Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vakıf maaşının adres değişikliği nedeniyle kesilmesi, yeniden bağlanması ve vasi..?

Talha yucel

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar

benım %80 atıpık psıkoz agır engellı kardesımın ve %49 psıkoz raporlu kız kardesımın 2022 maası 14.07. 2016 tarıhınde adresten tasındıgımız ve yenı adresı bıldırmedıgımız gerekcesıyle vakıf tarafından ıptal oldu.

yaklasık bırkac ay ıcınde yenı adresı bıldırdım.eve tahkıkata gelındı.ve %49 psıkoz raporlu kız kardesımın maası tekrar baglandı. Gerıye donuk bırıken toplam 6 aylık maasıyla beraber odemeyı aldı postaneden.

dıger agır engellı kardesımın maası ıcın basvurum red oldu defalarca.. sebep elımde vası kararımın olmayısı...

hemen hukuk mahkemesıne basvurdum 2016 ekım ayında.karar 9 ay ıcınde 2017 martta cıktı.vakıfa goturdum.maas baglandı fakat ıptal edıldıgı zamandan berı kesılen 9 aylık bırıken maaslar gerıye odenmedı.

sebep 14.07.2017 de tasındıgımız adresın bılgısını vermedıgımız ıcın ıptal olan maasın daha sonra vası kararımızın olmayısıyla bır turlu baglanmayan 2022 maasının gerıye donuk odemesı yapılmazmıs.

yazmadıgım ve basvurmadıgım yer kalmadı.2006 yılından berı vası kararı olmadan bu zamana kadar maas alıyorduk.ustelık sorunsuzca...ayrıca zengın olan ınsanlara engellı maası veren bu vakıf aynı %80 psıkoz rapora sahıp bazı kısılerden vası kararı ıstemeyıp maaslarını oderken bıze yapılan bu haksızlıgı gormezden gelemıyorum.ıdarı mahkemede dava acıp bu haksızlıga dur demek ıstıyorum.tavsıyenız nedır??

@Talha yucel adres değişikliğini ilçe dışına yaptınız anladığım kadarıyla. sonra yeni ikametgahınızın baglı olduğu vakfa bir yıl içinde (yönetmelik gereği) başvurdunuz. bir kardeşinizin aylığı baglandı ve aylığın durdurulduğu tarihten itibaren ödemelerinin hepsini aldı.

ama diğer kardeşinizin vasisi olmadığınız gerekçesiyle aylık bağlanmadı. yani talebiniz reddedildi. aylık talebiniz olumlu sonuçlansaydı bu kardeşiniz de alamadığı tüm ödemeleri alırdı.

aslında kardeşiniz için vasilik kararı çıkartmayacaktınız. kardeşiniz kendisi gidip başvuracaktı. vakfın sizin başvurunuzu kabul etmeme hakları var.

ama siz aylık talebiniz ret edilince gidip denileni yapmışsınız ve yeniden başvurmuşsunuz. bu durumda vasisi olarak vakfa başvurdugunuz tarihi takip eden ilk aybaşından itibaren ödemeleri alırsınız.

ek bilgi: Yönetmelik başvuru için şöyle der:

"Başvuru ve ön inceleme
MADDE 5 (1) 2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Vakfa yapılır.

(2) Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir."

Kalem

Merhaba cevabiniz için tesekkur ederim.Fakat biz adresimizi baglı oldugumuz vakıfın ilcesi dışına çıkarmamıştık.Sadece bir mahalle oteye taşınmıştık.

Ayrıca ağır engelli kardeşimin basvuru yapmasıda kanunen uygun degildir kabul etmeyiz dediler.Sizce hakkimizi kanunen ararsam boşa vakit harcamış olurmuyum.Davayi kaybetme olasiligimiz varmi?

@Talha yucel yukarıda ilgili yönetmelik hükmünü yazdım.

kardeşinizin kendi başvurusu alınmak zorundaydı. hakkında vasilik kararı yoksa 2022 aylığı başvurusu için vasilik kararı çıkartmak zorunda değildiniz. ancak mahkeme kararı varsa bu durumda mahkeme kararını isteyebilirlerdi. bu konuda vakıf hatalı davranmış.

lakin kardeşiniz adına siz başvurduysanız bu konuda mahkeme kararı istemekte haklılar. bu durumda yapılabilecek bir şey yok. Yönetmelikte başvuruların bizzat yapılması ile ilgili hüküm nettir.

diğer bir konu da adres değişikliği... ancak vakıf değişirse 2022 aylığı adres değişikliği sebebyle durdurulabilir. vakıf değişmediği sürece adres değişikliğinden dolayı 2022 aylığı durdurulamaz. vakıf burada da hatalı davranmış.

ilgili yönetmelikte aylık kesme/durdurma sebepleri bellidir. eger siz ilçe dışına taşındıysanız yani başka bir vakfın görev bölgesine. bu durumda 2022 aylığı adres değişikliği sebebiyle durdurulabilirdi. yan sokaga taşındınız diye bir sebeple 2022 aylığı kesilemez/durdurulamaz.

ilgili Yönetmelik'in 11.maddesinin 1.fıkrasının a bendi bu konuda çok nettir:

"Aylıkların durdurulması ve kesilmesi

MADDE 11 -(1) (Değişik cümle:RG-25/3/2014-28952) Yaşlı aylığı ve engelli aylıkları, aşağıda belirtilen hallerde geçici olarak durdurulur.

a) Aylık almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenlerin aylıkları geçici olarak durdurulur. Kişilerin bir yıl içinde yeni ikametgâhlarındaki ilgili Vakfa başvurmaları gerekmekte olup muhtaçlığının devam ettiğinin Mütevelli Heyeti tarafından tespiti halinde aylıkları durdurulduğu tarihten itibaren yeniden başlatılarak hak ettiği aylıklar takip eden ilk ödeme döneminde ödenir."

Yani anlattiklariniza bakilirsa bize yapilan acikcasi usulsuzluk umursamazlik.Bu konuda sessiz kalmayi sineye cekmeyi dusunmuyorum.9 aydir magdur edildik.Ve bu haksizligi mahkemede bitirmeye kararliyim.Cok tesekkur ederim ilginiz icin

@Talha yucel olaylar anlattığınız gibiyse evet ciddi bir usulsüzlük var ortada. hakkınızı arayacaksınız tabi ki.

gelişmelerden lütfen haberim olsun. mevzuat açısından bilmek istediğiniz bir şey olursa yardıma hazırım.

Aslinda bagli oldugumuz vakifla ilgili aile bakanligiyla gorusrum.Ama devlet kurumu oldugu icin haksiz cikarmakta istemiyorlar.Biz magdur edildik ama diger yandan haksizca maas almaya devam edenlerde var.Onlari bildirdigim halde vakif bilerek goz yumuyor uzun bi sure bu kisilere...

Ben yildim inanin bizlere gelince maasi kesmekte bi an tereddut etmiyorlar.Yaziklar olsun zenginlere maasi verip biz hakedenlerin maasini haksizca kesenlere..Inanin kardesim biktim bu kacinci..Ama adli mahkemede inşALLAH hakkimizi arayinca haksiz duruma dusurmezler bizi umarim.Size tabiki durumdan haberdar edicem kismetse..

Kesilen 2022 aylığına dava açmak için barodan istediğim adli yardım verilmedi!?

Merhabalar

bugun adlı yardım ıcın baroya gıttım.dava acmak ıcın .maalesef bana bu davada yardım ıcın avukat veremıyceklerını soyledıler.cunku sydv 2022 maasını ısterse verır ısterse vermezmıs.ıstedıgıne odermıs.allah askına bu nasıl bısey.bılen varsa soylesın.baro boyle nı dava acacaksam kendı basıma nıye acmadıgımı soyluyor.yanı kısacası benı baslarından savdılar.

2022 maası bı hak degıl yardım oldugunu ıddıa edıyor barodakı avukatlar.yanı bu maas kanunen hakkımız degıl bu maas devletın sydv vakfı yetkısıne bıraktıgı ve ıstedıgı engellıye odeyıp ıstedıgıne odemeyecegı bır yardımmıs.sımdı ne yapmalıyım.lutfen arkadaslar acıl yardım bu konuda beklıyorum

Talha yucel

Size Baro'dan bu yanıtı veren kişi kimdir? İsim-soyisim aldınız mı?

Istanbul barosu adli yardim burosu sekreteri hukuk danismani ve dosyami sundugu avukatlar.Ustelik sydv vakfi istedigine yardim eder istedigine etmez.Bu vakifin insiyatifindedir denildi.Ayrica barodan boyle bir dosyaya da avukat verilemiycegini soylediler.Napayim ben simdi

@Talha yucel

Baroya verilmek üzere bir dilekçe yazdım. Zira hatalı bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Lütfen bunu yazılı olarak veriniz. Noktalı yerleri lütfen doldurunuz...

12.09.2017​

İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu'na

.............................. tarihinde İstanbul Barosu'na gelerek adli yardım talebinde bulundum. Adli yardıma konu olan husus ise, haksız yere kesilen 2022 aylıkları hakkındaydı.

Adli Yardım Büro Sekreterliği ve o onda orada bulunan avukatlar, 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıkların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın takdir yetkisinde olduğunu, burada yapılan işlemler hakkında idari yargı yolunun kapalı olduğunu, dolayısıyla kime aylık bağlanacağının takdir yetkisine dayanılarak verildiğini ifade ederek söz konusu husus hakkında dava açılamayacağını bildirmişlerdir.

Halbuki engelli kişilere bağlanan aylıkların usül ve esasları 2022 sayılı Kanun'la belirlenmiş olup, söz konusu vakfın kime ne kadar aylık bağlanması gerektiği takdir yetkisiyle değil kanunulik esasına göre olmalıdır. Hal böyle iken vakfın hatalı değerlendirme yaparak talebimi red etmesi hatalı bir karardır.

Anayasa'nın "Yargı Yolu" başlıklı 125. maddesi: "İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır" denilmektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun, Kapsam ve Nitelik başlıklı 1. maddesinde: "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü, bu Kanunda gösterilen usullere tabidir" denilmektedir.

Yine aynı Kanun"un İdari dava türleri ve idari yargı yetkisinin sınırı başlıklı 2. maddesinde:

"İdari dava türleri şunlardır:

a) İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davaları,

b) İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları" denilmektedir.

Öte yandan Yüksek Mahkemelerin 2022 sayılı Kanun kapsamına giren aylıklara itiraz konusunun idare hukuku içinde değerlendirileceğine yönelik onlarca emsal karar bulunmaktadır. Bu kapsamda Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin 30.4.2012 tarih ve E. 2011/3308 K. 2012/7625 sayılı ve yine Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin 21.2.2017 tarih ve E. 2015/4326 K. 2017/1350 sayılı kararlarına bakılabilir.

Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği'nin 1. maddesinde ifade edilen: "Adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır" demektedir.

Hem söz konusu Yönetmeliğin 1. maddesinde belirtilen kapsam içinde olmam, hem de 2022 sayılı Kanun'a göre verilen aylıklara itiraz makamının İdari Yargı içinde bulunması sebebiyle bana ve kız kardeşim ................................'ya adli yardım sağlanması hususlarında gereğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,

İmza

İsim-Soyisim
TCKN
Adres
Telefon

Tesekkur ederim kardesim dilekce icin.Ama ben az evvel dosyami geri aldim barodan .Sizin burda soylediklerinizin benzerini ben soyleyip kapiyi kibatca carpip ciktim.Devletin barosu oldugunuz icin yanli davranip vakiftan taraf oldunuz dedim.Simdi eskiden vekaletimin oldugu ozel avukata verdim dosyayi.bakalim ne olcak

Talha yucel hakkınızı aramanız gayet güzel. baroda size yapılanlar konusunda da şikayetçi olmalısınız bence. sizin hadi avukat tutma şansınız var. ama hiç olmayanlar da var. barodakiler böyle yaklaşırsa olaya, maddi durumu olmayan vatandaşlar ne yapsın şimdi? baroda size denilenlere sessiz kalmayın.

Son düzenleme:
Haklisiniz bunu yapicam en kisa zamanda.Gelismelerden haberdar ederim sizleri olmezsem inşALLAH

Merhaba arkadaslar ben size anlattigim konuyla ilgili son bisey sormak istiyorum.Elime vakif tarafindan itiraz dilekceme cevap verildigi gunden itibaren yasal hakkimizi aramak ve dava acmam icin 60 gun suremi var.Bu sureyi asinca dava acamiyormuyum .

Talha yucel

Dilekçenizi verdiğiniz günden itibaren 60 gün içinde size cevap vermek zorunda. Vermezse de zımmen red sayılır ve ikinci 60 gün içinde dava açılabilir. Günleri takvimden tek tek sayınız, iş günü olarak değildir, aman dikkat ediniz...

Merhaba .maalesef avukat nedense davayı acmaya yanasmadı gozu korktu herhalde bu davadan.tekrar dılekce yazdım ankaraya ve gelen cevabı sıze gostermek ıstıyorum ama burdan nasıl gosterebılırım bılmıyorum

Arkadaslar bana bu konuda acıl destek beklıyorum.yazısmaları gostermek ıstıyorum sızlere ve ben ona gore davayı acıcam.sureklı bırılerı bızı engellıyor bu konuda ne yapcam bılmıyorum ama cok canım sıkkın

Merhaba yolladiginiz adrese yukledim evraklari cevabinizi bekliyorum

Link mi onu nerden paylascam hic bilmiyorum.Burdan resim yuklemek gercekten karisik.Dediginiz sayfaya yukledim ama link nasil olcak anlamadim uzgunum

https://i.hizliresim.com/JOzO9n.jpg

https://i.hizliresim.com/7y1yJl.jpg

https://i.hizliresim.com/6yvyV9.jpg

https://i.hizliresim.com/ZOzOBo.png

Her iki tarafa yazdigim dilekcem ve bana gelen cevaplarida sirasiyla paylastim.Kucukcekmece sydv cevabi ve en son aile sosyal politikalar bakanligi cevabini paylastim.Sizden ricam benim dilekcemi dikkatlice okumanizdir.Aile bakanliginin benim dilekceme verdigi cevabi da daha bi dikkatli okumanizi istiyorum.Ben ne yazmisim onlar hangi konuyla bana donus yapmislar yorumunuzu bekliyorum.Cunku ben bu cevabi okurken bunlar benimle dalgami geciyor diye dusundum.Lutfen sizlerden cevap bekliyorum.Ona gore bir yol cizicem

Ayrica kucukcekmece sydv vakfi bana verdigi cevapta vasi karari isteme sebeplerini soylerken a tipik psikoz olan agir engelli kardesim icin zihinsel engelli ifadesini kullanmistir.Psikolojik engelli olan kardesimin vasi karari cikarma zorunlulugu varmiydi.Ayrica kardesime vasi karari cikardim evet ama sonucta o imza atabiliyor ve karsisindakine kendini ifade edebiliyor nihayetinde...Merak ediyorum 2006 yilindan bu yana vasi karari olmadan bu maasi alan kardesimden neden simdi vasi karari istediler.Bastan niye istemediler.Niye bu zamana kadar sorunsuz o maasi alabiliyorduk.Acikcasi ben bu isin icinde baska isler oldugunu dusunuyorum.

Talha yucel

Şimdi doğru mu anlıyorum:

1- Adres değişikliğini bildirmediğiniz için Gülhan ve Talha'nın aylıkları 14.07.2016'de kesildi.
2- Siz derhal yeni adresi bildirdiniz. Gülhan'ın aylığı Ağustos 2016'da bağlandı ancak Talha'nın aylığı vasi kararı gerektiği mazeret gösterilerek bağlanmadı.
3- Vasi kararını Mart 2017'de aldınız ve müracaatınızı yaptınız. Müracaatınızı yaptığınız ertesi (Nisan 2017) aydan geçerli olmak üzere Talha'nın aylığı bağlandı.
4- Talebiniz ise ilk kez kesilen tarihten itibaren Talha'nın aylıkları ödenmemesi üzerine yani aradaki farkın verilmesi. Başka bir ifade ile Ağustos 2016'dan Mart 2017 tarihine kadar olan dönemin ödenmesini istiyorsunuz.

Buraya kadar doğru anlamış mıyım?

Sizin itirazınız ise şu: Bugüne kadar vasi kararı olmadan ödenen aylık ne oldu da vasi kararı olmadan ödenmez oldu?

TMK'nın 405. maddesi o kadar geniş ki, içine her şey sığıyor. A tipik psikoz bir kişinin vasi kararı olması şart mı, bunu iyi bilmiyorum. Düğümlendiği nokta da burası sanırım. Eğer vasi kararı alınması zorunluysa SYDV'nın işlemleri doğru. Hayır, zorunlu değilse o zaman hakkın kötüye kullanılması ve zorla vasi kararı çıkarılması gündeme gelecektir.

Haklı olarak şunu soruyorsunuz: Bugüne kadar vasilik mecburiydi daha önceden nasıl ödendi. Cevabı şöyle verirler: "Yeni fark ettik, önceki hatalıydı ama doğru olan bu."

Bu durumda A tipik psikoz bir kişinin vasi kararı olması şart mı bunu öğrenmemiz lazım.

Bu arada Talha'nın yaşı kaç?

MERHABA doğru anlamışsınız.Talha 32 yaşında.Adres değişikliğiyle önce iptal olan sonrada yaptigim onca basvuruyu kabul etmeyip vasi kararı elimizde yok diye başvurumu reddeden vakıf normalde geriye donuk odeme yapardi.

Hatta 183 bakanlığın sayfasında gördüm vasi kararı çıkana kadar kesilen maaşlar 1 yıl içinde başvurulduğu takdirde geriye dönük ödeniyor diye yazıyor.Iste ben de bunu söylüyorum.Elimizde o vakit vasi kararı olmasa bile sonuçta %80 raporumuz var ve vasi karari çıktığında kesilen tarihten itibaren ödeme yapmaları gerekmezmiydi

reyhanyucel

31.10.2017'de cevap verilmiş. 60 gün süremiz var dava açmak için. Bana bir hafta verin. Bu kısıtlılık hali meselesini kafamda netleştirmem lazım. Bu netleşirse dava dilekçenizi yazarız, davayı da açarız. İlk önce Kamu Denetçiliği'ne gitmeyi uygun bulurum zira hem dosya masrafı yok hem de ücreti vekalet... Bana Talha ve Gülhan'ın raporlarını gönderir misiniz? Bir de ilk ne zamandan bu yana bu aylıkları almaya başladınız? O bilgiyi de paylaşır mısınız? Şu meseleleri düşüneyim sonra sizin, Talha ve Gülhan'ın kişisel bilgileri ile vasilik kararınızı isteyeceğim.

Tamam bu gece bütün bilgileri burdan yollamaya calısıcam.Raporlari bi bulayım evvela

@hozgul Istediginiz evraklari paylastim.Her iki kardesiminde 2022 maas baslama tarihlerini gosteren e devlet sosyal yardim cizelgesinide paylastim.Bu konuda ne yapabiliyoruz onu soylerseniz sevinirim

@reyhanyucel siz 2022 aylığı ile ilgili Yönetmelik linki istediğiniz için Yönetmelik linkini ve ilgili yerlerin alıntısını paylaştım.
yoksa bu konuyla ilgili düşüncelerimi burada ilk sayfalarda yazdım.

bakınız kardeşinizin vesayet altına alınması için vakfın bildirimde bulunması (Bahsi geçen TMK hükümlerinin uygulanması) ayrı konu, 2022 aylığı için başvuru ayrı konudur.

2022 aylığına başvurunun nasıl yapılacağı konusunda yönetmelik nettir. mahkemece alınmış bir karar varsa vasilik kararı istenir. ama mahkemece alınmış bir karar yoksa kardeşinizin başvurusu alınmak zorundaydı. bu konuda ilk sayfadaki 3 ve 4 numaralı mesajlarımı yeniden okuyunuz.

vakfın hatalı işlem yaptığı açıktır. bu konuda gereken her şeyi yapın. Zaten @hozgul arkadaşımız da size yardım ediyor saolsun. bundan sonrasını birlikte hareket ederek götürün.

Merhaba @Kalem ilginiz için çok tesekkur ediyorum.Ama maalesef basvuru konusunda vakif kendini haklı görüyor.Vasi kararı olmadan başvuru yapamazsın diyor.Aile bakanlıgıda aynı düşüncede..Adres değişikliğimizi bildirdiğim halde vasi kararı yok diye vakıf başvurumu almadı eksik evrak var diye..

Bakanlıkta tarafıma yolladığı cevapta vakıfın tutumunu destekler bir açıklamada bulundu.Şaşkınım acaba idare mahkemesine mi? yoksa kamu denetimine mi ?şikayetimi yapmalıyım bilemedim. Lütfen kim ne biliyorsa benimle paylaşsın..

Üst Alt