Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonda girmiyor, ne yapabilirim?

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar eğer cevplarınızla beni aydınlatırsanız çok memnun olucam
ben doğuştan menengomyelosel hastasıyım şuan 24 yaşındayım ve yaklaşık 5 yıldırda sonda kullanıyorum kimi zaman gücüm yettiğince jelli sonda kullandım ama genelde jelsiz sonda kullandım ve çoktandırda jelsiz sonda kullanıyorum sonda ile ilgili soruma ve sorunuma gelince eskiden sık sık olmasada zaman zaman sondayı takarken girmiyor zorlayıncada penisimin içinde bükülüyordu ve tuvallete neredeyse 5 dakika sadece sondayı takmak ve idrarımın akmaya başlaması için bekliyordum bu süre kimi zaman 5 dakikayı bile geçiyordu inanın ve idrarımın bittiğinden emin çıkarma işlemine gelince o da ayrı bir ızdırap oluyordu benim için çünkü baya baya çıkmıyordu sanki içine yapışmış gibi ve yavaş yavaş asılarak zor çıkartabiliyordum işte bu sorunum eskiden sık sık olmasada zaman zaman oluyordu ama arkadaşlar şu son 2 haftadır falan artık iş iyice zıvanadan çıkmaya başladı her takıp çıkarırken bana işkence gibi gelmeye başladı yani yukardaki sorunum şu son 2 haftadır başımın belası oldu ya ilaç olarakda spasmex'i kullanıyorum başka kullandığım bir ilaç yok arada bazen çok sancım olursa iltihap dan dolayı o zaman opraks ve trimoks kullanırım ama bu opraks ve trimoks'u devamlı kullanmıyorum sadece sancım olduğunda kullanıyorum arkadaşlar ne olur yalvarıyorum sizlere lütfen tecrübelerinizden yazın ne olur zor durumdayım hastaneyemi gideyim ne yapayım yoksa bunun için kullanılan bir ilaç varmı ne olur yardım edin cevaplarınızı bekliyorum

Sigortalıysan neden jelli sonda kullanmıyorsun?
Kaç numara sonda kullanıyorsun?
Üretra tahriş olmuş ve daralmış olabilir. Bir süre kalın (kaç numara ile tak yapıyorsan onun bi büyüğü) sabit sonda kullanman faydalı olabilir. Bu arada üretradaki tahriş düzelir ve ayrıca 14 ve üzeri büyüklükteki sabit sonda üretrayı genişletebilir.
Eğer üretrada sorun bu yolla giderilemezse, çok basit bir müdahale ile üretraayı genişletmeyi deneyebilir ürolok

Çok içerde kaLdıqı zaman jeLLi sondada kuruyor ve yapışıyor.
O kuLLandıqın sondaLarın hepsinin ucuna tek tek ßak ßen ßüyük tehLike atLattım ucu sivriLmiş jiLet qißi oLmuş ßende zor qiriyor azcık sert ittim nasıL çıktıqını ve ßenim nasıL ßakırköyLük oLduqumu sen düşün artık.
ßiLqisizLik iLqisizLik ne ßiLeyim işte dava açmak vardı o sondayı üreten firmaya.öLümcüL hata çünkü.

Eqer siqortaLı deqiLsen sonda konusunda müzdaripsen sana ßir kutu jeLLi 12 numara vereßiLirim.25 adet yani.
Eqer siqortaLıysan yaz yardım ederiz prosedürü anLatırız sana.
JeLLi oLmayan sondayı kuLLanmak çok zor.

Sonda girmiyor, ne yapabilirim? [Soru]

Merhaba arkadaşlar öncelikle cevap verdiğiniz ve bana yardımcı olmaya çalıştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim saolun

OturanBoğa abi benim şuan sigortam yok oyüzdende jelsiz sonda kullanıyorum abi şuan 14 numara kullanıyorum yalnız abi şunu belirteyim yaklaşık 1 sene önce 12 numara jelli sonda kullanıyordum bir arkadaş karneyle alıyor kendisi kullanmayıp bana satıyordu bende parasını kendim ödeyerek alıyordum 6-7 ay kadar jelli sonda kullandım sonra bu arkadaş fiyatı ikeiye katlayınca bende jelli sondayı bırakmak zorunda kaldım ve işte o 6-7 ay jelli sondadan sonra jelsiz sondaya döndüm ve 14 numara kullanıyorum şuan ve şu 2 haftadır falan tak yaparken nerdeyse sadece tak yaparken 10 dakika geçiyor sinir oluyorum beklemeye deliriyorum o an kendimi öldüresim geliyor valla kendimi tutamıyor ve ağlamaya başlıyorum sinirimden bazen beklemiyorum takıyorum çıkartıyorum 2-3 defa ancak öyle gelmeye başlıyor idrar fakat bu seferde kanama başlıyor sonra idrar bitipde işlem çıkartmaya gelincede bu seferde çıkmıyor ya yavaş yavaş asılarak zorla çıkartıyorum abi uzun zaman devamlı olmamakla beraber 16 numarada kullandım ama o çok acıtıyor takarkende çıkartırkende genelde 14 kullanıyorum abi yeşilkartlıyım ama yeşilkartın sondayı ödemediğini duyduğum için sondayla iligili yeşilkarta bi girişimde bulunmadım sondayı da kendimiz alıyoruz medikalciler sağolsunlar aldığımız sondaya %100 zam yaptılar kutusunu 25 ytl ye alırken 50 ytl oldu bizde bıçakcıların konya şubesi varmış oradan alıyoruz
abi şu linkteki yazılarınızı buldum http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=6456 bu linkteki yazılarınızı buraya bu konu açtıktan sonra buldum abi
ve tamamını orada seninde yazdığın gibi nefes bile almadan okudum ve seninde sonda problemin oldunu öğrendim sonda kullandığınıda bilmiyordum çok geçmiş olsun diyorum çok üzüldüm abi bu sorun sadece benim değil tüm engellilerin baş belasıymış meğer bir daha böyle sorunlar yaşamazsın inşaallah

bLaCkRaCe cevap çok içerde kalıpda kuruyup yapışmasına şahit olmadım yada ben hatırlamıyorum çünkü epeydir jelsiz kullanıyorum çünkü uçlarınada bakarım senin dediğin gibi sivrimi diye ama senin yaşadığın tehlikeden dolayı değil meraktan bakarım çünkü böyle bir tehlikesini olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum bundan sonra daha dikkatli olurum bu arada çok geçmiş olsun
yukardada yazdığım gibi sigortam yok ama yeşilkartım var fakat onunda sondayı ödemediği biliyorum yanlış bilmiyorsam eğer
evet dediğin gibi jelsiz sonda tam bir baş belası özelliklede dışarda

abi kusura bakmayın bunları yazmayı unutmuşum yeni aklıma geldi
sonda kullanmaya ilk başladığımda doktor biokadin önerdi (ben yaklaşık 5-6 yıldır sonda kullanıyorum) ve uzun zaman bu biokadini kullandım fakat bilmiyorum benden başka kullanan varmı ben 5-6 aydır zeytinyağı kullanıyorum ve biokadini 5-6 aydır kullanmıyordum zeytin yağındanda çok memnunum ama dediğim gibi 2 haftadır tak çıkar sorunum var ve biokadin kullanmayınca ondanmı oldu acaba diye evde açılmamış bi tane biokadin vardı geçen gün açtım onu onla denedim zeytinyağı sürmeden aman yarabbi o yapıştı kaldı ya hayret ettim valla zeytin yağına alışıncamı bilmiyorum abi valla takarken yarıya kadar girdi sonda ve bir santim daha ilerlemedi bende olmayacak bari çıkartayım dedim çıkartırkende normalden baya zor çıktı bende hemen zeytinyğıyla yağladımda ondan sonra kolaylaştı ama zeytinyağı kullandığım halde böyle bir sorunum var fakat biokadin iyice berbat ya abi sizlerede tavsiye ediyorum bu zeytinyağı meselesini bende 2 haftaya kadar hiçbir sorun yoktu yani zeytinyağından çok memnundum şimdide memnunum aslında biokadine bakınca bide siz deneyin belki sizide faydası olur abi

Kardeşim, Yeşil Kart da tıpkı ssk gibi (hatta çok daha kolay!) şekilde jelli sondayı temin ediyor. Orada jelli sonda satan firmaya git ve onlar tüm prosedürleri halledip sana günde 6 adet olmak üzere her seferinde 2 aylık sonda versinler. Bu konuda hiç bir zorluk yaşamayacaksın!

Bununla birlikte bilgi olsun diye yazıyorum: Zeytinyağı enfeksiyona sebep olur. Kesinlikle katateri kayganlaştırmak için kullanmaman gerekir. Furacin merhem deneyebilirsin. Hem o merhem antibakteryel özelliğe de sahip.

Ve en önemlisi: Mutlaka bir ürologa git! Üretrada tahriş oluştğunu ve sondanın girmekte zorlandığını söyle. 16 numara sabit sonda taksın (16 olsun ki üretrada genişlemeyi sağlayabilsin). 2 hafta sonra yenisiyle değiştirsin. Toplamda 1 ay kadar sabit sonda kalsın. Böylece üretrada oluşan tahriş düzelecek ve üretra genişleyecektir. Bu arada sabit sondanın üstten boruyu kapayacak bir bölümü de olsun. Yani sabit sonda sürekli idrar boşaltmasın. O zaman mesane kapasitesi sürekli azalır. Bol bol su iç ve sıkıştığını hissettiğinde sondanın anahtarını aç, mesaneyi boşalt, sora yine anahtarı kapat. Böylece mesane sürekli kapğasitesini doldurmuş olsun. Ve çok çok su içmeyi sakın ihmal etme. Unutma, sabit sonda enfeksiyona sebep olur. Bol su içerek ve C vitamini takviyesi yaparak enfeksiyondan kurtulmaya çalış.
Ondan sonra 14 numara jelli sondayla kolayca tak yapmaya başlayacağüını düşünüyorum.

Beniö şu anda hiç bir sorunum kalmadı. Göbek altından açılan yoldan tak yapıyorum ve çok çok çok çok memnunum. Benim üretra o kadar daralmıştı ki, asla açamamıştık.. O yüzden yan yol inşa etmişti doktorum :)
Üretra darlığı çok can sıkıcıdır. Ben şeyimi tutup koparmak istiyordum o anlarda :) O derece yani... Anlıyorum seni. Ama şunu bil, çaresiz değil. Bilki en olmadı bana yapılan ameliyatı olursun ve hayatın kurtulur :)
Aklına takılan konuları yaz...

OturanBoğa abi öncelikle cevabınla beni aydınlattığın için teşekkür ediyorum abi yeşilkart'ın sondayı ödediği kesinmi çünkü bir arkadaşım 1 sene kadar baya uğraştı ama alamadı yeşilkartla sondayı zaten o alabilseydi hemen bende müracat edecektim heralde yeni ödemeye başladı yeşilkart sondayı abi inşaallah pazartesi günü harekete geçecem eğer yeşilkart sondayı öderse bu benim için çok güzel bir haber oldu teşekkürler
Zeytinyağının enfeksiyona sebep olduğunu bilmiyordum sizleri yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim bu arada bende çoktan beri zeytinyağı kullanıyorum inşaallah başıma büyük sorunlar çıkarmasa bari
abi önceki yazılarında ilaç isimleri gördüm ve not ettim eczaneye gittim buğün MuscoRil diye bir ilaç önermişsin kas gevşeltici bende aldım ondan ve birtane attım attıktan bir buçuk saat sonra idrarım geldi (bende his var ben hisse göre takıyorum) sondayı taktım ve faydası oldu hiç zorlanmadım ne takarken nede çıkarırken bide jel alacaktım (Catajel) fakat jel yanlış yazılmış galiba eczacım böyle marka bir jel yok dedi bende başka marka almadım sana bir sorayım diye

abi üroloğa gideyim gitmesinede daha önceki yazılarınızı okuyunca öyle korktum ki nasıl gideceğimi bilmiyorum ben bu cesareti nasıl toplayacam abi ya bide ameliyat olacaksın derse napacam ben zaten 2 kere ürodinami testi yaptılar bitinceye kadar öldüm öldüm dirildim abi belki sana şaka gibi gelecek ama inan ne zaman hastaneye gitsem başıma bi bela geliyor hastalık olarak o yüzden valla değil gitmek yanından geçerken korkar oldum hastanenin gerçekten çok korkuyorum hastaneye gitmeye napacam ben şimdi bu sabit sondada kullandım 1 hafta ama o bir hafta ömrümden bir sene götürdü benim deminde söylediğim gibi çok korkuyorum böyle şeylerden
hiçbir sorununun kalmadığınada çok sevindim inşaallah bir daha öyle kötü şeyler gelmez başına abi o yol inşaatı kafayı yedirir bana be abi valla

arkadaşlar merhaba,
ben pratisyen hekimim. t 9 10 paraplejiyim.18 yıldır jelsiz nelaton kateter kullanıyorum. bi sorun yaşamıyorum. ama bi yöntem geliştirdim, onu sizinle paylaşmak istiyorum. 100 cc batticon ile 20 cc gliserin temiz, boş plastik kolonya şişesine konur ve iyice çalkalanır. bu karışım boşaltılmış temiz göz ilaçları damlalıklarına konur. sonda takmazdan önce damlalıkla önce penis başı ıslatılır sonra penis ağzına damlalık ucu sokularak az pompalanır. sonra yavaş yavaş sonda gönderilir.gene de takılma olursa zorlamayın. penis içine az daha gliserin batticon karışımı pompalayıp tekrar deneyin. ben iyi sonuç aldım. denemenizi öneririm.
eğer eller güzel yıkanırsa ve genel hijyen kurallarına uyulursa bu yöntemde enfeksiyon riski yoktur, ama sondayı kullandıktan sonra atmalısınız.

ßende jeLLi sonda kuLLanıyorum su yerine İZOTONİK sodyum kLorür soLusyonu yani serum kuLLanıyorum.
ßiLqinizde oLsun.

engelli_007, Yeşil Kart günde 6 adet kendinden jelli sonda ödüyor. Medikalci kolayca işini görecektir...
Zeytinyağı içinde zaten çeşitli bakteriler barındırır, yani steril olamaz.. O yüzden enfeksiyona yol açar.
Yukarıda da yazdım, üroloğa mutlaka git ve 1 ay kadar sabit sonda kullan. Aksi halde üretran iyice tahriş olur ve benim gibi geri dönülmez şekilde kapanır.
Bak bende de sonda gçrmedi bir gün. Acile gittik... Sistofiks takıldı (yani mesane üstünden delik açılıp oradan sabit sonda takıldı). Bu halde 2-3 hafta geçti. Sonra yeniden tak yapmayı denedim; olmadı! Sonra bu konuda en iyilerden olan bir üroloğa (Bülent Çetinel) gittim. İlk müdahalesi basitti. Penisten görüntülü bir kesiciyle girdi. Daralan üretrayı keserek açmayı denedi. Fakat sonra baktı ki daralma çok fazla ve bu haliyle açmaya çalışmak daha da zarar veriyor ve dahası açsa bile yeniden daralma eğilimi göstermesi çok muhtemel. O yüzden operasyona son verdi. (Eğer açabilseydi, 16 numara sabit sonda takacaktı, o sonda 1 ay kadar kalacaktı içerde ve üretra yolunu genişletecekti. Sonra sabit sondayı çıkartıp rahatça tak yapmaya devam edecektim. Ama olamadı işte)
Bunun üzerine başka bir ameliyat kararı aldık. Mesane üstünden açıldı cildim, barsaktan 5 cm'lik bir parça alındı, boru haline getirildi, bir ucu mesaneye diğer ucu ise cilt üstüne iliştirildi. Ameliyat 3 sat sürdü. O günden bberi penisten değil, açılan bu yeni yoldan tak yapıyorum. Çok çok çok memnunum. Hiç bir kısıtlama sözkonusu değil. Banyo, denize girmek, cinsel aktiviteler, yüz üstü yatmak.. Aklına gelen her konuda özgürüm.. Bu, kesin çözümdür. Yani yaşadığın şey çözümsüz değil. Sakın tedirgin olma. :)

Sonda yaparken olabildiğince temiz olmak çok çok önemli. Kesinlikle sonda yapmadan önce bol sabun ve suyla ellerin yıkanması geek. Ayrıca günde birkaç defa da penis sabunla temizlenmeli. Ayrıca sondanın gireceği yer batikonla sterilize de edilir tam süper olur! :) Bir de sondayı açarken ve iterken kesinlikle elimiz değmemeli. Sondanın ambalaj kağıdını açıp, o kağıdın üstünden tutup sondayı, öylece itmek gerek... Yani kağıdın içi zaten steril ya, o iç kısmı ile sondayı tutup itmek...

ben de sonda kullanıyrum jel olarak doktor bana bı ara su ulrrason larda olan karnımıza surduklkerı jelden verdı kullandım bı sor zararı yoksa al kullan

Arkadaşlar merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgilerle beni aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum sağolun hakkınızı nasıl öderim bilemiyorum sağolun varolun arkadaşlar

özellikle Oturanboğa abi senin hakkını asla ödeyemem sana ne kadar teşekkür etsem az abi gerçekten bana çok yardımcı oldun sana bütün samimiyetimle çok teşekkür ediyorum abi

abi dün pazar olduğu olduğu için hem medikalciyi aramak hemde buraya cevap yazmak için bugünü bekledim medilcimi aradım ödüyormuş abi bana prosedürü anlattı bende inşaallah en kısa zamanda gerekli yerlere girişimlerde bulunacağım söylediğine göre önce hastaneden sonda ile ilgili rapor almam gerekiyormuş daha sonra aldığım raporla birlikte kaymakamlığa müracaat etmem gerekiyormuş benim gibi bilmeyen arkadaşlar varsa bilgilensin diye yazdım

artık yazını okuduktan sonra hemen zeytinyağını kullanmayıda bıraktım abi
üroloğada önümüzdeki hafta gidecem inşaallah bu hafta bildiğiniz gibi açıköğretim lisesi sınavlarım var mecburen bu sınavlara katılmak zorundayım
abi çok geçmiş olsun senin adına üzülsemmi yoksa artık hiçbir sorunun kalmadığı için sevinsemmi bilemiyorum inşaallah bir daha bu sondayla ilgili bir sorununun olmamasını diliyorum
abi zaten sondayı takarken ellerimi sabunla yıkıyor kendi kağıdını iyice yırtmadan elimin sondayla temas etmemesi için kağıdını katlıyorum ve özen gösteriyorum ama elim yinede değiyor bazen
neyse oturanboğa abi verdiğin bilgiler için tekrar çok teşekkür ediyorum

Oturanboğa abi abi merhabalar nasılsın abi buğün hastaneye gittim idrar kültürü ve kan tahlili yaptılar idrar kültürün sonucu cuma günü yada önümüzdeki hafta pazartesi belli olacakmış ultrasonda da çok sıra varmış ta şubatın 20 sine randevu vereceklermiş onu nasıl yapacağız bilmiyorum neyse abi benim asıl sormak istediğim şu bana hangi marka sondayı tavsiye edersin abi senin tavsiyen benim için önemli abi benim 1'den fazla medikalcim var şimdi medikalcimin biri "Pennine" sondasının bayisi bu pennine markasını kullandım biraz tecrübeliyim yani bu markadan tek şikayetimse sanki gerektiğinden biraz fazla yumuşak gibi diğer medikalcim ise "Rusch Care" markasının konya bayisi bu ürünü hiç kullanmadım bu ürünle ilgili bir tecrübem yok yani abi sen nedersin hangisinin kullanımı kolay ve güzeldir yada bunları boşver senin tavsiyen ne tavsiye edebileceğin iyi bir ürün varmı abi senin tavsiyeni sormamdaki sebep bu ürünlerden birini seçmek zorundayım "pennine"yi "biraz yumuşak içerde bükülme yapıyor" az çok biliyorum diğer "Rusch Care" yi hiç bilmiyorum bunlardan birini seçersem ileride bir problem çıktığı zaman kaymakamlıkdan değiştirmek biraz zor oluyormuş oyzden soruyum abi lütfen bana yardımcı olun bu konuda cumaya kadar karar vermem lazım Oturanboğa abi ve diğer sonda kullanan arkadaşlar lütfen cevaplarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum

Sende sert olması önemli. Bildiğim en sert nelaton sonda Coloplast'ın EasiCath sondası. Bunu tavsiye ederim. Yıllarca kullandım.

Şu anda Rush kullanıyorum. O da gayet güzel. Sertliği de kayganlığı da sorunsuz. Ama Easicath kadar sert değil.

Bence ikisinden de ikişer adet numune al medikalciden ve dene. Hangisi daha kolay geliyorsa sana, onu kullan...

(Bununla birlikte bilgi olsun diye yazıyorum: Zeytinyağı enfeksiyona sebep olur. Kesinlikle katateri kayganlaştırmak için kullanmaman gerekir. "Furacin" merhem deneyebilirsin. Hem o merhem antibakteryel özelliğe de sahip.)

Oturanboğa abi yukardaki yazında "Zeytin Yağı" yerine "Furacin" kremi önermişsin bende buğün aldım abi bu kremi kayganlaştırıcı jell olarak sondaya mı sürmem gerekir bu kremi sondaya süreresem başka kayganlaştırıcı yada jell sürmeme gerek varmı sondaya
cevabın için şimdiden teşekkür ediyorum abi

jelin içinde anti mikrobiyal madde olmadığı için, içinde mikrop olmasa bile tektar tekrar kullanım yüzünden kirlenir. yine penis agzı da tam temiz değilse ordaki kiri jel ile içeri taşırız. o yüzden ben betadin/gliserin 5/1karışımı kullanıyorum. betadin antiseptiktir, gliserin de kaydırıcı..
ve bu arada 18 yıldır jelsiz sonda kullanıyorum..
jelli zaman kaybı yaratıyor, su poşeti patlatılacak ve beklenecek vs vs..
uzun iş....

Furacin kayganlaştırıcı etkisi de olan bir merhemdir. Furacin'le tak yaparken zorlanmıyorsan furacin yeterli...

furacin kaydırıcıdır ve mikrop öldürücür, ama sondanın ucuna sürersiniz o da penisin uç iç kısımlarında sondadan ayrılır, sondayı yalnız bırakır.ilerledikçe kaymaz olur...
pek kullanışlı değildir, bilirim... darlık olmasa bile zorlanırsın....

Cevaplarınız için çok çok teşekkür ediyorum beni öyle rahatlattınızki anlatamam ya sağolun çok teşekkür ediyorum artık sayenizde gönül rahatlığı ile jelli sonda alıncaya kadar furacin ve jelsiz sondayla idare edeceğim dün hastane inanılmaz kalabalıktı ben gittiğim içinmi acaba bilmiyorum doktorla doğru dürüst konuşamadım sıram gelipde odasına girdiğimde neyin var dedi bende tak yaparken zorlanıyorum zor girip çıkıyor dedim hemen elimize kağıtları tutuşturdu "idrar kültür'ü + kan tahlili + ultrason +" bunları yaptırın sonuçlarını getirin ondan sonra konuşalım ve ne yapacağımıza karar verelim dedi ve sıradaki dedi bizde çıktık idrar kültürü yapıldı sonuç cuma günü yada pazartesi belli olacakmış kan tahlili sonuçlandı ultrason ise bilmiyorum bunların hepsi sonuçlandıktan sonra konuşacağız doktorla oyüzden bu "furacin" merhemi nasıl kullanacağımı dahi soramadım ve size sordum sizde sağolun varolun hemen cevap vermişsiniz çok çok çok teşekkür ediyorum

Abiler Merhabalar nasılsınız ya kotayı baya bi aşmışım o yüzden 3-4 gündür burayada uğrayamadım ama kota sıfırlanınca hemen girdim neyse Oturanboğa abi dün doktorumla görüştüm idrar tahlili kan tahlili temiz çıkmış o yüzden sabit sonda takılmasına gerek görmedi ben 6-7 ay kadardır sonda takarken zeytinyağıyla kayganlaştırıyorum diyede söylemiştim ama bir müddet sabit sonda takılmasını gerek görmediğini söyledi dediğine göre tahlillerde temizmiş spasmeks ve sonda raporlarınıda aldık şimdi bunlara güzel bir dilekçe yazıp kaymakamlığa verme işi kaldı abi bu sabit sonda olayında son derece endişeliyim yani takılmasına gerek olmadığına sevineyimmi üzüleyimmi bilemedim abi ya ilerde daha ciddi problemler ortaya çıkarmı diye çok korkuyorum vede endişeliyim abi birde nasıl bir dilekçe yazmam gerekir acaba internette bir örneğini bulabilirmiyim

Sondanın girişinde sorun yaşamana doktor ne dedi? Eğer sorun sondanın kayganlığının az olması ve anlık zorlanma ise ve doktor bunu değerlendirip, "gerek yok sabit sondaya" dediyse, amenna. Ama bunları değerlendirmeyip, "enfeksiyon yok" deyip kestirip attıysa, o zaman bence eksik değerlendirme yapmış demektir.
1- TAK yapmakta zorlanıyorsan
2- TAK yaparken küçücük de olsa kanamalar oluyorsa
üretrada sorun başlangıcı olabilir. Ve doktorun bunu görmesi ve değerlendirmesi gerek.

Ben üç defa benzer sorun yaşamıştım (yani sonda girmekte zorlanmıştı), bunun için iki ayrı doktora gitmiştim, ikisi de üretradaki tahrişin ve daralmanın ancak sabit sonda takılarak giderilebileceğini söylemişti.

Kaymakamlığa nasıl bir dilekçe vermen gerek bilmiyorum. Ürün satın alacağın medikal firma seni yönlendirir.. Zaten sondayı almak için birkaç firmadan teklif felan alıp götürmen de gerek. Firma bunların hepsini halleder...
Ama şöyle bir dilekçe yeterli olur bence:

• ... Kaymakamlığı'na

Muhtaç durumda olduğum için sağlık güvencemi Yeşil Kart'la karşılıyorum.
    Ekte yer alan sağlık raporumda belirtildiği üzere, idrar boşaltımı için yaşamım boyunca günde 6 adet kendinden jelli nelaton sonda kullanmam gerekmetedir. Benim için yaşamsal önemde olani bu ürünün ... Kaymakamlığı'nca karşılanmasını arz ederim

Adın soyadın
    Tarih
    Raporun
    Yeşil Kartının ön yüz fotokopisi
    Adres-telefon

Oturanboğa abi cevabın için çok teşekkür ederim beni cevaplarınla öyle aydınlattınki abi anlatamam doktorum bile beni bukadar aydınlatmadı

son zamanlarda tak yaparken vede çıkarırken oldukça zorlanıyorum hocam dedim eskiden bukadar değildi ama son zamanlarda baya zorlanıyorum dedim bir şey demedi tahlillere bakalım ondan sonra konuşuruz dedi tahlillerin sonucuda temiz çıkınca sabit sondaya gerek yok dedi

abi dediğim gibi 6-7 ay kadar zeytinyağını kullandım fakat son 2 haftadır falan "Furacin" merhemi kullanıyorum bi zorlanma olmuyor "Furacin'e başlayalı gayet iyiyim"
şuan ALLAH'a şükür bi zorlanma yok buda senin sayende abi

her hangi bir kanama yok yanlız idrar yaparken yanma vardı bende 2 gün önce "Cipro ve Tadolak fort attmıştım ve 2 gündür penisimde bir acı var nedense

ne yapacağımı bilemiyorum gittiğimiz hastanede özel hastane Konya "Özel Başkent Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi" yani devlet hastanesi falan değil dilekçe için ayrıyeten teşekkür ederim abi internette bi araştırmıştım ve bulamamıştım tekrar teşekkür ederim abi

AMan, öyle kafana göre Cipro vb antibiytikler içme sakın! Antibiyotik kullanmak için kesinlikle kültür testi yaptırmalısın. Yaptırmadan kullanman külliyen zarar!

Eğer halen yanma varsa, bence özellikle üretradaki daralma şüphesiyle yeniden doktora git.

Abi kesinlikle kafama göre ilaç kullanmıyorum bu söylediğim ilaçları doktor yazdı ki ilaç konusunda gerçekten titizim içmeden önce ne olursa olsun endikasyonlarını ve yan etkilerini okur ondan sonra kullanırım

kullandığım ilaçların hepsi doktor konrolündedir yani

hayırlı akşamlar

Arkadaşlar merhabalar bülent abi senin yazından sonra doktorumla tekrar görüşmüştüm bana şuan sabit sondaya gerek yok demişti fakat 2-3 gündür artık ne yapacağımı şaşırdım abi iyice zorlanmaya başladım ve ne yapacağımı düşünüyorum abi doktora gitmeden önce senin tecrübelerini öğrenmek istiyorum çünkü sabit sonda taktırmaktansa senin yaptığın ve bana cevap olarak yazdığın yazıdan alıntı yaparak buraya yazıyorum
sana o günlerini hatırlatmak istemezdim hatırlatacağım için özür dilerim ama gerçekten bu bilgilere çok ihtiyacım var abi

OturanBoğa demişki !

Mesane üstünden açıldı cildim, barsaktan 5 cm'lik bir parça alındı, boru haline getirildi, bir ucu mesaneye diğer ucu ise cilt üstüne iliştirildi. Ameliyat 3 sat sürdü. O günden bberi penisten değil, açılan bu yeni yoldan tak yapıyorum. Çok çok çok memnunum. Hiç bir kısıtlama sözkonusu değil.

abi bunun detayları konusunda bana biraz daha detay verebilirmisin
ne olur aklıma takılan bazı şeyler var yazını okuduktan sonra günlerdir bunu düşünüyorum her an

evvela sabit sondamı yapalım ilk önce yoksa boşuna uğraşma nasıl olsa o deliği şimdi olmasa bile ilerde mecburen açtıracaksın mı diyeceksin abi sence ne yapayım sabit sondamı yoksa direk delikmi açtırayım bende

soru 1 : mesela bu cildin üzerine iliştirilen delik tam olarak vücudunun neresinde

soru 2 : pantolonunda kemer kullanıyormusun kullanıyorsan deliğin üzerinemi geliyor

soru 3 : bu deliğe bildiğimiz normal sondamı kullanıyorsun yoksa değişik bir sondamı mesela dahamı uzun yada dahamı kısa

soru 4 : bu delik de de sondanın kaygan olması önemli mi

soru 5 : bu delik hiçmi acı vermiyor normal zamanlarda hiç ağrısı sızısı varmı

soru 6 : bu operasyondan sonra kaç günde iyleştin ve günlük yaşantına döndün

soru 7 : eğilip doğrulurken hiç sorun oluyormu oldumu

soru 8 : ve en önemli soru bu deliğin ilerde kapanma gibi bir ihtimali varmı varsa o zaman ne olacak

kaymakamlıkla ilgilide yazacağım bazı şeyler var ama bunlar benim için daha önemli o yüzden ve birde kaymakamlık konusunu daha geniş yazmak için şimdi yazmıyorum abi

abi çok geçmiş olsun dileklerimle sana o günleri hatırlatacağım için tekrar özür diliyorum ve cevabını bekliyorumve bu güne kadarda verdiğin cevaplarla beni aydınlattığın için çok teşekkür ederim hakkını nasıl ödeyeceğim bilemiyorum sana çok şey borçluyum çok teşekkür ediyorum abi çok saol

Yazmiim diyorum ama, yazmadan da olmuyor. Bugüne dek omurilik felci ve ona bağlı mesane sorunları ile ilgili olarak özel bilgii/tecrübesi olan sadece ve sadece 1 doktorla karşılaştım. Onun dışındakiler bizim gibi vakalarıı hiç bilmiyorlar ve sorunlarımızı el yordamıyla gidermeye çalışıyorlar. Neyse...

Kesinlikle ama kesinlikle önce sabit sonda dene.
1- Diyelim ki normalde 14 numara sondayla TAK yapıyorsan, o zaman 16 (hatta girerse 18) numara sabit sonda tak. Ya da hiç olmazsa 14 numara olsun.
2- Sabit sonda takılıyken bol bol su iç.
3- Sabit sonda sürekli açık olmasın. Yani idrar sürekli torbaya akamasın. Torbanın ucunda kıskaç olanlar var. O kıskaçı normalde kapalı tut, 4-5 saatte bir (ya da mesanenin dolduğunu hissettiğinde) o kıskacı aç ve mesande biriken idrarın torbaya akmasını sağla. Sonra yine kıskacı kapat. Böylece mesanen sürekli boş kalıp küçülmemiş olur.
4- Sabit sondayı 15 gün sonra yenisi ile değiştir. Eğer ilki 14 ya da 16 ise, bu sefer bir üst büyüklükte olanını tak. Zira amacımız üretrdaki darlığı genişletmek...
Bir 15 gün daha kalsın sabit sonda (yani toplamda 1 ay olsun en az) ve sonra sondayı çıkarıp, noral yoldan TAK yapmaya devam et.

Bunun sana hiç hiç bir zararı olmaz. Aksine, tahriş olan üretranın dinlenmesine ve, sürekli kılcal kanamaların durmasına ve üretranın genişleyip yeni bir yatak oluşturmasına olanak sağlamış olacaksın.

Cevap 1: sandalyede otururken sol elini, başparmağının ucu göbek deliğinin tam altına gelecek şekilde -parmaklar kapalı olarak- yanlamasına yerleştir. En alttaki serçe parmağının ucundan 3-5 santim ileride/sağda delik.

Cevap 2: hayır, kemer hizasının altında kalıyor delik

Cevap 3: Normal 14 numarak erkek sondası kullanıyorum. Delikle mesane arası 5 santim. Ama sondayı mesanenin sonuna kadar (tıpkı penisten yapar gibi) itiyorum. Yani 40 santimlik sondanın 30-32 santimini içeri itiyorum

Cevap 4: Evet, kayganlık önemli tabii, ama penisteki kadar değil. Kaldı ki standar jelli sonda ile hiç bir sorunla karşılaşmıyorsun.

Cevap 5: En küçük bir ağrı sızı olmuyor. Bun hem o bölgeyi hissetmediğim için böyle, hem de orası normal cilt zaten, yani acıyacak bir yara felan sözkonusu değil.

Cevap 6: ameliyattan sonra yanlış hatırlamıyorsam 3-4 hafta sabit sonda kaldı. Sonra o sabit sondayı çıkardık ve oradan 5 saatte bir tak yapmaya başladım. Zaten ameliyattan 1.5 ay geçtikten sonra delik cillop gibi oldu :) Sanki bedenimin standart hali gibi...

Cevap 7: Eğilirlken-kalkarken, banyo yaparken, denize girerken, yüzüstü ya da başka pozisyonda yatarken, sevişirken vs. en küçük bir kısıtlama yaratmıyor. Sadece, banyoda kese felan yaparken, bodoslama deliğin üstüne dalmamak gerek tabii :) Nasıl ki vücudun ben olan kısmına hassas davranırız, oraya da özen göstermek gerek. Ama dediğim gibi, en en küçük bir kısıtlama olmaz.

Cevap 8: Deliğin kapanması sıfır ihtimal. Yaşamın boyunca hiç bir sorun yaşamadan oradan TAK yapabileceksin. Oluşturulan o yol senin kendi barsağından yağılacağı için, vücudun onu dışlaması vs. de çok çok çok çok düşük bir ihtimal. Velev ki -olmaz ya- bir sorun oluştu, o zaman hem bu sorun bi şekilde çözülür veya aynı operasyon tekarar edilir. Ama dediğim gibi, bu ihtimal yok denecek kadar düşük. O delik töbe kapanmaz; rahat ol :)

Aklına takılan her şeyi sor.. Saçma olduğunu düşünsen de sor.. Bildiklerimi veya en azından tecrübelerimi yazarım..

bülent abi çok ama çok teşekkür ediyorum kafamdaki soru işaretleri sayende ortadan kalktı sorularımı cevaplamakla hayatıma yön verdin abi çok saol yazını bilgisayarıma kopyaladım harfiyen uygulayacağım pazartesi günü doktoruma gidip sabit sondayı taktıracam tavsiyelerin bana yön verecek önümü görebilecem sayende tekrar teşekkür ediyorum abi

kaymakamlıkla iligili diyaloglarım
öncelikle bana günde 4 tane 2 ay için 240 tane yani iki aylık vereceklermiş sonda yı temin etmeyi kabul ettiler benim medikalcim değilde onların anlaşmalı olduğu bir medikal varmış bizi oraya yönlendirdiler bizde gittik ama benim istediğim sonda değilde kendi verebilecekleri bir sonda gösterdiler numune olarak da 5 tane verdiler "markası RAPIDCATH NELATON CATHETER" raporumda 14 numara yazıyor ama ellerinde olmadığı için 12 numara verdiler parasını bile aldılar verdikleri numune sondanın neyse ellerinde de yokmuş sadece 5 tane varmış onuda bana numune olarak verdiler eğer beğenirsen 1 hafta sonra ancak verebileceklerini söylediler neyse eve geldik ben bir tanesini eve gelince denedim bu sondanın içine bir miktar su koyup çalkalayarak ve bir süre bekledikten sonra kullanılıyor yanlız sondanın uç kısmında ki delikler yani idrarı mesaneden alıp dışarıya atan deliklerin çevresi biraz sivriymiş "yalnız bu sondayı denemeden önce hiç kanamamıştı yakın zamanda bunuda belirteyim hemen" takarken üretrayı çizerek girdi içeriye ve oldukça kanattı bende hemen çıkarttım kandan idrarımı bile yapamadım çünkü baya kanadı üretra tahrişleri ve kanamaları için daktorumun daha önceden yazdığı bir hap vardı ismi "TRANSANMİNE 500 mg" hemen ondan attım bu hap üretradaki kanamayı durdurup tahrişi tedavi ediyormuş doktorum öyle söyledi kan görünce hemen bu haptan at dedi neyse medikalciyi aradım ve durumu anlattım medikalci yapabileceğimiz birşey yok dedi yani kaymakamlıkla anlaşmaları o ve onun kalitesinde bir sonda imiş bende bunu almam beğenmedim ben "RUSCH CARE" istiyorum dedim olmaz o bundan pahalı onu vermemiz mümkün değil o zaman siz kaymakalıkla görüşün dedi babamda kaymakamlığa gitti oradaki memura durumu izah etmiş ama nafile devleti düşünmek zorundayız "mecazi anlamda biz size araba verdik siz beğenmeyip keyfinize göre bir araba istiyorsunuz hemde mercedes istiyorsunuz bu ürünü karşılamamız mümkün değil demişler" babamda kullanamayacağımız bir şeyi alıp da ne yapalım demiş memur işinize gelirse demiş babamda müdürünüz nerede ben onunla görüşecem demiş ve müdürle görüşmüş müdür yeniden kurula alalım kararı değiştirebilirsek sizin istediğiniz sondaya değiştirelim demiş ama sizede umut vermeyelim çünkü benim umudum yok demiş dolayısıyla yeniden kurulda görüşeceklermiş kurul sonucu önümüzdeki cumaya kadar açıklanacakmış şimdilik kurul bekleyeceğiz ama ya bide ödemezlerse ne yapacağız bilmiyorum abi işte böyle

Sakin sakin, göreceksin tak sorunun çözülecek.. :)

Sonda konusunda kaymakamlığa şöyle bir dilekçe yazabilirsin. Karar için toplanmadan önce mutlaka dosyaya iliştirtmeye çalışın. Hatta sen şahsen Kaymakamın karşısına çık ve dilekçeyi ver:

• .. yapmış olduğum başvuru sonucunda bana, günde 4 adet RAPIDCATH NELATON CATHETER temin etme kararı alındı. Ne var ki deneme amacıyla kullandığımda bu ürün idrar yaparken feci kanamalara ve akabinde daha ciddi sorunlara neden oldu ve idrar yapamadım.
    Benim amacım pahalı ürün kullanmak değil, yaşamımı tehlikeye atmayacak ürün kullanmaktır. Omurilik felçli biri olarak günde (4 değil) 6 defa idrara çıkma ihtiyacı hissediyorum. Ve her idrar yapışımda ölüp ölüp dirilmek, idrarımdan kan gelmesini seyretmek ve yaşamdan nefret etmek istemiyorum; bundan bıktım...
    Bu sebeple, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (ve diğer il/ilçelerdeki Kaymakamlıkların) günde 6 adet olarak karşıladığı yerli üretim olan Hi-slip Plus marka ürünün tarafıma temin edilmesini arz ederim.
Sana bilgi: www.oasismedikal.com/iletisim.htm
Burayı arayıp ne yapabileceğin konusunda akıl danışabilirsin. Sen oradaki bayiilerine yönlendirirler sanırım...

Bülent abi merhabalar buğün hastaneye gittim önceki gittiğim doktora gitmedim çünkü ilgilenmedi gibi geldi bana başka bir doktora gittim bu gittiğim doktor da benim eski doktorumdur yabancı değil yani durumu izah ettim hemen sana sabit sonda takmamız gerekiyor dedi 18 numara sabit sonda da başladı 16 - 14 - 12 hepsini denedi ama bir türlü olmadı bu arada idrarıma da sıkışkın gitmiştim daraldım iyce doktorum bide jelsiz sonda denedi her ihtimale karşı kullandığım sondaların hepsinden birer örnek götürmüştün jelsiz (14 numara) sonda mümkün değil girmedi yanımda rush chcare de vardı hemen onu verdim sen kendin tak da bi bakayım nasıl takıyorsun dedi ben kendim birazcık zor girsede taktım ve biriken idrarı boşalttım sondayı çıkarır çıkarmaz hemen oturur pozisyonda 12 numara sabit sondayı bir daha denedi belki şimdi girer diye ama nafile girmedi senin üretra iyice kapanmış dedi ve 2 tane hap yazdı bunlarda fayda etmezse narkozlu operasyonla müdahale edeceğiz dedi
hapların isimleri "(AZOSİLİN) (iNFEX 200 mg)" olmak üzere bu iki hapı yazdı
yapacğı müdahale hakkında detaylı bilgi istedim "ameliyatla üretranın içine gireceğiz içini keserek genişletmeye çalışacağız ameliyat dan sonra 18 numara sabit sonda takacağız o da 1 ay kalcak ve üretra genişleyecek dedi"
abi bende senin barsak dan yaptırdığın göbekten delik açma yöntemini söyledim hayır olmaz dedi
şimdi ne yapacağımı ne düşüneceğimi şaşırdım kafam allak bullak oldu abi

Şimdi oldu bak! Bu doktor işi biliyor.
Aynen söylediği gibi yapmalı zaten. Benim söylediğim mesanenin cilt üstüne çıkartılması en en son aşamadır. Önce bahsettiği yöntemle penizten girip, üretrayı keserek genişletecek ve 18 numara sabit sonda takacak. Dediğim gibi 1-1,5 ay kalacak. Düzelmesi çok muhtemel. Sabit sondalardan sonra normal penisten tak yapabileceksin.
Diyelim ki bu yöntem olmadı, o zaman benim dediğim leyi yapacaktır zaten..

Verdiği ilaçlar işe yarar mı bilmiyorum. Yazdığına göre vardır bir bildiği :)Sen şimdi nasıl idrar boşaltıyorsun?
Bahsettiği ilaçları kullan. İlaçlar bittiğinde, bir-iki kas gevşetici ve bir-iki lioresal alıp doktora git. Dktor sabit sondayı takmayı denesin. Başarılı olursa ne ala. O zaman basit de olsa operasyona gerek kalmaz...

Not: Eğer hiç tak yapamaz ve idrarını boşaltamazsan, sakın panik yapma. Derhal acile git ve bir ürolog sonda yapmayı dnesin. Olmazsa, mesaney üstten (ciltten) sistofiks takarlar... Merak etme, kötü günler geçecektir.. Olabildiğince sakin olmaya çalış.

Üst Alt