Camiide namaz kılarken zorlanıyorum..?
Engellilik ilahi ceza mı?
Kadına biçilen roller ve sınırlar...
MEB'den otistik çocuklara dini içerikli 'bilimsel' anket
İnançlarınız sarsıldı mı?
Özürlü olmak sizce nedir: bir nimet mi yoksa bir külfet mi?
Hoşgeldin ya şehri Ramazan
Ayrıca,
Yaşama Dair Anı, Düşünce ve Duygularımız forumunda herkes dinin kendisi üzerindeki etkisini paylaşabiliyor.
Bir de, başta
Ayrımcılıkla Mücadele, İnsan, Toplum, Siyaset, Bugün-Yarın forumu olmak üzere, açılan bütün tartışmalara herkes kendi görüşünü (dini bakış olsun olmasın) yazabiliyor, yazıyor...
Yani her kim, "şu konuda X dini şöyle diyor" deme ihtiyacı hissediyorsa, o düşüncesini ilgili başlıkta istediği gibi paylaşabilir. Bunun önünde hiç hiç hiç hiç bir engel olmadı, olmaz da.
Yani her kim sakatlıkla ilgili bir konuda X dininin söylediklerini tartışmaya açmak isterse, bunu istediği anda yapabilir. Hatta yapsın da... Eminim tartışırken herkesin söyleyecek sözü olacaktır...
Yeter ki:
1- Foruma yazılan mesajlar biryerlerden kopyala-yapıştır içerikli olmasın. Elbette alıntı olabilir, ama mesajın omurgası her zaman kendimize ait olmalı.
2- Din konuşulurken de, bu foruma yazılan her her her mesajda olduğu gibi, konu (yukarıda Rekursion'un verdiği örnekler gibi) sakatlıkla ilintili olmalı. Nasıl ki otomobilin özel donanımlı olanını, Botox'un sağlık için yapılanını, belediye-kamu hizmetlerinin (sakatları da ilgilendiren) mimari vb. hizmetlerini, iş ilanlarının sakat statüsünde olanlarını, sporun sakatlığı olanların yaptıklarıyla sınırlı olanlarını taşıyorsak bu siteye, Hac'cın da namazın da orucun da sakatlar için zorluklarını/kolaylıklarını aktaralım foruma.
3- Tekrar olacak ama, o kadar önemli ki: Bu forumlara yazılan her görüş, tam karşısındaki görüş de yazılabilecekse anlam taşır, varolabilir. Birisi X hakkında birşey söylediğinde, bunun tam ama tam karışısnda söz söylenmesini hazmedebilmelidir. Ama (tabu haline getirilen her şeyde olduğu gibi) din konuşmak isteyen arkadaşlar maalesef bunu beceremiyorlar. Evet, beceremiyorlar.
"sohbet esnasında ulu orta dinin inkar edilmesi ... ağrıma gitmektedir" (aslında gidebilir tabii, ve bunu ifade etmende de bi sakınca yok ama Fuzulim, buradaki söyleyişinde, sanki, "site yönetimi olarak bunlara izin vermeyin" der gibisin. O yanıyla bu sözünü eleştiriyorum), ya da son yıllarda ortaya çıkan Ramazan çadırları hakkında eleştiri getirenlere, "başka işiniz mi yok" denilmesi, "şundan şundan dolayı artık dine inanmıyorum" diyen arkadaşlarımızın hissettiği baskı...
Yani getirilen her eleştiri ya da ifade edilen her zıt görüş bi anda infial uyandırıyor (özellikle) dindarlarda. Hemen o karşı görüşü kendine küfür sayıyor... Halbu ki sen x'e inanıyorum, demişsin, ben ise x'e inanmıyorum. Sen x'i övmüşsün, bense eleştirmişim... Nasıl ki X marka tekerlekli sandalye/otomobil/hastane/okul/işitme cihazı/doktor/gazete/dernek iyidir, dediğinde biri, diğeri de çıkıp, yok kardeşim şu-şu kötü yanları var diyebiliyorsa, aynı kural bu sitenin her mesajı için de geçerlidir.
4- Bu tartışmayı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın statükosunu koruma çabasına benzertiyorum. Tutturuyorlar, "bu ülkenin %99'u müslüman" diye, sonra dayatıyorlar Sünni-Hanefi-"laik" camileri, din derslerini, 8 bakanlığın toplam bütçesine eşit bütçeyi/personeli vs. Nerde Aleviler, Hıristiyanlar, Yahudiler, Yezidiler, Şafiler, Budistler, Dinsizler vs.? Yok. Onlar sadece vergi vermekle mükellefler! Vergilerini verecekler, yetmeyecek, çocuklarını okulda zorunlu din derslerine sokmak zorunda kalacaklar, kendi dinlerini yaymak/icra etmek istediklerinde (Malatya'daki gibi) makatlarına bıçak sokulup bilmem kaç yüz yerlerinden bıçaklanarak işkence görüp öldürülecekler; (Trabzon'daki gibi) din adamları öldürülecek; (İstanbul'daki gibi) ibadethanelerine "hepiniz gebereceksiniz" gibi sözler yazılacak vs.vs.vs.vs. Yani din konuşulsun, konuşulsun ama, sadece benim dinim, benim inandığım şekliyle! Aksini konuşanı keserim!
İşte bizler de bu sitede "kan gövdeyi götürmesin" istiyoruz.
Dinsizliğini ya da başka bir dine inancını dahi açıklayamayan insanların olduğu yerde, yöneticiler/üyeler olarak bizler nasıl X dininin propagandasının yapılmasına izin verebiliriz, utanmadan?!
Hasılı, hiç kimse hiç bir konuda misyonerlik/propaganda yapamaz bu sitede. Buna karşın herkes -sakatlıkla ilintili olan- görüşünü özgrüce ifade edebilir, ve o görüşlerin eleştirilebileceğini de kabul eder. Tek kıstas vardır,
ifade özgürlüğüne saygı ve
karşılıklı hakaretlerden uzak durmak.