Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürekli iş göremezlik geliri alıyorum. Emeklilik başvurusunda yeni rapor istenecek mi?

svnsvs

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Benim durumum sanırım biraz farklı.

2014 yılında iş kazasından kaynaklı olarak sürekli iş göremezlik geliri almak için SGK' ya başvurmuştum. Heyete girdikten sonra raporlar Ankara Yüksek Sağlık Kurulu'na gitti ve Çalışma Gücü Kaybım sürekli %51 olarak belirlendi.

Bu yasa çıkana kadar hepinizin bildiği gibi yaş şartı aranmaksızın emekli olabilmek için Vergi İndirimi gerekiyordu. (Engel oranına göre %40 ve üzeri olması lazım. Engel oranı ile Çalışma Gücü Kaybı aynı değil). Vergi İndirimi için tekrar heyete girdim ve heyet raporuna göre Engel Oranım %40 olmadı. Dolayısıyla da yaş şartı olmaksızın emekli olamadım.

Bu yasa çıktıktan sonra (Artık SGK giriş tarihinden bağımsız olarak herkesin Çalışma Gücü Kaybına bakılacak) tekrar SGK' ya gittim ve zaten benim Ankara Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş bir Çalışma Gücü Kaybı raporum var ve yasaya göre emekli olabilir miyim diye sordum ve maalesef net bir bilgi alamadım.

Beni tekrar hastaneye rapor almak üzere sevk edebileceklerini söylediler. Ben de onlara ''zaten benim raporum sürekli ve karar merci olan Yüksek Sağlık Kurulu'ndan verildi, tekrar hastaneye gidip heyete girmeme ne gerek var diye sordum.

Cimer' e de yazdım ama 2 aydır resmi bir yanıt alamadım. Benim durumumda olup net bilgi alabilen oldu mu acaba?

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanmasına neden olan hastalığınız(sakatlığınız SGK Hastalık Listesi'nde mevcutsa işler kolay. Aksi halde bence dilekçe verip sağlık kurulunca tespit edilen ve kayıt altına alınan işgücü kaybınıza istinaden emeklilik talebinde bulunun. Olmaz ama, şanstır, belki yeniden hastaneye sevk edilmeksizin onay verirler.

Tabii, aşağıdaki şartlarında tam olması gerektiğini unutmayın

Ocak_2025_sonrasi.jpg

@gannicus,
Gerek görüp görmediklerini de söyleyemiyorlar tam olarak. Cimer' e yazdığım bilgi edinme isteğini bağlı bulunduğum SGK müdürlüğüne yönlendirmişler ve onlar da incelemelerimiz devam etmektedir, tarafınıza daha sonra bilgi verilecektir şeklinde cevap yazmışlar. Eğer benim Çalışma Gücü Kaybı tespit edilen yönetmelik ile bugün ki yönetmelik farklı ise (hastalık listesi de olabilir) tekrar hastaneye sevk edebilirler ama bu defa da benim önceden tespit edilmiş olan Çalışma Gücü Kaybındaki haklarım da ortadan kalkabilir. Bu nedenle de direkt olarak ''sizi tekrar hastaneye sevk edeceğiz'' diyemiyor olabilirler. Buradaki asıl husus bence Çalışma Gücü Kaybı tespit edilen zamandaki yönetmelik mi uygulanır yoksa yeni yönetmelik (hastalık listesi) mi uygulanır sorusunun cevabı.

@OturanBoğa,
Tabloya göre emekli olabilir durumdayım. Tespit edilen ve kayıt altına alınan iş gücü kaybını esas almayıp hastaneye sevk ederler ve sonrasında da eski iş gücü kaybından daha düşük bir oran belirlenir ise sürekli iş göremezlik gelirimin değişmesi/kesilmesi gibi bir durum ile karşılaşır mıyım?

Üst Alt