benden önce söyleyen forumdashdashlar olmush zaten ama bikes de ben söyliym;
sakatlarin melek oldugunu kim iddia edio ki?!...
(gerci böle düshünen kafalar yok degil; bi defasinda "sizler hepiniz birer meleksiniz, cok seviorum sizleri ve yaninizda olmaktan mutluluk duyuyorum" gibi sözler iceren, cok enteresan bi mesaj bile almishtim ... [size=2]burda "sizler" = "siz sakatlar" oldugunu belirtmeme gerek yok sanirim [/size])
walla ben (malesef) melek olmadiimi, gayet cadi olabildigimi cok ii bilior, hic bi shekilde de inkar etmiom :mrgreen:... "bütün insanlar melek olsun" gibi garip bi beklentim de yok
(olsalardi fena olmasdi hane ama biras gercekci bi yönüm de var )... bi toplumda yashayan insanlarin (ortak) haklarinda ayrimcilik yapmamanin, birbirine saygi duymanin, herkese sana benzemelirini, senin gibi olmalarini dayatMamanin yeni ismi "meleklik" degilse tabe?
...
bu baglamda ve bashka baglamlarda da siyahpelerinlinin shu sözlerine ben de katiliorum;
“Biz” sanki gerektiğinden fazla “biz” oluyoruz.
kendisini yanlish anlamadiysam tabe... ben sakatim, tamam ama,
"sakat oldugum icin shu shu haktan yararlanmaliyim" diye degil de...
"sakatligimdan dolayi shunu shunu yapamadigim icin" ya da
"sakatligim bahane edilerek shurdan shurdan dishlandigim icin shu shu hakki/destegi talep ediorum" diye yaklashmaliyim olaylara... her birimiz böyle yapar ve birbirimizin hakli taleplerine kulak verip, desteklersek ne kendimizi ne de birbirimizi inkar etmish oluruz... aksine; olmasi gerektigi anlamda "biz" oluruz... hem de, siyahpelerin gibi ben de, sakincali buldugum "biz sakatlar", "biz kadinlar", "biz homoseksüeller", "biz shunlar", "biz bunlar" gibi tariflere gerek duymadan...
gereginden fazla "biz" veya "siz" olmanin diger bir tezahürü de
(bu kelimeyi "manifestation"in karshisinda sözlükten buldum ve cok sevdim nedense ) bir veya birkac sakat herhangi bishi yaparsa bunu hemen genelleyerek bütün sakatlara mal edilmesi... genelde de olumsuz sheylerde yapilior bu nedense?
... diger bi deyishle,
bütün sakatlara mal edilmemesi icin sakatligi olan bireylerin sürekli kendilerine ceki düzen vermeye davet edilmeleri... kabul edilmeleri icin gereginden fazla (yani "dishlanan" grubun dishindakilerden fazla) hareketlerine dikkat etmek zorunda birakilmalari... hatta adeta melek olmak zorunda kalmalari
...
eger ben herhangi bi hata yapiorsam, ilk önce rekursion olarak yapiom o hatayi, bashka sakatlar hic bi shekilde sorumlu degil benim yaptiklarimdan... ama siyahpelerin.in dedigi gibi, her insanda bulunmayan ama bizde bulunan ortak bi yönümüz
(sakat olmamiz) olduguna göre bu yönümüzle ilgili olarak düshmeye yatkin oldugumuz "ortak" hatalar da olabilir tabe... eger öyle bi hata farkedilip, ona dikkat cekiliosa ne ala!... ama forumlarda, sohbet odalarinda öküzlük yapan, kashini gözünü begenmedigi insanlara kötülük yapan sakatlar olduysa, bunda benim sucum ne?!...
(walla da elimden geldigi kadar öküzlük yapmamaya gayret ediom )... saygili olmanin ya da olmamanin -ve hatta- ayrimcilik yapmanin ya da yapmamamin sakat olmakla direkt bi alakasi var mi?...
sevgili aferits.in "biz sakatlar" diye bashlamasini pek uygun bulmasam da asil ne demek istedigini anliorum tabii ki;
"sana ayrimcilik yapilmasini istemiosan sen de bashkalarina ayrimcilik yapma"... "sen bashkalarina ayrimcilik yapiosan, sana ayrimcilik yapilmamasini beklemeye hakkin olmaz"... bence bütün insanlara, herkese söylenebilicek güzel sözler bunlar... ama ne yazik ki bütün insanlar, hepimiz de dikkat etmessek bu hataya düshmeye yatkiniz... kendimizin yap(a)madigini bashkalarindan bekleriz... bu konuda sakatlar sakat olmayan insanlardan cok farkli degil... ama farkli olmalari beklenior... bi ön koshulmush gibi, en az ayrimcilik yapmasi beklenenler en cok ayrimciliga ugrayanlar oluyor... hem de ayrimcilik yapip yapmadiklarina bakmaksizin
(yoksa sakatlar ayrimcilik yaptiklari icin mi dishlanio? )... sevgili aferitsin önerisi kishilere yapilir bence, gruplara degil... ama eger gruplara yapiliosa, tek tek bireylerin kusurlarina bakilmaz, grubun geneline bakilir... özeleshtiri yapmak güzel tabe ama bu da bireysel bishidir bana göre... ben bütün sakatlar adina özeleshtiri yapamam ki... özüm sirf sakatliktan ibaretse, belki... kaldi ki bu sitenin bir cok üyesi sakatlara ayrimcilik yapilmadigini, bütün sorun sakatlarin kendilerinde (dünyaya bakishlarinda) oldugunu savunuyo... neyse, kisacasi; sitede, sitenin kurallarinda veya ortakca savundugumuz, destek bekledigimiz konularda bi hata görülmüshse eleshtirilsin... ama tek tek üyelerin kusurlari herkese mal edilmesin!
... kabul etmiom ishte. nokta!
...
Sakat olmak (yani sakat olduğum için dışlanma mekanizmalarına maruz kalmak,) her kime ve her ne şekilde olursa olsun yapılan (yapılması olanak dahilinde olan) ayrımcılık/dışlama mekanizmalarının tam karşısında, ve dahası hiç bir koşul öne sürmeden onlarla (yani mağdur olan kişilerle/gruplarla) yanyana olma sorumluluğunu omuzlarıma yüklüyor.
oturanboga böyle demish ama ben buna inanmiom... kendisinin bu duyarliligi kishiliginin bi parcasi bence... INSAN olmasiyla, karekterinin saglam, vicdaninin yerinde olmasiyla, beynini güzel kullanmasiyla alakali
(bana bak, shimarayim deme!), sakat olmasiyla degil... sakat olmadan önce de dishla
ma mekanizmalarindan rahatsizlik duydugundan eminim... yalniz shimdi direkt olarak maruz kalmasi, zaten sahip oldugu duyarliligini daha da yogunlashtirmish olabilir... belki sakat kalmasaydi bu siteyi kurmicakti, tamam, ama eminim "dishlanioruz, bize destek ver" diyenleri farkettiginde onlardan destegini esirgemicekti...
ayrica dishlanma mekanizmalarina maruz kalmak yanyana olma sorumlulugunu her zaman hatirlatmayabilio insana... ters de tepebilio... örnein almanya.da dogup bu dishlanma mekanizmalarina maruz kalarak büyüyen gencecik insanlarin bi couna baktiginda bu ters tepishi görebiliosun malesef... kendilerinden beklenenin
(entegrasion adi altinda almanlashmalari) tam tersini yapiolar genelde; o kadar "biz" (türk) olabiliolar ki dogduklari, büyüdükleri, yashadiklari ülkede konushulan dili ögrenmemekte bile direnebiliolar... hatta bu "biz olmayi" o kadar ileri götürenler olabilio ki, almanlardan nefret ettiklerini her firsatta gösterebiliolar
(ama neyse ki counlukta deil böyle yapanlar)... yani dicem o ki; bu tür mekanizmalara maruz kalanlar bu mekanizmalara karshi savashmak yerine kendilerine bakan namluyu tutup 180° cevirebiliolar
(ve nedense bi türlü kizmak gelmio icimden onlara)... bi sonraki cümlesinde oturanboganin dedigi gibi, ahlakla, vicdanla, zihinle, insan olmakla alakali bi meseledir bu ... sakat olmakla, kadin olmakla, türk olmakla, homoseksüel olmakla, ateist olmakla, müslüman olmakla, hiristiyan olmakla vs. degil... dishlanior olmakla bile alakali degil...
saygilarimla...