Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi dairesinin verdiği ÖTV istisnası kararı aleyhinde dava açtım. Süreç..?

mgunduz

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Eylül 2020: Güncel:

ÖTV İstisnasından faydalandırılmak için Vergi Dairesine özelge talep formu doldurmak suretiyle yaptığım başvurumun reddedilmesinden sonra vergi dairesi yazısı aleyhinde açtığım iptal davasında - 2 seneye yakın sürdü - LEHİME karar verildi.

Şubat 2020 Güncel:

2018 yılında Vergi Dairesinin verdiği olumsuz özelge kararı aleyhinde açtığım davada bugün Yürütmeyi Durdurmayı kabul kararı verildi.

_______
Ankara Vergi Dairesinin verdiği Ötv istisnası kararı aleyhinde Vergi Mahkemesinde dava açtım.

Vergi Dairesine Engelli Sağlık Kurulu raporumu ve kısıtlama kodlarımın olduğu Sürücüler için Sağlık Raporumu ibraz etmiştim.

Sürücü Sağlık Raporumu hiç bir surette değerlendirmeye almamışlar.
Dava dilekçesine benzer 10 adet özelge kararını da ek yaptım.

Mahkeme benzer kararları göz önüne alıp lehte karar verir mi? Yürütmeyi durdurma talebinde de bulunmuştum.

Karar ne kadar süre içinde çıkar?

Vergi Hukukundan anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum. Yetkilendirilmiş hastaneden aldığım engelli raporumda sol kol % 7 hareket kısıtlılığı olduğu belirtilmiş. Ayrıca solunum sisteminden dolayı % 80 toplam %81,4 özür oranım var. Yalnız raporda tertibatlı araç veya otomatik vites veya ötv değerlendirmesi yok. Bir arkadaşın yönlendirmesi ile il sağlık müdürlüğü tertibatlı araç komisyonuna girdim. Sürücüler için Sağlık Raporumda tertibatlı araç kodları olarak 47,64,78,102 kodları ve Araç uyarlama kodları olarak 10.02 ve 35.04 kodları var.

Lakin Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı ötv birimi form doldurmamı ve özelge taleninde bulunmamı istedi. Bende sürücü sağlık raporuma ve engelli sağlık kurulu raporuma istinaden ÖTV istisnasından yararlanmak istiyorum diye form doldurdum. Lakin özelge talebimde sürücü sağlık raporum ve onda yazılı kodlar hiçbir surette değerlendirmeye alınmadı. Ben de benzer özelgeleri ek yapıp, vergi mahkemesinde dava açtım. Tıbbi değerlendirme yapamazsınız diye.

Doğru yoldamıyım?

Dava lehte sonuçlanır mı?

TECRÜBELİ ARKADAŞLAR YARDIMCI OLABİLİRSE MEMNUN OLURUM.

Saygılarımla
Mustafa

gunduzm

Mahkeme uzun sürse de lehinize sonuçlanacağını düşünüyorum. Gelişmelerden haberdar edin lütfen

İbraz ettiğiniz sağlık kurulu raporunda "otomatik vitesli / özel tertibatlı araç kullanabilir" ibaresi olması gerekirdi diye düşünüyorum.
Vergi dairesi sürücü raporlarını dikkate almaz, aslolan sağlık kurulu raporudur.

İstinaf davamın sonuçlanmasını bekliyorum. Bülent Bey 35.04 ve 78 kodlu ehliyete istinaden karar olumlu çıkar mı? Zira forumda okuduğuma göre araç ve tertibattan bahsetmeyen raporu ve fakat engelli ehliyeti olanlara bazı vergi daireleri olumlu cevap vermiş.

Yorumunuz nedir? Teşekkürler

gunduzm

35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

vites kolunda ya da pedallarda modifikasyon olmadığında vergi muafiyeti çok çok zor. Umarım mahkeme "ille de otomatik şartı var, bu özel donanım sayılır" der ve muafiyet kararı verir.

Teşekkür ederim

@OturanBoğa Bülent Bey

İstinaf davamda ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması ve dosyanın tekrar incelenmek üzere ilk derece mahkemesine gönderileceğini öğrendim.

Bunu "Davacı haklıdır, kararını düzelt" diye yorumlayabilir miyiz?

Sitede istinaf tan anlayan arkadaşlar yardımcı olabilirse memnun olurum.

gunduzm

Kararı bozmuş, öyle gözüküyor. Tam olarak kararı eklerseniz dada doğru yorum yapabiliriz.

OturanBoğa Bülent Bey
İSTİNAF MAHKEMESİ engelli sağlık kurulu raporum ve engelli sürücü sağlık raporuma istinaden ÖTV istisnasından yararlanmak için vergi dairesine yaptığım özelge talep formuna olumsuz cevap veren vergi dairesi aleyhine açtığım davayı incelenmeksizin reddeden ilk derece mahkemesi kararının hukuka uygun olmadığından kaldırılmasına IYUK 45. Madde 5. Fıkraya göre kesin olarak karar verdi. Kararda özetle:
-Sağlık nedeniyle özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmak istediğimi bildiren ve bunun için muvafakat verilmesini isteyen başvurumu ikametğahımın bulunduğu mahal vergi dairesine hitaben hazırladığım özelge talep formuyla yapmış olduğumu, bu başvurunun, özelge talep formuyla yapılmış olsa dahi, ekindeki belgelerin net bir talep içerdiğini ve bunu değerlendirmeye almayan mahkeme kararının isabetsiz olduğuna hükmetti.

-Davada ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına ve dosyanın esastan incelenmesine karar verdi.

Engelli sağlık kurulu raporunda sol kol % 7 hareket kısıtlılığı olduğu belirtilmiş. Ayrıca solunum sisteminden dolayı % 80 toplam %81,4 özür oranım var. Sürücüler için Sağlık Raporumda tertibatlı araç kodları olarak 47,64,78,102 kodları ve Araç uyarlama kodları olarak 10.02 ve 35.04 kodları var.
-SORUM
İstinafın lehime verdiği kararı ilk derece mahkemesi esastan inceleyecek. Mevzuat gereği ötv istisnasını haketmiş görünüyorum.

1)İlk derece mahkemesinin BİM kararına direnme gibi bir keyfiyeti var mıdır?
2)Bundan sonra dava ne kadar sürer?
3)İlk derece mahkemesi BİM den gelen dosyayı ÖNCELİKLİ olarak mı inceler?
4) Tekrar İstinaf süreci olur mu?

Sitede İDARİ HUKUKTAN anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

gunduzm

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 45. maddesi şöyle der:

"Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar verir.

Bu hâlde bölge idare mahkemesi işin esası hakkında yeniden bir karar verir. İnceleme sırasında ihtiyaç duyulması hâlinde kararı veren mahkeme veya başka bir yer idare ya da vergi mahkemesi istinabe olunabilir. İstinabe olunan mahkeme gerekli işlemleri öncelikle ve ivedilikle yerine getirir."

Buna göre cevaplar:

1- Direnme kararı veremez
2 ve 3- Öncelikli görmek zorunda
4- Yeni verilen bir karar ve hüküm olacağından her iki taraf da başvuru pekala olabilir.

Bu arada ilk derece ve istinaf kararlarını koyarsanız meseleyi daha iyi tahlil edebiliriz. Burada yorumunuzdan anladığım kadarıyla "incelemeksizin reddedildi" diyorsunuz. İdare mahkemesi (ilk derece) esasa girmedi mi?

Vergi mahkemesi usulden reddetmiş, ancak bölge idare mahkemesi esastan çözümleyeceksin demiş. Şimdi dosyanız vergi mahkemesine geri gidecek ve yeni bir karar çıkacak. Durum anlattığınız gibiyse çok büyük ihtimalle kazanırsınız.

Bu arada ötv indirimi hakkınız olup olmadığına dair bir karar yok. Sadece usul tartışmaları var.

gunduzm

Tamam, şimdi kararı okudum. İstinaf mahkemesi kararı şundan bozmuş. Vergi Mahkemesi demiş ki, Özelge talepleriyle alınan red kararları hakkında yargıya müracaat edilemez. Bu kısmi görüş mahiyetindedir, bir işlem ya da eylem değildir. Dolayısıyla esasa girmeden incelemiyorum demiş. İstinaf ise her ne kadar yerleşikte ve doktrinde benzer durumlar olsa da vergi istisnasının reddi olarak görüleceğinden dolayısıyla da bir işlem söz konusu olduğundan esasa girmeden red etmek hukuku uygun değildir demiş. Şimdi mahkeme bu davada özelgede yer alan red kararının haklı olup olmadığı konusunda kati karar verecek, vermek zorunda. Bir önceki iletimde yer verdiğim yanıtlar halen geçerlidir.

Bekleyelim bakalım ne türlü bir karar çıkacak? Dava dosyasını tekrar incelemek inşallah uzun sürmez. Zira mesele çok kısa ve net.

İstinaf dilekçem ve ekleri davalı idareye gitmişti. Cevap verilmemişti. Tekrar gitmez de süreç uzamaz umarım.

Karar hakkında burada tekrar bilgilendirme yaparım.

Sn Hakan Özgül :

Vergi Mahkemesi'in esastan inceleme yapacağı anlaşıldı. Engelli Sağlık Kurulu Raporumda solunum+ortopedik engel oranı olarak toplam % 81,4. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Sürücü Sağlık Raporumdaki kodlar 47,64,78,102 ve 35.04 10.02.

Sizlerin tecrübelerine göre. İlk derece mahkemesi lehimde karar verir mi. Malumunuz 78 kodu özel tertibat olarak kabul ediliyor.

Çok teşekkür ederim.

gunduzm

Bu kodlara sahip biri özel donanım sınıfına giren otomatik araç kullamak zorunda olacağında, bana sorarsanız ÖTV ve MTV muafiyeti verilmelidir.

Çok teşekkürler

@Hüseyin İlik
Hüseyin Bey :

İstinaf Sürecinde istinaf dilekçem ve ekleri( benzer özelge örnekleri + tebliğin ilgili kısmı + yönetmelikler vs) İlk derece mahkemesi tarafından davalı vergi dairesine gönderilip herhangi bir savunma verilmemişti. Şimdi esastan inceleme yapılacak. Dilekçe tekrar davalı vergi dairesine gönderilir mi?

Yoksa mahkeme tekemmül etmiş dosyayı inceleyip mi yeni bir karar verecek?

Tecrübelerinize ihtiyacım var.

İstinaf karar kaldırması sonrası karar tahminen ne kadar sürede çıkar?

hozgul
Sayın Hakan Özgül

*Mahkeme ile ilgili bir sorum olacak. İlk dava dilekçem yerel mahkeme tarafından incelenmeksizin ret edilip, hem dava dilekçem ve ekleri hem de incelenmeksizin ret kararı Davalı Vergi Dairesi Başkanlığına gönderilmişti. Doğal olarak dilekçeye herhangi bir cevap verilmemişti.

*Bölge İdare Mahkemesine hitaben verdiğim İstinaf Dilekçem ve ekleri yine Davalı Vergi Dairesi Başkanlığına ulaşıp herhangi bir savunma verilmemişti.

*Bölge İdare Mahkemesi İstinaf kararında savunma verilmediği ve davacının menfaatinin ihlal edildiğini ve kararın kaldırıldığını vs yukarıda yazmıştım.

Sorum : Dosya tekemmül etmiş diye anlayabilir miyiz? Yerel mahkemenin karar vermesi tahminen ne kadar sürer? Bu süreçten sonra Davalı Vergi Dairesi Başkanlığına tekrar yazı yazıp savunma istenmez değil mi?

gunduzm

Dosya esastan hiç görüşülmemiş, dolayısıyla tekamül etmiş diyemeyiz. Şimdi mahkeme her türlü delil ve gerek duyarsa savunma toplayacaktır.

İnanın ne kadar sürer bilemiyorum ama öncelik verileceğini düşünüyorum. Zira İstinaf'tan gelenlere öncelik veriyorlar.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ kararı sonrası süreç??

Yetkilendirilmiş hastaneden aldığım engelli raporumda sol kol % 7 hareket kısıtlılığı olduğu belirtilmiş. Ayrıca solunum sisteminden dolayı % 80 toplam %81,4 özür oranım var. Yalnız raporda tertibatlı araç veya otomatik vites veya ötv değerlendirmesi yok. Bir arkadaşın yönlendirmesi ile il sağlık müdürlüğü tertibatlı araç komisyonuna girdim. Sürücüler için Sağlık Raporumda tertibatlı araç kodları olarak 47,64,78,102 kodları ve Araç uyarlama kodları olarak 10.02 ve 35.04 kodları var. İlk derece ve istinaf süreci tamamlandı

Vergi mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1b9k
Bölge mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1acs

Dosyam esastan incelemek üzere tekrar ilk derece mahkemesine yollandı. Davalı idareye de BİM kararı 10.06.2019 da tebliğ olundu.

Bundan sonra esastan kararın çıkması ne kadar sürer ve davalı idare tekrar istinafa gider mi? Engelli Sürücü belgesi (78,10.02,35.04 kodlarının olduğu) ötv istisnası sağlar mı?

Tecrübelerinize ihtiyacım var
.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı aleyhinde açtığım davada Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği istinaf kararı taraflara tebliğ edildikten sonra bugün YENİ ESAS NUMARASI İLE YENİ BİR DAVA AÇILDI.

Yukarıdaki mesajlarda davanın safahatı anlatılmıştır. İlk davada YÜRÜTMEYİ DURDURMA da talep etmiştim.

Adli tatil de göz önüne alınırsa Karar ne zaman çıkar?

Saygılarımla,

İnşallah hakkınızda hayırlısı olur ama şundan emin ki ben de ötv indirimli aldım benim engelli raporunda da herhangi bir teçhisat veye ötv indirimi ibaresi yoktu. Bende sizin gibi il sağlık müdürlüğüne itiraz ettim 47 102 ve 78 kodlarını verdiler buradaki raporla çıkınca ben yine işi garantiye alarak vergi dairesine engelli raporumu ve il sağlık müdürlüğü kararını gösterdim engelli raporunda sadece kas iskelet sistemi ne yazmış ona baktı ve il sağlık müdürlüğünün raporuna baktı benim sol dizim protez sol el 3 parmakta ve dizde kısıtlama mevcuttur yazıyordu. Gidip ehliyetimi değiştirdim ve bursa da doğuş otodan aracımı aldım. Yani demem o ki engelli raporunda illa ötv veya teçhisat ibaresi yoksa alınmıyor bilgisi yanlıştır. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah

@Mümin Çelik Kardeşim

Allah razı olsun.

Hayırlısı olsun

DAVA BİLGİ FORMUNDA

İlk açtığım davanın Esas Numarası verilerek, İLİŞKİ TÜRÜ kısmında : ESASTAN BOZMA ifadesi var.

BİM kararında engelli sağlık kurulu raporumdan ve sürücüler için sağlık raporumdan bahsedilmiş olması sebebi ile mi Esastan bozma yazıyor?

Dosya tekemmül etmiş midir?

Karar ne zaman çıkar?

Arkadaşımızın aktardığı Danıştay kararı bu konuda çok net. Vergisi ödendiğinde yeniden sıfır araç almak hukuki olarak mümkündür. Bunun aksi uygulama yapan Maliye hak gasp etmiş olur...

@OturanBoğa

Vergi mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1b9k
Bölge mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1acs

Benim de lehime sizin atıfta bulunduğunuz DANIŞTAY kararına benzer bir karar Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verildi. Fakat kararın düzeltilmesini bekliyorum. Siz mahkeme kararı çok net derken neye göre dediniz? Karar düzeltme ne kadar sürüyor??

@OturanBoğa mesajımı hukuk uzmanı editör arkadaşlarla paylaşabilir misiniz lütfen?

Sn. Hakan Özgül:

Mahkeme Esas incelemeye geçmiş. Yetkili mercilerden aldığım mevzuata uygun sağlık raporları dosya içeriğinde mevcut. (engelli sağlık kurulu raporu ve kısıtlama kodlarımın olduğu sürücüler için sağlık raporu). Vergi Dairesine başvuru özelge talep formu ve Vergi Dairesi yazısı da var. Özel tertibat kodlarının olduğu kişilere Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen olumlu 10 tane özelge örneği de mevcut.

Dosya tekemmül etmiş midir? Başka ne istenebilir ki?

hozgul

Sn Hakan Özgül bugün mahkemeyi aradım. Dava hk tekrar yazışma yapılmayacakmış. Dosya tekemmül etmiş..
İstinaftan gelen dosyalara öncelik verilmiyormuş ayrıca.

Kararı bekliyoruz bakalım.

Teşekkürler

gunduzm

O zaman şimdilik her şey gitmesi gerektiği gibi diyebiliriz.

Üst Alt