Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli emeklilik sonrası oran düşünce emekliliği iptal ettiler!?

@BnymnYldz,
Calışma Gücü kaybını nasıl yapıyoruz bilgi verirmisiniz benim 2003 girişim 5100 pirim var rapor olumlu gelirse emekli olupta hemde tekrar calısabılırmıyız

@BnymnYldz,

yukarıda yazdıklarıma ek olarak

Arkadaş 2018 yılında emekli olmuş yani 2018-2003 15 Yıl
SGK ilk tahsis talep tarihi esas alınarak kontrolü yaparım dediği için, o tarihte 20 yılı tamamlayamıyor o yüzden SGK maaşı kesiyor.

Aşağıdaki örnekte de kurum rapor oranını kontrol ediyor. kontrol muayenesinde tespit edilen oran emekli olunan tarihteki prim gün sayısını karşılıyorsa, bugün zaten süre de tamam olduğu için, emekliliği devam ettiriyor.

"Örnek 3: 3/8/1994 tarihinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve 3600 prim ödeme gün sayısı ve % 85 engel oranı ile 19/10/2022 tarihli tahsis talebine istinaden 1/11/2022 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı almakta olan sigortalı, yapılan şikayet nedeniyle 19/9/2025 tarihli bilgilendirme yazısıyla ilk raporunun düzenlendiği sağlık kuruluşunun haricinde bir hastaneye sevk edilmiştir. 19/12/2025 tarihi itibariyle kontrol muayenesi oluşturulan sigortalının aylığı 20/12/2025 tarihi itibarıyla kesilmiştir. [...]​
Örnek 5: Örnek 3'teki sigortalının prim ödeme gün sayısının 3800 olması ve sevk edildiği sağlık kuruluşunca düzenlenen raporda engel oranının %55 olarak tespit edilmesi halinde, engel derecesi değişmesine rağmen yeni engel oranına göre de tahsis talep tarihi itibariyle aylığa hak kazandığı anlaşıldığından, sigortalının aylığı kontrol muayene tarihini takip eden ödeme dönemi itibarıyla başlatılacaktır."​
Kontrol prosedürü iki tanedir:

1- Emeklilik sürekli olarak tescillenmiş, kontrol şerhi konmamışsa: Emekliliğe temel olan raporda bir sahtecilik/usulsüzlük var mı?
2- Emeklilik süreli olarak tescillenmiş, kontrol şerhi konmuşsa: Kontrol tarihinde kişinin emekli olmayı gerektirecek düzeyde işgücü kaybı devam ediyor mu?

Birinci durum varsa, emeklilik sonlandırılır ve ödenen emekli aylıkları faizi ile geri alınır

İkinci durum varsa, güncel işgücü kaybı oranı temel alınarak, emekli olunan tarihteki sigortalılık süresi ve prim şartına uygun olarak, BUGÜN sigortalılık süresi ve prim tamamsa, emeklilik devam edilir. Eğer BUGÜN sigortalılık süresi ve prim günü eksikse, emeklilik durdurulur. Burada bile 5510 sayılı yasanın uygulanmasını düzenleyen SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 57. maddesinin 6-c alt bendi sınırı %40 oran ile çizer. Yani oran %40'ın üzerinde kaldığı sürece maaşın devamını öngörür. Süreyi de kademeyi de umursamaz:

"c) Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini, [...] takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir."​

@OturanBoğa,

Örnek 3 te bahsedilen 1994 girişli engelli kişinin 2022 yılındaki tahsis talep tarihinde zaten 3800 günü ve 28 yıl sigortalılık süresi var dikkat edersen abi.

O tarihte 15 yıl 3600 gün kriteri ile emekli olmuş.

Kontrol sonucu %55 çıkmış ve düşen dereceye göre 16 Yıl 3760 gün kriteri sağlanıyor mu diye bakılmış.

2022 yılında yapmış olduğu tahsis talep tarihinde 3800 günü ve 28 yıl sigortalılık süresi olduğu için eksiği olmadığından dolayı emeklilik devam ettirilmiş.

Konuyu açan arkadaşın durumunun bu örnekle hiç alakası yok.

BUGÜN ki sigortalılık süresi dikkate alınmaz ilk tahsis talep tarihindeki sigortalılık süresi dikkate alınır.

5510 57. Madde 6-c ise yalnızca %40-59 arası engelliliği sebebiyle yaşlılık aylığı alanları kapsıyor. %60-79 ve %80 üzeri için bir anlam ifade etmiyor.

"Engeliliği sebebiyle yaşlılık aylığı alanlar" demiş olsaydı oran aralığı belirtmeden herkes için geçerli olurdu.

"tahsis talep tarihi esas alınarak" bu yazıyı ikimizde farklı yorumluyoruz.

Bülent Abi bende senin yorumladığın gibi olmasını isterdim mesela %40 altına düşmedikçe kesilmesin ama yapılan uygulama ve forumdaki örneklerde de görüldüğü gibi SGK bu kontrol muayenesi sürecini benim yorumladığım gibi yapıyor maalesef.

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@BnymnYldz,

yok, ben haklıyım kardeşim :)

arkadaşımızın emekliliği an itibarı ile sonlandırılsa , bu arkadaşımız şu anda başvursa yeniden, emekli olabilir mi olamaz mı? Olabilir. O zaman, manyak mı sgk?

Ve SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'nin 57. maddesini ne yapacağız? Neden koymuş sgk bu maddeyi?

60-79 ve %80 arası diye bir şey yok 5510’da da onun için. 60 sonrası malulen (Ağır tanısı ile) emekli oluyor 5510’a göre… engelli statüsünde emekli olanları kontrole tabi tuttuğumda onların oranlarının %40’ın altına düşüp düşmediğine bakarım, düşmemişse emekliliği devam ettiririm diyor sgk. Net.

Üstad Sgk süresiz vergi indirimi ile emekli olmuş kişiyi çağrıp emekliliğini süreliye çevirme hakkı varmı ? Eski yeni mevzuatta böyle bir ibare yok diye biliyorum @OturanBoğa,

Engelli kişi kamuda belki iyi seviyede işini bırakıp Sürekli engelli emeklisi oluyor fakat aradan 3 yıl geçiyor kurum ben seni sürekli emekli ettim ama şimdi fikrimi değiştirdim bundan sonra süreli emeklisin vs denmesi tuhaf üstelik mevzuatta yada içtiat olarak bunun bir karşılığı yok gibi tamamen keyfiyet dolu bir uygulama gibi görünüyor @OturanBoğa,

@OturanBoğa, 😅😅😅

engelli statüsünde emekli olanları kontrole tabi tuttuğumda onların oranlarının %40’ın altına düşüp düşmediğine bakarım, düşmemişse emekliliği devam ettiririm diyor sgk

Abi bunu nerede diyor SGK 🤔

57. Madde 6-c diyorsan eğer o maddede yukarıdaki yazdığın gibi engelli statüsünde emekli olanların hepsini kapsamıyor yani sadece %40-59 arası emekli olanlar diyor açıkça.

%64 ile emekli oldum benimde kontrol muayenesi yaklaşıyor. Daha öncede sordum bunu SGK'ya %60 altına düşerse aylık durdurulur dediler bakalım ne yapacaklar 🤔

@Konyaereğli, SGK'nın hangi sebeple bu kişiyi kontrol muayenesi için çağırdığını bilmiyoruz. Aylığı kesilen kişide bilmiyor sanırım. Belki bir ihbar şikayet üzerine çağırılmıştır.

İlk emeklilik zamanı Süresiz raporla bu hakkı kazanmış ama kontrol muayenesi için alınan rapor Süreli verilmiş ve emeklilik o zaman Süreli olarak devam etmiş arkadaşta olduğu gibi.

SGK süresiz emekli olan kişiyi kontrole çağıramaz diye geçerli bir kanun maddesi yok maalesef.

57. Madde 6-c diyorsan eğer o maddede yukarıdaki yazdığın gibi engelli statüsünde emekli olanların hepsini kapsamıyor yani sadece %40-59 arası emekli olanlar diyor açıkça.

%64 ile emekli oldum benimde kontrol muayenesi yaklaşıyor. Daha öncede sordum bunu SGK'ya %60 altına düşerse aylık durdurulur dediler bakalım ne yapacaklar

5510 sayılı yasada tanının düzeyine göre 40-49 (Hafif) ve 50-59 (Orta) arası var. 60 üzeri dediği ise Ağır tanısı ile Malulen emeklilik. Onun için kontrol muayenesinde engelli emekliliği kısmı %40-59 arasında sınırlandırılmış. Aksi zaten 5510 sayılı yasanın mantığına ters olurdu.

Sen 506-5510 arasındaki geçiş süreci nedeniyle karıştırıyorsun. 506'da (40-59, 60-79, 80-100 şeklinde kademeli) vergi indirimi vardı, 5510'da bu yoktu (40-49 arası Hafif ve 50-59 arası Orta vardı, 60 üzeri ise Ağır statüsünde malulen emeklilik demekti). Daha doğrusu 5510'da oran yoktu artık, SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı düzeyi vardı. Onun için 40-59 arasıda emekli olanlar 40'ın altına düşmediği sürece emeklilikleri devam eder diyor yönetmelikte.

Sen 1 ekim 2008 öncesi sigortalı olup %64'le vergi indirimine istinaden emeklisin ve kontrole tabisin diyelim, burada sgk'nın da herkesin de kafası karışıyor. Oysa daha önce tartıştığım başlıkta yazdıklarım çok net. Kanun yapıcı %40'ı engelliliğin sınırı sayıyor ve kontrolde bunun altına düşmediysen engelli emekliliğini devam ettiyor. Malulen emeklilikse başka. Orada SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı devam etmeli ki malulen emeklilik devam etsin.

Emekli olmuş birini 20 sene sonra kontrole çağırıp "oranın %49'a düştü" diyerek emekliliğini iptal etmek ahlaksızca, hukuksuzca, haksızca bir tutumdur. Karşıma çıkıp bunu savunabilecek tek bir sgk mensubu bile olamaz.

@OturanBoğa ben %72 sürekli raporuma kanseri ekletmek istedim bana %97 -98 mi ne verdiler 2 yıllık sürelive ben işe başlangıç 2003 aralık- 18 yıl 6100 (sanırım net hatırlamıyorum) ile emekli oldum, kontrol zamanı geldi bu kez de %97-96 ( net değil kafamda ) olabilir 5 yıllık süreli verdiler yani birinci derece idim.Hiçbiri malulen değil engelli statüsü.
şimdi kontrol zamanım gelince ola ki 2.derece %60-80 e düştüm ben yine emekli olduğumdaki şartlar derki 18 yıl-4000 prim günü (2.dereceye ) uygun oluyor .
Emeklilik devam eder mi etmez mi?
Yani siz farklı @BnymnYldz farklı diyor .sizin bahsettiğiniz 5510 a uymuyorum yani emeklilik devamı için 1.derece çıkması kontrol muayenesinde o anlaşılıyor.

Emekli olmuş birini 20 sene sonra kontrole çağırıp "oranın %49'a düştü" diyerek emekliliğini iptal etmek ahlaksızca, hukuksuzca, haksızca bir tutumdur. Karşıma çıkıp bunu savunabilecek tek bir sgk mensubu bile olamaz.
@OturanBoğa, Bu dediğine sonuna kadar katılıyorum nerden baksan tutarsızca nerden baksan ahmakça.

SGK bu şekilde daha öncede konuştuğumuz gibi birkaç arkadaşın emekliliğini sırf bu nedenden dolayı durdurdu.

Bir dayanağı yönetmelikte karşılığı geçerli bir sebebi olmadan bunu yapamaz diye düşünüyorum.

SGK'ya bunu sorduğumda söyledikleri tek şey ilk tahsis talep tarihi yani buna bakacağız diye kendilerini şartlamışlar.

SGK tarafına yolum düşerse hangi yönetmelik hangi maddeye istinaden olduğunuda sorayım.

@hanifeaydin,

Maaşınız kesilmemeli. Bu başlıkta da önceki başlıkta da bunu tartıştım. "Sen öyle diyorsun ama sgk böyle uygulamıyor" diyorlar, bir yerde doğru. Oran düşüp de kademe icabı primi yetmeyenlerin emekliliklerinin iptal edildiğini görüyorum burada (Bu da hukuki değil). Ama buradaki başlıkta yazan arkadaşımız da sen de kademe düşse dahi primi yeten kişilersiniz. Sizde asla kesilmemeli maaş. İsteyen sgk personeli ile bunu tartışırım.

@BnymnYldz,
Öyle bir yönetmelik de yok, akıl da mantık da hukuk da buna uymaz. Tümüyle işgüzarlık. Yahu sgk bir ara diyalize girip emekli olan ama sonra nakil nedeniyle emeklilikleri kesilen kişilerin bile mağduriyetini gidermek için "kontrole çağırmayın nakil olsa da emeklilik devam eder" diye yazı yazmıştı. Yani "iyileştin artık emekli değilsin" demenin aptallığını sgk da kabul edip düzeltmişti. Şimdi hangi akla uyar 10 sene 20 sene sonra adamı çağırıp oranın %49'a düştü diye emekliği sonlandırmak! Olmaz.

Zaten bu konu altında yazdım soruyu. Siz nerede okudunuz 🤔 Aynı konunun içindeyiz.

şimdi baktım
01.04.2022 ilk aylık başlangıç
aralık 2003 sgk başlangıç
prim gün 6170
eski rapor %72 sürekli idi--sonra kanseri eklettim rapor 2 yıl süreli %96
kontrol randevusunda rapor 5 yıllık olan %95

ben kontrolde büyük ihtimal 2.kademeye düşeceğim diye düşünüyorum.

@BnymnYldz yok tekrar madde detay sorarım dediniz ya onu da ekleyin diye rica ettim

@irfan can,

amaç bezdirmek kimseyi emekli etmemek , kasa boş çünkü

Son düzenleme:
@hanifeaydin, Emekli olduğunuz tarihte zaten 18.5 yıl sigortalılık süresi ve 6100 gün varmış 👍

Şu anda kontrol muayenesi sonucu maaşı durdurulan arkadaşlara SGK'nın uyguladığı prosedüre göre bakarsak yani ( ilk tahsis tarihine göre )

Kontrol sonucu dereceniz

1- %80 ve üzeri olursa emeklilik devam

2- %60-79 arası olursa 18 Yıl - 4000 gün kriteri sağlanıyor emeklilik devam

3- %40-59 arası olursa 20 Yıl - 4400 gün kriterine göre prim tutuyor ama çalışma yılı kriteri sağlanmıyor emeklilik durdurulur.

Son örnekteki 20 yıl kriteri günümüz tarihine göre bakarsak sağlanıyor. Bülent Abi bu yönüyle emeklilik durdurulamaz diyor haklı olarak.

Son örneğe göre SGK diyor ki senin emekli olduğun tarihte 18.5 yılın varmış ama yıllar sonra yaptığım kontrol muayenesi sonucunda derecen düşmüş ve yani 20 yıl kriterini sağlamıyorsun diye emekliliği durduruyor.

Bu duruma göre derecesi düşüp alt derecenin kriterleri sağlanmadığı için birçok kişinin emekliliği durdurulur.

@svnn arkadaş vardı maaşı durdurulan en son ne yaptı bilemiyorum. Bu sebeple emekliliği durdurulduğu için Çalışma Gücü Kayıp Tespiti için başvuru yapacaktı sanırım.

işte o dönem işyerinde çıkarmalar vardı karışıktı emekli olayım da kurtulayım garanti olsun demiştim
ama emekli olup aynı yerde devam ettim son anda kurtuldum yani 20 yıl doldursaydım keşke ama kader diyelim :(
3- %40-59 arası olursa 20 Yıl - 4400 gün kriterine göre prim tutuyor ama çalışma yılı kriteri sağlanmıyor emeklilik durdurulur.

%60-79 :( 20 yılı doldurmadım burdan arkadaşlar ders alır eğer gücünüz varsa 20 yıl tam olsun dolsun ki değişen kanunlar hükümetler yasalardan daha az zarar görürsünüz...

@Konyaereğli,
sorun bu işte sgk da aynı zihnin kontrolünde mahkemeler de , resmen her koldan vatandaşa savaş açmış gibiler .Uzatıyorlar verm,yorlar hakları ...

@hanifeaydin, %60-79 arası olursa sıkıntı yok sizin için devam eder emeklilik.

%40-59 arası olursa itiraz süreci tekrar rapor işleri falan biraz uğraştırırlar.

Hayırlısı olsun hakkınızda.

@Fenerli03, 2000 yılı 2019 arası 4a 2411 prim engelsiz normal günüm var. 2022 2025 arası 4c ekpss engelli memur olarak 1300 prim günüm var. Hizmet birleştirme yaparsam nasıl engelli memur emeklisi olurum prim günü engel oranları kaç olmalı? Değerlendirirmisiniz? Engel %55 3711 gün yeterlimi?

Üst Alt