Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Torba Kanun Tasarısı Evde Bakım Aylıklarında neleri Değiştirecek?

Evet arkadaşlar torba kanun olarak bilinen AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
T.C. Resmi Gazete

Evde Bakım aylığıyla ilgili yeni düzenlemelerden ilk sayfada bahsetmiştim zaten. Fakat aşağıdaki maddeye göre hane bazlı gelir kriterlerinin uygulanması 1.7.2014 itibariyle başlayacak. Yani bu tarihe kadar eski mevzuata göre belirlenecek yine gelir kriterleri..
"MADDE 25 – 2828 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 10 – 1/7/2014 tarihine kadar, ek 7 nci madde kapsamında özel bakım merkezlerinde veya ikametgâhında bakım hizmeti verilenlerin gelir değişikliklerinin, bu hizmetlerden yararlanmak için başvurmuş olanların ise gelir durumunun tespitinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümler uygulanmaya devam olunur.”

Kanun'da evde bakım aylıkları ile ilgili maddeler şöyle:

MADDE 21 – 2828 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 7 – Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardan fazla olamaz. Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılır.
Bakıma ihtiyacı olan engellilere sunulacak bakım hizmet modeline ve kapsamına, bakım hizmetinden yararlanabileceklerin başvuru şekline, bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak kuruluşlara açılış izni verilmesine, çalışmasına, denetimine, ücretlendirilmesine, idari para cezalarının ve kapatılma işlemlerinin uygulanmasına, özel bakım merkezlerine bakım hizmeti karşılığı yapılacak ödemelere ve bakım hizmeti veren resmî kurumlara yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımlara ilişkin iş ve işlemler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca gerçekleştirilir. Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımın başvuru şekline, değerlendirilmesine, ödenmesine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Birinci fıkra kapsamındaki bakıma ihtiyacı olan engellilere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak özel bakım merkezlerine ödenecek bakım ücreti, evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardım ile bakım hizmeti veren resmî kurumlara yapılacak yardımlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
Bakıma ihtiyacı olan engellilere, ücretleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden karşılanmak suretiyle sağlanacak bakım hizmetleri, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın temin edilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Birinci fıkra ile belirlenen hane halkı gelir ölçütünü aşan gelir değişikliğinin tespiti hâlinde bu madde kapsamında yapılan ödemeler durdurulur ve değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.”
...
MADDE 25 – 2828 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 10 – 1/7/2014 tarihine kadar, ek 7 nci madde kapsamında özel bakım merkezlerinde veya ikametgâhında bakım hizmeti verilenlerin gelir değişikliklerinin, bu hizmetlerden yararlanmak için başvurmuş olanların ise gelir durumunun tespitinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümler uygulanmaya devam olunur.”

Yeni torba yasa engellilere ne getiriyor?

merhaba arkadaş dün onaylanan torba yasa engellilere ne getiriyor yeni haklarımız neler tek tek madde madde açıklayıcı herkezin anlayacağı dilden kısa öz yazabilicek arkadaşlar varsa mesajlarınızı bekliyorum....

sosyal hızmetlerden sosyal yardımlaşma vakıflarına geçtı sanırım oyle anlıyorum,sorum su sosyal hızmetler başvuru yapan kısı artık nereye başvuru yapacak,tekrar kesılen aylıklarını baglatmak için,bunun için saglık raporu yeterlı deyılmı,/yude 50 ve uzerı agır ozurlu yazması sureklı 0lması raporun.bu yeterlı deyılmı,tşk cvplarsanız

Melek hanım Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi ( Açıklık istiyorum. )Torun dahilmi torun. )))

selamlar kalem hanım asgari evde bakım gelir sınırında bir değişiklik olacakmı 3te 2 si yazmışsın

Evde kalan 2. özürlüye de maaş alınabilir mi?

Merhaba,

Bir sorum olacak. Torba kanun ile 2. engelli 2 kişi sayılıyor deniyor.

Bizim evde 2 engelli ikamet ediyor.

1 i için şu an evde bakım parası almaktayız.
2 engelli içinde aynı bakıcı yine bakım parası alabilir mi?

yani toplamda 2 bakım parası ve 2 engelli?

ama böyle olursa 2. engelli için başvuru yaparsak 1. engelli için aldığımız bakım parası da gelir olarak hesaba dahil edilecek mi?

Hesaplamada o dahil edilmeden mi gelir hesaplanacak?

özet olarak 1 bakıcı 2 engelli için aynı evde 2 adet bakım parası alabilir mi? ve gelir hesaplama kriteri nedir ? Bakım parasıda gelir oolarak hesaplanır mı?

AÇIKLIK LÜTFEN GETİRELİM BU EVDE bakım işlemlerine Vakıflara mı geçti geçti? ise çok arkadaşımızın çekeceği var vakıflarda çünkü vakıflarda genelde dar açılı döşünen personeller çok vede feodalite ve cemaat.

arkadaşlar evet, bu kanunla evde bakım aylıkları vakıflara geçti. ama evde bakım aylıkları henüz vakıf sistemine geçmediğinden evde bakım aylıklarıyla vakıflara geçinceye kadar yine aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri bakmaya devam edecek.
Vakıflar, evde bakım aylıkları iş ve işlemleri alınca buradan duyurusunu yaparız. şimdilik aynen bildiğimiz gibi devam.

Bilgeadam,
gelir sınırı aynen devam. asgari ücretin ikisi baz alınacak. kişi başına düşen aylık gelir sınırı 2014 ilk altı ay ve ikinci altı ay miktarları şurada yazıyor:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html
Bu uygulamada değişiklik yapılmadı aynen devam.

Necmettin,
hanede ikametgahı olan herkes evet dahil edilecek gelir hesabına. ama ikametgah adresleri aynı hanede olmak kaydıyla. torunun ikameti başka adresteyse dahil edilemez. Ayrıca bu uygulama 1 Temmuz 2014 itibariyle uygulamaya konulacak.
Yani hane bazlı gelir hesabına geçiş 1 Temmuz 2014 itibariyle başlayacak.
O zamana kadar gelir hesabı için şu linkteki gibi devam edecek:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Tekrar ediyorum 1 Temmuz 2014 tarihine kadar gelir hesaplaması şu şekilde yapılacak:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
1 temmuz 2014 tarihinden itibaren ise hanede kim kalırsa kalsın hane bazlı gelir hesabına geçilecek. ve yine kişi başına düşen aylık sınır asgari ücretin üçte ikisi sayılacak.

London78 evet kanunen evde bakım aylıkları vakıflara verildi. fakat evde bakım aylıklarının işlemleri halen sürdüğünden şimdilik aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü hizmete vermeye devam edecek.
ama vakıflara geçince evde bakım aylıklarıyla her türlü iş ve işlem vakıflardan yapılacak.

bu arada Yönetmelik de değişecek. Yeni yönetmelik yayınlanınca detaylara da ulaşırız.

Arkadaşlar yönetmelik değişikliği ile özürlülere sağlanan haklar ne alemde? Bu yönetmelik nasıl anlaşılmalı?Görüş ve düşüncelerimizi paylaşmaya devam edelim.

henüz yeni yönetmelik yayınlanmadı. bu başlıkta bahsedilenler evde bakımla ilgili kanuni değişikliklerdi. ilk sayfada değinmiştim.

bakım aylığı için gelir testi yapılırken maaşlardan yapılan ilaç kesintileri de hesaplamaya dahil ediliyor mu yoksa hariç mi tutuluyor? mesela ömür boyu kullanılması gereken raporlu ilaçlar var ve bunlar için maaşlardan kesintiler oluyor

arkadaşlar bir evde 2 ağır engeli olan 1kişi fazla sayılması kanunu netleştimi hemen baş vura bilirmiyiz

kanun 19 şubatta çıktı bile. fakat kanuna göre bahsettiğiniz uygulama 1 Temmuz'da başlayacak.

dört gözle 1 temmuzu gözlüyoruz inşallah gerçekleşir kardeşlerim sevinir ve bizim gibi durumda olanlarda bitsin bu haksızlık

arkadaşlar bu gün 1 temmuz evde bakım maaşı için evde 2 engellisi 3 kişi sayılacak deniliyodu yeni bir haber varmı şimdi baş vursak acaba memurların haberleri varmıdır .genelde pek onların bilgisi duygusu olmuyo bu konular hakkındada boş yere gitmek istemiyom .kesin bilgi varsa gidip konuşucam bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız sevinirim .iyi günler..

torba yasa resmi gazetede yayınlandımı kalem apla

sedef19, bakıma muhtaç olmaları gerekiyor engellilerin. ve evet, 1 temmuz itibariyle gelir durumunun belirlenmesinde bu husus artık dikkate alınacak ilgili kanun gereği. Kanun hükmü açık fakat yeni yönetmelik yayınlanmadığı için belki sorun çıkarabilirler. bu durumda 2828 Sayılı Kanun ek 7. madde ile geçici 10. maddeye bakmalarını söylersiniz. başvurabilirsiniz yani hemen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...r-hesaplamasi-degisiyor-mu-3.html#post1451325

paranoya bu kanun yürürlüğe gireli çok oldu. fakat geçici 10. madde gereği 1 Temmuz'a kadar önceki mevzuat hükümleri uygulanıyordu:http://www.engelliler.biz/forum/evd...r-hesaplamasi-degisiyor-mu-3.html#post1451325

fakat bundan sonra bizleri zor bir süreç bekliyor. hem evde bakım aylıkları vakıflara taşınacak, hem de yönetmelik değişecek. bu arada baya sorunlarla boğuşacagız söyleyim.

o yüzden sedef lütfen başvurudan sonra geri dönüş yap ve olanlardan haberdar et.

slm kalem hanım cevaplarınız için teşekür ederim .benim 2 kızım ağır engelli ve bakım maaşı alıyorum .şu an evde 5 kişiyiz .sağlıklı kızım 21 yaşında annannesinin oraya ikametini aldırıcam .ve çalışıcak çalışırsa bizim evde kalsa gelir durumu aşıcak onun için annanesinin orda olucak ikamati .o kızım gittiğinde bu yasa yürürlüğe girdiyse biz yine evde 5 kişi olarak hesaplanıcağız .onun için bekledim ayrı ikamette bulan kızımın geliri bizim gelire eklenmez diye biliyorum doğrumudur? birde ben şimdi nereye baş vurmam gerkiyo vakıflaramı sosyal hizmetleremi? bana yardımcı olurmusunuz.
nasıl yol izlemeliyim .teşekür edim

melek hn bizim icin neler var torba yasada ankara gine rapor oranimizi düsürecekmi yoksa gine madurmu olacagiz

sedef19, doğru anlamış mıyım bir kontrol eder misin anladıklarımı?

2 kızın da ağır engelli ve ikisi için de evde bakım aylığı alıyorsun.
evde 5 kişisiniz. Sağlam kızın çalışmaya karar verdi. ama o çalışırsa hane geliri artacak ve sınır geçilecek. o yüzden ikametini başka adrese aldırmayı düşünüyorsun.
ama bunda da evde 4 kişi kalmış olacaksınız. bu durumda da kişi sayısı düştüğünden gelir sınırını aşıyorsunuz.

eğer doğru anladıysam, evet bu Kanun hükmünden yararlanırsınız. nasılsa 2 kızın da agır engelli ve ikisi için de bakım aylığı alınıyor.
lakin yeni yönetmelik yayınlanmadı henüz. Çalışmalar devam ediyor. İl müdürlükleri şu an ne yapar bilemem. fakat kanuni hakkın saklı ve Kanun'un verdiği hakkı gözardı edemezler. Yönetmeliğin ustundedir kanun.
Sen Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne git. 2 bakıma muhtaç engelli kızın olduğunu ve hanedeki kişi sayısını 6 olarak dikkate almalarını söyle. bu arada sağlam kızının anneannesinin yanında kalması gerektiğini onlara danışmadan ikamet değişikliği yapmak istemediğini söyle.
onlar evet ikametini değiştirebilir siz hanede 5 kişi sayılacaksınız der ve kayda alırlarsa kızın da o zaman anneanneye ikametini aldırsın.
il müdürlüğündeki görüşmeye göre adım at. sana 2828 sayılı Kanun'un ek 7. maddeye göre bir hak verdiğini ve bu ek 7. maddenin gelir değişikliği ve gelir durumuyla ilgili hükümlerinin aynı Kanun geçici 10. maddesine göre 1 Temmuz itibariyle uygulanacağını, bu konuda gerekli işlemleri yapmalarını il müdürlüğünden iste. yani 2. engelli kızın 2 kişi sayılsın ve hanedeki kişi sayısı kayıtlara 6 kişi olarak geçsin (işte işlem yapma konusunda hazırlıksızlardır. eger hazırlık tamamsa sorun yok.)
bu yazdıklarımı kopyala oraya gidince soylersin.

aslında şimdi bile kızın ikametini aldırıp gitse siz hanede 5 kişi sayılmak zorundasınız. Kanun böyle diyor ve bunun üstüne kimse bi,r şey söyleyemez. ama ben bu karışık dönemde yine de titizlikten yanayım. yukarıdaki dediklerime göre hareket et.
Ayrıca kızının haneden ayrıldığını ve ikamet değiştirdiğini zaten bildirmek zorundasın.

UYARI: kişi değişiklikleri (haneye ikametini aldıran ya da haneden başka ikamete taşınan bireyler olduğunda) en geç 1 ay içinde il müdürlüklerine bildirilmek zorundadır. Bildirilmediği takdirde hukuki ve idari işlem yapılır.

il müdürlüğüne gittikten sonra olanları bana anlat.

NOT: il müdürlükleri hem yeni yönetmelik yayınlanmadığı için hem de şu vakıflara taşınma meselesi yüzünden bu kanun değişikliği ile ilgili çalışma yapmamış olabilirler. yani sorun tamamen il müdürlüklerinin hazırlıksız olmaları olacak. yoksa Kanun açık. ayrıca evde bakım aylıklarının vakıflara taşınılmasından da vazgeçiliyormuş. yani il müdürlükleri bakmaya devam edecekmiş yine. onlar da önlerini göremediği için hazırlıksız yakalanacaklar bu değişikliklere:)
ama rahat ol, Kanun hükmü açık:) Kanun'a uymak zorundalar.

keremöz,

sen şimdiki komisyonda görüşülen torba tasarıdan bahsediorsun galiba. o tasarıda engelliler için pek bir şey yok. sağlık raporları için ayrıca yönetmelik değişikliği olacak ne zaman yaparlar bilemem.
bizim burada bahsettiğimiz torba tasarı çoktan yasalaştı ve şu an yürürlükte.

kalem hanım daha once de sormustum siz bu yonetmelıkle degısecek demıstınız,esımın 14 yasındakı cocgunun velayetı annede ama bızımle yasarsa buna ızın verılıyormu ıkametgahını bıze aldırırsak gelır hesabına dahıl edılırmı

evet, keremöz rapor oranında düşme olmayacak ablam. rahat ol.

çaresiz34, ikametini size aldırırsanız ve sizle yaşarsa tabi ki gelire dahil edilir.
siz yeter ki ikametgahını evinize aldırın. bu konuda nüfus mudurluğu ile görüşün nasıl mümkündür bu, öğrenmeye çalışın. Ona göre de ikametgahını size aldırın.

kalem hanım bu ayki evde bakım maaşları yine 770tl üzerinden yatırıldı. bu ay zamlı almamız gerekmiyor muydu?bu da mı değişti torba yasayla?

zam yok arkadaşlar. 2014 ikinci altı ayı için de 769 lira alacaksınız.

Son düzenleme:
Melek hanım,Yeni yönetmeliğin çıkıp çıkmadığını nereden takip edebiliriz? link verebilirmisiniz?

1 temmuzda çıkacak olan hane halkı gelire dahil diye ibare vardı.o madde çıktı mı ?sosyal hizmetlere gittim bana bize böyle bir bilgi gelmedi dediler.beni ektiler mi acaba ? eğer böyle bir şey varsa sosyal hizmet çalışanlarının bunu inkar etme hakkı var mı ? temmuzun 5inde gitmiştim sormaya.acil cevap verirseniz sevinirim teşekkürler.

Üst Alt