Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tam benim yanımdan geçerken ayağımın hareketini taklit ederek gülmeye başladılar...

kara kiz1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.Ben yuzde 40 ortopedik engelliyim.desteksiz yuruyebiliyorum. Fakat sag ayagim disa dogru atiyorum.Yakin bir zamanda çarşıda işlerimi hallettim eve gidiyordum.iki tane genc 18-19 yaslarinda.tam benim yanimdan geçerken ayağımın hareketini yaparak gülmeye basladilar.cocuklarin ilginç ilginç bakmasina, yasli teyzelerin aciyarak bakmalarina alistim. Fakat bu genclerin bu davranislari o kadar yaraladi ki beni sinirimden ağlamaya basladim. Ve onlarada avazim ciktigi kadar bagirdim. Bu olayi goren bir amca yanima geldi ve beni sakinlestirmeye calisti. O an ezan okunuyordu icimden o gençlere beddualar gecti fakat icimde tikandi kaldi. O gindrn beri dusunuyorum. Biz kimiz, biz toplumun gozunde kimiz, neredeyiz?

o gençlere bakıp da toplumun neresinde olduğumuzu sorgulama bence selma. cahiliğine ver beddua da etme. senin bedensel engellin o gençlerinde zihinsel engeli var. toplumun içindeyiz. toplumun neresindeyiz diyerek ayrımcılığı kendimiz yaratıyoruz aslında.

hiç bir zaman engellin ile utanma,kızma ve çekinme.engellimiz ile mutlu olacagız ve hayat sürecegiz.ben bu yazdıklarımı hep uygularım.çıkarım 10000 karşında konuşur her ortama girerim.saglam insandan bile daha hızlı yürür,spor yapar,yüzer ve araba kullanırım. Yeterki beyinde engel,özür olmasın.Malesef toplumumuz hala engellilere acıyarak bakar,tüketici gözüyle bakar.

Vission. Ben biseyleri asmis ve tek basina 1, 5 milyon nufuslu bir sehirde tek basima yasiyorum. Ayrimci degil toplumun merkezinde goruyorim kendimi. Fakat bazilarinin gozunde arkadasimin da dedigi gibi acinilacak tuketiciyiz. Ben biliyorumda toplumdaki aile terbiyesi almamis kendini bilmezler yaraliyor beni.

engelli arkadaşlarım hiç hir zaman tüketici degiller.imkan verilsin saglam insandan daha iyi işini yapar,işine daha sadıktır.selma hanım moralini bozma, o iki züppe, aile terbiyesi ve insanlıktan nasibi almamış kişiler seni üzmesin.Kimse engelli severek ve isteyerek almadı.Her insan bir engelli adayıdır.Bazen kendime iyiki de engelliyim ama bazen,Çünkü engellim beni daha da kamçılıyor daha da öne çıkma düşüncesi doguruyor

Teşekkür ederim. Uzun suredir bu tür seyleri kafama takmiyordum.cok şükür engelimden bir sikayetim yok. Bir cok saglikli arkadaslarimin hwves ettigi bir hayatim var dim dik ayakta tek basina bir cok engelli arkadasim gibi hayat mucadelesi veriyorum. Ama demekki o gun cok yorulmusum ve duygusal bir nima denk gelmis. Merak etmeyin engelimden dolayi mutsuz degilim. Nefes aliyoruz, parazit degiliz, tuketici degil ureticiyiz :)

Ben bu siteye daha öncede uye olmustum. Bu tür muhalefet yazilariyla karsilastigim icin uzun suredir yazmiyordum. Ben muhalefet yapmak yada sebep olmak icin yazmadim bu yaziyi. Beni anlayabileceginizi dusundugum icin dertlesmek icin yazdım. Demekki yine yanilmamisim.tamam siz ayrim yapmayin arkadasim.

Aslında sorun biz engellilerde değil.Sorun sağlam görünürlü hem zeka hemde vicdani yönden engelli olanlarda.

Basimdan gecen ve beni etkileyen bir olaydan bahsettim.hepimiz karsilasmiyor muyuz? Dediginiz gibi asil mesele beyinde.anlayabilene...

Hayır demek istedğimi sizde yanlış anladınız astare mühim olan başkalarının ve bizim bakış açımız ve düşüncelerimiz, biz nekadar poizitif düşünsekte ister istemez densizin biri çıkıyor o pozitif düşünceyi birden alt üst edebiliyor.Elbetteki önce fikirler önemli fakat bi yere kadar.Sonuçta karşımızdaki insann fikirlerini belli bir ölçüye kadar değiştirebiliriz ama karşımızdaki ne kadar alır orası malum tabiki. :)

Estare keske biraz empati yaparak yazsaydin. Benim tanimadigim insanlardan gordugum o davranislara karsi ben bisey yapmadimki o davranislarla karsilastim. Benim kardeslerimde saglikli ben nasil farkli dusunebolirim.basima geleni yazdim sadece. Baska bir niyetim yoktu. Bisry diyemiyorum saskinim suan

Demek ki neymiş; televizyon şovlarında, birilerinin taklidini yapan "yetenekli" gençlerimizi sms yağmuruna tutan, ekrandan gözünü alamayan bu "empati sahibi" milletin içinde taklit edilmekten hoşlanmayan bireyler de varmış. Bu duyarlı arkadaşların daha da çoğalması dileklerimle...

Bilmiyorum niyetim bu sekilde birilernin yanlis dusunmelerine sebep olmak degildi. Bilemiyorum suan cumlelerim ve duygularim karma karisik.neyse sorun degil.allah hepimizin gönlünün meyvesini yedirsin :)

:rolleyes: insallah uzaylılar kaçırır böle kişileri :rolleyes:

arkadaşlar bırakın enpatiyi telapatiyi boş işler bunlar zamanında sandelyede birini gördümü onun yerine kendimi koyar ne kötü derdim ayaklar gidince anladım ki kötü kelimesi kifayetsiz kalıyormuş bakın estare kardeşimize ne güzel enpati yapmış kendini engellilerin yerine koymuş ve engellilerin engelsizlerden çok daha bencil olduğuna karar vermiş pehhhhh estare engelsizler o denli bencildirki engellileri görmezden gelirler varlıklarını bilirler ama bilmezden gelirler ben sizler gibi enpati yapmıyorum 2,5 yıl önce engelsizdim şimdi engelliyim her iki taraftatada bulununca herşey gayet net oluyor kara kız derdini anlatıyor sen utanmasan adımını düzgün atsaydın alay etmezlerdi diyeceksin

Demirc helal olsun cok guzel ozetlemissin agzina saglik. Benim drdimde basimdan gecen bir olayi beni anladigini dusundugum siz arkadaslarima anlattim. Onlara bisey demedim buradan. Belki onlar bana o hareketi yaptoginda ben gulseydim ve afferin gencler ne komik yuruyorum degil mi diye bassaydim onlarla kahkahayi. Ve burada da deseydimki kendimle dalga gecmeyi ve gecilmesini cok seviyorum deseydim ne kasar gercekci olurdu? Saglikli bir insan olarak beni anlamaya calisirsin ama asla anlayamazsin.beni benim gibi olan anlar demirc ve diger engelli arkadaslarim gibi.

Kara kız seni anlıyorum ve destekliyorum. Ben de defalarca aynı tarz densiz davranışlara maruz kaldım ve üzüldüm.
Evet sonradan üzüntümüz geçiyor ama o an, o gün psikolojimiz bozuluyor ister istemez. Kendimizin aslında ne kadar güçlü olduğumuzu bilsek te, bu tür davranışlar o an incitiyor, keşke böyle olmasaydım ya da keşke şu densizlerin ağzının payını verseydim diyebiliyoruz.
İnsan olan insan etrafındakilere gereken saygıyı gösterir, göstermiyorsa da kendi eşekliğidir. Engelim sebebiyle hiçkimsenin alaylarına/gülüşmelerine neden olamam. Yapılan saygısızlığı hoş görmek zorunda da değiliz Estare!
Seninle alay etmelerine göz yumuyorsan veya aldırmıyorsan bu seni ilgilendirir.

kara kız engelsiz vede uzuv engeli olmayan arkadaşlarımızın anlayamadığı şey biz engelimizle barışığız kendi bedenimizle dalga geçeriz tamam ama bir başkası benim eksikliğimle alay edemez en yakın arkadaşım ve ailem dahil... kalp şeker böbrek sorunu yaşayanlarında bizi anlamasını asla bekleme onların muhakkak çok sıkıntısı var ama hiç kimse böbrek nakli olan birine böbreksiz geliyor yada bak diyabetli demez o nedenle burada yapılan aptalca yorumları hoş gör salla gitsin

hay allah çok üzüldüm böyle bişeyin yaşanmasına ,sizde üzülmeyin bu onların cahilligi ...
beni cezb eden hadisi şeriflerden bir taneside ( KUL AYIPLADIGI HALİ YAŞAMADAN ÖLMEZ) buyurmuş peygamberimiz ,inanın ben o alay eden gençlere acırım aynısını yaşarlar merak etmeyin ve onlarıda bi alay eden bulunur o zaman anlarlar ,inan degerli kardeşim buna şahit olsaydın onlar için hayır dua bile ederdin ,adalati yüce allah hiç bir haksızlıgı kimsenin yanına bırakmaz ,bundan şüpeniz olmasın ....
evliyadan bir tanesi akşam giderken yolda bir sarhoş içip içip sızmış ,almış onu sırtına evine kadar taşımış ,yatagına yatırırkende ,(be mübarek az içseydinde böyle sızmasaydın)demiş adam demişki ,beni bu hale getiren allah seni getiremezmiydi ,ve o yüce evliya orada tövbe ediyor allahım beni af et ben bir kulunu ayıpladım diye....

yani bu deyişmez bi kader bizim elimizde deyil allahın bir imtihanı bunu ayıplayıp alay eden varsa :)allah onların yardımcısı olsun ...üzülme degerli kardeşim ....

bu arada engelli arkadaşlarımızın olumsuz ve acımasız yorumlarına çok üzülüyorum neden bu kadar gaddarız ,bi arkadaşımız üzüldügü bi konuyu yazınca bi fırçada burdan yemesin...

Selma o çocuklar yanlışlıkla doğdu bundan emin ol...anne babaları onları yaparkan o çcoukların babaları annelerine sevgiyle yaklaşmadı adeta tecavüz etti...yani o çocuklar bir tecavüz çocuğu belkide...doğdular ve saçları asla okşanmadı...asla sevilmediler...anne balarınının belkide 4. 5. veya 6.çocuklarıydı...böyleyken böyle...seni anlamalarını asla bekleme...ve o çocuklarda eşlerini sevmeyecekler...onların çocuklarıda sevgisiz olacak...sevgi görmeyen çocukların çocuklarıda toplumda bir oraya bir buraya itilecek...Allahın sevgisiz merhametsiz birkaç kulu değilde puştu olarak yaşamlarına devam edecekler...

Birisi burda kişiliğiyle ilgili yapılan alayı gururunu,onurunu acınacak bir durummuş gibi yaşları küçük cahil ve eğitimsiz kişilerce dalga geçildiğini üzüldüğünü incitildiğini anlatıyor,

Kalkıp böyle vakalar hepimizin başına geliyor hepimizin böyle cahil toplumda karşılaştığı konular alışırsınız takıntı yapmayın denileceği yerde...

bu arada engelli arkadaşlarımızın olumsuz ve acımasız yorumlarına çok üzülüyorum neden bu kadar gaddarız ,bi arkadaşımız üzüldügü bi konuyu yazınca bi fırçada burdan yemesin...

Hacım dediğin gibi kendini bilmez üç beş dangalak gerizekalı laf olsun torba dolsun diye yorum yaparlar,sonrada iyi ve faydalı paylaşım yapmış gibi / yapıyorlarmış gibi konularda forum başlıklarında gezinir dururlarrr...

üzülme selma,tam tersine o acizlere üzül. okadar zavallılar ki. hayatta hiçbirşey başaramamış,kendi ayakları üzerinde bile duramayan zayıf karakterli,düşünme özürlü insan olamamış ilkel bir tür yaratık gör onları. sanki sağlam olmak veya olmamak sağlıklı yada sağlıksız olmak insanın kendi seçeneği kendi başarısıymış gibi ! ALLAHtan gelen bişeyle övünmek yada dövünmek çok anlamsız. bu yaşantında neler yaptın neler başardın nasıl bir insansın o önemli..
hem engelli hemde ''güçlü'' insan gördüklerinde kendi noksanlıklarını görüp hazmedemiyorlar. eksikliklerini, komplekslerini başkalarına sataşarak, ezmeye çalışarak bastıran kişiliksiz aciz insan cık ! lar onlar.. tepki verirken duygusal davranma,öyle hissettirki o tür insanlara kendi eksikliklerini farketsinler.ister utansınlar ister öfkelensinler.sonrada tadını çıkar..ağlama.. hayat boyu başarı ve mutluluklar dilerim

gönülyarası;
çok asabisin hacı yaa;):Dgüldürdün beni:Dsen yaşıyormuydun hacca gidecen daha uyma:p

metehandro;

çok güzel özetlediniz işin aslı bu.. sevgi,ilgi,şevkat,merhamet ,hoşgörü görmeyen gösteremez ... sevgiyle yapılan,üretilen :) herşey güzel olur ve hayata güzellik katar.

ilk başlarda bendede oluyor du bu tür sıkıntılar özellikle 17 gibi tam deli dolu yaş evremde bu kaza gelinnce başıma çok sıkıntı olmuştu...
kızlar böyle sanki acıyarak bakıyordu...
delikanlı bir genç için ölüm gibi bişey...
tabi sonra alıştım. bir gün parkta birkaç genç kız karşıdan ben yürürken bana doğru iyice baktılar..
bende yanları yaklaştım...
içimi buz gibi edecek bişeyler dedim..
o oldu...
(kimse yanlış anlamasın en azından bende başka kimseye öyle bakmazlar)
:D

Evladı doğuran, huyunu doğuramaaz derler..:) Aile terbiyesi çok, çoook önemli, ama günümüz gençliği terbiye edilecek gibi değil. Ana-baba takmıyorlar ki gösterdiğin yoldan gitsinler.. Ben olsam hem terbiyesine hem cahilliğine verirdim.. Belki birgün gelecek o anı hatırlayıp kendinden utanacak bu çocuklar, nasıl yapmışız böyle birşeyi diyecekler.. En deli çağlardır 18-20'li yaşlar.. Daha kendi kimliğini bile bulamamış, nerden geldiğini, nereye gideceğini bilemeyen bu çocuklara hiçbirşey kar etmez. Zaman zaman zaman..:) Zamanla olgunlaşacaklar, belki de hiç değişmeyecekler hep aynı kalacaklar onu Allah bilir artık..:)

Kafaya takılacak bir durum değil, yanlış zamanda, yanlış yerde, yanlış insanlar çıkmış karşına.. Belki başka bir zaman olsa umursamayacaktın sen de bu hareketlerini.. Hassas olduğun bir ana denk gelmiş olabilir.. Çözümü olmayan sorunları kafaya takmamak gerekiyor.. Milyonlarca farklı fikre, zikre, ahlaka, huya, suya sahip olan insanları kınayarak, döverek, söverek ne iyilikle, ne güzellikle, ne kötülükle terbiye edemeyiz.. Sakatlığa olan bakış açılarını değiştiremeyiz..

Bunun hiçbir yolu yok, ne eğitim ne başka bişi.. Kişi kendini bilecek, ruhunda insana saygı olacak, birey olarak olucu bir tip olacak ki değişsin sakatlığa ve sakat olan insanlara bakış açısı.. Sokma akıl on adım ileri giderse anca yani..:)

bende içimden atayım dedim;

5 gün içinde tanıştığım, arkadaşlarla sahilde gezerken, ortopedik arkadaşım yürürken tempolu yürüyordu mesela hiphop tarzı gibi,
onun yanına geçerek yürürken bende aynen eşlik ettim, dans eder gibi yürüyorduk
diğer ortopedik arkadaşımda görünce güldü.. gerçektende komikti; eşlik ettiğim arkadaşım bile gülüyordu :)
aramızda hiçbir olumsuz bir söz geçmedi.. bunu yabancı yapsa farklı algılanabilirdi..
o arkadaşın yerinde olsam ben hiç bir sorun yapmazdım..
bırak eğlensinler, gülsünler sende o haraketi yap dans gibi eşlik et :) çağırın milleti parti var, thriller dansı yapıyoruz izleyin diye bağırırdım :D

ooo öyle herşeyi kafama taksaydım hayatta hiç mutlu olamazdım herhalde :D bana bakana bende dik dik bakıyorum,sonra yönlerini çeviriyorlar, korkutuyorum galiba :D
Belli ki o kişiler kendini bilmeyen serseri kılıklı kişilermiş,o tarz insanları hiç görmezden gelip yola devam etmek en doğrusu olur bence,öyle kişilerden zarar da gelebilir insanın başına :)
Unutmayınız ki, mutlu olmakta olmamakta hepimizin kendi elinde :) hep mutlu olmanız dileğiye sağlıcakla kalınız :)

Üst Alt