Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Verasetle intikalde özürlü aracın tüm hakları devam eder mi?

Bilen varsa çok makbule geçecek

Ben %96 raporu olan dedemin adına o km golf aldım 39.000 tl olan aracın ÖTV sinden muaf oldum ve ortalama 30.000 tl gibi
para ödedim dedem geçen ay vefat etti şimdi bu arabayı ben mecbur bir özürlüyemi satacağım yada satarken piyasa fiyatına mı
ya da devlete ÖTV yi ödeyim mi satacağım. ya da satmasan kullansam ilerde bi sıkıntı olur mu7 ?

BU KONUYLA İLGİLİ BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR BENİDE BİLGİLENDİRTİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM

Usulüne uygun olarak aracı devralıp 5 yıl sonunda satarsanız, hiç bir vergi ödemezsiniz. Bu başlığa yazılan mesajları inceleyip, aklınıza takılan soru olursa sorun lütfen

Engelli raporu ile alınan arcın sahibi vefat etti...

Arkadaşlar iyi akşamlar..Herkesin bayramını kutlar sağlıklar dilerimç
Bir arkadaşım engelli raporu olan annesine ÖTV siz araç almıştı..annesi yakın bir zamanda Hakkın rahmetine kavustu.Bu durumda aracın durumu ne olacak.arkadaşım aracı kendi üzerine almak isterse nasıl bir yol izler araç alınırken ödenmeyen ÖTV yi ödemek durumunda kalırmı veya ne yapsın .Bu konuda bilgisi olan varmı acaba yardımcı olursanız sevinirim.
araç alındıktan sonra 5 yıl geçmedi

Merhaba. Bu konuyla ilgili bütün mesajları (ilgili diğer başlıklar dahil) okudum. ancak hala kafamda soru işaretleri var.

Biz annemiz adına 2,5 sene evvel ötv istisnalı araç aldık. annemiz geçtiğimiz günlerde malesef vefat etti. babamız hayatta ve 5 kardeşiz. araba dışında başka mal varlığı da yoktu annemizin. biz aracı varislerden birine feragat yoluyla devretmek, 5 yıllık sürenin dolmasını bekleyip daha sonra satmak istiyoruz.
sitedeki yorumlardan, bu durumda ötv ödemeyeceğimiz, ancak mtv ödeyeceğimiz sonucunu çıkardım. ancak bugün trafik şubede çalışan bir yakınımıza durumu sorduk ve ötv ödememiz gerektiği cevabını aldık.
nasıl bir yol izleyeceğiz bilemiyorum. sağlıklı bilgiyi ilgili vergi dairesinden mi almalıyız.

Bir de şunu sormak istiyorum, diyelim ki bu durumda ötv ödeyeceksiniz dediler. ötv yi ödeyecek durum olmadığı için bir kişiye devirden vazgeçsek ve 5 yıllık süre dolana kadar araç varislerin tamamının üzerinde kalsa problem olur mu, ya da böyle bir şey mümkün mü?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Allah yardımcınız olsun.

ÖTV konusunu sürüncemede bırakamıyorsunuz maalesef. Aklıma gelen tek yok, gelirler idaresi başkanlığı'na yazıp konuyla ilgili özelge talep etmek. Bence bunu yapın: Özelge Sistemi

slm arkadaslar bende babannemin adina bir arac almayi dusunuyorum babannem bizimle yasiyor yasadigimiz ilce ile70 km su an 1985 model eski bir aracimiz var ve onunla hastaneye gidip geliyoruz,arac eski oldugu icin problem yaratiyor ,ben simdi 0 km bir arac alsam babannem adina daha sonra bizim bu eski aracida babannem adina satis yapsam, babama feragat almak icin ikinci arac ı mal varligi olarak gosterebilirmiyiz arac 5000 tl degerinde,, miktar onemlimi yani ikinci bir mal varliginin bedeli goz onunde bulunduruluyormu veya vasiyet ederse tek bir cocuguma diye bu sekilde olurmu ,, otv den muaf 0 km arac alininca ikinci bir arac ( 1985 model olan) sıkıntı yasatırmı 2 adet arac

Bekir bildiğim kadarı ile eski araç problem olmaz..Eski araç kimin adına?
Babaannen adına araç alırsın sorun olmaz Allah geç versin babaannene birşey olursa senin aldıgın araç direk varislere kalıyor...Mal varlıgı veya başka konularla ilgisi yok..babaennenin durumu ÖTV siz araç almaya uygunsa alabilirsin..

otv siz alabilirim ama benim ogrenmek istedigim ikinci mal varligi olmazsa cocuklarinin biri vefatindan sonra feragat alamaz feragat olmasi icin vefat eden kisinin adina bir mal varligi daha olmasi gerekiyor,,, bu mal varligi ikinci bir arac olurmu ,bedeli onemlimi , otv den yararlanip 0 km arac aldiktan sonra bu ikinci aracida babannemin ustune alabilirmiyim ( benim 85 mod audiyi):)

İkinci bir araç olursa, istenen şart karşılanmış olur diye düşünüyorum.

Aklıma gelen tek yok, gelirler idaresi başkanlığı'na yazıp konuyla ilgili özelge talep etmek. Bence bunu yapın: Özelge Sistemi

Adına Araç alınan özürlünün vefat etmesi

Felçli olan eşimin adına taşıma amaçlı araç almıştım ancak eşim vefat etti.Bilindiği gibi aracın 5 yıl vergi istisnalarından muaf olması nedeniyle vefatttan dolayı bundan sonraki süreçtte ne yapmam gerekmektedir.Örneğin aracı üzerime devralmam sonucunda MTV ve ÖTV ödeyecekmiyim.

Yıldırım bey, bu konu başlığında yer alan prosedürü işleteceksiniz. Böylece ÖTV'den muaf olacaksınız. Ama eşinizin vefaat tarihinden sonra tahakkuk eden MTV'yi ödemeye başlayacaksınız...

OturanBoğa;

Sayın hocam,vefat tarihinden sonra tahakkuk eden MTV yi ödeyeceğimiz hakkında bir resmi yazı varmı?Şhsen ben bulamadım ve kafama takılan bir sorudur.sizin yazdığınızı örneklendirmem gerekirse Mart ayı içerisinde vefat eden engelli ruhsat sahibinin Ocak ayında ki vergisi ödenmeyecek,Temmuz ve sonrakiler ödenecek.Yılbaşında yıllık olarak tahakkuk eden verginin 2 taksit halinde ödenmesi kolaylığı yanlış anlamamıza mı sebebiyet veriyor?Ağustos ta vefat eden için o yıl tahakkuk eden MTV hiç bir şekilde ödenmeyecek o halde.konu karışık özelge taleplerindende cevap yok.

Konuyu açıklayan bir yazı bulamadım. Ama mantıken yukarıda yazdığınız şekilde anlıyorum ben... Mart ayında vefaat etmişse, Ocak MTV'si ödenmez, Haziran sonrasındaki vergi ödenir.

gelirler idaresi'nden bu konuda özelge talep etmek en doğru yol sanırım: Özelge Sistemi

engelli arac sahanbinin vefat durumda yapilmasi gerekenler.

Merhaba ben 5 ay once kaybettigim kizimin uzerine aldigim araci otvsiz nasil haledebilirim. Cok paylasim oldugu icin kafam karisti beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
oncelikle varisleri annesi ve babasi cikti. Bundan sonra ne yapmaliyim.
Yapacagim isleri siralarsaniz sevinirim. Simdiden tesekkur ederim.

Engelli kisinin vefati uzerine vergi dairesinden veraset intikal vergisini yatirdik. Ancak henuz araci varisler uzerine almadik. Bu sekilde araci kullansak cezai bir yaptirimi var mi?
Ikincisi vefat eden engellinin tek malvarligi araba. Bu arabayi varisler uzerine intikal ettirsek MTV odenmeye basliyor mu.
Ucuncusu diger 3 varis hakkindan feragat etse otv ve mtv odemesi oluyor mu.
Acil cevap bekliyorum. Tesekkurler.

Resmi olarak aracı üzerinize almadan kullanmanın trafik açısından bir cezası olmayacaktır. Ama vergi açısından bence hiç uzatmadan işlemleri tamamlayın. İntikal vergisini ödediğiniz için sanmıyorum ki bir sorun çıkartsınlar ama yine de ben olsam riske girmem.

Vefaat tarihinden sonraki dönemlere ait MTV'leri ödemek zorundasınız.

Araç 5 yılını doldurana kadar elden çıkartmanız halinde başta ödemediğiniz ötv'yi de ödemek zorunda kalırsınız. Bundan kaçış yok.

Bu 2. kez araç alışım olmasına rağmen, araç sahibinin ölümü durumunda ödenmesi gereken vergiyi hiçbir yerden gelirim olmadığı için (sadece evde bakım parası alıyorum) bu vergiyi benden tahsil ettiler aksi halde işlemlerimi gerçekleştirmeyeceklerini söylediler. bana bu durum saçma geldi yasal haklarım nelerdir?

Araç %90 ve üzeri raporla alındı

http://i.hizliresim.com/7VXXqP.jpg
http://i.hizliresim.com/PY6606.jpg

Merhaba 3 AY önce 4 yaşındaki kızım üzerinden aldığım özürlü aracı için bir sorum olacaktı kızım 5 gün önce refat etti ne yapmam gerekiyor ve ötv ödemek zorundamıyım konu hakkıda bigi verebilir mısınız teşekkürler

Merhaba, geçen sene babamın üzerine engelli aracı aldık. Babam vefat etti bu hafta malesef. Ne işlemler yapmam gerektiğini bulamadım. Bir sürü konu var ama önce ne yapılmalı emin olamadım. Hİç birşeyden yapmadan kullanırsam ne cezası var, kasko ne olur? Hisseli ruhsat olarak kalabilir. Üzerime almaya gerek yok.5 yıl daha satmayacağız. mtv sini ödeyeceğiz bundan sonra. ruhsat için önce trafiğe mi gidilecek yoksa nakil vasıtaları vergi dairesine mi? kasko için ne yapmak gerekir. ruhsat çıktıktan sonra mı kasko değişecek?
Çok teşekkürler,

Üst Alt