Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürekli ibareli rapora sahibim. Yeni rapor almama gerek var mı?

Eski raporunuzu covit zamanında ulusal veriye kayıt yaptırdıysanız sıkıntı olmuyor aksi halde bazı kurumlar kabul etmiyor

@barcan88,
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :
23642684 - 010.99 - 577 11.04.2019
Konu : Engelli Raporlarının Düzenlenmesinde
Uyulacak Kurallar bu yazıda var okursan kardeş

@bilgeadam, ulusal veride varsa rapor digitale aktarılmışmı sayılıyor

3- Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’in Kazanılmış haklar 15'inci maddesi 1 'inci fıkrasında "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez.” denilmektedir.

Bu bağlamda 18 yaş üstü bireyler için eski mevzuat hükümleri ile eski formatta düzenlenmiş “sürekli” ibareli sağlık raporları geçerliliğini korumaktadır. Bu raporların yenilenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Eski mevzuat hükümleri ile eski formatta düzenlenmiş “süreli” ibareli sağlık raporları ise belirtilen süre sonuna kadar geçerlidir.

Son düzenleme:
@nu067, teşekkür ederim yazı paylaşımı için. Evet benim de dediğim gibi eski raporlar geçerlidir. Çok net. Özellikle de %90 üzerinde engelli oranına sahip raporlar hiçbir şekilde vergi dairesi tarafından reddedilemez. Ancak, eskiden alınmış %40-90 arası raporlarda, ötv indirimiyle ilgili tereddüte dusulen eksiklikler varsa bu nedenle yenisini alın diyebilirler. Mesela adamın eskiden alınma %60 raporu var. Burada ortopedik oranı net değilse veya engeli nedeniyle ehliyet alip alamayacağı belirtilmemiş işe rapor yenilenmedi istenebilir. Çünkü ortopedik engelin %40 üzeri olması, ayrıca engeli nedeniyle ehliyet almasının mümkün olmadığının ve nedeninin açıkça belirtilmesi lazım. Bunlar net değilse, rapor e imzalı da olsa çok yeni de olsa vergi dairesi kabul etmeyebilir.

@bilgeadam, hayır ıslak imzalı rapor elinizde mevcutsa geçerlidir. En kötü ihtimalle hastaneye gider, pdf ortamında e nabiza işletirsin.

Çok bilmiş arkadaşlara laf söylüyorsun, işlem yaparken umarım sorun yaşamazsınız.

İşlemi yapacak arkadaş lütfen buradan bizi bilgilendir senden rica ediyorum.

Engelli raporu ile ÖTV için araç raporu artık ayrı haberiniz olsun.

Geçenlerde arkadaşım çocuğu üzerinden araç alımında yeni rapor aldırdılar.
Rapor ÖTV siz araç alımı için kullanılacak diye.

Arkadaşım sen herşeyi çok iyi biliyorsun ben sana durumumu anlatayım bana da yardımcı ol o zaman. 2011 yılındaki ortopedik sürekli raporum eski olması sebebi ile 2024 yılında yeniletmek zorunda kaldım neden biliyor musun ?

İl sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı raporumu e devlet sistemine işlemedi.
Bana yaptıkları geri dönüş eski raporunuzu yeniletmek zorundasınız, suanki raporumda yeniletme olarak yazıyor.

Siz geçerli diyorsunuz ya hiç işlem yapmadınız sanırım, işlem yaparken umarım sizdende bunu zorunlu kilmazlar.

Raporumu da burada atabilirim inanmazsınız.

@Hopee3466, arkadaşım, ben bilmediğim konularda yazmıyorum. Bildiğim konularda yazıyorum. Engelli raporunda da sadece %90 ve üzeri raporlar la ilgili yazıyorum. Çünkü kendisi kullanmak üzere ortopedik engelli bir arkadaşımız ötv muafiyetli bir araç alacaksa ve bilgi istediğinde ben hiç yazmıyorum. Çünkü hiçbir bilgim yok. Senin raporunada cevap veremem çünkü sorun eksik ve ortopedik engellisin. Hiçbir bilgim yok. Ayrica, arkadaşının çocuğu üzerinden araç alımında yeni rapor istediler diyorsun. Eğer rapor %90 uzeriyse yeni rapor isteyemezler. Hakları yok. Ancak arkadaşınızın çocuğunun engeli %40 üzeri %90 altı bir rapor ise rapor yenileme istiyorlar. Çünkü raporda sürücü olamayacağı ve nedenlerinin yazılması isteniyor. Eski raporlarda bu yok. Çünkü bu hal yeni verildi.
Benim raporum %91 oranlı ve 2008 yılına ait. Her yerde kullanıyorum. Yenisini istemiyorlar.
Ayrıca, sen niye bozuldun ki. Ben kötü birşey yazmadım. Bir soru sorulduğunda kesin bilgiye sahip olan arkadaşlar yazsın dememin ne sakıncası var. Burada hepimiz birbirimizden faydalı bilgiler almaya çalışıyoruz bilmediğimiz konularda. Hep doğru bilgi alsak ne olur?
Mesela faydası olur diye yazayım. Geçen gün %92 engelli bir arkadaşım araba almak istedi, ailesi yapacak şoförlük. 2006 yılına ait. Raporunda %30 okb engelide var. Ona maliyeden dediler ki, hayır bu rapor geçerli değil. Raporda Yasal haklarını kullanıp kullanamayacagina hususunda ibare olması lazım dediler. Ama bugüne kadar istemediniz dediler. Yeni çıktı dediler. Arkadaşım raporu yenileyecekti. Hayır dedim isteyemezler. Gidin bir psikiyatri uzmanından tek hekim raporu alın, Yasal haklarını kullanmasında engel yoktur diye, Dedim. Arkadaşım gitti aldı engelli raporunun ekine koydu maliye kabul etti.
Ancak, biz mevzuata uygun konuşuyoruz. Bazı memurlar geçerli eski rapora bu eski yenisini alın diyorlar. İtiraz etmeden gidip yeniliyorlar. Onu bilemem tabi. Ben Ankarada yaşıyorum, yeğenbey Vergi dairesinde bugüne kadar eski raporumla hiç zorluk yaşamadım.

@barcan88, Benim raporum 2009 yılına ait sürekli covit zamanında İbb elektronik ortamda rapor istedi yoksa kartı vizeleme yapmam dedi Hastanelerde yığılma olunca dendiki eski raporları ulusal veriye kayıt yaptırın yaptırdım şu an vizeleme yapılıyor aynı durum bu senede oldu eski raporları vizeleme yapmadılar hastaneler ulusal veriye kayıt yapmıyormuş ne yapıldı bilemiyorum Dediğiniz gibi olmuyor maalesef sahte raporlara önlem yapılıyor

Son düzenleme:
@bilgeadam, peki sen zaten ulusal engelliler bankasına kayıt yaptırmışsın tekrardan niye olmuyor zaten kayıtlı

@Hopee3466, kardeşim eski raporlar her alanda kabul edilmiyor biz %90’ın üzerinden bahsediyoruz ve böyle %40 ve üzeri olup ulaşım gibi engelli kimlik kartı gibi o tarz işlemlerden bahsediyoruz ötv olayı bambaşka bir olay

@nu067 Yanlış anladınız galiba ulusal veriye kayıt yaptırdıktan sonra bende sorun kalmadı çok rahat vizeleme yapılıyor covit zamanında eski raporları ulusal veriye kayıt yaptırmayanlar vizeleme yapamıyor duyduğuma göre hastaneler de artık ulusal veriye kayıt yapmıyor

Sizin bir devlet ile ilgili bir kurumda işiniz olsun o zaman ben görecem sizi , siz şunu anlamıyorsunuz arkadaşlar işi zorlaştırıyorlar.
O eski raporum var bana birşey yapamazlar hakkım var demeniz anlıyorum ama işin sonunda sizden isteyecekler.

Şuan siz haklısınız işlem yaptırmadıgınızı için işlem yaptırınca yazarsanız buraya sevinirim.

Son elinde son 6 ay önce alınmış rapor ile git ben sana yaşayacaklarını soliyim, ara karar ile yeniden bir hastaneye gönderecekler :)

Üst Alt