Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Verasetle intikalde özürlü aracın tüm hakları devam eder mi?

ahmet79x

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, benim % 96 özürlü çocuğum hakkın rahmetine kavuştu. Alınan aracın anne ve babasına veraset yoluyla intikal ettiğini duyduk. Bundan sonra ne olacak ? arabanın ne kadar sürede devir işlemini yapmalıyız. Ötv verasetle intikalde alınmaz deniyor. Aynı şey MTV için de geçerli mi? MTV ödenmeden 5 yıl veya satana kadar kullanabilir miyiz? Yani araba ile beraber tüm haklar da intikal ediyor mu? veya hangileri değişerek devam ediyor
plakadaki özürlü işareti devem mı eder ruhsat değişir mi?

Olabileck tüm durumlar için detaylı bir cevap verebilirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Allah rahmet eylesin..
Siz artık arabanızı normal plaka ya cevirip MTV vergisini ödeyeceksiniz artık ister satarsınız ister binersiniz size kalmış bir şey...

Aracın ötv istisnası ile alındığı tarihten itibaren 5 yıl geçmeden satarsanız, başta ödemediğiniz ÖTV'yi ödersiniz. Yani araç ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl doluncaya dek varisler adına kayıtlı kalmalı. Bu süre zarfından araç varisler tarafından kullanmaya devam edilir:
14 seri no'lu tebliğ:
15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme
[...]
Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir.
MTV'ye dair size yanıt verecek bir düzenleme bilmiyorum. Ama konu 21 seri nolu tebliğ'de düzenlenir, ve orada aracın %90 ve üzeri sakatlığı bulunan kişi üzerinde kayıtlı olması tek şart olarak sunuluyor, başka hiç bir şart söz konusu değil.
Yani bence araç bu statüde kayıtlı olduğu sürece MTV istisnasından yararlanmaya devam edeceksiniz.

özürlü aracı veraset ile intikal

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. çok aydınlatıcı oldu.

Yalnız bir hususu daha açıklayabilir misiniz. Arabanın aynı statüde kalması halinde hiçbir vergi (ötv+mtv) ödenmeyeceğini ve aynı statüde kalacağını söylemişsiniz. Yani arabayı varis olarak üzerimize tescil etmeden kullanmaya devam edebilir miyiz?.
Zira biz veraset ilamını aldık ve verasetli harçlar dairesinede intikal vergisi ödeyerek kanuni mirascı olduk. Sadece ruhsatın ve plakanın değişmesi işlemleri kaldı. Biz şimdi arabayı vefat eden çocuğumuz üzerine kayıtlı olarak kullanmaya devam edebilir miyiz, eğer etme hakkımız varsa ve eski haliyle devam edersek mtv ödeme zorunluluğumuz yok mu? Eğer üzerimize tescil ettirirsek mtv ödemeye başlar mıyız.

Biraz daha açıklık getirebilir misiniz. şimdiden teşekkür ederim.

Pratik olarak bu uygulama nasıldır, bilmiyorum. Ama mantıken, aracı varisler olarak üzerinize alsanız da araç vergi isitsnalı olarak işlem görmeyi sürdürür. 5 yıl dolduğunda da dilediğiniz gibi satabilirsiniz...
Ruhsat sizin adınıza olduğunda MTV ödeyecek misiniz, bunu kestiremiyorum.

Ben olsam vergi dairesine gider ve yazılı bir dilekçe ile mukteza talebinde bulunurdum. Oradan gelecek yanıta göre hareket edersiniz... Şöyle bir şey işinizi görür sanırım:

xxx Vergi Dairesi'ne,​

xx/xx/2010​

Konu: Mukteza talebi

%XX oranında sakatlığı bulunan çocuğum adına xxx tarihinde bir otomobil satın aldık. Ne var ki xxx tarihinde çocuğumuz vefat etti.
Bu durumda:
1- Vergi istisnası ile satın aldığımız bu aracı vergisiz olarak ne zaman satabilriz?
2- Verasetle intikal işlemleri nasıl yapılacak? Ruhsat varislerden birinin üzerine geçirilmeli mi, yoksa 5 yıl dolana dek varolduğu haliyle vefat eden çocuğumuzun üstüne kalabilir mi?
3- Ruhsat varisin üzerine geçirildiğinde, yararlanılan ÖTV ve MTV istisnalarına dair nasıl bir işlem yapılmalı ki ilerde hukuki açıdan zor durumda kalmayalım?

Bu konulara dair tarafıma yazılı olarak yanıt verilmesini arz ve talep ederim

ad soyad
imza​

tc kimlik
adres
telefon

özürlü aracı veraset ile intikal

Teşekkür ederim. Geçen haftaki mesajdan sonra süreç işlemiş başlamış ve devam ediyordu. Veraset ilamınıda almıştık. Trafikte iş takipi yapan bürolarla konuştuk ve veraset ilamından sonra 3-4 ay içerisinde arabayı üzerinize almanız gerekir. Aksi halde trafiğe çıkamazsınız. Yakalanınca da araba parka çekilir ve 560 TL de cezası var dediler.
Gerçi tam olarak herşeyi onlarda bilmiyorlardı. Zira bu konular çok yeni ve nadir olan şeyler. Sürekli yaptıkları verasetle devir işlemlerine göre konuşuyorlar. Bizim ve onların bilmediği arabanın ÖTV+MTV muafiyeti nedeniyle farklılık arzetmesi nedeniyle tam anlamıyla net bir cevap verilmiyor.

Yukarıda da belirttiğim üzere 3-4 ay içerisinde üzerinize almanız gerekir denince biz de işlemlere devam ettik ve arabayı baba olarak vasilerden biri olan ben eşimin ferağati ile üzerime tescil ettirdim. Yeni ruhsat verildi. Plaka değişti.(Yani Engelli damgasız olarak yeni plaka verildi.) Ruhsata düşülen not kısmında "arabanın devri halinde ÖTV farkı ödenecektir". şeklinde bir not vardı. Fakat herhangi bir süre yazmıyordu.
Herhalde önceki haliyle 5 yıl olması gerek. MTV ile ilgili henüz net bir şey yok. Zannedersem alırlar. Ama Temmuz ayını bekleyip göreceğiz. Gelişmeler olursa yazacağım. Çünkü bu durumu bilmeyen çok arkadaş var.

Sizden de yeni bir bilgi bulursanız yazmanızı bekliyorum. Artık ifade ettiğiniz mukteza talebi dilekçesini yazmaya gerek var mı ne dersiniz.? Görüşmek üzere.

Bence dilekçeyi verin... Sonuçta en doğru yanıtı bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Ilginize teşekkür ederim. O zaman herhangi bir vergi dairesine yazınca oluyor mu. Yazalım bakalım burası türkiye. Allah hayatını çeşitli zorluklarla geçiren tüm kardeşlerime yardım etsin. Inşallah sabırlarının karşılığını ahirette alacaklardır

özürlü aracın verasetle intikali

Mukteza talebi için Gelirler Daresi Başkanlığının web sayfasında özelge formu var bu form doldurularak yazdırılması ve bu form ile ilgili vilayetde vergi dairesine talepte bulunmak mümkün. Bu forma ilgili evrak fotokopileri (ruhsat, veraset işlemleri, vergi dairesi ve muhtarlıktan alınan yazılar) hangileri istenirse eklenecek.
Yazılı olarak cevap 1-1.5 ay içinde verilecek dendi.

Şifahen söylenen ise şöyle; Arabanın 5 sene varisler üzerinde kalması şartıyla 5 sene sonunda ÖTV'siz devri mümkün. Daha önce yapılacak satış ve devirlerde ÖTV verilecek. MTV ödenmeye başlanacak.

Mukteza talebine daha geniş ve farklı bir cevap verirlerse buradan tüm arkadaşlar duyurmaya çalışacağım. Herkesi Allah'a emanet ediyorum. Hoşçakalın

Aşağıda bilgilerini verdiğim Gelirler İdaresinin yazısının f) bendinde konuya açıklık getirilmeye çalışılmışsa da kafa karıştıran yeni sınırlamalar ve anlamsız ve bence hukuka uygun olmayan bazı kısıtlamalar var gibi. Ne demek isteniyor anlayamadım.

Ben Mart ayında ruhsat işlemlerini vergi dairesin söylediği doğrultuda tamamlamıştım. Bana aracı ÖTV ile ilişkisi olmadan ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl sonra istediğin şekilde elden çıkarabilirsin denmişti. Ben ayrıca mukteza talebimi de yapayım bana bunu yazılı olarakta verin demiştim.
Emniyetçe verilen Ruhsatta devri halinde ÖTV ödenecektir, diye bir not yazılmış ve durum daha net ve anlaşılır gibiydi.

30 Nisan 2010 da yayınlanan sirkülerde tuhaf ifadeler var. Yalnız bir arabanın verasetle intikalinde sanki problem var gibi, yani ÖTV alınır gibi bir ifade var. Daha çok mal intikali varsa ÖTV alınmayacağına dair ifadeler kullanmış (ev arsa falan mı kastediliyor ?) Yani çok malın verasetle intikalinde ÖTV alınmaz ama yalnız bir araba intikal ediyorsa alınır gibi anlaşılıyor.
Ayrıca feraget konusunu da karıştırmışlar. Ben eşimin bana ferageti ile ruhsatı kendi üzerime çıkarmıştım (Trafik işlemlerinde eşimde benle gidip gelmesin, uğraşmasın diye)

Siz bu yazı ile ilgili ne düşünüyorsunuz, lütfen yazar mısınız.

Tarih: 30/04/2010
Kapsam ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12

f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.
Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.​

Öncelikle başınız sağolsun...
Bu ifadeyi ben de yeni gördüm zaten 30 Nisan 2010 tarihli yani yeni bir sirküler...
Bu konuya bir açıklık getirmeleri gerekiyor gerçekten de... Ahmet Bey'in dediği gibi tuhaf ifadeler var...
Şükrü Kızılot'a mail attım bu konuyu belki açıklığa kavuşturacak bir cevap verir ya da gündeme getirir diye...
Buradaki birden fazla mal ve hak ifadesi neye karşılık gelmektedir? Eğer gerçekten anlaşıldığı gibi ise çok saçma...
Bilen ya da hukuki olarak açıklama getirebilecek biri konuyu aydınlatırsa çok seviniriz...

İki üstteki mesajda aktarılan yeni düzenlemeye dair yeni bir bilgisi olan var mı?

bir bilgim yok ama yazıdan anladığımı yazmak isterim.
veraset yoluyla intikal halinde aracın ilk iktisabındaki ÖTV nin ödenmeyeceği anlaşılıyor.veraset yoluyla intikal eden araç yine 5 yılını doldurduktan sonra ÖTV ödenmeksizin satılabilir.

anladığım kadarıyla sizin kafanızı karıştıran hususu örnekleyelim;
diyelimki murisin 2 mirasçısı(anne ve baba) var.hakim mirası 1/2 oranında eşit olarak paylaştırıyor.yani ayrı ayrı anneye ve babaya 1/2 pay veraset yoluyla intikal etmiş olur.
ruhsat sahibliği ortak olamayacağına göre,bu araç mirasçılardan birinin olmak zorunda.babanın ruhsat sahibi olmasında 3 seçenek var;

1)anneye düşen(veraset yoluyla intikal eden) 1/2 payın babaya SATIŞI halinde: ilk iktisabtaki ödenmeyen ÖTV ödenecektir.

2)anneye düşen(veraset yoluyla intikal eden) 1/2 payın babaya BAĞIŞI halinde: ilk iktisabtaki ödenmeyen ÖTV ödenecektir.

3)anne düşen(veraset yoluyla intikal eden) 1/2 payın baba lehine feragat edilmesi halinde baba malın tamamına Veraset Yoluyla İntakal ile sahip olurki: ilk iktisabtaki ödenmeyen ÖTV ödenmez.

kısacası SATIŞ ve BAĞIŞTA ötv ödenecek, VERASET YOLUYLA İNTİKALDE ötv ödenmeyecektir.

DİKKAT : Yazımın Tamamı yorumdur. Yazdıklarım doğru olmayabilir.

bu arada başınız saolsun.
siz zaten feragat ile işlem yapmışsınız ve aracı üzerinize almışsınız,ötv alınacak olsaydı maliye sizin adınıza ruhsat çıkmadan alırdı diye düşünüyorum.

başka bir mal veya hak çocuğun evdeki birikmiş parası olabilir mi ?
bunu anne alır ve arabadaki payından baba lehine feragat eder mi?
burası benimde kafamı karıştırdı.ama arkadaş yaptığını söylüyo feragat işlemini.nasıl yapılır bilmiyorum.

Anlaşılan O ki; Feraget edilmişse ÖTV alınmaz

Kemal Bey'e teşekkür ederim. Sanırım konuyu biraz daha anlaşılır bir hale getirmiş.
Maliye bakanlığının yayınladığı sirküler çok kompleks ve karışık idi. İfadeler bir anlam bütünlüğü içerisinde anlaşılır bir dille ve detaylı bir şekilde açıklanmamıştı. Sağolsun Kemal Bey güzel bir tasnif yapmış.

Yani feragat halinde ÖTV açısından herhangi bir sıkıntı yok. Feragat halini diğer intikallerden daha açık bir şekilde ayırarak zannedersem doğru bir yorum getirmişsiniz.

Bu arda benim mukteza talebime herhangi bir cevab da gelmedi. Halbuki böyle bir talebe verilecek net bir cevab ile tereddütler ortadan kalkmış olacaktı. Neyse benim ruhsatımın verilmesi ve Temmuz ayında da normal MTV tahsilatının yapılması, Kemal Bey'in yorumlarında isabet olduğunun göstergesidir. Yada başka bir şekilde yaptırım istenmediği için şimdilik doğru olan bu yapılandır.

Benzer durumda olan herkese Allah'tan sabır ve hayatında mutluluklar dilerim.

Kemal bey, yazdıklarınız bence de mantıklı. Çok teşekkürler bu önemli detayı paylaştığınız için.

Demek ki vefaat söz konusu olduğunda "1/2 payın baba lehine feragat edilmesi halinde baba malın tamamına Veraset Yoluyla İntakal ile sahip olurki: ilk iktisabtaki ödenmeyen ÖTV ödenmez"

benim kafam hala karışık;

Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması durumunda neden ilk iktisaptaki ÖTV alınıyorda,

Miras birden çok mal veya hak olduğunda alınmıyor?

Kanun koyucunun niyetini anlamış değilim.

Araca konan kişi köşeyi dönmesin diye devleti koruyor olmalı hazretler!!!

Köşeyi Kimlerin Döndüğü Belli

Eğer bir araba vergisi ile köşe dönülseydi herhalde herkes engelli insanlara veya ailesine özenirdi. Birçok ülkede engellinin tüm ihtiyaçlarını devlet karşılıyor, hatta kişisel bakımlarını bile uzman sağlık kurumlarındaki görevliler yapıyor, hafta sonları engelli kişiyi ailesinden alarak biraz kendilerine zaman ayırsınlar diye engelli ailesinin her türlü sosyal ve psikolojik olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Halbuki hastane yolarındaki çileden kurtulmak veya diğer insani ihtiyaçlarında kullanmak için zorbela aldığı bir arabadan ölüm Allh'ın emri ahirete hak vaki olunca, üçte birine yakın vergi alınmaya çalışılması ne kadar insani ve vicdanidir.
O zaman ahirette kim daha kolay hesap vercek göreceğiz. İnanıyorumki benim engelli kardeşlerim ve ailesi ahirette kendilerine verilecek mükafatı görünce diyecekler ki Allah'ım sen na kadar adilsin ve merhametlisin. Demek ki aslında ben dünyada hiçbirşey kaybetmemişim, Allahım'ım sen ne yücesin, seni çok seviyoruz. Vesselam.

Burada son durum şu ki:

Yeni düzenleme ile (yani Ahmet Bey'in devralmasından sonra) çıkan uygulamaya göre tek bir mirasçıya sadece engelli bir aracının devri halinde gerçekten de ÖTV isteniyor.

Bu sirküler o kadar kafa karıştırıcı ki daha sonra (Mayıs ayında) yayınlanan başka bir sirkülerin bir bölümünde bu konuya açıklık getirilmeye çalışılmıştır.

Bu arada edindiğim son ve kesin net bilgileri vereyim insanların kafası karışmasın daha fazla: Aracın birden fazla mirasçıya devri mümkündür araç ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl bu varislerin adına kayıtlı kaldıktan sonra satışında sıkıntı yok.

Anladığım kadarıyla bir takım art niyetli kişilerin böylesine durumlardan bile faydalanma aymazlığına girmesi sonucu böyle bir uygulamaya gitmişler.

Kim ister ki bir yakını engelli olsun da gidip araba alsın? Sağlık olduktan sonra gerisi boş insan kaybedince daha da iyi anlıyor bu gibi şeyleri

Allah bu durumdaki herkesin yardımcı olsun

Saygılarımla

kemal 123 ve bülent bey öncelikle iyi akşamlar
anlayamadığınız nokta ötv vergisinin bir özelliğidir . ötv vergisi sadece 1 defa alınır ve ilk iktisapta alınır bu sadece arabalar değil bütün ötv vergisinin konusuna giren mallardan aynı şekilde alınır.
konumuza dönersek engelli kişi araç alırken hayatta olduğu olduğu için aracın ötv vergisini ödemez bu kanun koyucu tarafından o engelliye verilen bir haktır. ötv nin ilk iktisapta yani malın ilk satışında alınan vergi olması o an hayatta olan engellinin bu vergiden istisna olmasıyla ödenmez. kıssacası 2 kez ötv alınmaz ötv bir kez alınır velvelev araç artık ötv siz satılmıştır.
devlet bu istisnayı engelliye verirken bazı şartlar sunmuştur ve bu şartlar ihlal edilirse zamanında alınamayan vergi devleti ziyana uğratmış kabul edilir bu duruma vergi dilinde vergiziya denir .devlet bu durumda zamanında alamadığı vergiyi yasal faizi ile geri tazmin eder. devletin şartları doğrultusunda hareket eden engelliler için bir sorun söz konusu olmayıp yasal sürenini sonunda engelli istediği şekilde bu aracı elinden çıkarır .
gelelim meselenin özüne yukarda anlattıklarım tamamen engellinin devletin şartları karşısındaki tutumuna göre degişkenlik gösterirken engellinin vefatı bunlarla ilgili degil ilahi takdirdir .devlet de bu sebeple koyduğu şartların bilinçli ihlal edilmediğini bilerek vatandaşını (mirascıyı) korumak için bir takım kolaylıklar sunar.
bu da araç ilk alındığı tarihten yani engelli hayattayken arabanın alındığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle devletin koyduğu şartlara uyulursa ötv alınmayacaktır aksi takdirde alınır dır.
mtv konusuna gelince mtv engelli adına kayıtlı araçlardan alınmaz . miras yoluyla aracın sahibi degişirse araçta engelli adına kayıtlı olmaktan çıkar ve vergisi başlar .mtv nin özelliği ise her 6 ayda bir yeniden gelen vergi olmasıdır (sene başında tahakkuk eder 2 taksitte ödenir ,ilk 6ay ikinci 6 ay)

saygılar sunarım

selamlar arkadaşlar engelli birey vefat etti birden fazla mirasçı var ve başkaca mal yok. ötv ödemeden bir kişinin üzerine yapılabilirmi bu konuda gelişmeler varmı bilgi verirseniz makbule geçer neler yapmalıyız?

Selam,1,5 yıl önce babam adına özürlü aracı satın aldık ve maalesef babam şubat ayında vefat etti.toplam 13 varis var. bu siteden edindiğim bilgiler doğrultusunda hareket ederek diğer 12 varisten feragatname aldım. veraset ilamı,babam adına kayıtlı bulunan diğer tapu fotokopileri,veraset intikali ile trafik şubesine başvurdum.ruhsatı benim üzerime çevirdiler.Ruhsat üzerinde ''araç ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe satılamaz devredilemez... vs. şeklinde bir ibare vardı...
Bunları bilgilendirme amaçlı yazdım. Benim sorum ise şu:
Ruhsat 1 ağustosta 2012 de üzerime geçtiği halde, vergi borcu için baktığım dahalen babamın adına görünüyor ve borcu yoktur diyor.
Ve bir de ruhsatı alırken ruhsatı düzenleyen kişi'' Ne olur ne olmaz ,ileride üzerinize vergi borcu çıkmasın.Gidip vergi dairesiyle bir görüşün'' dedi.
1)Ruhsat üzerime geçtikten sonra gelirler idaresinde benim adıma kayıtlı olması gerekmiyormu?
2)Babam şubat ayında vefat etti,temmuz vergisinin ödenmesi gerekmezmi?

Teşekkürler...

Sizin adınıza kaydedilmeli diye biliyorum. Ayrıca motorlu taşıtlar vergisi'ni de ödemeniz lazım. Vergi dairesi gözden kaçırmış olmalı, gidip düzelttirin bence.

Güncel bilgi için çok teşekkürler.

Engellinin Vefatı Durumunda ÖTV Ödenir mi?

Geçmiş konuları gördüm ancak durumu yaşayanlar sonucunu yazmamış.
Bu durumu yaşayanlar varsa acaba sonuçlarnı yazabilirler mi?

engellinin vefatı durumunda ötv ödenmez.eğer engellinin arabadan başka bir miras bırakıyorsa ötv ödenmez.sadece arabayı miras bırakıyorsa maalesef ötv ödeniyor.
çok saçma gelecek size ama maalesef kanun böyle diyor.
arabadan başka üzerine kayıtlı herhangi bir ev, tarla, arsa gibi mal varsa ötv ödenmiyor.

kazazede;

üzerine tarla var. ancak 5 çocuk 1 hanım. tarla fiyatı maksımum 60bin bahçede 20 bin tutsa 80bin eder.
bu durumda sıkıntı olur mu?

Ancak, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır."

burada diğer mirascların lehine diyor. Bu sıkıntı yapar mı?

yapmaz
önemli olan başka miras bırakması.burada demek istediği; diğer mirascılar bir mirascı lehine mirastan feragat ederse ötv ödenmez diyor.ama mirascılar anlaşamazda araç mirasçılardan başka birine satılırsa ötv ödersiniz.

anladım şimdi. Miras olsunda ne kadar olursa olsun sorun değil yani.

Üst Alt