Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürekli %60 engelli rapor almama rağmen ÖTV'siz araç alma hakkı tanımadılar!?

StratoS ne değiştirmesi ya elimi bile sürmedim
Hâlâ siz burayı yanlış anıyorsunuz ticaret yapmıyoruz falan ben yıllardır burdayım nelere faydası olduğunu çok iyi biliyorum
Ya neyse sormam hataymış onu anladım

StratoS sinirlenince bi gülme tutar beni şu an olduğu gibi
O neydi biliyo musunuz. Ben tlfnda hiç girmemiştim engelliler bize. Hep bilgisayardan girmistim. Dün girdim kullanmayı nereye yazacağımı bilemedim dün yazdım oraya ama yazımı bulamadım :) bugün de yeniden yazdım derdimi burdakiler bilir onlar bana söyler dedim
Burdan bi cevap alabilmekti amacım

Heyetten aldığım raporun resimleri bunlardır.Otomobil bayiiyle konuştuğumda bu raporu defterdarlık gelir idaresinden bir özelge ile Ankara'daki ilgili birime yazıp göndermemi ordan gelecek cevaba göre ötv indiriminden yararlanıp yararlanamayacağım belli olacak dediler.Bu hususta ötv indirimli araba alabilmek için nasıl bir yol izlememi önerirsiniz

Değerli Admin ve Sn.Üyeler
Bugün nüfus müdürlüğüne normal b sınıfı ehliyetimi engelli b sınıfı ehliyete dönüştürmek için engelli ehliyeti alır raporuyla birlikte başvurdum. Bana teslim edilecek engelli b sınıfı ehliyetle birlikte %60 engelli raporumu da yanıma alarak il sağlık müdürlüğüne gidip ötv indirimli tertibatlı araba işlemlerini yaptıktan sonra araba bayiine gideceğim dimi? Sonuçta bu işlemleri tamamladıktan sonra ötv indirimli tertibatlı araba alabileceğim dimi? Anlattıklarımda bir eksikli ve ya yanlışlık varsa lütfen düzeltin.Fikir ve önerilerinize açığım.Saygılarımla

1. Yüzde 90 veya üzeri engelli olanlar:

Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler, beş yılda bir defa olmak üzere ilk iktisabı (ilk alımı) sırasında ÖTV ödemiyor (ÖTV Kanunu Md. 7/2-a).

Engel sebebi dikkate alınmıyor; görme, işitme, konuşma veya ortopedik olabileceği gibi zihinsel engelliler veya böbrek rahatsızlığı olanlar da bu istisnadan yararlanabiliyor. Engellilerin taşıtı bizzat kullanması veya kullanamaması şartı da aranılmıyor. Ayrıca taşıtta herhangi bir mekanik ilave veya tadilat (özel tertibat) yapılması şartı aranmıyor. Ancak taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olanların, istisnadan yararlanabilmesi için ilk iktisaptan önce tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptırılması zorunluluğu aranıyor.

2. Yüzde 90’ın altında engellilik derecesi olanlar:

Yukarıda saydığımız araçları, bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici ‘özel tertibat’ yaptıran yüzde 90’ın altında engellilik derecesi olanlar da araçların ilk iktisabında (ediniminde) ÖTV ödemiyorlar (ÖTV Kanunu Md. 7/2-c). Manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırdığı durumda taşıtı kullanabilecek olanlar vergi avantajından yararlanabiliyor. Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan, işitme engelliler, görme engelliler, böbrek rahatsızlığı olanları kalp nakli veya rahatsızlığı olanlar, zihinsel engelliler ÖTV istisnasından yararlanamıyor.

%90 altındaki raporla birlikte engelli ehliyetiyle alacağımız araba illa Manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırdığı durumda taşıtı kullanabilecek olanlar vergi avantajından yararlanabiliyor.Peki manuel vites yerine otomatik vites olur mu?

engelli sağlık kurulu raporunda, engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların kullanılabileceğine dair değerlendirme olursa ya da bunun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açiklama bulunursa otomatik vitesli olabilir.

Ben 2018 yılında engelli kuruluna girdim engelim sol diz protez sol el 3 parmak kısıtlama vardı. Heyete girerken özellikle ötv yi belirtmeme rağmen heyette değerlendirilmemiş.Ortopedi raporda sol diz protez ve kısıtlama sol el işaret parmak yarı ampute ve 2 parmakta da kısıtlama mevcut şeklinde yazmış. Kurula gidip itiraz edeceğimi söyledim ötv değerlendirilmemiş diye bana sağlık il müdürlüğüne itiraz etmem gerektiğini söylediler. Bende sağlık il müdürlüğüne gidip itirazı yaptım ve bana izlemem gereken yolu söylediler. Ama bana maliyeye de danışmam yönünde bir bilgi geldi bende ilimizdeki defterdarlığa gidip engelli raporumu incelettim ötv yazmamasına rağmen bana araç alabileceğim söylendi be ben işlemlere başladım. Prosedürleri uygulayıp Sağlık il müdürlüğü komisyona sevki aldıktan sonra heyet günü verildi heyete girdim ve bana 102 78 47 kodları verildi ehliyeti değiştirdim ve araç almak için bayiye gittim Çok şükür hiç bir sorunla karşılaşmadan aracımı aldım. Ama şimdi prosedür değişti diyorlar ama denemekte fayda var diye düşünüyorum

Cemal Okçu bu raporla ötv indiriminden faydalanamazsın. ötv den faydalanmak için el kol ayak bacak uzuvlarında engel kısıtlılık veya ampute durumu olması lazım. yani ortopedik engelli olmak lazım. iç hastalık şeker tansiyon kalp vs ötv için geçersiz

fatih_123 bey verdiğiniz cevap için teşekkürler bu raporda ötv indirimine dair bir ibare yok halbuki biz bu rapora ötv indirimi için başvurmuştuk.Benim ellerim ve bacaklarım/ayaklarım normal bir manuel vitesli arabayı kullanmama imkan vermiyor. Mazallah tertibatlı araba alamazsam manuel vitesli bir arabayla kaza yapabilirim. Şimdi engelli ehliyeti için başvuru yaptım 28 kasımdaki komisyon toplantısını bekliyorum.Engelli ehliyetiyle bilirkte yeniden ötv indirimi için rapor başvurusu yapacağım çünkü engelim %60. Başka tavsiye edeceğiniz şeyler varsa dinlemeye hazırım.

Sn.Üyeler
Engelli ehliyeti için başvurduğumda engelli ehliyeti alamaz dediler ve bu raporu sundular.İtiraz ettim.Bu hususta tavsiyeleriniz nelerdir?
DOZopv.jpg
jqZzmm.jpg
2OAvBA.jpg
Z542mG.jpg

Cemal Okçu
Ehliyet alamaz ibaresi nerede, ben öyle bir şey göremedim.
Gözlük ve işitme cihazı ile ehliyet alır, 3 yılda bir kontrol gerekir yazmışlar.

@Cemal Okçu
Bu raporla ehliyet alabilirsin ama sen ısrarla ötv indiriminden faydalanarak araba almam lazım diyorsun, % 60 oranlı raporunla ötv siz araba alamazsın, çünkü ortopedik engelli değilsin, ortopedik engeli olmayan birisi %90 ve üzeri oranlı raporu varsa ötv den faydalanabilir, ortopedi doktoru sana 0 oran vermiş

Cemal bey sizin bu raporla ÖTV den yararlanma şansınız yok Ortopedik hiç bir teşhis yok eğer rapor %90 ve üzerine çıkarsa o zaman alabilirsiniz

Sn.Arkadaşlar; bu rapor gerçekleri yansıtmadığından ben il sağlık müdürlüğüne itirazda bulundum.Yakın bir şehirdeki il sağlık müdürlüğü itirazımı değerlendirecek onu bekliyorum.Ben hem sağ hem sol el ve ayaktan kısıtlı bir engelli vatandaşım.Düz manuel vitesli araba kullanamıyorum.Bu durumda ortopedi ve fizik tedavi doktorlarını Düz manuel vitesli araba kullanamadığıma nasıl ikna edebilirim? Ayrıca doktorlar sağlık bakanlığının hangi yönetmeliğine yönergesine göre engelli ehliyeti ve ötvsiz araba veriyorlar.Maddi imkanımız yeterli olsa da devletimize ötvyi ödeyerek araba alabilsek.Bu hususta bana nasıl bir yol yöntem izlememi tavsiye edersiniz?

Üst Alt