• Mutlu olmak için illa tüm organlarınızın olması mı gerek?
Bazı durumlarda evet…Kendi ihtiyaçlarını yapabilmek için…Çocyuklarına bakabilmek için…Eğitimini devam ettirebilmek için…Spor ve müzikle ilgilenebilmek için…
• Ne bilim, bir kolu olmayan ya da felç olduğu için tekerlekli sandalye kullanan birinin mutlu olup olmamasının, bu uzuv kayıplarıyla doğrudan nasıl bir bağlantısı olabilir?!
Doğrudan bağlantısı çok olmasada indirekt bağlantısı çoğunluktadır.Felç ya da uzuv kaybında illaki insanlara bağımlılığın gerekiyor.Her ne kadar bağımsız yaşamaya kişi adapte olmaya çalışsa da bir noktada tıkanılıyor.Yapmak istediklerini yapamıyorsun.Çocuğun oluyor yalnız başına bir yere götüremiyorsun taşıyamıyorsun…İşyerinde pc kullanırken zorlanıyorsun.VS vs vs… Bu zorluklar her zaman olmasada hassas anında senin mutsuz olmana sebebiyet verebiliyor.
• Moda olarak sunulan ve "normal" diye dayatılan kriterlerde olmak ya da olmamak mıdır mutlu olmanın belirleyicisi?
Hayır bazen normal kişilerde mutsuz hatta dozajı tavan yapmış şekilde.Yok diyetler,fitnessler mitneeslar ,zayıf olduğu halde kişiler böyle…Hep bir mutsuzluk,memnuniyetsizlik…
• Oturanboğa:”Mesela sivilceli olunca mutsuz oluruz genelde. Çünkü sivilceli olmak hoş karşılanmaz toplumda ve dalga geçilecek bir unsur, bir baskı aracı oluverir bir anda ve derhal o sivilceleri giderecek moda ürünler kullanmamız gerektiğini düşünüveririz! Oysa sivilce, bu toplumsal baskı olmasa, yaşamı sürdürmekte/mutlu olmakta tamamen etkisizdir. “
Bu sivilce sorunun kişi büyütürse,toplumun bakışaçısıyla olaya bakarsa mutsuz olur.Ben sakat halimden dolayı insanlrı umursasaydım hiç dışarı çıkamazdım .Lise sona kadarda çıkamadım.Evet schatzz acıman gereken kişiler arasındaydım o zaman.Sonra üniversiteyi kazanıp İstanbul’a gelince yavaş yavaş kendimi sosyalliğe adapte ettim. Ailemden ve çevremden uzaklaşmam bana böyle bir olanak sağladı.Ailemi dinlemedim,dik kafalı inatçı ben kendi bildiğimi okudu…İyi ki de öyle davranmışım.(yeri değil ama konuyla bağlantılı diye kendimden bahsettim :lol: )
• Pekii, bu durumda sorgulanması gereken eksik uzuv ya da basit iki sivilce midir, yoksa bu sivilceyi ve farklılığı sorun sayan bakış açısı mıdır? Ve kim belirler bu "normal"leri?
Kişi engelli olunca sivilce mivilceyi takan kim.Sen komplikelerde başroldeyken figuranları solda 0 görüyorsun.Biliyoruz ki soldaki 0’ın rakama kattığı hiçbir değer yok.İşte sivilcede bizim için böyle oluyor.Kendi normlarınla yaşarsan sonuç böyle,yok eğer ben toplumun normlarıyla yaşayacağım dersen toplum gibi yaşarsın ve sürü psikolojisinden de kurtulamazsın.Ben hiçbir zaman o sürüde olmayacağım. :!:
• Oturanboğa:”Sakat olmanın bu sorgulamalar için bizlere ciddi bir avantaj sağladığını söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum; insanlık adına!..”
Son söylediğine bende katıldığımı sivilce mevzuunda söyledim.