Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol koldan sakatım. Araba kullanabilir miyim?

hrnalbyrk

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
9 Temmuz 2010 Güncel:
Özel donanım ibareli raporumu, buna istindaden H sınıfı ehliyetimi ve özel donanımlı aracımı aldım

herkese iyi akşamlar. 5 sene önce bir kaza sonucu sol kolumu omuzdan kaybettim. Bu zamana kadar bu şekilde araç kullanıyordum (B ehliyetim var).f akat artık H ehliyet alıp kanuni olarak araç kullanmak istiyorum. benim için indirim falan önem taşımıyor.

1- H ehliyet alabilir miyim?
2- araç olarak sakat plakalı ve özel tertibatlımı kullanmam gerekiyor yoksa sadece otomatik vitesli olması yetiyor mu?
3- alacağım ehliyet raporumda ve araç kullanma raporunda hangi ibarelerin olması gerekiyor?
4- bu arada istanbul anadolu yakasında oturuyorum, burada bu raporları ve ehliyeti alabileceğim hangi kuruluşlar var?

herkese şimdiden teşekkürler ve engelsiz günler diliyorum.

1)alabilirsiniz.
2)Engel plakalı ve özel tertibatlı araç kullanabilirsiniz.
3)Elden kumandalı otomatik vitesli araç kullanabilir.

H sınıfı ehliyet alabilirsin. Şişli Etfal hatsnesinden almanı öneriririm (madde 8): " b) Üst extremitenin dışında extremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi ve/veya Fizk tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir"

Sürücü belgende şu ibare olursa (ki ben de olsam bunu tercih ederim) otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsin. Araçta özel donanım olmasına gerek yok. Plakada da sakat damgası olmaz: "otomatik vitese sahip, direksiyonda topuz bulunan otomobillleri kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır".
Ayrıca inceleyin: http://www.engelliler.biz/forum/oze...inifi-surucu-belgesi-vermiyor.html#post170309

Bu raporu alıp her hangi bir sürücü kursuna başvuru yapabilirsiniz. Sadece direksiyon sınavına girip, B sınıfı sürücü belgenizi H sınıfına dönüştürme hakkını elde edeceksiniz.

Otomatik vitesli araç kullandığı ve engel plakası olmadığı için ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanabilir mi?

Hayır, yararlanamaz. Ama zaten arkadaşın vergi muafiyetinden yararlanmak gibi bi amacı yok.

valla ne diyeyim oturanboğa içimi aydınlattın.en kısa zamanda kanuni olarak ehliyet alıp araba kullanmaya başlıyacağım.her direksiyona binişimde korkudan ölüyorum ama n yapayım benimde araba kullanma hakkım var değilmi?bu arada ötv muafiyetinden yaralanmak istemeyişimin sebebide param çok olduğu için değil.o işlere girmeye kalkınca yok armudun sapı elmanın çöpü onu ararlar bunu sorarlar yok 5 sene satamassın bilmem bir sürü püresedür.en iyisimi ötv muafiyetsiz araç alıp istdiğim zaman satarım itediğim zaman atarım.düşünsenize 5 sene sonra aracın piyasası indirimli aldığınız değerden bile düşüğe geliyor nerdeyse.doğrumu düşünüyorum yanlışmı düşünüyorum bilmiyorum ama düşüncem böyle.herkese iyi akşamlar ve engelsiz günler

bir şey soracam.b ehliyetimi hiç iptal ettirmeden.sadece otomatik vitesli araç kullanabilkir ibaresini eklettirsem olurmu acaba.sonuçuta muafiyettlerden yaralanmak istemiyorum vede zaten h sınıfı aldığımdada bu ibare olacak ''otomatik vitesli araç kullanabilir''bunu direk b sınıfı ehliyetime işlettirsem olmazmı ki?

----------

şimdi yeni aldığım bi habere göre h sınıı ehliyeti alabiliyorum hastahaneden haber geldi.fakat ''otomatik vites araç kullanabilir'' ibaresini yazamıyorlarmış.nedenide başkaları üstüme muafiyetten yararlanıp araç alabiliyormuş.ve bunu yapanlar varmış.bıu sizcede saçma değilmi?ben kendim bile yararlanamazken başkası nasıl üstüme araç alabiliyor.ben zaten bu haktan yararlanmadan almak içi o ibareyi koyduruyorum doğru değilmi?zannedersem işin bu tarafı trafik kanununu ilgilendiriyor vede doktorların bundan haberi olmadığı için bu şekilde bilgi veriyorlar değilmi?düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Hayır, B sınıfını H sınıfına dönüştürmek şart.
"Otomatik vitesli otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor alıcaksınız ve o şekilde işleteceksiniz trafikteki dosyaya.

Hayır, asla vergi muafiyetli araç alınamaz adınıza. Nitekim vergi muafiyetli araç almak için alınacak rapor başka bir rapordur.
Şu yazının bir çıktısını alıp götürün hastaneye: http://www.engelliler.biz/forum/oze...arsa-tum-otomatik-araclar-kullanilabilir.html

otomatikvitesliarac.jpg

teşekkürler bu dilekçe iyi oldu valla.büyük ihtimalle haftaya falan heyete gireceğim. bütün sonuçları ve raporları burada sizlerle paylaşırım.benim gibi olan arkadaşlara yardımcı olmak için.herkese engelsiz günler.iyi geceler

OturanBoğa: "]Hayır, yararlanamaz. Ama zaten arkadaşın vergi muafiyetinden yararlanmak gibi bi amacı yok"
Bülent daha öncede yazmıştım.
Siz şunu ifade edeiyorsunu elinden ve kolundan sakat olanlar ÖTV muafiyetinden faydalanmazlar diyorsun.
Ama Muğla vergi dairesi bu konuda biraz daha ensenk galiba.
İki tane arkadaşım ikiside kollaınrdan sakat ama ÖTV indiirminden faydalandılar.
Bİr arkadaşımın Sağ kolu yok diğerinin ise sağ kolu kısa ve kısıtlı kullanma sahip
ama bu iki arkadaşımda TOYOTA marka araba aldılar.
Birisi teslim aldı diğeri ise 10 günde teslim alacak.
sevgiler
TAYTIS.

Evet taytıs, dediğin doğru. Muğla'da ve Eskişehir'de kolundan sakatlığı olan arkadaşlarımızın vergi muafiyetli otomobil aldıklarını biliyorum (gerçi Eskişehir şimdi vermiyormuş). Ama bu maliyenin uygulamalarına ters ve istisna bir durum. Onun için de ben de "alamazsınız" demeyi tercih ediyorum. "Alabilirsiniz" dediğimde kimse çıkıp "ben şu-şu şekilde ve şu donanımla aldım, sen de alabilirsin" demiyor. :)

Alan arkadaşlarımız nasıl bir donanım taktırdılar mesela, bir türlü öğrenemiyorum?

selamlar bazı sebeplerden dolayı o günden bu güne o heyete giremedim. ama yılmadım sonunda 17/02/2010 çarşamba günü saat 10:00 da heyete gireceğim.
bakalım ne gibi işlemlere maruz kalacağım. sonuçlardan sizleri haberdar edeceğim.

bu arada ben otomatik vites bir araç aldım bir hafta önce şimdi sadece ehliyet kaldı. hiç olmazsa ehliyeti alamasakta eşime ehliyet alıp ona kullandırırım ne yapayım.

herkese iyi ve engelsiz günler.

herkese merhabalar, ben de sol kol omuzdan amputeyim.
1991 de b sınıfı ehliyetliydim. 1999 yılında haydarpaşa numuneden rapor alıp direk trafik şubeye gidip ehliyetimi h sınıfı yaptırdım. raporumda h sınıfı sürücü belgesi alabilir yazıyor.
ötv konusuna gelince sıfır opel alıcaktım. ama muafiyet tanımadılar. şimdi 2.el araç alıp.direksiyona topuz ve sinyali sağ tarafa aldırıp proje çizdirip.engelli plakalı araca biniyorum.
daha rahatım açıkçası istediğim zaman satabiliyorum.

bilgilerinize......

Evet arkadaşlar topşam 4 günlük git gelden sonra bugündosyam heyete giriyor. raporun karar kısmında ''H sınıfı ehliyet alabilir'' yazıyor. şu anda heyet toplanmış olmalı. beni yolladılar 30/03/2010 tarihinde gelip sonucu alabilirsin dediler.
yani H sınıfı ehliyet raporu verildi. fakat otomatik vitesli ararç kullanabilir yazısını yazmıyorlarmış. onun için tekrar bir heyete girmem gerekiyormuş. her
zamanki gibi heyet doktorlarıyla irtibata geçmek mümkün değil hastahanedeki görevlilerden öğrendiklerim bunlar.
yani kısa ve öz anlatmak gerekirse şimdilik sadece H sınıfı ehliyetim var fakat hala hiç bir araç kullanamıyorum. tekrar başvurup tekrar heyete gireceğim.
herkese iyi ve engelsiz günler

bülent abi senin yukarda verdiğin dilekçe cevabını dosyaya koymadım acaba koysaydım faydası olur muydu?şimdi aklıma geldi nasıl pişman oldum.

Yahu hakikaten kötü niyetli bu insanlar! Yahu be dangalaklar, ulan H sınıfı sürücü belgesi veriyorsan, o adamın nasıl bir araç kullanacağına dair değerlendirme yapmamak, bunu belirlememek de ne oluyor!?
Bu şekilde eksik rapor vermek mantıken de yanlıi usulen de. İlgili yönetmeliğin 8. maddesinin ikinci fıkrası sürücü belgesi raporunda nasıl bir donanım gerektiğine dair açık bir değerlendirme yapılmasını söyler (bkz):
2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir.
Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır.
Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.

Gerçekten de böyle saçmalık olmaz. Bu kadar zor birşey mi sanki bu. Alt tarafı bir yönetmelik yayınlanır özür durumuna göre kullanılacak araç tipleri falan belirlenip kesinleştirilir sonra millet bununla uğraşmaz. Bu konuda raporu verenler bence uğraşmak istemiyorlar. Oturup heyette olur olmaz diye eskiden beri gelen düzeni bozmak, yenilikleri araştırmak da istemiyorlar. Hatta engellileri baştan aşağı süzüp aşağılar ve acır gibi bakanlar da var.

Ondan sonra ne oluyor bir ildeki heyet güzel bir rapor veriyor, diğeri tam tersini. Bu da yanlış. Sonuçta trafiğe çıkılacak, bu konunun bilimsel kriterlere dayandırılması gerekmez mi? Ama nerde o kafa? Bırakın engellileri, sağlamlara bile ehliyet verilme kriterleri yanlış.

düşüncelerinize aynen katılıyorum ama yapcak bişey yok düzen böyle gelmiş böyle gider.ben haydarpaşa numune hastahanesinden aldım raporu.heyettten önce doktorları gezdiğimde(göz,ortopedi,noroloji,kbb,iç hastalakları,pskiyatri).hepsiylede muayene güzel geçti.heleki ortopedi doktoruna ehliyet alabilirmiyim sorunu sorduğumda;tabiki bu seninde hakkın yanıtı beni çok mutlu etti.fakat iş nasıl araç kullanmam gerektiğine gelince ve tekrar heyete girmem gerektiğini öğrenince bu mutluluk uzun sürmedi.anlıyacağınız iyi doktorlarda var.bizleri aşşalıyanlarda.eee dünyanın düzeni her meyve kasasında bir çürük oluyor.diğer yapacağım işlermleri burda sizlerle an be an paylaşacağım.
herkese iyi ve engelsiz günler

bülent abi sabah bir site gördüm orda bir kişi senin dediğinin tam tersi.raporuma ''otomatik vitesli ararç kullanabilir''yazısını yazdıramayacağımıbunun teçhizatlı olabileceğini ve aynı zamanda plakada da özürlü işareti olacakmış.bu konuyla ilgili ne diyorsun.şimdiye kadr senin söylediklerinle hareket ettim ve ehliyet olayını hallettim.

Sadece sağ eli olan biri düz vites aracı nasıl kullanırmış bi sor bakalım o kişiye? Vitesi değiştirirken direksiyonu o mu gelip tutacakmış?!

arkadaşlar ben bugün ankara hastanesinden h ehliyet alabilir özel teblikatlı otamatik araç kullana bilir raporunu aldım benim babamda sol kol ve ayakdan engelliydi

şişli etfal'e 2 defa müracat ettim "otomatık vıtes arac kullanabılır" diye rapor almak için ama ne mümkin ki bana ikisinde de "özel tertibatlı araç kullanır" diye rapor verdiler
ne yapacagımı karar veremedim cepte ehliyet var ama hiç bir arac suremıyorum bununla, boşuna taşıyorum.
Etfal'da ortopedi doktoru bulmak lazım yada içeride bir adamın olacak ki belki verirler.
Devlet bir yandan ehliyet alırsın diyor öte yandan da otomobil kullanamazsın diyor işte hepsi bu.

artık rapor elimde fakat sadece H sınıfı ehliyet alabilir raporu.
Raporda yazan:

Karar: 2918 sayılı karayolları trafik kanunu'nun 41. Maddesinin 1. Fıkrasının (c) bendine dayanarak hazırlanan 26/09/2006 tarih ve 26301 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ''sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile ilgili muayenelerine dair yönetmelik'te belirtililen hususlara uygun olarak muayene yapılmış olup'' sol omuz glenohumeral eklemden ampute''tanısı mevcuttur.
h sınıfı ehliyet alır şeklinde karar verilmiştir.​

Evet H sınıfı ehliyeti alıyorum fakat ne tür bir araç kullanacağıma dair bi rapor olmadığından dolayı. ehliyetimi değiştirmedim.
yarın 07/04/2010 çarşamba günü tekrar ortopedi doktoruna gözüküp tekrar heyete gireceğim. bakalım ne olacak
.doktoru ''dreksiyon topuzlu otomatik vitesli araç kullanabilir'' yazısı için iknaya çalışacağım. inşallah başarılı olurum. eğer olmazsa tekrar masraf ve sol daki kolu sağa taşıtacağız

.hayırlısı bakalım.yarın sizleri burdan bilgilendiririm.

Ewet bugünde (09.04.2010) ne tür araç kullanabileceğime dair heyete girdim ve sonuç çıktı.''özel tertibatlı araç kullanabilir''.
doktora dedimki otomatik vitesli dreksiyonda topuzlu yazsanız olmuyor mu. bana diyo rki ikide aspirin yazayım mı?
otomatik yazısını bile yazdıramadık. neyse şimdi özel tertibat yapan yerler arıyacağız. bakalım durumlar neler gösterecek.

bu arada bundan sonraki izleyeceğim yollar nelerdir.özeltertibatlı araç kullanır raporunu 15/04/2010 tarihinde elime alacağım.şimdi bu raporlarla gidip ehliyeti çıkartabiliyorum değilmi?ve bundan sonra aracımın tertibat ve plaka işlerini halledeyorum.izliyeceğim yolları sırasıyla anlatırsanız sevinirim.

benim de sol elden sadece parmaklarım yok h sınıfı ehliyet alacağım vergi indiriminden yararlanabilir miyim birde plakada engelli işareti şart mı

arkadaşlar valla dua edin kayseride değilsiniz heyet başkanı mehmet sümer var sağ sol farketmiyor adam H sınıfı ehliyet raporunu koldan özrü olanlara vermiyor. emniyette kayseridesin diye başka ilin raporunu kabul etmiyor. Gelin bu işin içinden çıkın.

harun bey durumunuzu forumdan takip ediyorum. ben de aynı durumdayım sol kolumdan özürlüyüm ve sürüş esnasında hiç kullanamıyorım sol kolumu. arabamı aldım 2. el. sıfır ötv olmuyormuş sanırım bizim durumumuzda olanlar için. şu an tadilat projesi çizdirdim ve projeye uygun tertibat yaptıracağım sonra muayeneye gideceğim sonra da emniyete...

peki nasıl bi proje çizildi bunun için.bu arada nerde oturuyorsun.ben istanbuldayım ve tüm aramalarıma rağmen bitek halis sayar ı bulabildim.bende pazartesi günü halletmeyi düşünüyorum bakalım.birde bu normal plakayı sakat plakasına dönüştürme işlemleri ne kadar sürer bir günde halledilecek birşeymidir.ve kendimmi yapmam gerekiyor.

Üst Alt