raporda bilgiler uygunsa dedi.raporu fakslayın inceleyim dedi.benim raporumda sol üst ekstremited opera brakial plexus zedelenmesi mevcut.bu duruma göre otomatik vitesli araç kullanabilir oldugu anlasılıp ötv istinasından faydalanabilirim değil mi öyle tahmin ediyorum.sizin daha önce böyle ötv indirimi aldıgını bildiğiniz birileri var mı

Evet sol el baş parmak harici diğer parmaklar ampute ben de bayi ye sorduğum zaman vergi dairesi ne sordular daha önce ki engelli raporu geçerli oluyor

Merhaba benim sol elimde engelim var 1,2,3,4,5 parmakta ampüte yazıyor elim yarım fonksiyonel olarak sol elini kullanamaz yazıyor ama ben kullanabiliyorum 5 yıldır otomatik vites araç kullanıyorum tertibatsız, ama raporda otomatik vites özeltertibatlı araç kullanabilir yazıyor doktor ben kanuna göre tertibatsız otomatik vites kullanmam gerektiğini söylüyorum fakat anlatamıyorum.

Doktorlar kendi insiyatifini kullanarak kanuna göre değilde istediği gibi yazabilir mi.Tertibat sorduğumda sol da ki sinyali sağa aldırmamı söylüyor ama kanunda tertibat olarak geçmez diyor.2015 de çıkan kanuna uymaları gerekmez mi.İl komisyonunda hiçbir uygulama yaptırmadan görünüşe göre kendi bakış açılarına göre yazdılar.Yardımcı olurmusunuz.

merhabalr. sol kol engelli bir kişi değişen yasa sonucu ehliyetini değiştirmek için sırasıyla önce aile hekimliği sonra devlet hastenesine gittikten sonra sağlık kurulunda 78 , 4011 , 1002 ve 102 kodlarının olduğu raporu aldı.. şimdi bu arkadaş araç aldığında ötvden faydalanmak için tekrar devlet hastanesine gidip ayrıca heyet raporu mu alması gerekiyor???

merhaba,

hastaneden yeni ehliyet için rapor alıp komisyona sevkim yapıldı. Önümüzdeki hafta gideceğim. Ancak ÖTV indiriminden yararlanabilmem için sağlık kurulu olan hastaneden ötv'den yararlanabilir ibareli sağlık raporu almam şart değil mi ? siz raporum vergi dairesinden onaylandı demişsiniz. biraz daha detay verebilir misiniz ?

iskender45

Bence otomatik vitesli aracı sorun olmadan alabilirsiniz. Ama öncesinde raporlarınızla birlikte vergi dairesine gitmenizi ve görüş istemenizi öneririm.

Üst Alt