Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası sonrası İstanbul Adli Tıp'tan rapor almak..?

• Konbuyu başlatan kazazede
  • Başlangıç tarihi
ferzende

Sayın Ferzende,
Yaralamalı trafik kazalarında, alabileceğiniz tazminatı hesaplayabilecek kişiler ancak aktüer hesap uzmanlarıdır. Aktüer hesap uzmanı olabilmek için uzun süreli bir eğitim ve sınavların tamamlanması gerekip, Adalet Bakanlığı'na kayıt olmak gereklidir.

Bu tazminat hesabı birçok formüllerle, verilerle ve olayın özelliklerine göre yapılan bir hesaptır. Dolayısıyla, gerek forum sitesinde gerekse etrafta fikir veren, uydurma hesap yapan yapan kişilere ve özellikle hiçbir hukuki donanımı yahut yeterlilik belgesi olmayan hasar takip bürolarına itibar etmemeniz tavsiye olunur. Bu tür uzman olmayan ve gerekli eğitimi almamış kişilerin, kulaktan dolma verdiği bilgiler veya uydurma yolla yaptıkları hesaplar sizi yanıltıcı olacaktır. Bu yanılgılar sonucu da mevcut haklarınıza kavuşma imkanınız ortadan kalkacak, telafisi imkansız hukuki hatalara uğramanız kuvvetle muhtemeldir.

Son yıllarda; sigorta şirketlerinin keyfi uygulamalarından çok, hiçbir hukuk eğitimi bulunmayan, ruhsat-plaka takipçiliğinden çıkıp hasar takip bürosu açan kişilerden veya bu konuda uzman olmayan hukukçulardan kaynaklı mağduriyet yaşanmaktadır. Bu konuda derneğimize de birçok başvuru gelmekte olup, bu tür sigorta aracılık şirketleri, danışmanlık firmaları yahut takip büroları hakkında ülke genelinde yaşanan sıkıntıları anlatan ve Barolar tarafından düzenmiş araştırmaları derneğimizin facebook sayfasından inceleyebilirsiniz.

Aktüer hesabın ortalama yapılması mümkün değildir. Tazminat tutarının hesaplanabilmesi için;
- Kaza tarihi (ay-yıl)
- Doğum tarihi (ay-yıl)
- Kaza tarihindeki net gelir
- Kesin sakatlık oranı
- Geçici maluliyet (tedavi) süresi, bilgilerinin net olarak verilmesi gereklidir.

Maddi (daimi ve geçici iş göremezlik zararınız) tazminat haklarınız bakımından; aktüer hesap uzmanları tarafından hesaplanacak maddi zarardır. Aracın trafik sigortacısına, ZMMS limitlerini aşan bir zararınız varsa ve karşı aracın kasko sigortası varsa kasko sigortacısına, araç sahibine, sürücüsüne karşı dava ve talep haklarınız bulunmaktadır.

Maddi zararınızın hesabı için öncelikle geçici maluliyet süreniz ile kalıcı sakatlık oranınızın belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, tam teşekküllü devlet hastaneleri, araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinin polikliniklerinden alınan kalıcı sakatlık raporları, itiraz edilebilir raporlardır. Böyle bir itirazla karşılaşma olasılığınız çok yüksek olup, rapora itiraz edilmesi halinde Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne müracaatla hakem hastane belirlenmesi gerekir. Bu prosedür oldukça uzun süren, yorucu ve aleyhinize sonuç doğurabilecek bir yoldur. Dolayısıyla, bu olumsuz sürecin uygulanması yerine Adli Tıp Kurumu veya Üniversitelerin Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlıklarından rapor alınması daha lehinizedir. Zira; bu kurumların raporlarına itiraz mümkün olmayıp, raporları Mahkemelerce dahi hüküm kurmaya elverişlidir.
Tazminat tutarını belirleyen maluliyet oranı; kazanın büyüklüğüne göre değil, yaralanmanın bıraktığı sakatlığa göre ve sadece bu konuda uzman hekimlerce belirlenebilir.
Maluliyet oranınız belirlendikten sonra, sakatlık tazminatınızın miktarı belirlenebilecektir. Bu tazminatın miktarının, ilgili formüller kullanılmadan hesaplanması veya yaklaşık bir şey söylenmesi imkansızdır. Size bu yönde bilgi veren hasar takipçileri veya aktüer uzman olmayan hukukçular sadece kötü niyetli şekilde kandırma amacı gütmektedirler.

Manevi tazminat haklarınız bakımından ise; karşı aracın kasko sigortası varsa ve poliçede manevi tazminat klozu varsa kasko sigortacısına, sahibine ve sürücüsüne karşı dava ve talep haklarınız bulunmaktadır.

yok ben hesabı sormuyorum universite hastalıgının var oldugunu ançak iş kazasının bu hastalıgı yol açıp açmadıgı konusunda kararasız kaldıklarını ve hastalıga neyin sebeb oldugunu bilmediklerini ve bu yonde rapor verdiklerini soylediler hastalıga iş kazasın yol açabilecegi yada kendiliginden ortaya çıkbilecegini soylediler ssk saglıkkurulu maluluyet bulamadıgını mahkemeye bildirmiş bizde mevcut elimizdeki raporları mahkemeye sunduk en son raporu istedik bunun sonucunda adli tıp 3 ihtisaa kuruluna olay tutanakları ve aldıgımız raporları istemişler fakat bende gittim hastalıgın ne zaman başladıgını sordular kaç sefer hastanede yattın kullandıgın ilaçlar nedir diye sordular hastalıga itiraz eden yok iliyet bagına itiraz ediyorlar bende soruyorum aldugım raporlar degişirmi diye adlitıp neye göre karar verecek

hepine saygılar

Mahkeme sizi adli tıpa bileginize TC mühüru vurup adli tıpa yolluyor. Sıra beklemek istemiyorsan dosyayı adli tıpa götüren mahkeme görevlisine rüşvet ver. Ben verdim isimi gördü sağolsun . sonra seni formaliteden kontrol ediyor ve rahatsızlığını dinlemiyorlar bile heyet ile görüşürken fırsatın oluyor konuşmaya sadece. Adli tip isini cozdum ama bilirkişi hesaplaması için 4 . kez para odedim hep hatalı hesapliyorlar. Bilirkişi hesaplamayı yapamıyor bir turlu ve her seferinde siz para oduyorsunuz tekrar hesapla diye

geçmiş olsun gardaş cuma günü bend egitim yenibosnadaki adli tıpa adana mahkemesi oraya sevk etti adanadada girdim muaneye adli tıpa ama yine oraya sevk ettti sıram geldi girdim önceden zatenb dosyam ordaydı benim rahatsızlık sol el bilek dondurulduydu girmemle çıkmam bir oldu 10 dk sürmedi hemen doktor 2 elimi ölçtü kolaları falan tamam dedi çıkabilirsin dedi birde kagıt verdi o tarihte muane oldu diye onu mahkemeye teslim etmem için doktor hiç bişe dinlemi sadece ölçtü biçti yazdı nasıl oldu neyin var hiç demdi acaba sonucu sonradanmı yolayacak mahkemeye

Dinlemezler formalite icabı muayene edlyor . sadece seni heyete cagirdiklarinda konuşabiliyor sun ama seni heyete bile sokmamislar. Evet raporun adli tıptan mahkemeye 2 ay içinde gelir.

Adlı tip dosyam uyap üzerinde görünüyordu şimdi kapanmış dosya olarak görünüyor. Bu durumda mahkemenin istediği rapor tamamlanmismidir. Artik adli tıp ıle işim kalmadimi demek oluyor? Bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlardan cevap rica ediyorum.

11 eylülde adli tıp beni muayene çağırmış.
Ben adli tıp a muayene olduktan kac gün sonra raporum mahkemeye ulaşır.

2 ay oldu Adli tip da muayene olalı daha Adli tip raporum çıkmamış mahkemeye ulaşmamış!!
Arkadaşlar bu rapor ne zaman gelir mahkemeye? Rapor işini hızlandırmak için bi yol yokmu
Ne yapabilirim 2 ayı aşkın süredir rapor çıkmadı daha

Ben23 yasindayim haziran 2015 te onlisanstan mezun oldum ve dgs ile aof den u.a.iliskiler bolumunu yazdim.21.11.2015 te is cikisi durakta beklerken asiri hizli bir surucu bana carpti ve ben 10 metre civarunda uctum dereye dustum.4 gun komada kaldim hafiza kaybim var oran olarak bilmiyorum kafa tasim sag taraftan 3 yerden catlak sol kolumun omuz kisimlarinda kirik yada catlak var sag kaburgam 1 tanesi kirik cigerimde yirtilma var.8/8surucu kusurlu cunku ben durakta beklerken acil seride 100 kmden fazla hizla daliyo ve frene falanda basmiyo.durumum o gun kritikmis anlycaginiz.ben 2 hafta once ifade verdim ve sikayetci oldum.o gunden beri forumlarda dolasiyorum hakkimi o surucuye yedirmemek icin herseyi arastiriyorum.bu konuda tecrubeli arkadaslardan cevap rica ediyorum.ben sigorta sirketine -surucuye ilk once ceza davasi accam (sabikasi olmadigindan icerde yatmycakmis dyolar bu dogrumu? Acimi nasil cikarcam o zaman?) Ardindan maddi manevi dava accam ve bu sigorta tazminat hesaplamasi kayitli oldugum u.a.iliskiler bolumu emsallerine gore bilirkisi tarafindanmi yapilacakYok cemile teyzende yedi.zuhal teyzenede bi senaryo kur.de fferhat dayiya soyleme sakin.bu fotoyu facesinde buldum hemen kopyaladim.tekrar girdigimde facebooktan silmisti bunu de.bakalim yutcakmi?eger maddi manevini parasini vermezse icerdemi yatcak? Bu konularda kafamda soru isaretleri var ben universite mezunu taseronda calisan kendi halinde biriyim durum bu.tdsekkurler simdiden

Bizde dövüle dövüle doğru yolu buluyoruz kardeş tedavilerine devam et

Arkadaşlar ben 05.05.2014 tarihinde motorsiklet kazası geçirdim. Tabi mahkeme süreçlerini geçirdim ve halende devam ediyor. ilk başta kaza yapan taraflar uzlaşma heyetine sevk ediliyor tabi sonra anlaşamazsanız karşı tarafla mahkeme süreciniz başlıyor. Bu mahkeme süreci kaza kusur oranlarının tespiti içinidir yaklaşık olarakta 1 yıl sürebiliyor bilirkişi felan işin içine girince. Sonrasında Karşı tarafın sigorta şirketine asliye ticaret mahkemeleri olarak maddi tazminat davanız açılıyor. Bu mahkemede ise sizin eğer varsa kalıcı sakatlık oranınız ve kaç ay boyunca iş görememezlik gibi adli tıp aracılığıyla yaşamınız boyunca sakatlık oranlarınız belirleniyor. Ben bugün öğrendim sol ayak biliğim ve femur kemiğimde kırık var ve plantin vidalar mevcut sakatlık oranım adli tıptan %10 olarak belirlendi ayrıca 4 ay iş görememezlik raporumda çıktı şimdi son mahkemeye çıkacam Allah izin verirse haziranın 23 ünde. Sigorta şirketi adli tıp raporu gelmeden avukatıma anlaşalım 35.000 tl verelim davadan çekilin demiş ama avukatım müvekkilim kabul etmiyor dava sonucunu bekleyeceğiz. Ben ne kadar alacağımı bilmiyorum. Son mahkemeden sonra yaklaşık olarak 2 ay kadar sonra bilirkişi raporum ve iş görememezlik durumuna göre tazminat miktarını belirleyecek ve sigorta şirketi bana o mevlayı faiziyle birlikte ödeyecek. Sonrasında karşı tarafa açacağınız manevi tazminat var aracın ruhsat sahibi ve sürücüsü farklı ise her ikisine birden dava açabilirsiniz de. İlk mahkeme safhasında karşı taraf suçlu çıkarsa mal veya para kaçırmaması için şerh te koydurabiliyorsunuz. Kısacası mahkeme süreçleri biraz sıkıntılı sabır işi ama derim ki hakkınızı arayın belki sağlığınız eskisi gibi olmayacak ama buda bir hak sonucunda. Süreç bu şekilde arkadaşlar. Herhangi bir kişi gelip bize vekalet verin şöyle olur böyle yaparız bu kadar para alırsın gibi mevzulara kanmayın Bir avukatla anlaşarak tabi sabırla hakkınızı arayın...

Arkadaşlar Adli tıptan alınacak raporlar 4-8 ay arasında değişebiliyor bu yüzden mahkeme çok uzun sürüyor ama şunu belirteyim İstanbul adli tıp kurumunun vermiş olduğu özürlülük oranınızı kolay kolay hiçbir mahkeme bozmaz ayrıca istanbul adli tıp kurumundan aldığınız rapora itirazda söz konusu olmuyacaktır.

Gelelim Manevi tazminat miktarına, arkadaşlar manevi tazminat fazla bir miktar tutmuyor ama dersenizki ben şahısla uğraşacam acımı ancak bu şekilde dindiririm o zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor manevi tazminat davasını açtıktan sonra ilk duruşmanızda karşı tarafın bütün mal varlığına maaşının belli miktarına şehr koydurma yapabiliyorsunuz. Çünkü önceden açmış ve sonuçlanmış olan maddi tazminat davasının bundaki rolu çok buyuktur. Örnek verelim manevi tazminatı kazandınız ve karşı tarafın ödeme durumu yok o zaman icra mahkemeleri devreye girer ki bu da kişinin maaşına hacize ve yenilendiği takdirde ömrü boyunca üstüne bir mal sahibi olamama gibi durumu ortaya çıkartır. Hapis cezasına dönecek bir durum söz konusu değil.

Üst Alt