Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazasında tazminat Poliçe Limitini aşıyorsa..?

ücretsiz destek , MuraTTameR , İron , kafası kırık , AnalizHukuk

Olay:Çift taraflı araç ile çarpışma

Kaza Tarihi: Nisan 2013
Kaza Kusur oranı % 100 karşı taraf araç sürücüsü (Kazada hiç kusurum yok)
Kalıcı Hasar Oranım: % 55
Kaza tarihinde aldığım maaş: 3.000 TL (Net ve bordrolu)
05.05.1983 doğumluyum (Kaza tarihinde: 30 yaş ve 1,5 yaşında bir erkek evlat sahibiyim)

Takribi aktüer hesap ne kadar çıkar?
Saygılarımla...

İron

bugün ofise gidemedin, yarın gittiğimde bakacağım emsal kararlara ama bu konuda emsal bulmak zor çünkü çok basit bir konu. üzerinde tartışılan bir mesele bile değil.

örnekle anlatmam gerekirse;
sizin olayda 2 araç var, biri A diğeri B olsun. siz yolcusunuz ve araçların sahibi de değilsiniz. kazada siz sakat kaldınız ve her iki araç da kazanın meydana gelmesinde kusurlu.
şimdi sigortayı unutun..
sadece A ve B araçlarının sahiplerine dava açtığınızı farzedin. diyelim ki davayı kazandınız,
A ve B size 250şer bin lira ödedi.
A ve B kendi sigorta şirketlerine gidecek, ben kaza yaptım ve 250 bin ödemek zorunda kaldım, sen benim zorunlu sorumluluk sigortamsın yani benim sorumluluğuma düşen kısmı ödemen gerekir diyecek ve her iki araç sahibi de size ödemiş olduğu 250 bin lirayı sigorta şirketinden ayrı ayrı, kendi poliçelerine dayanarak alacak.
burada sigorta şirketi sadece A'ya ödeme yapıp, B'ye poliçe limitim doldu diyemez. çünkü B'nin poliçesi farklı A'nın poliçesi farklı. A'nın limiti B'yi bağlamaz.

sorumluluk sigortalarında TTK 1478. madde gereğince, sorumlu olan kişiden para talep etmeden, direkt sigortacıdan para talep edilebilir.
siz de hem A için, A'nın sigortasından hem de B için B'nin sigortasından para talep edeceksiniz. A ile B'nin aynı şirketten sigorta yapmış olması sonucu değiştirmez, iki farklı poliçe var ve iki farklı poliçe için ayrı ayrı prim ödenmiş.
siz bu parayı şirketten alamazsanız, B'den alacaksınız.. İyi de bu B denen adamcağız zamanında bi ton para verip arabasına sigorta yaptırdı, bu adamın günahı ne, madem sigorta şirketi bu parayı vermeyecekti, B'den neden prim aldı?

35efe35
dosya şu an davalık oldu mu?
kalıcı %55 iş göremezlik dışında, geçici tam iş göremezlik var mı? varsa kaç ay?
@35efe35
teminat limitini fazlasıyla aşıyor, onun için sigorta şirketinden 250 bin TL alabilirsiniz.
bunun dışında 500 bin TL de araç işleteninden ve sürücüsünden talep edebilirsiniz.

yarın avukatımı arayıp bu konuyu konuşacağım ücretsiz destek mantık senin dediğin gibi işliyorsa eğer her iki aracın sigortasından para alırım demektir ama hukuk bu konuda ne diyor o nu yarın öğreneceğim verdiğin bilgi için çok sağ ol

çok para yapıyor hocam..
teminat limitini de fazlasıyla aşıyor.
kalıcı iş göremezlik için şirketten 250 bin alacaksınız (teminat limiti kadar)
ayrıca geçici için de o dönemdeki maaşınzın 18 katını alacaksınız. (bu para tedavi masrafı limitinden düşecek yani 250 bin aldığınız için bu parayı alamazsınız diye bir şey yok)
ayrıca geçici iş göremez olduğunuz dönemde bakıma muhtaç olduğunuz yönünde bir rapor almışsanız, o dönemdeki asgari ücretin 18 katı kadar da bakıcı masrafı alacaksınız. bu raporu almamışsanız, avukatınızla konuşsun ve adli dosya adli tıbba gönderildiğinde, bakıma muhtaç olup olmadığınızı da sorsun hakim adli tıbba, eğer hakim sormazsa bu konuda cevap vermez adli tıp.

sadece kalıcı iş göremezlikten doğan zararınınız, teminat limitinin çok üzerinde olduğu için, karşı taraf sürücüsü ve araç sahibinden de tazminat isteyeceksiniz ama davayı kazansanız bile karşı tarafta bu parayı ödeyecek güç var mı bilemiyorum. o yüzden dava kazanılsa bile tahsil edilemeyebilir.

İron

sigorta hukuku bu şekilde işliyor ama usul hukuku farklı.
eğer dava açılırken sadece karşı tarafın sigorta poliçesi gösterilmiş ve sizin yolcu olduğunuz araçtan bahsedilmemişse, tek bir poliçeden para ödenir. diğer poliçe için ayrı bir dava açmak gerekebilir, avukatınız o konuyu benden daha iyi biliyordur. siz eninde sonunda paranızın tamamını alacaksınız, merak etmeyin.

35efe35

Bende ne kadar alacağınızı çok merak ediyorum. tahmini ne kadar tazminat alır ?
ücretsiz destek ortalama bir rakam söyleyebilir misiniz rica etsem.

söyledim hocam zaten :)
ilk yazdığım cevabın sonunda yazıyor... hesap yapmadım ama geçici iş göremezlik ve tedavi gideri hariç 750 bin civarı.
bunun 250 sini şirket ödeyecek. kalan kısım için araç sahibi ve sürücü sorumlu.

250 bin sigortadan alacak geri kalan 500bin tl miktarı araç sahibinden tabi üzerinde mal mülk varsa yoksa çalışıyorsa maaşının 4/1 haciz getirecek eğer çalışmıyor emekli ve üzerinde gayrimenkul yoksa 500bin tl uçtu yani

Ben Yüzde 57 işgücü kaybıyla şu ana kadar 600 bin üzeri aldım.(100 bin avukatıma verdim)
Ayrıca 870 bin tl karar verilen davam da 10 aydır yargıtayda. (İşgöremezlik tutarı için poliçe limitlerini aşan miktar + manevi tazminat + protez davası. Tabi onun da Yüzde 18+ KDV avukatım alacak)

Tabi otobüs firması olunca birden çok sigorta poliçesi oluyor. Ayrıca tedavi giderleri için her sigortanın belirttiği limitten de gider talebiniz olabilir.
Ben Protez davası açtım. Talep ettiğim protez kol ve dirsek tutarı yaklaşık 120.000 tl. Ama bunu araştırırken bir gerçekle karşılaştık. Bir protezin maksimum ömrü 10 yıl olduğuna göre ortalama yaşam tablosunda belirtilen 35 yıllık baki ömrüm için 3,5 protez talep etme hakkım var.
Bu üç buçuk protezin bakım, onarım masrafları da hesaba katıldığında baya yüksek bir meblağ çıkıyor ortaya.

Şayet yargıtay kararı onarsa sanırım tüm protez davaları için emsal olacak. Yani bir tek protez parası verip (ki onu da poliçedeki tedavi giderlerinden değil de SGK dan vasat bir şeye ikna ediyorlar. Ama tedavi gideri kapsamında alabilirsiniz ve İstediğiniz en iyi protezi seçin) sizi 10 yıl sonra cebinizden protez alma zorunda bırakıyorlar.

ücretsiz destek , MuraTTameR , İron , kafası kırık , AnalizHukuk

Yardımlar için ve cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar...
Pejmurde ,
Kendi olayını özetlermisin lütfen... Yani;
Olay: ????

Kaza Tarihi: ?
Kaza Kusur oranı % ?
Kalıcı Hasar Oranı: % ?
Kaza tarihinde aldığın maaş: ? (Net ve bordrolu)
Doğum Tarihin: ?

Kimden ne kadar tahsil ettiğin? ( Zorunlu Trafik Sig.? - Kasko? Araç Ruhsat Sahibi? Araç Kullanan? )

Ben Yüzde 57 işgücü kaybıyla şu ana kadar 600 bin üzeri aldım.(100 bin avukatıma verdim)
Ayrıca 870 bin tl karar verilen davam da 10 aydır yargıtayda. (İşgöremezlik tutarı için poliçe limitlerini aşan miktar + manevi tazminat + protez davası. Tabi onun da Yüzde 18+ KDV avukatım alacak)

Tabi otobüs firması olunca birden çok sigorta poliçesi oluyor. Ayrıca tedavi giderleri için her sigortanın belirttiği limitten de gider talebiniz olabilir.
Ben Protez davası açtım. Talep ettiğim protez kol ve dirsek tutarı yaklaşık 120.000 tl. Ama bunu araştırırken bir gerçekle karşılaştık. Bir protezin maksimum ömrü 10 yıl olduğuna göre ortalama yaşam tablosunda belirtilen 35 yıllık baki ömrüm için 3,5 protez talep etme hakkım var.
Bu üç buçuk protezin bakım, onarım masrafları da hesaba katıldığında baya yüksek bir meblağ çıkıyor ortaya.

Şayet yargıtay kararı onarsa sanırım tüm protez davaları için emsal olacak. Yani bir tek protez parası verip (ki onu da poliçedeki tedavi giderlerinden değil de SGK dan vasat bir şeye ikna ediyorlar. Ama tedavi gideri kapsamında alabilirsiniz ve İstediğiniz en iyi protezi seçin) sizi 10 yıl sonra cebinizden protez alma zorunda bırakıyorlar.

arkadaşım sen otobüs firmasında yolcu konumunda kaza yapmış sın sanırım. Kesin Metro turizm dir:D neyse geçmiş olsun. 350bin liralık bio kol protezde var yani devlet karşılamıyor.

Kaza tarihi 1 Ekim 2011
Kusur oranı % 100 Otobüs firması. Çünkü tek yönlü bir yolda şoför uyudu ve araç şarampole devrildi. Ölümlü-yaralanmalı kaza..
Kalıcı Hasar oranı Sağ kol dirsek üstü ampüte için %57 verdi. Ama adli tıp psikolojik etkenleri de ekleyip daha yüksek veriyor. (%75)
Doğum Tarihi Mart 1980

Zorunlu Trafik Sig.
Zorunlu Mali Mesuliyet Sig.
İhtiyari Mali Mesuliyet Sig.
Koltuk Sig. Tüm bu Sigortalardan Müşterek ve müteselsil bir şekilde hakkınızı talep ediyorsunuz (Koltuk sigortası hasar organının genel şartnamedeki oranına göre hemen ödüyor o ayrı)
Trafik ve Mali mesuliyet sigortaları sizin işgücü kaybınızı ve tedavi giderlerinizi, poliçe limitleri kapsamında olan kısmına kadar ödüyor. Şayet limitiniz poliçe tutarlarını aşıyorsa (ki bunda yaşınız ve aylık net geliriniz önemli) artan miktar için ve manevi tazminat için bu defa aracın ruhsat sahibi, firma sahibi sorumlu olur. Yani sigorta şirketlerinin ödeme taahhüdünü aşan kısım diğer sorumlular olan ruhsat sahibi ve kaza yapan aracın firmasına yükleniyor.
Eğer araç sahibinin veya firmanın İhtiyarı mali mesuliyet sigortası varsa bu artan miktar için de ayrıyeten bu sigortadan alabilirsiniz kalanı. Tabi bu oranın artanı da varsa firmaya kalır.

Bunlar işgücü kaybı için. Hele bir de protez vb kullanmak zorunda kalacaksanız bu tür külfetli tedaviler için sigorta şirketlerinin poliçelerinde belirttikleri tedavi giderleri kısmında vaadedilen miktardan talepte bulunursunuz.

Ben, Koltuk Sigortasından 75 +30 = 105 bin almıştım (Firma iki ayrı koltuk sigort. yaptırmıştı). Bu en kolayıydı ve avukatsız almıştım.

İşgücü kaybım için ise 590 bin tl + 45 bin (bu gecikmeden dolayı faizmiş) hükmetti mahkeme. Bu tutar Zorunlu Trafik Sigortası ve Zorunlu Trafik Mali Mesuliyet Sig.nın poliçe limitlerine göre 200 bin + 200 bin olacak şekilde ve kalan 190 bin ise araç sahibi-firma sorumluluğunda istenmek üzere hak kazandım.

İlk sigorta şirketi öncelikli mesul olduğu için ödemeyi hemen yaptı. 2. Sig. Şirketi ise temyiz etti (kaza zamanı işsiz olduğum halde nasıl öğretmen maaşına göre hesaplanırım ve adli tıp oranının normal hastane oranından çok yüksek olması gerekçesiyle). Yargıtay davam sonuçlandı ve 2. sigorta şirketinden de paramı aldım.

Firma sahibine kalan 190 bin tl hakkım ve manevi tazminat davam bir de protez talebim için açtığım dava ile birleştirilip 870 bin tl karar çıkınca Firma yetkilileri bu kararı yargıtaya taşıdı ve 10 ayı geçti. Şayet kazanırsam yasal faiziyle beraber 1 Milyon tl yi buluyor meblağ. Bunun %18 +kdv si avukat hakkı.

190 bin işgücü kaybı davasından devreden, 100 bin manevi tazminat, 580 bin de protez ve sağlık giderleri için.

Manevi tazminatın düşük olması tamamen hakim kararı. Diğer meblağları yüksek bulup haksız zenginleşme ihtimali gözeterek bu miktara hükmetmiş.
Bakalım yargıtayda karar ne olacak.

arkadaşım sen otobüs firmasında yolcu konumunda kaza yapmış sın sanırım. Kesin Metro turizm dir:D neyse geçmiş olsun. 350bin liralık bio kol protezde var yani devlet karşılamıyor.

Ben dava açtığımda en nitelikli kol 90-100 bin gibiydi. 350 bin olsa onu isterdim ama hakimler çok şaşırıyor ve bu oranlarda protez olurmu veya 3,5 protez söz konusu olunca çok duraksıyorlar ))
Kazanırsam emsal kararı burda yayınlarım. Ve tüm dava süreçlerimle beraber.

Para sanki hakimin cebinden çıkıyor hepsi şerefsiz bunların ben hakimi şikayet ettim ya kadın hakim bana duruşmadan sonra diyor ki karşı tarafla anlaş mahkeme uzun sürer çok gelir gidersin davaya diye 5 ile 10 yıl sürer dedi. Hakim haklı çıktı keşke anlaşsaydım süre gerçekten uzun sürüyor 15 aydır Yargıtay arşivde dosyamı bekler ya ayrıca hakimlerin hepsi manevi tazminatı düşük veriyor arkadaşım TR de kural olmuş bu haksız fiilden zenginleşme

Ben dava açtığımda dolar 1.80 civarlarındaydı.
Şimdi ise 3,60 larda. Yani para yüzde yüz değer kaybetti. O zamanlar 140 bin tl ile yaşadığım şehirde lüks bir daire alabilirdim ama şimdi öyle bir daire en az 350 bin tl.

Kolunu kaybeden hakim olsa eminim kendi kolu için 5 milyonu da az görür. Firma sahibi ile tartışmıştık anlaşmaya gelince.
60 bin gibi komik bir rakamla benden kol pazarlığı yapmamı bekledi. Kibarca kovmadan önce kendisine sağ kolunun tutarını sordum.

İnsanlık kalitemiz maalesef zorunlu hayat koşullarımızdan ötürü birilerinin ücretlendirmesine kalmış. Ben yine nasipliydim ki yolcu otobüsü firması ve tek taraflı bir kazaydı. Bir de kendi aracıyla kaza yapanlar var. Hele çok etkenli, araçlı bir kaza ise resmen yaşadıkları acının iki katını mahkemelerde yaşıyorlar. Üç lira alana kadar herkes tazminat hukuğu doktorası yapıyor :)

Allah hepimizin yardımcısı olsun. Geç gelen adalet adalet değildir sözü doğru..

Pejmurde

Çok teşekkür ederim yaptığın ayrıntılı açıklamalar için, ben ve biz gibi bir çok arkadaşa yol gösterici bir paylaşımda bulunduğun için tekrar çok teşekkür ederim....

Pejmurde

Çok güzel yazmış sın ellerine sağlık. Ben kazada sol gözümü kaybettim karşı tarafın avukatı 100 bin tl teklif etti. Ben karşı tarafın sürücüsüne 200bin tl verip sol gözünü bana versin dedim avukatı dondu kaldı . Sen şanslısın çünkü otobüs firması koltuk sigortası ve diğer sigortalardan paranı zorlanmadan almış sın. Kazaya karışan şahıs arabası ve şirket arabası değilse ne yapsın düşün yani adam mahkemeyi kazansa bile karşı tarafın ödeme gücü yoksa sadece sigortadan poliçe miktarına istinaden bir para alıyor.

evet dolar uçtu ama mahkeme bize yıllık %9 faiz veriyor bazıları da seviniyor faiz işliyor nasıl olsa diye halbuki çok düşük faiz bu parayla 5 sene önce dolar al koy daha iyi

Bu konuyu avukatla konuştum . Örnek verecek olursam iki araç kaza yaptı ve siz yolcu konumundasınız yani sıfır hata her iki araç sürücüsü %50 kusurlu çıktı diyelim. poliçe limiti misal 250bin tl avukat bu parayı istediği sigortadan bir kez olmak üzere alıyor. yani her iki sigorta poliçesinden 250bin + 250bin tl alma şansınız yok. a sigortasından avukat 250bin tl aldı . a sigortası , b sigortasına diyor ki senin kusur oranın %50 bu paranın yani 125bin tl bana öde onlar birbirleriyle davalık oluyorlar veya aralarında anlaşıyorlar. Genelde avukatlar bu şekilde hareket ediyor her iki sigortadan para alayım diye uğraşmıyor

İron

avukatınızın söylediklerinin doğruluğundan bu kadar eminseniz buyrun bana vekalet verin.
dava açıp diğer şirketten de 250 bin lirayı ben alayım ve bu parayı löseve bağışlayalım hocam.
nasıl olsa bu para alınamaz diyorsunuz ve böyle giderse alamayacaksınız.
siz sadece bana vekalet verin, ben tüm dava masrafını karşılayacağım ve dava sonunda kazanacağım vekalet ücretini de löseve bağışlayacağım.
var mısınız?

Hocam peki kaza 2007 de oluyor. Davası 2008 de açılıyor. O zaman poliçe limiti 60.000 TL. Mahkeme kararını 2018 de veriyor; faiz hariç 130.000 TL'den... sigorta şirketinin sorumlu olduğu kısım nedir bu durumda? Emsal poliçe araştırması mı yapılacak? 2008deki 60.000 tl ile 2018deki altmışbin tl nin alım gücü arasında dağlar kadar fark var sonuçta.

karakaciyes

tazminatı kaza geçirdiğin tarihteki poliçe limitinden ödüyor 60bin tl olarak. Dava 2018 de biterse sadece %9 faiz alıyorsun. 2018 yılında X poliçe limitleri 250bin tl sende haklısın çok büyük zarar ediyorsun.

Üst Alt