Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazasında tazminat Poliçe Limitini aşıyorsa..?

MuraTTameR

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar kafama takılan bir kaç soru var merak ettim.Ben 2013 de kaza geçirdim ve poliçe limiti 250.000TL

Dediğim gibi hesaplamada bana 400.000TL çıktı diyelim.Bunu sigorta şirketi hepsini ödüyor mu ? Yoksa police limitinde ki 250.000 mi ödüyor ? Ya da tamamını ödeyip sigorta şirketimi kazayı gerçekleştirenden mi istiyor ? Yoksa policede ki aşan kısmı kazaya sebebiyet verenden mi isteniyor ? Bilen varsa bu konuda çok makbule geçer.

sigorta şirketinin sorumluluğu verdiği teminat olur en son kalanını kazaya sebebiyet verenden ister mahkeme

MuraTTameR

sigorta poliçedeki miktarı öder fazla çıktıysa kazaya karışan araç sahiplerinden almaya çalışacaksın. emekli ve üzerlerinde mal mülk yoksa ve çalışmıyorsa hiçbir şey alamazsın. çalışıyorsa maaşının 4/1 alırsın.

sigorta şirkletine dava açarsan çıkan paranın tamamını artı yasal faizini alırsın.

mutineer901

bilip bilmeden yazmayın lütfen! poliçe tutarından fazlasını sigorta ödemez

Emin misiniz ? Ben bir yerde okudum ne kadar doğru bilmiyorum.Sigorta şirketi çıkan paranın tamamını ödeyip kazaya sebebiyet verene dava acıp alıyormuş.

Bu konuda kesin bilgi sahibi olan varsa lütfen yazsın.

her okuduğuna inanma sigorta poliçe miktarında ne yazıyorsa onu öder salak mı hepsini ödesin. karşı taraf emekli veya çulsuz ise ne alacak babayı mı mantıklı düşün biraz

poliçe miktarında ne yazıyorsa sigortadan o nu alırısın. bu miktarın üstünü kazaya karışan araç şoförlerinden alacaksın eğer onlarda mal mülk yoksa ve emekliyse işin zor

Şöyler birşey var oku istersen

qbbdL3.jpg

http://www.tghukuk.com.tr/yayin/16/trafik-sigortasi.html

poliçe limitini aşmamak üzere ödeme yapar yazıyor yani fazlasını ödemez fazla çıkan parayı araç sürücüsünden alacaksın açık ve net tartışmaya gerek yok ne diyorsam o ben yaşadım bizzat

sigorta şirketi teminat limiti kadar ödeme yapar.
sizin dosyanızda sigorta şirketi;

1- 250.000 TL ödeyecek
2- 250.000 TL'nin faizini ödeyecek (dava açmadan önce şirkete ihtarname gönderilmemişse, dava tarihinden itibaren faiz işleyecek)
3- yapmış olduğunuz mahkeme masrafının 250/400 ünü ödeyecek.

kalan kısmı araç sürücüsü ve işletenden isteyeceksiniz. bu yüzden dava açarken sigorta şirketinin yanında araç sürücüsü ve işletene de dava açmanız lazımdı. eğer açmadıysanız şimdi bunlara da dava açmanız gerek.

police tutarından çok daha fazlasını bizzat dava açarak kazandım! Bence sen bilmeden konuşuyorsun. Dava masraflarını ve tedavi sürecinde faturalandırdığım bütün masrafları da sigorta şirketine ödettirdim. Kaza tek taraflı.

mutineer901

arkadaşım milleti yanlış yönlendirme . sigorta şirketi poliçedeki limiti ve kaza tarihinden itibaren işleyen faizi öder.
bunun hesaplaması almış olduğun maaş , sağlık raporu ve kusur oranına göre hesaplama yapılır. örnek sigorta poliçesinde 250bin tl yazıyor sana dava sonucu sana 350bin tl çıktı bu 250bin tl sigortadan alıp geri kalan kısmı araç sürücüsü ve sahibinden icra yolu ile almaya çalışacaksın tabi üzerlerinde mal mülk varsa alırsın emekli ve çalışmıyorsa üzerlerinde hiçbir gayri menkul yoksa canını alacak değilsin . yeni yasada özel hastane masraflarını artık sigorta karşılamıyor.

mutineer901 İron

yahu poliçe limitinin üzerindeki tüm parayı veriyor olsalar, o poliçe limiti neden var sizce? madem tüm parayı verecekler, o zaman poliçe limiti koymazdı adamlar. boş konuşmayın mutineer901

kazandım dediğiniz dosyayı hiç görmeden anlatayım size.

1- davacı sakat kalmıştır. sürekli sakatlık nedeniyle uğramış olduğu zarar teminat limitinin üzerindedir ve bu nedenle limitin tamamı, faiz ve yargılama gideri ödenmiştir.

2- davacı ayrıca tedavi gideri yapmıştır, sakatlığın dışında bakıcıya da muhtaç hale gelmiştir, birkaç aylık geçici tam işgöremizlik raporu vardır vs. bu gibi hallerin teminat limiti ayrıdır. yani 2013 yılında sürekli sakatlık için 250 bin lira teminat limiti varken, sağlık giderleri için de 250 bin lira teminat limiti vardır. sizin olayda siz her iki limitten de para almış olabilirsiniz, bu durum sigorta şirketinin teminattan daha fazla ödeme yaptığı anlamına gelmez. yani sizin olayda tedavi gider vs. olarak 400 bin lira harcanmış olsaydı, tedavi gideri olarak sadece 250 bin lirası alınabilirdi.

burda tartışılan konu ile sizin dosyanız farklı, tedavi gideri vs değil, adamın işgücü kaybından doğan zararı teminat limitini aşıyor, böyle hallerde teminat limitini aşan kısım ödenmez.

başınızdan geçen tek bir olayı, hukuk altyapısı olmadan yorumlayıp, her olaya uyarlayamazsınız.
ankaralı bir arkadaşım vardı, bıyıklıydı, o yüzden tüm ankaralılar bıyıklıdır demek ne kadar mantıklıysa, sizin söyledikleriniz de o kadar mantıklı.

MuraTTameR
paranın tamamını sigorta şirketinden almak istiyorsa yapabileceği tek şey vardı;
o da kazaya karışan her iki aracın da kusurlu olduğunu kanıtlamak.
bu durumda 2 sigorta şirketi de teminat limiti kadar sorumlu olacağından, 250+250=500 bin liraya kadar olan zararını talep edebilirdi.
ama dava çoktan açılmış ve sadece tek bir şirkete karşı açılmış ve muhtemelen tüm kusur da tek şirkete yüklenmiş bu sebeple yapılacak bir şey kalmamış.

ücretsiz destek benim kazamda iki araçta suçluydu ama sigorta her ikisinin de Axa sigorta olduğu için sadece sigortadan bir defaya mahsus para aldım geri kalan kısım için araç sahiplerine dava açtım ve dosyam 1 yıldır Yargıtay da bu konuyu tam net açıklar mısın lütfen! farklı sigorta firması olsa karşı taraf suçlu olsa her iki poliçeden paramı alacaktım aynı olunca tek poliçe üzerinden mi işlem yapılıyor?

İron
sigorta şirketi her poliçe için ayrı ayrı teminat limitine kadar sorumludur. yani sizin dosyanızda teminat limitinin 2 katına kadar sorumludur.
hakim, şirketi tek bir poliçe için sorumlu görmüşse muhtemelen siz sürücüydünüz ya da aracın sahibiydiniz.
siz sürücü olduğunuz için kendi poliçenizden faydalanamadınız, sadece karşı tarafın poliçesinden faydalandınız. eğer yolcu olsaydınız ve her iki araç da kusurlu olsaydı, poliçeler aynı şirketten kesilmiş olsa da sigorta şirketi teminat limitinin 2 katına kadar sorumlu olacaktı.

dosyanız neden yargıtayda bu arada, siz mi yoksa karşı taraf mı temyiz etti, temyiz gerekçesi neydi?

Merhaba Murat Bey
Tazminat hesaplamasında tedavi giderleri ve iş gücü kaybı tazminatınızda sınıflandırma yapılmışsa bu durumda tazminatın tamamını sigorta şirketi ödemek durumundadır,zira tedavi giderleri ve iş gücü kaybı tazminatları ayrı teminatlardır.Eğerki hesaplama sadece iş gücü kaybından kaynaklıysa bu durumda sigorta şirketi sadece poliçede yazan rakam üzerinden sorumlu olacaktır.
Size tavsiyem haksız fiile sebebiyet veren aracın kaskosunun olup olmadığını araştırmanızdır.Kasko varsa eğer Zmms'nın poliçesini aşan miktardan kaskonun İmm'si(ihtiyari mali mesuliyet sigortası) sorumlu olur.Kaskosu yoksa zarar araç sürücüsünden veya ruhsat sahibinden talep edilebilir.
Bilgilerinize sunarım.

ücretsiz destek

hayır ben yolcu konumundaydım . her iki araç sürücüsü ağır cezada suçlu bulundu
ve kazaya karışan her iki aracında sigortası aynı olduğu için sigorta firması poliçe limiti ve faizi üzerinden ödeme yaptı. mahkemem bitti hakim karar verdi ve ben tazminatı düşük bulduğum için Yargıtay a gittim. 15 ay doldu Yargıtay arşivde duruyor dosyam. sizin dediğiniz gibi her iki sigortadan para alınmadığını sigortanın sadece bir kere ödeme yaptığını biliyorum. Siz bu konuda emin misiniz buna benzer dava açmış ve her iki sigortadan para almış örnek var mı ? Ben hiç duymadım ayrıca benim avukatım iş ve trafik kazalarında çok iyi böyle bir şey olsa neden araç sahiplerinden geri kalan kısmı almak için dava açsın

Kazaya karışan araçlardan birinin sahibi falan değilseniz, kesinlikle teminat limitinin 2 katına kadar para alırsınız.
yarın konuyla ilgili yargıtay kararlarını gönderirim size

Arkadaşlar ben 2013 ocak da kaza geçirmiştim.Ve %27 rapor aldım ve kazada yaşım 21 di.Dava da dosyam hesaplanmaya gitmişti.Bugün belli oldu ne kadar olduğu.Avukatım 200.000 bin lira cıkmış ve faiziyle 250.000 geçer dedi.Ve asgari ücretten hesaplamışlar.Ben kaza olduğu tarihte tamam asgari ücret alıyordum.Fakat aradan 4.5 yıl geçti.Dava bitene kadar ben başka işe girdim 2.5 yıl önce ve brüt maaşım 2.5 küsür.Şimdi neden bunu bilir kişi asgari ücretten hesaplıyor.Böyle saçmalık olur mu ? Avukatım itiraz etti.Ve benden bankadan maaş dökümlerini almamı istedi.Bu konu hakkında bilgi tecrübesi olan bana ulaşa bilir mi ?

bilirkişi sizin işe girip 2500 lira maaş aldığınızı nerden bilsin hocam, adam dosyadaki verilere göre hesaplamıştır.
şimdi siz bankadan maaş belgesi vs alıp dosyaya sunacaksınız, keşke daha erken sunsaydınız.
sadece bankadan alınan yazılar da yetmeyebilir, bankadan alınan yazının tanık vs. delille desteklenmesi lazım. sgkdan da yazı almaya çalışın, aldığınız yazı ekran çıktısı değil, imzalı mühürlü bir belge olsun ya da altında doğrulama kodu falan olsun.
usulen bu aşamadan sonra delil sunduğunuzda karşı tarafın muvafakati gerekir ama uygulamada sigorta şirketi avukatları genelde duruşmalara girmediği, için yokluklarında yapılan işlemlere itiraz edemiyorlar, bu durum da sizin lehinize.

Kazaya karışan araçlardan birinin sahibi falan değilseniz, kesinlikle teminat limitinin 2 katına kadar para alırsınız.
yarın konuyla ilgili yargıtay kararlarını gönderirim size

Ben araç sahibi değilim sadece araçta bulunan yolcuyum.

siz örnek dava tespitlerini buradan paylaşın lütfen! eğer her iki araç sigortası aynı olma durumunda para alınabiliyorsa hemen avukatımla bu konuyu konuşacağım emin olmadan konuşmayayım.

MuraTTameR
arkadaşım kaza geçirdiğin tarihteki brüt maaştan hesaplanıyor tazminatın şuan aldığın maaştan değil

avukatın sgk hizmet dökümü ve maaş bordronu mahkemeye sunmuştur . Bilirkişide kaza tarihinde aldığın geriye dönük maaş üzerinden hesaplar şuan aldığın maaş yada 2 sene önce kazadan sonra aldığın maaş üzerinden hesaplamaz

İron emin misin ? Benim bildiğim kaza tarihinden işe girene kadar süreçte asgari ücret işe girdikten sonra bilinen son maaşımdan hesaplanma yapılıyor.Diye biliyorum.Avukatım da öyle söylemişti.

kaza geçirdiğin ay ve yıla dön ne kadar brüt maaşın vardı ? e devlet sgk prim dökümüne bak orada asgari ücretse bilirkişi o hesaplamadan gider . kazadan sonra istersen 5 bin tl maaşın olsun hiç önemli değil.

Kardeşim şuan ki asgari ücretten hesaplama yapılmış.Kaza tarihinde ki asgari ücretten değil.

O zaman avukatın bilirkişi raporuna itiraz edecek. Tekrar hesaplamaya gidecek sende bilirkişi ücreti yatiracaksin

sayın @İron yardımcı olmaya çalışıyorsunuz bu güzel bir şey, lütfen bilmediğimiz şey hakkında yazmaylım, bu teknik bir konu, bunu cevaplayacak olanlar hukukçular ki yukarda hukuçular cevabı verrmişler zaten. lütfen bilmediğimiz konu hakkında yazmayalım.

MuraTTameR İron kafası kırık

hesaplamada esas alınacak ücret konusunda, yargıtay mağduru koruyor.

şoyle ki;
1- kaza tarihinde çalışmayan kişi, rapor tarihinden sonra işe başlarsa ya da kaza tarihinde düşük maaş alıyorken rapor tarihinde maaşı artmışsa, yüksek olan maaş yani güncel maaş esas alınır. MuraTTameR 'in olayı böyle bir olay, MuraTTameR'in hesaplama yapılırken güncel maaş göz önünde bulundurulmalı..

2- mağdur kişi kaza tarihinde çalışıyor olmasına rağmen, sonradan işini kaybetmişse ya da başka bir işte daha düşük maaşla çalışmak zorunda kalmışsa kaza tarihindeki (yüksek olan) maaş esas alınır.

ancak sizin bu hususu dava dilekçenizde belirtmeniz ve açıklamanız gerekmekte. siz yeterli açıklamayı yapmazsanız, her iki halde de bilirkişi asgari ücretten hesaplama yapıp geçebilir. özellikle dosya aktüer bilirkişiye gitmeden hemen önceki duruşmada, hesabın hangi maaş üzerinden yapılması gerektiği hususunda mahkemeden ara karar oluşturmasını isteyebilirsiniz. hakim yüksek olan maaştan hesaplama yapılsın şeklinde bir ara karar oluşturursa bilirkişi bu karara uygun bir rapor hazırlamak zorundadır.

kafası kırık

bilmediğim konu değil arkadaşım mahkeme kaza tarihinde aldığın brüt maaşa bakıyor belgeye bakıyor ben bizzat yaşadım. Kazadan sonra ne kadar maaş aldığına değil olay tarihinde ne aldığın önemli gerisi hikaye

Ücretsiz destek bana yolcu konumunda kaza geçiren bir kişi her iki aracın sigortasından para alır demiştin avukatımı arayıp sormadan bana buna benzer emsal dava ve örnek sunar mısın lütfen!

Üst Alt