Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürekli iş göremezlik aylığı alan emekli çalışabilir mi?

Bende aynı durumdayım. Tekrar işe giriş yapmayı sistem kabul etmiyor. Gelişme olursa bilgi veririm.

Merhaba, sürekli iş göremezlik parası alan kişi emekli olduğu andan itibaren sürekli iş göremezlik maaşı %50 oranında düşer 08 kod ile çıkış yapıldıktan sonra 2. madde olan sosyal güvenlik destek primi ile yeni bir işe girişiniz sağlanıyor. özet olarak devletten 2 özel işten 1 maaş alabiliyorsunuz fakat sürekli iş göremezlik ödeneği %50 oranında düşüyor. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus ÇIKIŞ KODU ve SGDP'li Olarak GİRİŞ KODU

ipeksi Sdt123 bugün muhasebeci girişimi SGDP li olarak yaptı sistem kabul etti.Emekli oldum unun için olabilir.Emekli olmadan önce girşimi sistem kabul etmiyordu.:)

Hakkı Aygül
Çok sevindim, teşekkür ederim. Siz emeklilik başvurunuzu yapmadan mı SGDP li giriş yapmaya çalıştınız. Biraz detay verirseniz çok mememun olurum tam olarak nasıl gelişti. Bizimde başımıza gelecek yakında çünkü.

ipeksi
Emeklilik başvurumu yaptım ertesi gün giriş denedi muhasebeci sistem girişimi kabul etmedi.Emekli olunca tekrar denedi sistem girişimi onayladı SGDP ile
6 Kişi Emeklilik başvurusu yaptık ertesi gün girişler yapıldı 5 kişinin girişi yapıldı benimki olmamıştı.Sgk ya gittim kapı kapı dolaştım net bir bilgi veren olmadı en son çalışamazsın dediler.
geçen gün emekli oldum bugün girişim oldu.

____
Yukarda yazılan şekilde tamamen doğru.Ama emekli başvurusu onaylanıp emekli olmadan olmuyor.

Bilgi verdiğiniz için çok teşekkürler. Bende çalıştığım şirketin insan kaynakları ile görüştüm. Yukarıda bahsettiğiniz gibi çıkış giriş yapmayı ay sonunda deneyecekler. Sonucu paylaşırım.

Öncelikle gözünüz aydın, hayırlı olsun emekliliğiniz. Özet geçeceğim soru işareti kalmasın. işlemler sırasıyla;

1- 08 Emeklilik kodu ile çıkış
2- E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu(08 kodu ile çıkışınıza istinaden)
3- SGDP(Sosyal Güvenlik Destek Primi)'li işe girişiniz

Not: Giriş işlemi 1 gün sonrasına yapılır. Örneğin 12.04.2023 tarihinde 08 kod ile çıkışınız yapıldı diyelim aynı gün e-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapıyorsunuz. 13.04.2023 tarihli SGDP li giriş yapmalısınız. İşveren biliyordur gerçi ama yine söyleyim işe giriş en geç bir gün önceden yapılır yanı aynı gün işten çıkış işe giriş yapılmaz

Yakında vergi indiriminden emekliliğe başvuruda bulunacağım aynı zamanda sürekli işgöremezlik geliri alıyorum, öğrenmek istediğim mesala mevcut işverim emekli çalıştırmıyor diye ayrılıp emeklilik başvurusundan sonra farklı bir yere başlayacağım. Şimdi yukarıda @Hakkı Aygül bahsettiği gibi (sürekli işgöremez geliri aldığım için) emeklilik başvurusunun onaylanmasınımı beklemem gerekiyor? gerekiyorsa bu kaç gün olur? Hemen işbaşı yapmam gerekiyor, bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

ipeksi

Sürekli iş göremezlik geliri hiç bir şeyden etkilenmeyen ve hiç bir şeyi etkilemeyen bir durumdur (sadece iki maaştan çok olanın tamamını az olanın yarısını alırsınız o kadar). Yani, emeklilikte veya yeni bir işe başvururken sürekli iş göremezlik gelirini unutun, yok sayın.

@OturanBoğa
Bahsettiğiniz konuya hakimim, ilginize teşekkür ederim.
1 ay önce sorduğum sorunun cevabını internetten buldum.
Cevap; sürekli iş göremez geliri alan kişi vergi indiriminden veya normal şekilde emekliliği hak edip SGK ya başvurduktan sonra tekrar işe girip çalışmak istiyorsa, öncelikle normal çalışan olarak giriş yaptırıp sonra hemen ''işe giriş bildirgesi güncelleme'' menüsünden SGDP olarak güncellerse sigortalı girişi yapılabiliyor yoksa SGK lı olarak girişi kabul edilmiyor ''hak sahibi aylık/geliri olanlar SGDP ye tabi çalışamazlar'' uyarısı veriyor ve çalışamıyorsunuz.
Hemen herkesin bildiği az olanın yarısı çok olanın tamamı olayı farklı bir konu. Ülkemizde sürekli işgöremezlik geliri olarak 3 bin 5 bin tl alan ve emekli oluncada 7500 tl alacak olan yüzlerce belki binlerce insan var bunların tekrar çalışabilmesi için yazdığım adımlar izlenmeli.
Sitede bu konu ile alakalı yazı yok, hatta sabit başlık dahi açılabilir.

ipeksi

Yok yok, herkesin bildiği bir konudur bu. Tabii ki emekli çalışanlar sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler. Muhasebeciler sgdp ödeme şeklinde işleme koyarlar zaten. Bunun sürekli iş göremezlikle ilgisi yok. Emekli olup maaşı kesilmeden çalışma hakkı olan herkes çalışmaya başladığında sgdp ödeyerek sigortalı olur.

OturanBoğa

Lütfen yazımı dikkatli okuyun, bende biliyorum emeklilerin SGDP ile çalışabileceklerini, bahsettiğim konu sürekli işgöremezlik geliri alan kişi yaşlılık emekliliğine başvuruda bunduktan sonra emekli maaşı bağlanana kadar (çok olanın tamamı az olanın yarısı şeklinde) arada geçen sürede işe girmek durumunda kalırsa yapılacak işlemleri anlatıyor.
Yani, yaşlılık emekliliğine başvurdun ama sürekli işgöremezlikte alıyorsun ama 2 ay maaş bağlanmasını bekleyemiyorsun (en iyi ihtimalle) ve işe gireceksin belki çalıştığın yerde devam edeceksin, işte tam burada muhasebeci yada insan kaynakalrı emekli sayıldığın için SGDP'li girişini yapamıyor SGK sistemi ''aylık veya gelir alan kişiler SGDP'ye tabi çalışamaz'' diye uyarı veriyor. Ben bunun önüne nasıl geçilir onu yazdım.

ipeksi

Peki, bu kişi sürekli iş göremezlik geliri almıyorsa, yani dün emeklilik için başvurmuş ve bugün çalışan olarak işe başlayacaksa, karşısına hangi menü çıkıyor?

OturanBoğa

Mevcut konuyla anlattığınızın bir alakası yok. O kişiler standart SGDP girişi yapabiliyor. Bunu da Türkiyedeki herkes biliyor.
Anlatmaya çalışıyorum ancak konuyu neden dağıtmaya çalışıyorsunuz.
Amaç engellilerin birbirine destek olması değil mi?

Üst Alt