Kaza tarihi 1 Ekim 2011
Kusur oranı % 100 Otobüs firması. Çünkü tek yönlü bir yolda şoför uyudu ve araç şarampole devrildi. Ölümlü-yaralanmalı kaza..
Kalıcı Hasar oranı Sağ kol dirsek üstü ampüte için %57 verdi. Ama adli tıp psikolojik etkenleri de ekleyip daha yüksek veriyor. (%75)
Doğum Tarihi Mart 1980
Zorunlu Trafik Sig.
Zorunlu Mali Mesuliyet Sig.
İhtiyari Mali Mesuliyet Sig.
Koltuk Sig. Tüm bu Sigortalardan Müşterek ve müteselsil bir şekilde hakkınızı talep ediyorsunuz (Koltuk sigortası hasar organının genel şartnamedeki oranına göre hemen ödüyor o ayrı)
Trafik ve Mali mesuliyet sigortaları sizin işgücü kaybınızı ve tedavi giderlerinizi, poliçe limitleri kapsamında olan kısmına kadar ödüyor. Şayet limitiniz poliçe tutarlarını aşıyorsa (ki bunda yaşınız ve aylık net geliriniz önemli) artan miktar için ve manevi tazminat için bu defa aracın ruhsat sahibi, firma sahibi sorumlu olur. Yani sigorta şirketlerinin ödeme taahhüdünü aşan kısım diğer sorumlular olan ruhsat sahibi ve kaza yapan aracın firmasına yükleniyor.
Eğer araç sahibinin veya firmanın İhtiyarı mali mesuliyet sigortası varsa bu artan miktar için de ayrıyeten bu sigortadan alabilirsiniz kalanı. Tabi bu oranın artanı da varsa firmaya kalır.
Bunlar işgücü kaybı için. Hele bir de protez vb kullanmak zorunda kalacaksanız bu tür külfetli tedaviler için sigorta şirketlerinin poliçelerinde belirttikleri tedavi giderleri kısmında vaadedilen miktardan talepte bulunursunuz.
Ben, Koltuk Sigortasından 75 +30 = 105 bin almıştım (Firma iki ayrı koltuk sigort. yaptırmıştı). Bu en kolayıydı ve avukatsız almıştım.
İşgücü kaybım için ise 590 bin tl + 45 bin (bu gecikmeden dolayı faizmiş) hükmetti mahkeme. Bu tutar Zorunlu Trafik Sigortası ve Zorunlu Trafik Mali Mesuliyet Sig.nın poliçe limitlerine göre 200 bin + 200 bin olacak şekilde ve kalan 190 bin ise araç sahibi-firma sorumluluğunda istenmek üzere hak kazandım.
İlk sigorta şirketi öncelikli mesul olduğu için ödemeyi hemen yaptı. 2. Sig. Şirketi ise temyiz etti (kaza zamanı işsiz olduğum halde nasıl öğretmen maaşına göre hesaplanırım ve adli tıp oranının normal hastane oranından çok yüksek olması gerekçesiyle). Yargıtay davam sonuçlandı ve 2. sigorta şirketinden de paramı aldım.
Firma sahibine kalan 190 bin tl hakkım ve manevi tazminat davam bir de protez talebim için açtığım dava ile birleştirilip 870 bin tl karar çıkınca Firma yetkilileri bu kararı yargıtaya taşıdı ve 10 ayı geçti. Şayet kazanırsam yasal faiziyle beraber 1 Milyon tl yi buluyor meblağ. Bunun %18 +kdv si avukat hakkı.
190 bin işgücü kaybı davasından devreden, 100 bin manevi tazminat, 580 bin de protez ve sağlık giderleri için.
Manevi tazminatın düşük olması tamamen hakim kararı. Diğer meblağları yüksek bulup haksız zenginleşme ihtimali gözeterek bu miktara hükmetmiş.
Bakalım yargıtayda karar ne olacak.
arkadaşım sen otobüs firmasında yolcu konumunda kaza yapmış sın sanırım. Kesin Metro turizm dir
neyse geçmiş olsun. 350bin liralık bio kol protezde var yani devlet karşılamıyor.
Ben dava açtığımda en nitelikli kol 90-100 bin gibiydi. 350 bin olsa onu isterdim ama hakimler çok şaşırıyor ve bu oranlarda protez olurmu veya 3,5 protez söz konusu olunca çok duraksıyorlar ))
Kazanırsam emsal kararı burda yayınlarım. Ve tüm dava süreçlerimle beraber.