Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sosyal yardımlara yeni düzenleme: Çalışmak istemeyenin aylığı kesilecek

hozgul

Üye
Konular
147
Reaksiyonlar
503
Haber sitelerine şöyle bir haber geçilmiş

Son bir yıl içerisinde düzenli nakdi sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanıp da 18 yaşını doldurmuş, 55 yaşından gün almamış ve çalışabilir durumda olanlar İŞKUR’a bildirilecek

Bu kişiler, 20 gün içinde İŞKUR’a çağrılacak ve işe girişi konusunda eylem planı hazırlanacak, aktif işgücü piyasası programlarına dahil edilecek

Sosyal yardım alanlara, İŞKUR’un, yönlendirildiği açık işleri ve katılması gereken aktif işgücü piyasası programlarını en fazla 3 kere reddetme hakkı tanınacak

İşe yönlendirmenin kabul edilmemesi, yönlendirmeye rağmen görüşmeye gidilmemesi, yapılan iş teklifinin kabul edilmemesi, aktif işgücü piyasası programlarına başlanmaması halinde sosyal yardımlarını bir yıl süreyle kesilecek

@hozgul, Yazmış olduğunuz yazıyı veya paylaşımınızı yorumlamak isterim kendimce. İşkur ile ilgili deneyimi olan biri olarak şunu söyleyebilirim sizin tercih etmediğiniz veya yapmak istemediğiniz mesleğe zorla yönlendirme yapmıyorlar. İşkur sisteminde sizin mesleğinize dair bilgiler kayıtlı zaten o işlere uygun yerlere yönlendirme yapıyorlar.

Derseniz ki bundan sonra meslek dışı işlere de yönlendirecekler, bunu da zaman içerisinde görmüş oluruz uygulama nasıl olacak.

Lütfen yanlış anlamayın ama ben forumda da çevremde de çok gördüm, işte devletten aylık alayım hiç çalışmayayım ömür boyu böyle geçsin vs diyen. İnsanların iş hayatında, sosyal hayatta bulunmasını destekliyorum ama bu yapılırken insanların sosyal yapısı, kendi mesleki tercih ve yetenekleri göz önünde bulundurulmalı diyorum.

Merhabalar ben yüzde 80 raporluyum titreme hastasıyım baş boyun eller kollar , iskura çok baktım ama hep eli kolu aktif ayakta durabilen vs gibi engelli arıyorlar , eğer bana göre bir iş bulup yonderirlerse çalışmak çok isterim bu hayat böyle geçmez kimseye muhtaç olmadan yaşamak için çalışmak isterim umarım olur..Bilgi için teşekkürler

@Istanbuladair, aslında yazı bana ait değil. haberi olduğu gibi aktardım.

Bu konudaki düşüncem ise kabaca şöyle: Derede balık bitti, 3 kuruş engellilere verilen sosyal yardımlara sıra geldi. hükumetin amacı engellileri istihdama katmak, onları üreten/çalışan insanlar olarak iş yaşamına katmak mı dersiniz? Nasıl ki ÖTV indiriminde amaç suistimali (!?) engellemek değildiyse bunda da amaç çok açık.

@Perla mavisi, sosyal devlet sizin ve diğer herkesin yapabileceği iş için planlama ve geliştirme pekala yapabilir. ama tüm dünyada devletler -ki bizimki de dahil olaya şöyle bakıyor: insanların etinden-sütünden yararlanabilir miyiz? mesela kovid-19 salgınında gördük. ilk gözden çıkarılanlar; yaşlılar, engelliler, kronik hastalığı olanlardı. dünyada hiçbir şey değişmedi. 2. dünya savaşına bakınız lütfen. Engelliler ve yaşlılar ilk yok edilecek kesimdir, her zaman böyleydi ve bu ne yazık ki değişmedi.

@hozgul, Mesajınızdan alıntı yapayım.

Derede balık bitti, 3 kuruş engellilere verilen sosyal yardımlara sıra geldi. hükumetin amacı engellileri istihdama katmak, onları üreten/çalışan insanlar olarak iş yaşamına katmak mı dersiniz?

Ben forumda çok başka konularda çok fazla ifade ettim. Devletin süresiz ve sınırsız şekilde "her" engelliye sosyal yardımda bulunmasının hiçbir ülkede örneği yok. Bir başka konuda bir başka forum arkadaşımız ifade etmişti, ben sosyal yardım istemiyorum ben bana uygun çalışabileceğim bir iş istiyorum demişti. Meselenin özü bu olmalı. Forumda benim en çok gördüğüm mesajlar "çalışmak istemiyorum okumak istemiyorum sosyal yardım alıyorum böyle gitsin gidebildiği kadar" temalı mesajlar. Bu devletin veya herhangi bir devletin geliri sonsuz değil. Ne güzel bir laf var bana balık verme bana balık tutmayı öğret diye. Forumda da çok yerde yazdım. Ayrıca durup düşünelim. Bize sosyal yardım verilebilmesi için hazırlanan bütçelerde şehitlerin, gazilerin, yetimlerin, öksüzlerin, engellilerin herkesin parası var. Ben nasıl derim ki "bana ömür boyu sosyal yardım verin" ? Elbette çalışamayacak durumda olurum, bu durum hariçtir. Ancak ben çalışabilecek durumdaysam, doğru olan bana bir iş verilmesidir, bana sosyal yardım verilmesi değildir. Elbette yine altını çizeceğim, kişinin sosyal yapısı, mesleki yapısı,beceri yapısı da burada önemli olmalı.

Geleyim mesajınızın alıntı yaptığım ikinci kısmına. Öncelikle Allah cümlemizi iyi insanlarla karşılaştırsın. Ben gerek İşkur da gerek İbb bölgesel istihdam ofisinde güzel hizmet aldım, halen alıyorum. Engelli vatandaş temsilcileri size uygun işler olduğunda mesaj atıyorlar veya arıyorlar. Bu bahsettiğim benim kişisel tecrübemdir. Hatta belki inanmazsınız ama nasılsınız demeye bile aradıkları oldu. Görüşmeye gittiğim veya görüşmesine katıldığım firmalarda olumsuz deneyimlerle karşılaşmadım mı? Elbette karşılaştım hepimiz gibi. Şu an için iş bulamadım ama pozitifim, umutluyum.

Bahsettiğiniz Ötv indirimi meselesinde ise, o indirim ile yapılan onlarca suistimal mahkemelere taşındı, binlerce haber var o konuyla ilgili Google da arayıp bulursunuz link eklememe gerek yok. O suistimalleri yapanlar yüzünden zaten sürekli yeni bir kısıtlayıcı tedbir geliyor. Allah bu suistimalleri yapanlara doğru yolu nasip etsin.

Benim bir şeyleri savunduğum da yok, ne siyasi bir mesaj yazıyorum ne kimseye kızıyorum. Yanlış anlaşılmak istemiyorum.

Ben sadece "al sosyal yardımı git köşene" muamelesini ve bu durumun peşinde koşup "ben sosyal yardımla iyiyim çalışmama gerek yok" anlayışını asla kabul edemem. Her engelli, engeline uygun bir işe sahip olmalı. Eğer çalışamayacak durumda ise zaten bir lafımız yok.

Umarım mesajım doğru anlaşılmıştır. Ben kimsenin kalbini kırmak istemiyorum.

Son düzenleme:
@Istanbuladair, Bir şeyi savunmak, siyasi içerikli laflar söylemek, kızmak... Bunlar kınanacak bir durum değil. Herkes istediği gibi inanabilir, inandığını ifade edebilir. Bunlar evrensel modern hukuk kurallardır, olmalıdır. Bizde olmayabilir, bakmayın siz.

Eskiden olsa düşüncelerinizdeki hatalı noktaları izah etmeye çalışırdım ama çoktandır vazgeçtim. Bunu doğru bulmuyorum ama ne yapalım ki buna motivasyonum kalmadı. Genel bir durum diyelim.

İlk mesajım bir haberin iktibas edilmesinden ibaretti. Herkes dilediği gibi değerlendirebilir. O yüzden bir notum olmayacak. Siz, hükumetin engelli aylıklarını kesmesini, ÖTV muafiyetinin fiilen ortadan kaldırılmasını haklı ve meşru görebilirsiniz.

Arkadaşlar bir kişi sosyal yardımla geçiniyorsa zaten bir finans dahisidir, üstün zekalıdır. İŞKUR vasıtasıyla alınıp orta düzey yöneticilikten başlatılmalıdır.

Açıkçası verilen sosyal yardımlarla geçinmek mümkün değil. Mutlaka yardım eden yakınları olması yada evi filen olması lazım. Yoksa kimse sosyal yardım bana yeter demez.

Üst Alt