Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürücü Olamaz Raporu Kararından 2 Yıl Sonraki Süreç Nasıl Olacak?

Hasan_01

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Cümleten hepinize selamünaleyküm. Ben bir problemden bahsetmek istiyorum. Hem kafamdaki merak ettiğim şeyi öğrenmek hem de fikirlerinizi almak istiyorum baştan sona okur yardımcı olursanız çok sevinirim .

Benim ortopedik engelim var. Engelli raporu çıkarttım ve en büyük oranı sağ kolumdan olmak üzere %65 oran verildi. Neyse, raporum çıktı. Açıklama kısmında “Özel tertibatlı araç kullanması gerekir.” yazıyordu.

İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. Bana, “Aile hekimine gideceksin, o seni sevk edecek. Sen de istersen özele, istersen devlet hastanesine gidersin.” dediler.

Neyse, aile hekimine gittim ve beni KBB, nöroloji, ortopedi ve göz hastalıklarına sevk etti. Benim açımdan hiçbirinde sıkıntı yoktu, göz hariç. Gözümden kaynaklı ehliyet alamama ihtimalim olduğunu biliyordum. Bunu bildiğim hâlde biraz aceleci davrandım.

Muayeneler sonucunda KBB “ikinci sınıf sürücü olur”, nöroloji “ikinci sınıf sürücü olur”, ortopedi ise komisyona sevk verdi. Göz doktoru ise “sürücü olamaz” kararı verdi. Bunun sonucunda sistem iki yıl kilitlendi.

Bir aylık itiraz hakkımı bilerek kullanmadım. Çünkü yeniden gözden muayene olduğumda sonucun değişeceğini tahmin ediyordum. Gözümdeki rahatsızlığın tedavisi yok fakat araba kullanmama gerçekten gram bile engel olmadığını düşünüyorum. 2-3 senedir araç kullanıyordum ve devlet hastanesine gitmeden önce ilde bulunan üç farklı hastaneye gittim. İki tanesi “Biz veremiyoruz.” dedi. Bir tanesi ise “Bizde KBB doktoru yok, sildirirseniz yardımcı oluruz.” dedi. Neyse, daha fazla uğraşmadım ve devlet hastanesine gittim fakat ehliyeti alamadım.

Benim şimdi asıl sormak istediğim şu: İki sene sonra yeniden başvuru sürecim açılacak. Başvurduğumda bu raporu yüksek ihtimalle sistemde görecekler. Bunun sonucunda sevk aldığımda özel hastaneye gidebilir miyim?

Bazı vatandaşlar artık benim için özel hastanelerin iki sene sonra da kapılarını kapatacağını, kesinlikle özel hastaneye gidemeyeceğimi söylüyor. Bu doğru bir bilgi midir?

Beni bu konuda bilgilendirirseniz ve yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Ehliyet benim için çok önemli bir şeydi. Alamamak beni gerçekten çok büyük bir hayal kırıklığına uğrattı ve yıktı. Şöyle bir durum da var: Ortopedik engelim açısından ehliyet almama kesinlikle engel olmayacağından emindim. Komisyonun “Otomatik vites araç kullanabilir.” deyip geçeceğini tahmin ediyordum. Yüksek ihtimalle gerçekten de böyle olacaktı.

Fakat göz doktorunun “sürücü olamaz” kararı vermesi beni mahvetti. Gruptan tanıştığım ve benimle aynı sıkıntıyı yaşayan iki kişinin özel hastaneden ehliyet aldığını duydum. Ben acele ettiğim için bu fırsatı kaybettim.

İnşallah iki sene sonra özel hastaneler bana kapılarını kapatmaz. Bu konuda bilgisi olan veya daha önce benzer bir süreç yaşamış olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Üst Alt