Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Torba Kanun Tasarısı Evde Bakım Aylıklarında neleri Değiştirecek?

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
Torba Kanun Tasarısı olarak bilinen AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR KANUN TASARISI şu an Meclis gündeminde.

Peki bu tasarıda evde bakım aylıkları açısından hangi değişiklikler var?
1. Bu tasarıda evde bakım aylıklarıyla ilgili bir madde var. o maddeye göre eger yasalaşırsa artık aylıklar asgari ücret uzerinden değil memur aylık katsayısı ve Gösterge rakamının çarpımından elde edilecek miktara göre tespit edilecek.
bu da sanırım yasalaşır.
ne kadar ediyor diye dayanamadım hesap yaptım.
731,481 tl çıktı. buna yüzde 5 ek ödemeyi de ekledim ve alınacak aylık 768,06 TL çıktı.
yasa bu haliyle yasalaşırsa alacagınız evde bakım aylıkları 768,06 TL olacak bilginize.
aslında asgari ücrete gre hesapladığım miktara çok yakın. sadece enflasyona göre düzenlenmiş yeni memur katsayısı işin içine girince bir miktar arttı hepsi bu. peki iyi mi kötü mü bu durum?
Gösterge rakamı da memur katsayısı da 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 arasında geçerli. dolayısıyla bu maaş eger bu hüküm yasalaşırsa ve sonra yeni düzenleme yapılmazsa çok değişmeyecek sabit kalacak...

kişi başına düşen aylık sınırda ise değişiklik yok. yine asgari ücretin üçte ikisi kadar.:

melek hanım yeni çıkacak torba yasası ile ilgili bir konu dikkatimi çekti bu konu hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim (Gelir kriteri hesaplanırken ikinci ve sonrasındaki bakıma muhtaç olan engelli iki kişi olarak hesaplanır)

= örnek verecek olursak evde yaşayan kişi 5 diyelim mesela bunların ikisi bakıma muhtaç hane gelirlerinin toplamı 3000/5=600 olacağı için mevcut yasada bakım maaşı alamıyorlar.

=eğer yasa yürürlüğe girerse yine evde yaşayan kişi 5 diyelim yine ikisi bakıma muhtaç ve hane gelirleri aynı 3000 lira fakat hesaplama yapılırken ikinci engelli olduğu için hane sayısı 5'e değil 6 ya bölüneceği için 3000/6=500 olacağı için iki bakım maaşı bağlanır gibi görünüyor. sizcede bu şekildemi anlamalıyız.

aliözdemir aynen öyle:) çok da güzel izah etmişsin,teşekkürler:)

Aile birden fazla bakıma muhtaç engelli olunca aile üzerindeki yük artıyor diyerek ve küçük miktar da olsa gelir kriterine takılıp aylık alamıyorlar diyerek böyle düzenleme yapıldı:)

Ve asıl bomba haber:
Evde bakım aylığında biliyorsunuz bakmakla yükümlü bireyler gelir hesabına katılıyordu sadece. Örneğin evde evli kardeş varsa ya da kuzen bunlar sayılmıyordu. Şimdi yeni yapılacak değişikliğe göre hane bazlı yaklaşım esas alınacak. yani aynı 2022 aylığı gelir hesaplamasında oldugu gibi hanedekilerin hepsi sayılacak.
Hanede kişi başına düşen aylık gelir 510,45 liranın altında olursa evde bakım aylığı baglanacak.
yani şuradaki bakmakla yükümlü kişilerin olması şartı aranmayacak artık:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
evinde evli kardeşin de kardeşinin çocukları da kuzenin de akraban kim varsa hesaba dahil edilecek, hanedeki kişiler dikkate alınacak özetle.
bu da bir nebzecik evde bakım aylığının baglanmasını daha da kolaylaştıracak sanıorum.
ve bu hüküm de aliözdemir arkadaşımızın açıkladığı hüküm de yasalaşır kesinlikle.

NOT: ilgili maddelerin gerekçesini okuduğumda canımı sıkan evde bakım aylıklarının sosyal yardım ve destek kapsamında ele alınması oldu. bu da bakıcıların sigortalı olmasını baya bir geciktirecek maalesef yeni bir düzenlemeye kadar ya da hiç düşünmeyecekler....
istihdam amaçlı düşünselerdi bu anlamda bakıcıların sigortalı olması gündeme gelebilirdi... benim açımdan en kötü olan kısım da evde bakım aylıklarının sosyal yardım ve destek kapsamında düşünülmesi oldu kısacası.
diğer uygulamaların olumlu olumsuz yanlarını zamanı geldikçe değerlendirriz zaten...

Sayın Melek hanım evde ki torunda yeni yasaya göre sayılacakmı?toruna biz bakıyoruz Anne babası başka yerde ikamet ediyor.

Gösterge rakamı da memur katsayısı da 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 arasında geçerli. dolayısıyla bu maaş eger bu hüküm yasalaşırsa ve sonra yeni düzenleme yapılmazsa çok değişmeyecek sabit kalacak...

sürekli sabit mi kalıcak maaş hiç artmıcak mı temmuz da 810 tl olacak demiştiniz

Necmettin zaten yürürlükte olan mevzuata göre bekar torun bakmakla yükümlü birey sayılıyor ve gelir hesabına dahildir. engellinin torunu için bu durum boyle.
Torba tasarıdaki hane bazlı gelir hesabı hükümleri yasalaşırsa da yine torun ikameti hanede ise gelir hesabına dahil edilecel. isterse evli olsun fark etmez.

Tılafsınlı eger o hüküm yasalaşırsa evet sabit kalacak bir sene. Yeni dünlemeler olmazsa tabi.

Yaptığım hesap şimdi yürürlükte olan mevzuata gredir ve halen yürürlüktedir. lakin torba tasarıdaki hüküm yasalaşırsa değişecek durum ve birinci altı ayda aldıgınız aylıkla ikinci altıncı aylık arasında değişiklik olmayacak sabit kalacak. değişik düzenlemeler olmazsa.

Melek hanım torun daha 4 yaşında ikametimizde gösteremiyoruz ama sürekli bizim yanımızda 18 yaşına kadar annesinin ikametinde görünür dediler nüfus müdürlüğü nasıl olacak bu iş ıkamet olmazsa olmazmı.Aynı evde yaşan diyor resmi gazete.

kalem hanım slm eşim evde bakım parası alıyorum kendimde %40 özürlüyüm kendi üzerime ötv siz arac alsam evde bakım parası kesilirmi

Necmettin hele torba tasarı yasalaşsın o zaman bakarız. İkameti sizde değilse hanede sayılır mı bilemem. hele yasa yasalaşsın ve yönetmelik yayınlansın bakalım.

Tolga
şurada sana cevap verdim ama halen o mesajı bulamadın:) http://www.engelliler.biz/forum/evd...evde-bakim-ayligi-kesilir-mi.html#post1382823
dilerim bulursun bu mesajını:)

60 mesajın gorunuyor demek ki formu kullanmasını biliorsun. nasıl bulamazsın bu mesajı? Niçin cevap almamış gibi aynı soruyu soruyorsun anlamıyorum.

bu evde bakım ücretini kim nasıl alıyor anlamadım çünkü bi arkadaş kendisinin yüzde 40 özrü olduğunu yazmış eşinin bakım parası aldığını yazmış naSAIL OLURDA ALIR ANLAMADIM BU İŞİN KRİTERİ NE DİR BİLGİ VERİR SENİZ SEVİNİRİM KENDİM İŞ KAZASI SONUCU /56 ÖZÜRLÜ OLDUM /38 İŞ GÖREMEZ MAAŞI ALIYORUM HER AY ACABA BİLMEDİĞİMİZ BAŞKA HAKLARIMIZMI VAR LÜTFEN BİLGİ YÜCEL KARADUMAN 5306959919

kalem apla torba yasa ne zaman yürürlüge giriyor

ablam daha Meclis'te. Meclis'te yasalaştıktan sonra CUMhurbaşkanlığına gitme işi ver. Tüm işlemler en geç 1 ay içinde tamamlanır diye düşünüyorum.
Cumhurbaşkanlığı onyladıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanınca yürürlüğe girer.

Evet, torba tasarı yasalaştı arkadaşlar. Yasa yürürlüğe girince cumhurbaşkanlığı onayladıktan ve Resmi gazete'de yayınlanınca yukarıda sayılan değişiklikler olacak.
ayrıca altı ay içinde yeni yönetmelik de çıkacak. yani yönetmelik de değişecek.

yasa yürürlüğe girince gerekli açıklamaları yapacağım.

İlginiz için teşekkürler melek hanim gelismeleri ilk sizden Öğrenmek güzel metakla yazilarinizi takip ediyoruz.

estagfirullah nasıl son karar bende olsun. o verdiğin link il müdürlüklerine görüş yazılarıdır.
Necmettin, ben sizin durumu unuttum. geçmiş konulara baktım ama detayları kaçırdım.
sen evde bakım aylığı alıyordun. sonra evde bakım aylığı kesildi mi? hangi gerekçeyle kesildi?
...
torunun hane gelir hesabına katılması gerektiğini ama özürlünün beyan ettiği gelir ve yaşam düzeyi arasında bir fark goruldugunde gerekli gelir araştırmasının yapılması gerektiğini ve incelemeler sonunda tespit edilen gelir durumuna göre karar verilmesi gerektiğini söylüyor.

Melek hanım benim rapor agır özürlü %91 emekli memurum şu an aylık gelir 1260 evde hanımla ben ve 4 yaşında torun birlikte yaşıyoruz anne ve babası başka yerde ikamet ediyor. 3 yıl önce oglum askerde oldugu için askerlık süresince bakım maaşı aldık askerden gelip ssk lı işe başlayınca müracaat ettim haksız yere almayalım diye maaşı kestirdik. şu an maaş almıyoruz.. fakat ailemize torun dahil olunca hanım ben ve torun 3 kişi yaşıyoruz konu buydu melek hanım selamlar.

o 1260 liranın içinde oğlunuzun aldığı aylık da var mı?
oğlunuz da sizle mi kalıyor, hanede kaç kişiniz?

bence il müdürlüğüne başvurun. torununuz da gelir hesabına katılacak. ama heyet yine de torun küçük olduğundan dolayı anne babasının da gelir düzeyini kontrol eder.
siz başvurun sonuçtan haberdar edin sonra lütfen.

Baş vurduk kabul edilmedi o yüzden sizden bilgi almak istedim tornumun anne ve babası ayrı yerde ikamet etseler dahi aldıkları maaş benim gelirime katılırmış.(((

evet, maalesef gelir hesabına katılır ailesi. ben bu ayrıntıyı unutmuşum. torununuz küçük ve anne babası hane dışında olsa bile gelir hesabına katılır.
siz torba yasanın yürürlüğe girmesini bekleyiniz.

şuan mecliste olan torba yasa resmi gazetede yayınlanırsa hak edecekmiyiz.

kanunda okuduğuma göre hanede kim varsa hepsi dikkate alınacak.
yine de uygulamanın nasıl olacağını görmek açısından yeni yönetmeliği bekleriz. bu uygulama da zaten temmuz 2014 itibariyle uygulamaya konulacakmış. ayrıntıları unuttum. kanun yürürlüğe girsin detaylarıyla açıklarım.
ama anladığım şu; 2022 aylıkları gibi hanedekiler sayılacak. oyle olunca torunun ailesi gelire katılmaz hane olarak.

kalem hanım sık sık sizin görüşlerinizden faydalanıyorum bilgilerinizi aktarıyorsunuz allah razı olsun ben bakım maaşı 7 ay uğraştıktan sonra bağlandı 3 ay alabildikten sonra maaş kriterinden dolayı kesildi sormak istediğim yasalaşacak torba yasasından sonra eşimin okuyan 18 yaş altı yeğenlerini gösterme şansımız olabilecekmi olursa bizim hanedemi ikamet gösterme olacak bilgilendirirseniz memnun olurum

evet, bahsettiğim yasa yürürlüğe girerse ve hükümler uygulanmaya başlarsa eşinizin yegenleri de sizin hanenizde ikamet ettiği takdirde gelir hesabına katılacak. ama ikametgah adresleri sizde olmalı.

18 yaş altındaki çocukların ıkameti annesi ile beraberdir başka birinin yanında gösterilemez nüfus müdr lüğü vermiyor ıkamet.anne baba sagsa çocugun ıkameti başka yerde gösterilemz dolayısı ile bu da mümkün değil.

Necmettin, o zaman ikametgah adresi olmazsa 18 yaş altı çocukların senin torun da bilgeadam'ın yegenleri de gelir hesabına katılamaz yeni Kanun yürürlüğe girdiğinde maalesef. Başka akraba seçenekleri bulmanız gerekecek. Bakmakla yükümlü birey olma şartı gerekmiyor.

mekel hanım bızımde evde bakımmı kestrıler gerekce olarak anne babanın gelır hesabını dıkkate aldılar,haksız yere kestıler,çunku ben aynı bınada oglumla kalıyorum,anam babam kat 1,de kalıyo,ben kat 2 kalıoyorum,bunun boyle olmadıgını soyledık,anam beraberız demiş,onlarda kestıler 7 ay oldu,ama sorun su, TC YUKSEK SECIM KURUMUNDAN,ADRESE DAYALI SORGULAMA YAPTIM,VE ANAMMIN ADRESINDE,BABAMLA IKISI GOZUKUYO,KENDIMINKINI SORGULADIM SADECE BEN GOZUKUYOM,ben halen oglumla kalıyorum,bu paraya almamamız için işguzar memur anamı tehdıt etmış,yani ben bımere yazdım,ikametımız ayrı oldugu için, arkadasım yardım ettı,eve ıkı memur geldı,kapyı ÇALDILAR içerden kılıtlıydı açtım kapıyı onlarda gordu, anamı tehdıt eden memurda vardı,yenı memur berabermı kalıyorsunuz dedı,anama anam evet dedı korkudan,oysa benım kat 2,onun kat 1, ve gırışlerımız bıle ayrı,,ve benyakın bı zamanda sıkayetcı oldum,bakanlıga yazdırdım bımere yazdırdım,--tc.numaramı gırın sorgulayın ,TC YUKSEK SECIM KURUMUNDAN DEDIM,HANEDE KIMLER KALIYO BAKIN, KIM HAKSIZ KARAR VERIN,YENIDEN EVE GELINMESINI ISTIYORUM ,VE INCELENMESINI ISTIYORUM DEDIM ,SIZCE NE OLUR KALEM ABLA,TŞK,SOSYAL HIZMETLERTDEKI MEMUR BAYAN,HAKSIZlık hatta ayrımcılık yapıyo,adrese dayalı konturoluy yaptıgımızda onlar ayrı gozukuyo,burası tam bır çöl kanunu sıstemı uygulanıyo,

Üst Alt