Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Türk İşaret Dili her yerde aynı mı?

işaret dili ile benimde öğrenmek istediğim şu hadi öğrendik diyelim..
kim biliyor kiminle konuşacağız?,
işaret dili ile ilgili tv mi var orda kullanalım?
yani bilsem ne olacak bilmemsem? gibi bir endişem var

dudak okuma eğitimleri veren bir yer varsa o konuyuda burda açabilirmisiniz.

-arkadaşım tabi ki bu konudakı çabanı eleştirmiyorum sadece
öğrendiklerimizi uyguluyabilirsek öğrenmek için daha fazla nedenimiz olur o açıdan endişelerimi belirttim

Ben işaret dilini, belediyelerin sosyal etkinliklerinde falan kullanabilirim. Hastanelerde işitme engellilere yardımcı olması için işaret dili tercümanları var onlarla da iletişim kuramıyorum tam olarak. Elbette dudak okumak daha iyi ama Bursa'da işaret dili kursu bile bulamadım dudak okuma kursunu hiç bulamam. Ben seviyorum işaret dilini :)

eğer bu sitedeki Türk İşaret Dili | Turkish Sign Language işaret dili, genel işaret diliyse öğrenmeye devam edeceğim.

bende öğreniyim dediğin yerden ...bakalım
nasıldı o şarkının sözleri sevmesemde alışırım elbet...:eek:

Evet işaret dillerinin şehirden şehire hatta okuldan okula değiştiğini biliyorum. Yıllardır öğrenebileceğim bir arkadaş ve ya bir kurs arayıp duruyorum ama Bursa'da bir türlü bulamadım.

Boş zamanlarımı değerlendirmek için eğer varsa genel bir işaret dili öğreneyim demiştim.

Evet bilgisayardan öğrenmek istedim kurs bulamayınca.

İstanbulda bir sürü kurs var biliyorum ama ben BURSA'yı kastediyorum.

Herhangi bir işitme engelliler lokaline gidin. İşaret dilini öğrenmek istediğinizi söyleyin. Zamanla arkadaşlıklar da kurulunca gayet güzel öğreniliyor. Ben en azından bu şekilde öğrenmiştim. İşaret dilini bir internet sitesinden öğrenmeniz zor görünüyor bana, çünkü mimikler, jestler de çok önemli oluyor işaret dilini kullanırken. Verdiğiniz siteye iş yerinde bakamadım ama eve gittiğimde mutlaka bakacağım. Çok merak ettim. Ayrıca işaret dili ile bile anlaşmak oldukça zor. Az işaret ile konuşuluyor maalesef. :(

Konuşmayı unutmamak için sesli kitap okuyorum. Bursada ne işitme engellilerle ilgili ne lokal var nede düzgün bir dernek. Bir tane dernek var onun adı da BURSA SAĞIR DİLSİZLER HİMAYE VE YARDIM DERNEĞİ bu isim bana son derece rencide edici geldiği için oraya gitmiyorum.

Netten öğrenmek zor olsa da şu an için tek yolu bu gibi görünüyor. Ben sadece GENEL bir Türk İşaret Dili sitesi var mı onu öğrenmek istiyorum.

dünyadaki konuşma dillerinin gramer yapıları aynı olmadığı için işaret dilleri evrensel hale getirilemez diye düşünüyorum... doğuştan sağır dilsizler için belki uygulanabilir... ama ya benim gibi sonradan olanlar için ne demeli.. ben türk gramer yapısına şartlanmış biriyim..

geleyim türk işaret diline... türk işaret dili kursuna 2-3 aydır, haftada bir gün eşimle birlikte gidiyoruz.. öğretmenimiz doğuştan sağır dilsiz.. ve bize türk işaret dilinin illere göre farklı olmadığını söyledi.. ama bir kaç kelime var ki farklı illerde farklı işaretlerle gösteriliyor.. onlar da dediğim gibi 2-3 kelime...

Yani özetle, ilk mesajımda yazdığım videolu işaret dili sitesi dışında bir türk işaret dili internet sitesi bulunmuyor? Bir ara öyle bir site bulmuştum ama adını bir türlü hatırlayamıyorum.

keopsEs bu siteyi işaret dili kursuna başlamadan önce ben de bulmuştum...
kurstan bize seviye1 CD'si ve kitabı verildi.. seviye 1'de 8 ünite var... CD'de de kitaptaki kelime ve açıklamaların videoları var..

bu sitedeki videoların bir kısmı yarım.. yani kelimeyi tam anlatmadan kesiliyor..
yanlış öğrenmenize neden olabilir..

TİV
bu adresi inceleyin... ve en alttaki info@tiv.org.tr adresine bir mail göndererek kitap ve CD'yi edinmek istediğinizi belirtin.. Dilerim Bursa'ya ödemeli olarak gönderebilirler...

türkçe sondan eklemeli bir dil olduğundan bunu işaret dilinde uygulamanız tabiki mümkün değil... bize ilk öğretilen cümle "o arkadas o" cümlesiydi.. ben de şaşırmıştım...

kgokce, size bahsettiğim CD'de bir çok kelimenin olduğu gibi birçok cümlenin de videoları var...
kitap ve CD'yi kurstan 35 TL'ye almıştım...
Bursa'ya gönderebilirler mi, mail gönderip sormanız gerekir..

Ben verdiğiniz adrese mail atıp sordum ama henüz cevap gelmedi.

ne kadar merak eder ozenirdim eskiden isaret diliyle konusan sagirlara eskisehir anadolu universitesinde icemin etrafinda yolum dustukce pur dikkat onlari arastirsamda bisi anlamaz [ben ne o taraftanim nede duyup tam anlayan taraftanim ]diye esef eder hic olmasa konusmayi bilmeden onlar gibi isaret diliyle konussam derdim
coook coook yanilmisim megersem
sizlerin yazilarinizdan anliyorum zor oldugunu
hic duymasak bile konusmayi bilmemiz buyuk nimetmis
derdimizi konusarak anlatiyoruz bir sekilde konusulanlari isaret dilinden daha kolay ve seri sekilde anliyabiliyoruz
allah yardimcilari olsun isaret diliyle konusup derdini anlatabilenlere

soykana bende hak veriyor gibi olsamda mutaassip kesimden olanlar bizi anlamiyorlar
oyle dikkatli dikkatli bakipta konnusuyorken accaip bisimis ayiplarmis gibi bakanlari oluyor
cokta tinnnndi
valla konusmayi anlamadan kendimi toplumdan izole edecegime
ustune ustune gidiyorum
su isitme engellilere en once okumayi ogretseler en cok onun uzerinde dursalar olmazmiymiski
bende kendimi bildigimden beri agir isitme kaybim var cevremdede hic isitme engelli yoktu
okumayi ogrendikten sonra ogrenmisimdir cok seye ne dendigini yalnizlik duygusumu desem okumayi ogrendikten sonra kitaplar benim icin insanlardan daha onde

Benim işitme engelim sonradan olduğu halde, shukufe arkadaşımızın da dediği gibi yalnızlık hissi yüzünden kendimi kitaplara vermesem, konuşmayı unutup bu kadar net konuşamazdım. Bazı uzmanlar sanırım bu yüzden işaret diline olumsuz yaklaşıyorlar.

Dudak okuyabilmeniz, hatta bunu yaparak tv izleyebilmeniz çok güzelmiş, ben tam dudak okuyamıyorum.

Merhaba arkadaşlar mesajlarınızı okudum İşitme engellilerle içiçe olan biri olarak bende birşeyler eklemek istedim.
Türk İşaret Dili kendi gramer ve yapısı olan bir dildir. Her memlekette aynıdır ama farklılıklar göstermesine de şöyle diyebiliriz, bir şive gibi düşünün istanbul'lu ile ege'li veya doğulu insandaki şive misali yoksa Türk İşaret Dili adı üzerinde. Bu dilde Türkçe alfabe kullanılmakta ve her kelimenin bir karşılığı bulunmaktadır.
Ama her ülkede aynımı derseniz hayır her ülkenin dili farklı olduğundan aynı değildir. Yani evrensel değildir.E

ğitim konusuna gelince İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü İşaretdili eğitimini tophane'deki binasında ücretsiz şekilde vermektedir.

Türk İşaret Dili Hk.

İstanbul' da yaşayan kişilerin Türk İşaret Dilini öğrenebilecekleri yer İBB.Özürlüler Müdürlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İnternet üzerinden öğrenmek isteyenler için Boğaziçi Üniversitesi İşaret Dili Bölümü

Türk İşaret Dili - Kategoriler

Farklı şehirlerde İşaret Dilini öğrenmek İsteyenler ise kendilerine en yakın derneği İşitme Engelliler Milli Federasyonundan öğrenebilirler.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Resmi Web Sitesi

Güncel bilgi için teşekkürler Berna hanım...

Umarım öğrenebilirsin.. Tokatta ben hiç işaret dili bilen biriyle karşılaşmadım öyle bir kurs da yok hatta benden başka sağır olan bir insanla hiç karşılaşmadım :) sağır olduğum gün nasıldır bilmem dudak okuyabiliyordum 7 yıldır soldaki kulakta işitme yoktu sonra yavaş yavaş sağ gitti ameliyatlar derken 2 kulağım da duymuyor ve dudak okuyabiliyorum nasıl öğrendiğimi gerçekten bilmiyorum ama kendinizi dudaklara odaklandırın hareketleri ezberlemeye çalışın harf olarak yada hece olarak dudak yada dilin nasıl şekil aldığını ezberleyin ilk başlarda uydururak anlıyorsunuz ama sonradan gerçekten duyyo gibi oluyosunuz benim sağır olduğuma kimse inanmıyo ilk başlarda.. (Nazar değmesin) İnşallah işaret dilinden ziyade dudak okumayı öğrenirsiniz işaret dilini her karşılaştığınız kişi bilmeyecek ve sıkıntı olacak el hareketlerine bile değil sadece dudaklara odaklanın bence.. Herkese Allah acil şifalar versin ve inşallah ikisini de öğrenmeden duyabilme olsasılığımız olur..

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde açılması düşünülen Türk İşaret Dili Dersi varmış. TİD egitimi 2011-2 birinci döneminde verilecekmiş. Yalnız, bu eğitim sadece ODTÜ'de okuyan ya da çalışanlar içinmiş sanırım. Araya dışardan birileri de alınabilir mi, bilmiyorum. Sormak lazım..

Üniversitemizde Türk İşaret Dili (TİD) dersi açılması planlanmaktadır. Bu konudaki talep ve beklentileri tespit edebilmek amacıyla, dersi almayı düşünen tüm personelimizin ve öğrencilerimizin görüşlerine açık bir anket hazırlanmıştır. Bu dersin ücreti ders alan kişiler tarafından karşılanacaktır.
Bahsi geçen anket: METUSurvey

ehh ODTU olmadi ki:( bolesine bilim irfan yuvasinin yaptigina bakin allahaskina
her ne kadar calisanlar isaret dilini bilmesi iyi ama
aralarina cok agir isitip konusmayi bilenleride alsakar ODTUlu olmayan hem isitme engelliyeye bir dil kazandirirlar
hemde o konusmayi bilen isitme engellinin orda olmasiyle dersi takip edenler icin iyi bir pratik olur calisanlar icin diymi;)
disaridan birilerini alsalardi hemen muracaatimi yapar bende sevinerek katilirdim:(
madem devlet okumuslar ricali isaret diline onem vermeye baslamis biyikli yuzumuze bakmadan konusanlarin soylediklerini cozemedigimizde isaret dili cok iyi anlasilir iki tarafta gerilimsiz anlasirdi

konuşmayı biliyorsanız işaret diliyle işiniz olmaz.dudak okuma yazı ve görsel resimlerle işinizi görürsünüz sevgiler.

Ledzeppelin'e hak veriyorum...

Eşimle birlikte işaret dili kursuna gitmiş birisi olarak kursun ilk anlarda yararlı olduğunu söyleyebilirim, ama haftalar ve aylar geçtikçe pratik yapmadığınızda unutuyorsunuz.. Sürekli pratik yapmak gibi bir lüksünüz de yok... İster istemez yine dudak okumaya yoğunlaşıyorsunuz...

Tek yararı işaret dili harflerini öğrenmek... O kadar yoğunlaşmama rağmen anlamadığım bir kelimeyi harflerle açıklaması iyi oluyor... :)

Sanırım ben de dudak okumaya yoğunlaşacağım. Diğer mesajlarımda bahsettiğim sitede işaret dilini öğrenmeye çalışıyorum hala ama gerçekten pratik yapmayınca unutuyorum, çevremde sık sık görüşebildiğim başka sağır da (engelli kelimesini sevmiyorum çünkü kendimi engelli hissetmiyorum) yok çünkü. Dudak okumayı öğrenmem de zaman alacak gibi gözüküyor gerçi okuyorum ama tam istediğim gibi değil, yüz yüze iletişim kurarken gözlere bakmayı seviyorum :)

Üst Alt