Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ülkemizde sakat yaşamak çok pahalı! [Tartışma]

Levent54

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
4
Ülkemizde sakat yaşamak çok pahalı

Sakat olmak zor iş. Günlük yaşamda çekilen sıkıntılar, işbulmada yaşanan zorluklar, çalışma hayatında yaşanan ayırımcı tutumlar. Buörnekleri çoğaltabiliriz ama benim bu gün üzerinde durmak istediğim konu sakatyaşamanın maddi yönünde olacak(fiziksel bir engelli olarak) .Sakatlık pahalıbir iş. Paralı olmak gerekiyor. Devlet bu konularda yetersiz, en önemli ihtiyaçmalzememiz olan tekerlekli sandalye için bile yeterli destek sağlamadığıortada. Destek yeterli miktarda sağlamış olsa tekerlekli sandalye için bağış toplamağa negerek kalırdı. Devletin verdiği para ile piyasanın en ucuz ve kalitesiz vesağlıksız sandalyesini ancak alabiliyorsunuz.(Sevgili devletim , diğerihtiyaçlardan geçtik hiç olmassa iyi bir sandalye parası versen bize..)
Bu nedenle iyi bir sandalye alalım dersek 3-4 bin.tl.yigözden çıkarmak gerekir. Oda en çok 5-6 sene kullanabileceğiniz sandalye için.Bunun yanında ayağa kaldıran bir sandalye alayım dersen 10 bin tl.harcamangerekir. Bunun akülüleri, dışarıda rahatça gidebilenleri ise araba fiyatına.Paran yoksa iyi bir sandalye sahibi olmam hayal. Gene sandalye kadar gereklibir malzeme olan havalı minderler de normal bir alım gücünün bayağı üstünde. Maalesefdevlet desteği burada da yok.
Yaz geldi bir tatile gitmeyi düşünebilirsin diğer tüminsanlar gibi. Diğer insanlar ucuz bir yer bulup gidebilir. Ama biz öyle her yereher tesise gidemeyiz. Ucuz otellerin nerdeyse hiç biri tekerlekli sandalyeyeuygun değildir. Oralar da kalmamız fiziksel olarak mümkün değil. Orta halliotellerde de bu sorun var. Zor bela genel konumu uygun bir otel buluyorsunuzAncak bakıyorsunuz sandalyeniz o daracık yapılan kapısından banyoya girmiyor. Ozaman nerede tatil yapacaksın en az 4 yıldızlı bir otel bulmanızgerekir.Odanıza ulaşımı kolay olacak, engelli odası (tam anlamıyla engelliodası tabi.Bazı otellerde laf osun mecburiyet var diye engelli odası vardiyorlar.Ama onlarda sadece bir lavabo var engelliye uygun) olacak Denizegirişi havuza girişi için uygun önlemler alınmış olacak. Ama onlarsa pahalıgene çok para harcamanız gerekiyor.Bununiçin geceliğine 100-150 tl. vermeniz gerekir.Yoksa tatili unutun TV deki tatilyapanları seyredin.
Araba alacaksınız ama her araba olmaz. Bagajınız büyükolacak. Motoru şu kadar olacak özel tesisatıolacak vb. Tesisat yaptırmak ayrıca bir para. Araba alırken, satarken işlemleriçin normal insan 50 tl.ile işini bitirir. Bizler ise 500 tl.yi gözdençıkarmamız gerekiyor
Yaşam içinde haksızlıklara uğrama oranımız normal birinsandan oldukça fazla.Hep ayırımcılıklara muhatap oluyoruz. Hak nerede aranırtabi adliyede. Dava açmak para, davasüreci para, Avukat para. Hem de öyle böyle değil.
Bunlar benim hemen aklıma gelenler. Bir rampa yapmak, hazırrampa almak, ev içi aparatlar, yaşamımızı kolaylaştıracak aparatlar da para, hemde iyi para.
Bu arada yabancı sitelere de bakıyoruz oralarda da her şey pahalıdiyebilirsiniz. Evet ama oralarda sosyal devlet var ve bu aparatların tümünüdevlet karşılıyor.
Kolay değil engelli olmak engelli de olsa kaliteli yaşamak. Helebir de bir de paran yoksa.
O zaman şöyle bitirelim yazımızı “fakirsen sakatlık senin neyine….”

azizim para hayatın her alanında lazım haklısın ama emin ol parada bu ülkede engelliysenbir işine yaramıyor tek başıma gidip bir ekmek alamadıktan sonra içine edeyim paranın evden bakkala tekerlekli sandelye ile gitmektense sürünerek gitmek daha kolay

Paran olursa bakkala yollayacagın yardımcıların olacaktır i:)))

Arkadaşlar bir engellinin ülkemizde yaşayabilmesi için, aşağıdaki listeyi çıkardım. :)

-öncelikle engelli için uyumlu hale getirilmiş bir ev
-engelliyi geçindirecek iyi bir gelir
-otomobil
-akülü scooter
-ev içi tekerlekli sandalye
-araba için tekerlekli sandalye
-banyo için tekerlekli sandalye

şimdilik bunlar aklıma geldi..

sizin için önemli olan ekmeğin gelmesiyse çok haklısınız ama benim derdim bakkala yani dışarı çıkıp engellere takılmadan kendi işimi görmek kendi işinizi kendiniz göremedikten sonra ha yakınınızdan rica ettiniz ha hizmetcinize emrettiniz ne farkı var neyse siz gülün eğlenin kaldırımla derdi olmayan sokağın kıymetini ne anlar

Engelli olmanın cilvesi, hep aciz insan olduğunu hatırlamak. Tabii sağlam insanlar da aciz kuldur. Biz bunu daha kolay anlıyoruz.

Ben de işitme engelli olarak maddi yönden ara ara işitme cihazları için para ayırmak zorundayım. Diğer engelliler de benzer. Elde avuçta ne varsa mahrumluğumuzu azaltmak için harcamak bir rutin bizim için .

Paran olunca hayatın olur fakat yoksa yaşayan ölüden farkın olmaz kısaca öl daha iyi paran olma ihtimalide %5, nitekim ülkenin ancak %5 i yaşayabilir durumda, Bu %5 de kendini kral zannediyor bir eli yağda bir eli balda her arzusu önünde.

para iyidir:eek: paran olunca kimseye eyvallah etmezsin kolay kolay. tekerlekli sandalyede hayat zor.

Burada nedense konuyla ilgili islami yorumlara tahamül edilmeyerek silinirken karşıt yorumlar aynen duruyor çok düşündürücü ve üzücü

para çok şeyi kolaylıştırır bence. hele ki hastane de çok işe yarar. bi yerde de para bi halta yaramıyor! tecrübeyle sabit..

birin den rica da bulunmak bazen çok zoruma gidiyor..

Engelli maaşlarını 2,3 bin tl yapcaksın millet vekilleri yatarak 20,30 bin tl alıyorsa engellilerin çektiği zorlukları değerlendireceksin yahu 2,3 bin tl yap maasları kendi adıma konuşuyorum para ve sağlık yaşam kaynağıdır vereceksin dostum 2,3 bin tl

demirc;

arkadaşım, durumunu oranını bilmiyorum ama ağır derecede engelliysen seni engelliler bile anlamaz.

herkezin engeli farklı farklı.el-kol-göz-kulak-ayak-yürek-dalak-böbrek...vb.herkez kendi çektikleriyle baş başa bazen okuyorum o yüzden yazma ihtiyacı duydum.benimki daha fazla yüzdesi ben daha zor durumdayım bunlara girmek doğru deyil bence herkezin kendi çektidigi yük agır geliyor.iyileşmesi gereken konular da odaklanmamız lazım ortak sorunlarımız var,sesimizi duyuramıyoruz basın ı kullanamıyoruz topluma ulaşamıyor kendi kabuğunda yaşam savaşı veriyoruz.haklarımızı bile doğru dürüst bilmiyoruz.2-3 bin tl maaş verseler cogumuzun elinden alırlar bu bu ülkenin gerçeği hatta o parayı almak için biryerlerimizi bile hallederler.bizi bizle yaşayan bile anlamıyor o hale geldik.1000 1 herhalde tatil yüzü gören oda merdivenler de takılır kalır bu işte bizim sevdamız ülkemiz.bir araya gelmek guruplaşmak dokunmak konuşmak işaretleşmek bize en güzel tatil bence birbirimizden biz anlarız .hic kimseye ihtiyaç duymadan bu site sayesinde vergi indirimi emeklilik için yapılması gerekenler hastalığımla ilgili diyer arkadaşların deneyimleri daha birçok konuyu öğrendim.şunu demek isterimki gerisini siz tamamlayın.saglıcakla kalın.

SGK Akülü Tekerlekli Sandalye İçin Ne Kadar Ödeme Yapmakta?

SUT Ek-5c ye göre 2014 yılı için SGK Akülü sandalye bedelinin 2 bin 200TL’lik kısmını karşılamaktadır.

Benim engelime göre konuşuyorum. kimse yanlış anlamasın "Para var. Huzur var." Rabbim cümlemizin yâr ve yardımcısı olsun.

Ya sonuçta bu hayatın sınav olduğunun ve bu sınavın biteceğinde hepimiz hem fikiriz.Bence ne kadar zor olursa bu sınav o kadar iyi bence.Ayrıca Allah (cc) kimseye kaldırabileceğinden fazla yük yüklemez.
İşin maddi boyutuna gelicek olursak bu engelli olmak yada engelli olmamakla fark etmiyor para olan adam şımarıyor.Yada hayatın tadına varamıyor.Şimdi genel de hep bahsedilen konu devletin engellilere yeterli derece de maddi desteğin vermediği ya sana istersen trilyonlar versinler bu hayatta en ufak en küçük yaptığınız bir başarıyı düşünün örneğin bir yazmayı bir yazmayı öğrendiğin an ki o heyecanı satın alırbilirmisiniz...?
:)

once ekmekkk. ac ayi bile oynamazki calisip para kazanabilsin.
ah ah sagirizzz. cihaza para yokkk. cihazi aldiktan 3 ay sonrasina cekirdek paradsi veriyo hokumat. alin kullanin satanlari zengin edin diye:mad: iyide biz ailemizdeki calisanlar o kadar sgk vergisi odeyip doktorunu hastanesini imamini zengin ediyo:(
obur dunyaya gitmek icin pasapotru bile paraynan alinicak nerdeyse.

tamam bu dünya sınav dünyası her çekilen eziyetin mükafatı var onu anladıta kardeşim benim derdim zaten bana fazla devletinde derdime dert eklemeye ne hakkı var maddi durumum iyi ama bi halta yaramıyor dünyanın en iyi tekerlekli sandalyesini alsamda bu yollarda ne fark ediyor çoğu asansöre sandalyem sığmıyor sabancı değilimki tüm şehri düzelteyim bana uygun tatil mekanı yok denilecek kadar az toplu ulaşım araçlarını kullanamıyorum sandalyeyi görüpte kaç taksicinin geri döndüğünü sayamadım birde alay edercesine engellilere pozitif ayrımcılık diyorlar toplu ulaşım bedava tabi otobüse binmeyi başarabilirsen kaldırımlara rampa koydular tekerleğin takılıp takla atmadan inemiyorsun sürekli para para diyen arkadaşlar söylermisiniz bu para denilen zıkkım benim hangi derdime deva olacak ağrılarımı kesen ilaç olmadıktan sonra ne kadar paran olursa olsun fark etmez olmayan şeyi alamazsın

Emekli olunca 300 lira para veriyorlar. sonuçta ev geçindiriyorsun eşin çocukların var ödeme bakalım elektrik faturasını yeme içme bakalım alma bakalım eve bir şey evde huzur mu kalıyor. Arkadaşa katılıyorum Engelli yaşamak bizim ülkemizde çok pahalı mesela bugün üniversiteye kayıt oldum. 385 lira para aldılar aldığımız maaş neydi 300 lira. tamam %60 'ını geri vereceklermiş okula başladıktan sonra 154 lira yapıyor. oda aldığımız maaşın yarısı.

seni tebrik ederim tahay, universite hayatinda basarilar diliyorum.cok sevindim.
sakat yasamak pahali, zor ama sizin gibi yilmadan ugrasanlar insallah mukafatini gorur ilerde.

Teşekkür ederim shukufe. yasalar biraz düzelirse TBMM 'nin içinde bize yardım eden insanları görürsek inşallah o zaman düzelecektir hayatımız.

demirc;

para var, çare var :)
sende düz şehirlerde yaşayacaksın :) bizim kasabada asansör yok, bütün evler dükkanlar en fazla 2 katlı. toplu ulaşım araçlarının hepsinde de rampa mevcut. (ben de bu siteden öğrendim)
kaldırımlarda rampalı, zaten şehir içinde araç yasak. marketler dahil, her türlü iş yerine t.sandalye veya scooter ile girip alışverişini yapabilirsin :) evinin içine kadarda aynı araçla girip çıkabilirsin kimseden yardım almadan.
evlerin hemen hemen hepsi bahceli, bahcende domates, hıyar. biber ne istersen dikip sağlıklıda beslenebilirsin. ayrıca özel durumlarında belediyenin engelli aracı var. istediğin gibi kullanabilirsin.
oradaki evini satıp buradan ev alırsan her türlü sorunun çözülür :)
sen paradan haber ver yeterki :)

ama bir problem var.
orada çektiğin eziyetleri burada çekmeyeceğin için, ve etraftaki huri'ler, cennete gitmeni biraz geciktirir.

ama sen bizim gibi köylerde, kasabalarda yaşamazsın. sen şehir çocuğusun :)

hele yelpazecim neymis o cennet yerin adi.sehirde yamayi sen pek makbul sanma tabiatin oldugu yer cennettirde. kasabanin kisi fenadir bak. kalorifer ne olmadan yasamak zordur.

Üst Alt