Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TSK'da 16 yıl görevim var. İstifa ettim. Malulen emeklilik mümkün müdür?

AmasyalıT

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhabalar...

TSK.da 16 yıl görev yaptım .Şubat 2016 tarihinde kendi isteğim ile istifa ederek ayrıldım.Ayrıldıktan 1 ay kadar sonra Bypass ameliyatı geçirdim.şimdi sormak istediklerim şu;

1- TSK dan sonra herhangi bir sgk koluna giriş yapmadım.Yıpranma ile birlikte toplamda 6870 gün primin oluyor.Şuan boşta gözükmemden dolayı emekli olabilirmiyim.Emekliliğimi değerlendirirken TSK sağlık yönetmeliğine göremi değerlendirilecek yoksa sivil bir vatandaşa göremi.

2-Bypass ve boyun fıtığım var ( fıtıktan ameliyat olmadım ) ayrıca vcüdumda başka bıhatsızlıklarımda var.
3-Sağlık kurulu red ettiği takdirde yapacağım işlermler konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

AmasyalıT

En son çalışılan statü neyse, malulen emeklilik işlemleri de o statüde gerçekleştirilir. Ama TSK söz konusu olduğunda sizin durumunuzda maluliyet cetveli mi yoksa TSK sağlık yönetmeliği mi dikkate alınır, bakın onu bilemedim!

Yardımcı olabilecek kimse var mı arkadaşlar?

OturanBoğa 16 yıl TSK da hizmetim var yıpranma ile 19 yıl 3 ay ediyor.Vergi indiriminden faydalanma şansım varmı? Şuada boştayım herhangi bir sgk kaydım bulunmamaktadır.Bana yol gösterirseniz sevinirim.Bu arada %40 rapor almak beni emekli etmek için yetmemektemi acaba.

AmasyalıT

SSK'lı çalışan statüsünde sigortalı olduğunuzda evet, tabii ki siz de herkes gibi sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 rapor alıp vergi indirimine başvurabilirsiniz.
Yalnız, unutmayın, bu olduğunda, sakatlık indirim hakkına istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilmek için son 2520 primin 1261'i ssk statüsünde olmalı. Ancak o zaman sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Arkadaşlar, bu konuda önerisi olan var mı?

6 ay dolmadan raporu yenilemek hakkında..?

Merhabalar.... Kasım 2016 ayında rapor alarak emekli olabilmek için gönderdim.red cevabı verildi.Ben şuan yeniden rapor alarak göndersem kabul ederlermi ( Raporu incelemek üzere )

AmasyalıT

Kendi başınıza mı rapor alıp emeklilik için kurumunuza veriyordunuz yoksa kurumunuz mu hastaneye sevk ediyordu?

Aldığınız rapor oranı düşük müydü, yoksa SGK mı raporun oranını düşürdü, size emekli olamasınız dedi?

Ben tsk dan istifa sonrası bypass oldum kuruma dilekçe yazdım raporuma baktılar red verdiler itiraz etmeyi düşünüyorumlakin başka rahatsızlıklarımda vardı onlar ilk raporda belirtilmemişti.Ben kendimce yeni rapor alarak gönderebilirmiyim diye düşünüyorum o cihetten araştırma yapıyorum.

Malulen emeklilik için başvurulduğunda kurum sevki ile hastaneye gidip rapor almak gerekiyor. Kendi alacağınız raporla emeklilik işlemi yapılamaz.
Ama burada bir arkadaşımız TSK personellerinin de 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliğine başvurabileceğini yazıyor. Dilerseniz red kararına karşı "başvurumun 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine uygun olarak Yaşlılık Emekliliği statüsünde işleme konmasını arz ederim" diye dilekçe verin.

Not: sakatlık oranı cetveli'ne göre
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480

AmasyalıT kardeşim. TSK'dan ayrıldıktan sonra rahatsızlık geçirdiyseniz ve şu an herhangi bir sigortalılık kolunda çalışmıyorsanız engelli oranı ile emekliliğiniz mümkün olmayacaktır. Ancak herhangi bir sigorta koluna dahil olup çalışırsanız alacağınız engelli raporu ile emekliliğiniz prim gün sayınıza göre onaylanacaktır. ancak bu konuda dikkatinizi çekmek isterim ki:
Biliyorsunuz SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B), T.C. Emekli Sandığı (4/C) ile özel banka-borsa sandıkları diyebileceğimiz 4 kurumdan hangisinden emekli olacağımızın tespiti son 2520 günlük prim ödemelerine göre belirlenir.Son Yedi yıl hesabı nasıl yapılır:

Yedi Yıl: 7X360=2.520 gün yapar.
2.520/2 ( Yarısı) 1.260 gün yapar (3.5 Yıl)
Sigortalı olduğunuz ( SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) son yedi yıl içinde 1.261 gün hangi kurumdan primleriniz ödendi ise o kurumdan emekli olursunuz.Bu da sizin emekli maaşınızı etkiler. burada engelli oranlarınızı birleştirip sgk'ya başvursanız da çalışmadığınız için emekliliğiniz onaylanmayacaktır. keşke yardımcı olabilseydim. saygılarımla....

sn çeleviz merhaba ,

ben engelli memurum ve 15 yılımı ekim sonunda dolduruyorum. 1998-2007 (18 AY ASKERLİK BOŞLUĞU VAR) arası kamu kurumunda kadrolu işçi olarak çalıştım. özelleştirmeden dolayı 2007 Kasım ayında ayrılıp, 2010 yılında başka bir kamu KİT kurumunda teknisyen memur olarak göreve başladım. Bizim KİT maaşlar şu an biraz yüksek (bu ay 3.800 civarı alıyorum) diğer memurlara göre. Ön lisans mezunuyum. Sorum şu;

1. Kadrolu işçi (SSK) olarak çalıştığım süre, emekli maaşımın yüksek olmasına etki eder mi?
2. Tahminen aşağı-yukarı ne kadar maaş alabilirim?

Teşekkürler.

toprak1453; 2010 yılından bu yana memur olarak görev yapıyorsanız emeklilik statünüz de memur emeklisi olacaktır. Verdiğiniz bilgiler ile emekli maaşı hesaplaması mümkün değildir. maaş bordronuzda yazılı gösterge, ek gösterge, memur maaş katsayısı, kadro/emeklilik derece ve kademeniz v.b. bilgiler ile çalıştığınız kurumun maliye şubesi size yardımcı olacaktır.bu forumda engelli emeklilik ile ilgili çözüm bulmaya çalışan kişilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.bu arada eğer memursanız bulunduğunuz kadronun emeklilik derece ve kademesi de önemlidir. saygılarımla

çeleviz , bilgiler için teşekkürler. Tamam memur emeklisi olucam.
Peki, 7 yıl SSK'lı olarak çalışmamın maaşa hiç bir etkisi olmuyor mu?

16 YIL tsk ardından istifa 5566 gün primim gözükmekte yıpranma hariç %40 aldığımda emekli olabiliyormuyum.Bilgi verirseniz sevinirim.

Arkadaslar bende 17 yil sekiz ay calistim istifa ettim. %67 rapor aldim. Engelli ayligina muracaat ettim red cevabi geldi. Kurumda calismadigim icin. Daha sonra sgk ya kendim gittim ve nasil olacagini sordum. Bana acikta iken maluliyet olacagini ve bir alt kata inip sormami soylediler. Oraya gittigimde ise ayrildiktan sonra hicbir yerde calisip calismadigimi sordular. Bende iki yildir hicbir yerde sigortali calismadigimi soyledim. Calisirsaniz aciktan maluliyet hakkiniz yanar. Suan evraklari oraya teslim ettim. Elinize raporunuzu alin benimki %67. Oran kac olmasi lazim onu bilmiyorum. Dilekce ve beyanname doldurup teslim edin.

Nasıl emekli olmalıyım.

16 yıl TSK da çalıştıktan sonra kendi isteğim ile istifa ederek ayrıldım.Akabinde 3 defa kalp krizi geçirdim ve Bypass ameliyatı oldum. Durum bildirir nitelikte rapor alarak Malulen emeklilik için Sgk.ya müracaat ettim ilkinde gerekli şartlar oluşmadığı için kabul edilmedi. Daha sonra ben de Yüksek Sağlık kuruluna itiraz ettmim ve %60 oranını karşılamadığı için reddedildi. İstifadan sonra herhangi sgk koluna giriş yapmadım.7095 gün primim var.Şimdi sormak istediğim;

1- Emekli olmak için ne yapmalıyım?
2-Engelli raporu çıkartsam işime yararmı?

Aklıma gelmeyen ve sizlerin bana yol göstermek adına paylaşacaklarınız olursa sevinim.Allaha emanet olun.

AmasyalıT

5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak için başvurun. Buradaki deneyimlerden anladığım kadarıyla bu statüde emekliliğiniz onaylanacaktır

@AmasyalıT
siz istifa ettiğiniz için engelinizden dolasyı emekliliği emekli sandığınızdan hak etmiyorsunuz istifa etmeden bunu yapmış olsaydınız hakkınız oluyordu sizin bundan sonra yapab ileceğiniz tek şey ssk lı olarak olarak çalışıp bu arada 40 ve üstü rapor alıp vergi muafiyeti alıp erken yaşlanmadan dolayı ssk dan emekli olabilirsiniz bağkuru seçerseniz emeklilik yaşınız hem uzar hemde daha az aylık alırsınız

hilal72

yani hilal hanım emekli sandıgı yaşlılık aylıgı baglanması için engelli yaşlılık o an çalışır durumdamı olmak lazım istifa ettigi için emekli sandıgından olmuyor degilmi yani kısacası emekli sandıgından emekli olmak için çalışır durumda olması lazım
servet diye bir arkadaş vardı oda tsk personeliydi olmadı onkide sonradan ssk lı olup 1 ay vergi indirimi alıp hemen emekli olmuştu

AmasyalıT
sizinki yani tsk mensupları emekli sandıgı oluyor degilmi 4 c li yani

evet aynen 4c

@hilal72
ben ne kadar süre ssk lı olarak çalışmalıyım. Bunun belirli bir süresi varmı acaba

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM[FONT=sans-serif]
SERVET DENEN ARKADAŞ vergi indirimi alıp hemen emekli oldu diyorsunuz nasıl olur bu olursa ancak şöyle olur memur iken istifa etti sigortalı işe girdi 1261 günü tamamlarken vergi indirim aldı ve emekli olur eğer o 1261 tamamlamıyor ise yine emekli olamaz bazı ayrıntılar yolu değiştirir siz istifa ettiğinizde emekli sandığından emeklilikten de vazgeçiyorsunuz[/FONT]

Ben aciktan maluliyet servisine basvurdum. Saglik kurulunda evraklarim.

@AmasyalıT
sizinde sigortalı olarak 1261 günü tamamlamnız gerekiyor yani 3,5 sene ssk lı çalışırsanız olur ama bu arada sizin memuriyete giriş tarihini ssk başlangıç olarak alacak memuriyete giriş tarihin not edip bakın erken yaşlanmadan dolayı ssk da sizin girdiğiniz tarihteki yıl ve prim şartı ne kadar diye bu arada engelli raporu alıp vergi muafiyetinizde olması gerekir ama bunları ssklı bir iş bulunca yapmanız gerekiyor bakın ayrıntılar çok önemlidir

Ankara sgk ya gittim. Birinci muracat calismadigim icin red oldu. Kendim gittigimde bana aciktan maluliyet servisine gitmem gerektigi.soylendi. mudurun yanina gittim. Baska bir kurumda cailisip calismadigimi sordu. Ben calismadim. O zaman sartlar olur dedi. Eger bir gun bile ssk li olsaydim bu hakkimi kaybedecektim. Sizin dediginiz yanlis demiyorum. Oda dogru. Ama aciktan da malul olunabliliyormus.

@OturanBoğa ben bu emekliliğim rededildi.4c liydim şuan boştayım.7095 gün primim var.Yaşlılık aylığına mı müraccat etmeliyim.

uzman60 peki emekli oldun mu ? sürecini, geçirdiğin aşamaları paylaşır mısın? şu anda açıkta olup emeklilik bekleyen bir çok tsk personeli var.

uzman arkadaşımızı dinleyin bence 5510 kanunundada bahsediyor dedikleri
hilal 1261 gün yatırmadı 3 ay yatırdı ssk emekli oldu

Arkadaslar ben enson persembe gunu sgk ile gorustum saglik kuruluna sevk edildigini soylediler. Kendiniz gidip sgk ile gorusun uzaktan veya telefonla olacam bir is degil. Ben kendim gittigimde ogrendim aciktan maluliyet oldugunu. Ben kriterler nedir bilmiyorum. 67 raporum var. 17 yil 8 ay calismam var uzman cavus olarak. 8 bin gun var yipranma ile beraber. Benim durumum bu. 2 yil once ayrildim kendi istegimle sgk bagkur ssk hicbir yere kayit yaptirmadim. Muracaat ederken beyanname dolduruyorsun ayrildiktan sonra hicbir yerde calismadim diye.

Aynen haftaya ankaraya gitmeyi düşünüyorum.Gelişmeleri aynen yazarım buradan

@AmasyalıT

konuyu iyice okudugumda malulen açıktan emeklilik oluyor da engelli hakkıyla istifa ettiginde olmuyor olay bu kadar basit uzman arkadaşımız malulen emeklilige başvurmuş ondada açıktan emeklilik hakkı var kanundada yazıyor
[FONT=arial]
Kamu görevlisi olan sigortalılar için;[/FONT]
[FONT=Arial][FONT=arial]-Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,

burda açıkta bulunanlardan bahsediyor kanunda[/FONT][/FONT]

Üst Alt