Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik Kazası Mağdurlarının SGK'dan talepleri?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
944
11 Ekim 2010 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/gun...lik-ihtiyaclari-icin-bizi-magdur-etmesin.html

7 Ekim 2020 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/sos...-icin-genelge-hazirlamis-imza-bekleniyor.html

___
Bilindiği üzere 1996 sonrası trafik kazası geçiren sigortalılıların sağlık harcamalarını bir süreden beri SGK karşılamıyor. Kurum, "trafik kazası varsa buradaki sağlık harcamalarını ödemek trafik sigortasının sorumluluğudur" deyip çıkıyor işin içinden!
Ne var ki bu hukuk fetişi tavırdan dolayı birçok arkadaşımız (yaşamsal önemdeki sonda temini vb. konularda) çok büyük mağduriyetler yaşıyor... Bu mağduriyetleri ortadan kaldırmak için talep ve önerilerimizi ortaya koyup, bunları ilgili kurumlara iletmek istiyoruz.

Bu taleplerin oluşmasına öneri ve görüşlerinizle katkı sunmanızı bekliyoruz.

SGK'dan ne talep etmeliyiz ki mağduriyetimiz ortadan kalksın? Aklıma gelenler (öneriler doğrultusunda son halini alacak):

1- Sebep her ne olursa olsun trafik sigortasının ödemediği hallerde SGK sonda ödemesini hiç bir şarta bağlı olmaksızın ödemelidir.

2- Sağlık giderlerini trafik sigortası ödemediği için SGK'nın ödediği hallerde ortaya çıkabilecek olası hukuki süreç, SGK ile trafik sigortsı arasında yürütülmeli ve bu süreç ve sonuç hiç bir şekilde sigortalıya yansıtılmamalı.

3- Bu konuları da içeren detaylı bir genelge yayınlanmalı ve kurum içinde sigortalıların bürokratik bilinmezlerle mağdur edilmemesi sağlanmalı.

Konuya dair öneri ve eleştirilerinizi yazar mısınız lütfen?

Ayrıca ortaya koyacağımız metni kimlere göndermemiz gerektiğine dair önerilerinizi de yazın lütfen. Konuyla ilgili olabilecekler:

Cumhurbaşkanlığı: cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr
Başbakanlık BİMER: bimer@basbakanlik.gov.tr
SGK Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Dr.Ufuk AKDIKAN 207 80 63- 64 gsssaglikhizmet@sgk.gov.tr
SGK Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığı Hüseyin ÖZBAY 207 84 94-95 gsstibbimalzeme@sgk.gov.tr
SGK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı Dr.Ali EDİZER 207 81 20-25 gssilaceczacilik@sgk.gov.tr
SGK Politika Geliştirme Daire Başkanlığı Halil AKÇE 207 80 27-28 gsspolitika@sgk.gov.tr
SGK Sağlık Sigortacılığı Daire Başkanlığı Namık KAYA 207 84 90- 91 gsssagliksigorta@sgk.gov.tr
SGK HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ Mahmut ÖZBAY 431 57 33 mozbay@sgk.gov.tr
SGK BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ Yavuz Selim AYAZ 207 80 42-43 yayaz2@sgk.gov.tr

Daha önceki protezimi ssk karşılamıştı. Yeni protez almak için protezciye gittim. Protezi yaptırdım. Sonra hastaneye gittik. Hastanedeki işlemleri yaptırdım. Doktor sürekli ameliyatta olduğu için 4 gün de halledebildim. Faturayı kaşeletip imza attırdım.
Trafik kaza tutanağını mahkemeden aslı gibidir onaylattırdım. Epikriz raporunu aldım. Tüm işlemler bitti. Sgk ya gittik. Biz artık karşılamıyoruz dediler. Sigortadan alacaksınız.
Sigortanın müşteri servisindeki ilgili birimdeki bir arkadaşla görüştüm. Bana şu evrakları şu adrese posta veya kargo yoluyla dilekçenizle beraber gönderin dedi. Ben de protezci ile beraber evrakları kargo ile gönderdim.
Telefonla arıyorum dosyam açıldı mı, durumu nedir, hangi aşamadadır. Sizin buraya gelen dosyanız yok. Ama kargo teslim etmiş.
Biraz önce Ergo nun sitesinden sitemde bulundum. Bakalım cevap gelecek mi?

Müşteri servislerini arayıp ilgili birime ulaşmak, beş bankanın müşteri servisleri ile görüşmüş gibi bir şey. O kadar zor. Gönderdiğim evraklar yok. Sigorta ile mücadeleye devam. Bunun yerine sgk bizim yerimize sigortadan tahsil etse daha iyi olur diye düşünüyorum.

Zaten Bülent Bey de belirtmiş. Duyarlılığınız için teşekkür ederim.

Arkadaşlar, ben trafik kazası mağduru değilim. Dolayısıyla bilgilerim, tespitlerim ve önerilerim yanlış olabilir... O yüzden mağdur olan arkadaşlarımızın görüşleri çok önemli...

bulutbey, bana iletildiğine göre, sonda ödemeleri konusunda da protez vb. ödemeleri konusunda da trafik sigortası sgk'dan çok daha hızlı ve yüksek bedelli hizmet veriyormuş.
Yani, trafik kazası nedeniyle ortaya çıkan tüm sağlık giderleri için artık sgk ile hiç muhatap olmayıp, doğrudan trafik sigortanızla iletişime geçmeniz gerek (bildiğim kadarıyla). Başka başlıkta da yazdığım gibi, taban ödemeleri sgk'Nın sağlık uygulama tebliği'Nde belirlediği ücretlermiş ve rapor süreleri de (örneğin sondalarda) 2 ay değil, 1 yıllık olabiliyormuş. Yani, bir yıllık sonda bedelini defaten alabilirsiniz sigortadan.

Ayrıca, ortez-protez konusunda kendinizi sgk kriterleri ile sınırlamayın bence! Ben olsam ihtiyacım olan en doğru ürünün (ithalliğine ya da fiyatının yüksekliğine bakmadan) temini için uğraşırım... Ne bilim, ottobock'un en kullanışlı protezlerini neden ödemesin ki trafik sigortası!?

2008 Aralık't ade trafik kazası sonrası sol bacağımı dizaltından kaybettim.Ve o günden beri sgk da bir problem yaşamadım. Ama kazada trafik tutanağı olmadığından dolayı araç sigortasıyla mahkemelik olduk. Bu dönemde ben gecici protez yaptırdım ve faturasını mahkemeye sundum
ayrıca Bülent bey dediğiniz gibi ottobock'un dizaltında en iyi olan Harmony protezinde faturasını ekledim ve geçen hafta mahkemem sonuçlandı. Mahkeme maluliyet durumu ve sağlık harcamaları olarak benim verdiğim tüm faturaları ödemesini karar almış.

Benim öğrenmek istediğim; bundan sonra bana yapılacak tedavi ve giderlerini ömürboyunca arac sigortasından mı talep edeceğim ve illaki ilerleyen yıllarda tekrar protez yaptırmam gerekecek bunu yine sigortamı karşılayacak. Ve bunun sgk da olduğu gibi 5 yıl geçmeden tekrar bir protez ödenmez diye bir şartı var mıdır?

Teşekkürler

Bülent Bey çok doğru söylüyorsunuz. Katılıyorum. Şunu söyleyeyim. Geçen hafta şehirlerarası otobüsle yolculuk ettim. Biletimin üzerinde 15000 e kadar protez bedeli karşılanır yazıyordu.
Artı protez taktırmak için protez firması bana göre ölçü alıp sadece bana uygun olarak protez yapacak yüksek fiyatlı diyelim. Protez yapıldıktan sonra hastanedeki doktorlar heyet proteze bakıp evet takılmıştır diyerek faturayı kaşeleyip imzalayacaklar. Bende fatura ile beraber sigorta firmasına göndereceğim. Prosedür bu şekilde. Peki ya sigorta firması bedeli yüksek bulup karşılamazsa protez ne olucak. Nitekim ssk belli miktara kadar protez bedelini karşılıyordu.

bulutbey;karşılıyor banada birçok kişi karşılamaz dedi ama dizaltında eniyisi ottobock harmony ve hiçbir sorun çıkmadı ödüyor yani...

bimere dilekçe yazmıştım cevap geldi,farklı birşey yok,aynı şeyleri yazmışlar.96 yılı milat olmuş,öncesi ve sonrası var.
bu ne saçmalık anlayamadım,binlerce insan mağdur,nerde pozitif ayrımcılık;evet diyen arkadaşlar hadi bakalım şu pozitif ayrımcılığı işletin bir de görelim.faydalanalım.

Bu sgk'nın mantığını çok belirsiz zaten.hastalara eziyet etmekmi yoksa ihtiyaçlarını karşılamak mı? stand up wheelchair alacak adama prosedürleri önüne sunarak ve ödenecek fiaytı söylemeden bir sürü eziyet ediyolar resmen almasına engel olmak gibi...
Şimdi de sondayı çıkarttılar, ya bu malzeme ekmek su gibi olmazsa olmaz birşey daha niye bu kadar sıkıntı çıkartıyolar.Araç içi trafik kazası olalı 11 sene olmuş kusur karşı tarafa verilmiş. hadi bilmiyom bizim trafik sigortasının ne olduğunu, poliçeside yoksa elimizde nolcak? ortada kaldık herhalde :)

adamlar resmen dalga geçiyor.96 yılını milat almışlar.96dan öncesi ve sonrası...
öl daha iyi valla,insan kurtulduğuna pişman olacak nerdeyse?
nerde bizim sosyal devlet olma özelliğimiz,nerde eşit yaşama hakları ve koşulları.
insan bir süre sonra,istediğin kadar bağır kendi kendine,ne duyan var sesimizi ne de duymak isteyen?
artık şöyle dua ediyorum;bizi bu duruma düşürenler birgün kendi başlarına da gelir de anlarlar...

Ahmet kardeş o kadar güzel seyler yazmısınki üzerıne eklenecek kelıme bulamadım , 9 yıl bu ülkeye hizmet ettim , k.ırak'ta dondum bitlendim , şu yaşattıklarına bak , bimere gönderdıgım dilekce 4 kurum arasında 3 er kez dolanmış , ben hakkımı nasıl helal edeyım bu ınsanlara....

ne helal etmesi zehir zıkkım olsun valla.ben görev yapıyorum maaşımdan vergi kesiyor sonra da tedavi masraflarını ödemem diyor.hani pozitif ayrımcılık?hani insan hakları?
demekki bizi insan yerine koyan yok.demekki bizim yaşama hakkımız yok.hadi elde avuçta bir maaş varda biz alıyoruz olmayanlar ne yapsın?
ölsün,yaşamasın!!!!
başka bir anlam çıkmıyor bundan!!!
bu iş ya çözülecek ya çözülecek ama olan bize olacak arada.
öbür tarafta yakalarına yapışacam,o köprüden geçerken tekmeyi de basacam:mad:
bana bu dünyada yaşama hakkı vermeyenler ne burda ne de öbür tarafta gün görmesin inşşşşşşşşşşş...

ha bu arada,ben de POZİTİF AYRIMCILIK istiyorum.diğer insanlar gibi yaşamak istiyorum,herkesin girebildiği yerlere ben de girmek istiyorum,herkese tanınan haklara ben de sahip olmak istiyorum.
POZİTİF AYRIMCILIĞI şiddetle savunan arkadaşlar,bugün biz mağduruz neden şimdi sesiniz hiç çıkmıyor?neden bize yardımcı olmuyorsunuz?
bugün bize yarın size!
POZİTİF AYRIMCILIK istiyorum!!!!heyecanlı arkadaşları bize destek olmaya davet ediyorum.

Trafik kazası acil bir durum olduğu için devletin direk karşılaması gayet normal yalnızca Kaza yeri tespit tutanağı ve adli muayane raporunun olması gerekli.

limoncicegi;

kusura bakmayın ama ben birşey anlamadım yazdıklarınızdan. neyi direk karşılıyormuş devlet?

slm bulent abım ben trafık kazası mağduruyum ve ssk lı da deılım trafık sıgortasından da yaralanmıyorum sonda kulanıyorum ve ona menzer bı suru tıpı malzeme hepsını cebımden alıyorum

Arkadaşlar, burada iki şey var:
1- Hukuki olarak trafik kazalarında trafik sigortalarının ödeme yapması gerek. Bu mantıken de doğru. Kazalarda trafik sigortası işlemeyecekse neden bu sigorta var ki? Yani, bence kaza sonucu oluşan hasarlar için trafik sigortasının ödeme yapması makul. Fakat,
2- Bu olurken bizlerin mağdur edilmemesi de SGK'Nın görevidir. Bize çıkıp, "kaza sonucu meydana gelen tüm sağlık sorunları için şu yolu izleyerek ödeme alacaksınız; ödeme yapılmadığı hallerde şu yolu itakip ederek bizden ödeme alacaksınız" demeleri gerekir. SGK bunu yapmadığı için veryansın diyoruz...

Yani trafik sigortası sonda/protez vb. ödemeler için ödeme yapıyor. Hatta ödemeler SGK'dan çok daha fazla ve tatmin edici. Bu konuda mağdur edilmemiz söz konusu değil. Aksi bir durumla karşılaşan arkadaşlarımız varsa yazsın lütfen?

Ama, zaman aşımı vb. nedenlerle trafik sigortasından ödeme alınamıyorsa, işte bu durumda sgk tüm ödemeleri yapmalı. Bu taleple girişimde bulunacağız zaten kuruma...

Yanılıyor muyum?

Not: Mustafa, neden o harcamaları cebinden yapıyorsun?

bülent bey TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI trafik kazalarında trafik sigortasından maddi tazminat alamıyoruz,alamadığımız gibi asli kusurlu olduğumuz için trafik sigortası hiç bir tıbbi malzeme giderlerini karşılamıyor.
eğer TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI kaza yapıp trafik sigortasından faydalanan varsa lütfen yazsın.

mustafa-ak;
cebinizden almayın.konu çok kısa sürede çözülecek,geriye dönük ödemeler yapılacak.cebinizden harcamayın.

Tamam işte, bu veya benzer bir nedenle trafik sigortası ödeme yapmıyorsa, SGK yapmalı. Bu çok çok çok çok net. Aksini düşünmek bile aptalca olur... Bir süredir sgk bu aptallığı yapıyor, derdimiz bunu ortadan kaldırmak...

bülent bey tam üç defa dilekçe yazdım,trafik sigortasından faydalanamadığımı kaza tutanağımla birlikte belirttim,hatta bu konu da iyi bir avukattan da yardım aldım.
cevapları okumak isterseniz buraya atarım.ancak sgk inatla her seferinde o aptalca malumatı yazıp ödemeyiz diyor.
nereye başvurcağımızı bile yazmıyorlar.
valla ben konuya kafayı takmış durumdayım.ulaşabileceğim bir kaç vekil var,konuyu görüşeceğim.gereken ve elimden gelen ne ise yapacağım.
ben devlete vergi veriyorum,herkes veriyor ve siz bana sağlık giderlerim konusunda engel çıkarıyorsunuz,bunu akla izana sığacak hiç bir makul açıklaması yok ama malesef:burası TÜRKİYE.
ben sgk ya dilekçe vermeye gidiyorum,nerdeyse beni dövecekler,ikide bir ne geliyorsun diyorlar.
işi bilmeyen adamları senden benden diye bir yerlerin başına oturtursan olacağı budur,akisini söyleyenin aklından şüphe ederim.tamamen iş güzarlık yaptıkları.

tmm da abı bunun ıcın ne yapmamız lazım nerye bas vurmamız lazım hıc bı bılgımız yok bılen varsa bana yardımcı olursa sevınırım tazmınat davası actık 6 yıldır halla devam edıyo anlamdım gıtı

Evet yalnızca kaza yeri tespit tutanağı adli muyane raoruyla evet

mustafa-ak;

söz konusu TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI kaza ise allemi cihan olsanız trafik sigortasından tazminat alamazsınız.ben alamadım tazminat,alan arkadaşlar varsa paylaşsın lütfen.ama terkrar ediyorum TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI kaza olacak.
şuandaki sıkıntı tazminat falan değil,kullanmamız gereken tıbbi malzemelerin ödemesi...sanki sizin durumunuz farklı gibi görünüyor,tazminat dediğniz için öyle anladım ben.

limoncicegi;

limonçiçeği,TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI kaza mı geçirdin?

oneclikle ilgilendiginiz icin tsker ederim tek tarfali deginiz kendi aracmiz la takla atık ıcınde 5 kısıydık 2 sı oldu ve bunlar ıcın tazmınat alındı benım ıse mahkemem halla suruyo 7 yıldan berı

Beyler ben 112 adına bir seminere katıldım. Şimdi bülent beyin de belirttiği gibi artık trafik kazalarının giderlerini sgk karsılamıyor. Bunun nedeni trafik sigortasını zaten trafik kazalarından doğan maddi manevi giderlerin karşılanması için yaptırıyor olmamız. Bu konuda çıkan yasa 1983 den 2007 ye kadar uygulanmayarak devlet trilyonlarca zarara uğratılmış. Trafik sigorta şirketleri haksız kazanç sağlamış. Sgk nın dolayısı ile de devletimizin kasasından bu paralar gereksiz çıkmış. Burada vatandaş olarak bize düşen görev SGK dan ziyade sigorta şirketlerine yüklenmek. Şunu da belirteyim zaten sigorta şirketlerinin ödemedigi kısım yine SGK tarafından karşılanıyor. Aradaki aksaklıklar trafik kazası niteliği taşımayan, tescili bir şekilde olmayan araçlarla oluşan, yada sigorta şirketinin bir şekilde işin içinden sıyrıldğı durumlarda oluyordur. Ama bu sıkıntılar en kısa zamanda giderilecek rahat olun. Artık kaza tespit tutanaklarını online olarak temin edebileceğimiz bir sistem geliyor ki bu mağduriyetleri ciddi anlamda azaltacaktır..

mustafa-ak;
eğer sen aracı süren isen zor alırsın tazminatı.benim de anlatmak istedğim oydu zaten;hem sürücü hem de yaralanma var ise size ödemez ama araç içindeki diğer kişilere öder.

mert01;

trafik sigortasını ne yaptığı beni şuanda hiç mi hiç ilgilendirmiyor,bu memleketi yöneten adamlar var,bir zahmet zamanında yanlış birşey varsa bunun faturasını bize çıkarmasınlar ya da bize çıkış yolu göstersinler.
benim durumumda hayali bir trafik kazası yok;kaza tutanağı var elimde,öyle kafamdan atmıyorum kaza yaptığımı.ayrıca savcılık tutanakları mevcut kaza ile ilgili,direk adli vakaya giriyor.
devletin zarara uğratılmasını elbette istemeyiz,eğer sgk ben ödemiyorum diyorsa ki diyor;o zaman çıkış yolu gösterecek.bize belge verecek ki bizde ona istinaden trafik sigortasına başvuralım.
anlatamadığım nokta şu;TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNAT ALAMADIKKKKKKKKKKKK,YANİ HİÇBİR HAKKIMIZ YOKTU,ASLİ KUSURLU KAZA İDİ.ŞİMDİ NİYE ÖDESİN Kİ?öderse de hayır demem valla.
sanırım bu ayrımı iyi anlamamız lazım,TEK TARAFLI VE SÜRÜCÜ YARALANMALI TRAFİK KAZALARININ DIŞINDA NASIL KAZA YAPARSANIZ YAPIN TRAFİK SİGORTASI HERŞEYİ KARŞILIYOR.
neyse ben derdimi anlatana kadar bu iş çözülür heralde:p

Tazminat konusunu bilemiyorum benim bahsettigim tedavi giderleri ile ilgili. Hem bu tedavi giderleri (175,000 tl ye kadar) sadece trafik kazası esnasında olusmus giderler değil daha sonradan olusup da trafik kazası ile ilişkilendirilmiş herşeyi kapsıyor.

mert01;

inş öyledir.sonuçta ister sgk ister trafik sigortası kim karşılarsa karşılasın da gerisi umrumda değil valla.

Ben Trafik Kazasından dolayı omurilik felçlisi olmadım ama otomobil kullanıyorum ve yarın başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Bu anlamda Oturan Boğa'nın da dediği gibi başımıza ve yakınlarımızın başına (inşallah gelmez ama) gelecek olursa ne yapacağımızı nereye kadar Trafik Sigortasından nelerde faydalanacağımızı bilmemiz lazım. Bende bu mağduriyetin giderilmesi için elimden geldiğince destek vermeye hazırım. Örneğin kaza esnasında zaten sağlıksal sorunu olan bir hastanın, omurilik felçlisinin zaten kullanmış olduğu sağlık malzemeleri kazadan sonra trafik sigortasından mı? sgk'dan mı alınacak? Bununla ilgili bir madde de eklenebilir diye düşündüm. Ayrıca Sayın Oturan Boğa yazmış olduğun maddelere katılıyorum ve destekliyorum.

sayın degerlı arkadaşlar bende trafık kazası maduruyum 14 sene once polıs olarak goreve gıderken kaza gecırdım emeklı sandıgı emeklısıyım sımdıye kadar sorun yoktu fakat 1 sene den berlı odemeler durdu sgk sıgorta sırketı odeme yapcak der fakat sıgorta sırketı zaman aşımı var 10 seneden yukarda odeme yapmayız der genel saglık sıgortası on seneden yukarda olanın dosyasını kabul etmez bımer e kac kez yazdım hıc sonuç cıkmadı yanı nereye nasıl baş vuracagımı şaşırttım şimdi hastaneye bıle gıtmeye korkar oldum hastane masraflarınıda odemez dıye saglık bakanına yazdım eger ben kaza yaptıgımda hastane masraflarını nıye tahsıl etmedın sımdı ben sgk da memura derdımı anlatamıyom yanı buyuk bır cıkmazın içindeyız raporda trafık kazası yazmazsa verır derler fakat eger ogrenırse sgk yatırdıgı parayı faizyle gerı alır bu devlet polıtıkası

Arkadaşlar hepimizin OF li olmamız farklı bende tek taraflı trafik kazası yaptım ve arabayı tarlaya devirdim. Ankara OF liler başkanı aileden sorumlu devlet bakanıSayın Aliye Fatma Kavaf hanımla görüşmüş konuyu bakanlar kurulu toplantısında konuşacağı belirtmiş Buiş SGK baglı oldugu bakan Sayın Ömer Dinçer ve BAŞBAKAN da biter .Mağdur olan arkadaşlar birde TBMM DİLEKÇE KOMİSYONUNA dilekçe yazın.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt