Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olup son zamanlarda araç almış olanların deneyimleri..?

teşekkür ederim

valla biz alamadık 78-102-40,11-10,02 kodlarıyla şimdi ehliyet raporuna itirazda bulundum 35,04 kodu için

OturanBoğa

Sol el engeli olandan MTV ödüyor,sol bacak engelli ödemiyor,doğru mu anlamışım?

ama otomatik vites aparat kabul ediliyordu,sol el için koymamışlar mı?Çok adil görmedim ,umarım düzelir

benim ÖTV-MTV haklarımın dahil edildiği yeni raporumda ORTOPEDİ kısmı işaretli değil onun yerine SÜREĞEN / KRONİK işaretli ve engel oranı %58. böyle bir raporla ÖTV muafiyeti sağlanır mı ? vergi dairesine gittim ilgili memura sormak için ama maalesef muhtemellen çok yeni memur olmuş ve sanırım tecrübesiz bir bayan ilgilendi. Dediki araç alırken bu rapor bize geldiğinde biz hastaneye soruyoruz gelen cevaba göre hareket ediyoruz dedi. ama ne soruyor hastanenin cevabında neyi dikkate alıyorlar bilmiyorum açıkcası.

bteşekkürler

bülent bey çok teşekkür ederim özelgeden bahsediyorsunuz evet önce araç alamadım vergi dairelerinden raporlarda açıklama yok diye red geldi bende sizin tavsiyenizle manisada yaşadığım için manisa vergi dairesine dilekçeyle başvurdum özelge için ve sonucu geldi yararlanmanız mümkündür diye

bende bugün elimdeki özelge ve raporlarla gittim ve aracı aldım bakalım bugün itibarıyla onaylar ve prosödürler nasıl işleyecek biz engelli olmayı seçmedik ama hakkımızda varsa kullanalım noter vekaletimizide verdim allah herkesin gönlüne göre versin inşallah gelişmelerden haberdar ederim yine cümletten saygılar

tanerbudak

Benim de sol el 2. Parmak amputasyon 3. Parmak dondurulmuş h sınıfı 2015 te aldım ehliyet i ben sinyal kolunu aldırmadım MTV ödüyorum acaba ehliyette otomatik vites ve özel tertibatlı yazıyor ondan mı ki

yine vergi dairesinde takıldık 35.04 kodunu illaki istiyorlar napıcaz bakalım nasıl halledeceğimi şaşırdım

Gökmengül merhaba , Eski raporunuzda ÖTV indiriminden faydalanabilir yazıyormuydu ?

Bende de sol el kısıtlılıgı var , benim dönemimdede geçerli degildi.

[FONT=sans-serif]Arkadaşlar Merhaba ;[/FONT]

[FONT=sans-serif]Forumda yazılı konuları okuyunca kafam karıştı.[/FONT]:confused:
[FONT=sans-serif]Ben 06/03/2008 tarihinde Raporumu aldım , şu anda emekliyim. [/FONT]
[FONT=sans-serif]Sol elimde sadece başparmagım mevcut. % 32 rapor oranım . Raporum sürekli.[/FONT]
[FONT=sans-serif]
Raporun Kullanım Amacı ; Özür durum tespiti için düzenlenmiştir. [/FONT]

[FONT=sans-serif]NOT : Tüm vücut fonksiyonları kaybı oranı % 40 ve üzerinde bulunanlar , özür durumuna ilişkin bilgilerin Nüfus cüzdanına işletebilmek, özürlü aylığı alabilmek ve [/FONT]VERGİ İNDİRİMİNDEN[FONT=sans-serif] faydalanabilmek için kurumlara başvuruda bulunabilirler.[/FONT]
[FONT=sans-serif]yazıyor . [/FONT]
[FONT=sans-serif]
Ben bu rapor ile Özel donanımlı Araç hakkından faydalanabilirmiyim. [/FONT]

[FONT=sans-serif]Eger faydalanabiliyor isem neler yapmak gerekiyor. Yardımcı olursanız cok sevinirim. [/FONT]
[FONT=sans-serif]
( bu arada 12/09/1995 yılında alınmış b sınıfı ehliyetim mevcut )

Sizce bende bu rapor ile dediğiniz şekilde işlem yapabilirmiyim .

Şimdiden cok teşkekür ederim. [/FONT]

Merhabalar herkese. Arkadaşlar elinde araç komisyonundan b engelli ehliyet alır raporu olan birisinin ötv indirimden faydalanabilmesi için tekrar hastaneden ötv ile ilgili rapor mu alması gerekiyor.

Benim araç komisyonunun bana verdiği kağıtta kodlar yazıyor ve otomatik vites de var aralarında. Ama o kağıtta ötv ile ilgili hiç bir şey yazmıuor. Benim anlamadığım ben zaten hastaneye ötv için başvurmuştum beni il sağlık müürlüğündeki araç komisyonuna yönlendirdiler. Ama ötv ile ilgili bir şey yazmıuor kağıtta çok saçma değil mi? Ben nasıl ötv indiriminden faydalanıp faydalanamadığıma dair kesin bilgi edinebilirim?

Sevgili mrkafkef ;

ÖTV ve MTV.sadece vergi dairesini ilgilendiren bir olay.Hastane ile hiç bir ilgisi yok.

1- Hastaneden almış olduğun ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU'nda Özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi ve engellilik oranı belirtilen rapor ile SÜRÜCÜ SAĞLIK KURULU tarafından verilen ; Sürücü olur,engellilik durumu belirtilen,özel tertibatlı araç kullanır ve kodları gösteren rapor ve EHLİYET birlikte ARAÇ ALIMINDA KULLANILACAKTIR. Bazı vergi daireleri eski engelli raporları ile yeni alınmış ehliyet birlikte kabül ettiği bazı arkadaşların beyanlarından anlaşılmaktadır.

2- ÖTV ile MTV birbirinden ayrı kanunlardır.Kanun da ÖTV muafiyeti ile MTV.muafiyeti anlatilmıştır.

3- Herşey istediğin gibi olur inşallah.

4- Konu ile ilgili teçrübeli ve araç alan arkadaşlar yazarsa daha iyi olur kanaatindeyim.

Teşekkür ederim abi sağolasın yardımın için. Benim bir başka sorunum ise, araç komisyonundaki raporda tertibatlı araç kullanır yazmıyor. Kodlarımda sadece otomatik sürebilir ve ekstra olarak direksiyon simidi kalın ve topuz olmalı kodları var. Tertibatlı araç diye bir şey yazmıyor. Bunlar tertibat sayılmıyor mu ille yazması mı lazım? Kesin olarak çıkar ya da çıkmazı vergi dairesine raporu göstersem cevap verirler mi bana :/ Muttalip Mutlucan

Evet arkadaşlar mantığın bittiği yerdeyiz kimi alıyo kimi alamıyor,ben orduda yaşıyorum,Raporumu ordu vergi dairesine gönderdim kabul etmediler,samsun vergi dairesine gönderdim kabul etmediler,birde oturduğum yerdeki vergi dairesine gönderdim kabul ettiler sıkıntı yok dediler,burdada renault bayisi var başkada bayi yok.Bende istanbulda bulunan peugeot bayisine gönderdim rapor ve ehliyetimi,bayide Ümraniye nakil vasıtalar müdürlüğüne göndermiş raporu,vergi daireside beni çağırmış,tabi bende ordudan istanbula gittim ümraniye nakil vasıtalar müdürlüğüne ÖTV birimindeki şefle görüştüm,şef raporu inceledi ve ehliyetime baktı bu raporda sıkıntı yok dedi tertibat yazmasına rağmen yaptırma dedi.Otomatik olması yeterlidir dedi.Türkiye genelinin raporu bize geliyor zaten dedi.Sıkıntı çıkaran olursa benim adımı ver dedi.Ben onaylarım dedi. Arkadaşlar ilçelerdeki vergi dairesi kendilerini riske atmak istemiyorlar.

Arkadaşlar kendisi de özel tertibatlı araç kullanan, vergi dairesinde 15 yıl görev yapmış, şu anda çoğunlukla vergi davaları alanında çalışan bir serbest avukat olarak şunu kesin olarak söyleyeyim; koldan engelli ötv ödemez mtv öder, bacaktan engelli ötv de mtv de ödemez, efendim sinyal kolu aldırılmamış ötv öder vs. vs. vs.

Bunların hepsi hukuka aykırı uygulamalardır. 15 yıl vergi idaresinde görev yaptım vergi memurlarının belli gerekçelerle belli hassasiyetleri var ve aslında olması gerekenin ugyulanmaması çok sık rastlanan bir şey.

Kısacası raporunuzda ortopedik engel nedeniyle özel tertibatlı araç kullanır veya otomatik vites kullanır ibaresi varsa hem ötv den hem de mtv den muafsınız.

Peki vergi dairesi istisna uygulamıyor ne yapacağım?

Vergi dairesinin bağlı olduğu il teşkilatına (vergi dairesi başkanlığı) yazılı olarak başvurun. Büyük ihtimalle olumlu cevap gelecektir. O da olmazsa gelir idaresi başkanlığına başvurarak özelge isteyin.

Bunlar da olmazsa mahkemeye gitmeniz gerekiyor. ÖTV için bayi gerekli belgeleri vergi dairesine verdikten sonra vergi dairesi olumsuz yanıt verirse bu yanıta dava açacaksınız. Elbette o ara bayi satıştan vazgeçecektir ancak dava sonuçlandıktan sonra başka bir araç alabilirsiniz. Ya da durumunuz varsa ötv yi ödeyip iade için dava açacaksınız.

MTV için ise mtv yi ödememişseniz ödeme emri gelir 7 gün içinde ödeme emrine dava açacaksınız. Eğer ödeme emri gelmemişse düzeltme ve şikayet yoluyla dava açabilirsiniz, muayene için sorun çıkarıyorsa ödeyip geri alabilirsiniz.

Kanun maddeleri bu kadar açıkken bu kadar sorun çıkması anlaşılır gibi değil.

Kardeşim,ARAÇ KOMİSYONUNUN vermiş olduğu bu raporla ehliyet alabilir veya H sınıfı ehliyetin varsa yeni kodlanmış B sınıfı ile değiştirebilirsin.sıkıntı yok.ÖTV.indirimli araç almak içinde ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU alman gerekiyor.Bu raporda ;
1- özel tertibatlı / otomatik vites araç kallanabilir.
2- ortapedik engellilik oranı belirtilmesi gerekmektedir.
3- Rapor talep kısmında ÖTV indirimini zaten belirtirler.(Belirtmeselerde sıkıntı çıkmaz
Yanlışım varsa teçrübeli arkadaşların yardımını bekliyorum.
4- Direksiyon simidi ve topuz olursa MTV.den de yararlanırsın.(Sıfır veya ikinci el arabada alsan bahsedilen tertibatı yaptırman avantajlı)

Merhaba;
Sol Kol Brechial Plexus Paralizi Rahatsızlığım var. H sınıfı olan Ehliyetimi 2018 yılında yeniledim. Yalnız Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir ve Direksiyona Topuz takılması, Sinyallerin soldan sağa alınması gibi kodlar ehliyetimde mevcut. Daha önceki ehliyet alım raporlarında özür oranının belirtilmediği için Vergi dairesi ÖTV indirimini kabul etmiyor. ÖTV indirimden faydalanmak üzere yeniden rapor almak için yola çıktım. Ancak dahiliye de kandaki şeker oranı yüksek çıktı ve Şeker Hastalığı da Özür oranına yazılacak.

Rapor süreci devam ediyor. Sizce Şeker Hastalığı ehliyeti olumsuz etkiler mi (Hipoglisemi yok (Düşük Şeker), insulin tedavisi öngörülüyor) veya ehliyetin ömrünü kısaltır mı? Rapor olumsuz çıkarsa emniyete bildirim oluyor mu?

2013 yılı "H sınıfı ehliyet alır, otomatik vites araç kullanır" ibareli sağlık kurulu raporum ve 2018 yılı 10.02, 78 kodlarını içeren ehliyetim var.
Sağlık kurulu raporunda engel oranı belirtilmediği için ÖTV'den yararlanamıyorum. Yeniden sağlık kuruluna başvurdum. Çarşamba heyete gireceğim. Ya vermezlerse?
Engelim: Sol Kol Brechial Pleksus Paralizi.

Merhaba,

Kavramları çok karıştırmışsınız.

Engelli Heyet Raporunuzda engelli oranı yazmıyorsa nasıl engelli haklarından faydalandınız?

Kastettiğiniz Ehliyet Sağlık Kurulu raporu ise, orada oran yazmaz. Uygun görülürse yeni ehliyetiniz için özel kodlar yazacak. Girdiğiniz heyet değil aslında, ehliyet sağlık kuruludur.

Üst Alt