Bende %40 engelliyim.Hesabıma göre 16 yıl 3760 gün ile 15.01.2009 da emekli olabilecektim.Bu kanun 01.01.2007 den geçerli ve geriye doğru düzenleme yi içeriyor.yani benim emeklilik olma şartım 18 yıl mı oluyor?
Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.
Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.
Sayın Lokman AYVA ' Alıntı:Degerli Ugur merhaba; Uzman Ali Tezel ve bu Kanun'un koordinatoru Ihsan Demirci Bey'lerle vardigimiz mutabakatla senin soyledigin seyin olacagi dogrultusunda bir kanaat olustu. O yuzden hem sorumda, hem de konusmamda bu meseleyi tebaruz ettirdim.
Tutanaklara da gecti. Tutanaklar uygulamada bir sorun olunca delil olarak ele alinir. Su anda goruslerim boyle. Dilerim arzu etmedigimiz bir durum ortaya cikmaz.
Sana iyi sanslar ve basarilar diliyorum.
Simdilik hosca kal.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tahsisler Dairesi Başkanlığı
Sayı : B.07.1.EMS.0.10.08.01/ ..../..../2006
Konu: BİLGİ EDİNME BİRİMİNE
İlgi : 26.04.2006 tarihli e-posta.
İlgi e-postanız ekinde alınan Bülent KÜÇÜKASLAN'a ait e-posta incelenmiştir.
Sayın Bülent KÜÇÜKASLAN;
Konuyla ilgili, 21.4.2005 tarihli ve 5335 Sayılı Kanunun 3.Maddesi ile değiştirilen 5434 Sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39.Maddesinin (j) fıkrası;
“Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine .... aylık bağlanır” hükmünü amirdir.
Sözkonusu değişiklik sonucunda yapılacak işlemlere esas olmak üzere, Sandığımız Yönetim Kurulunca 3.2.2006 tarih ve 19 sayı ile;
"5434 Sayılı Kanunun 39/j bendinin uygulanmasına yönelik olarak;
a) 5434 Sayılı Sandığımız Kanununun 39 uncu Maddesi (j) bendinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 27.4.2005 tarihinden önce sakatlıkları sebebiyle ilgili mevzuat uyarınca göreve alınan iştirakçilerden, 27.4.2005 tarihinden önce veya sonra en az 15 yıl fiili hizmeti dolduranların istekleri üzerine,
b) Aynı Kanuna 22.9.1983 tarihli ve 2889 Sayılı Kanunun 1 inci Maddesiyle eklenen Ek Geçici 22 nci Maddesinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 24.9.1983 tarihinden önce sakat olup, sakatlarla ilgili mevzuattan yararlanmaksızın ve 25.8.1971 tarihli ve 1475 Sayılı İş Kanununun 25 inci Maddesine göre tescili yapılmaksızın T.C.Emekli Sandığına tabi görevlere giren ve bedensel ve zihinsel yeteneklerindeki eksiklik nedeniyle çalışma güçlerini en az % 40 oranında yitirdiği Sağlık Kurulu Raporu ile belgelenen ve 15 yıl fiili hizmeti (hangi tarih itibariyle olursa olsun) dolduran iştirakçilerin istekleri üzerine,
c) 5434 Sayılı Kanunun Ek Geçici 22 nci Maddesinin yürürlüğe girdiği 24.9.1983 tarihi ile 5335 Sayılı Kanunun 3 üncü Maddesinin yürürlüğe girdiği 27.4.2005 tarihleri arasında sakatlıkları sebebiyle ilgili mevzuat uyarınca göreve alınmamış olanlardan, göreve girişlerinde sakat/özürlü oldukları yönünde herhangi bir Sağlık Kurulu Raporu bulunanların, sözkonusu raporlarının Sandığımız Sağlık Kurulunca;
1) 18.3.1998 tarih ve 23290 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olduğu,
2) Sağlık Kurulu Raporunda yazılı sakatlık/özürlülüğün Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte yazılı oranlardan en az % 40 oranında olduğu,
belirlenen iştirakçilere, 15 yıl fiili hizmeti (hangi tarih itibariyle olursa olsun) doldurmaları halinde, istekleri üzerine ............ emekli aylığı bağlanmasına ............" karar verilmiştir.
Buna göre, şu anda uygulanmakta olan mevzuata göre, 5434 Sayılı Kanunun 39.Maddesinin (j) fıkrası uyarınca emekliye ayrılmak isteyenlerin durumunun incelenebilmesi için;
1) Göreve giriş tarihinden önce alınmış bir raporunun olması,
2) Sakatlık/özürlülük oranının en az % 40 olması,
3) En az 15 yıl fiili hizmetinin bulunması gerekmekte olup, aksi takdirde anılan kanun maddesi uyarınca emekliye ayrılmaları mümkün değildir.
Ancak, “her ne sebep ve suretle olursa olsun vücudunda hasıl olan arızalar veya yakalanmış olduğu tedavisi imkansız hastalıklar yüzünden görevini yapamayacak durumda olduğunu” kanıtlar tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporunu göndermeleri halinde, bunların durumları 5434 Sayılı Kanunun 44.Maddesi gereğince "Malüliyet" yönünden incelenebilecektir.
Öte yandan, e-postanızda belirtmiş olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumlarının Birleştirilmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı, henüz Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş değildir.
Bilgilerinize sunulur. Sebahattin ARIKAN
Tahsisler Dairesi Başkanlığı
V.H.K.İ.