Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi dairesinin verdiği ÖTV istisnası kararı aleyhinde dava açtım. Süreç..?

gunduzm

Karar gelmedi mi daha? çok anlamıyorum ama anladığım kadarıyla siz bulunduğunuz ilçedeki vergi dairesine dava açtınız sanırım yani özelgeyi oraya yazdınız ve buna göre dava açtınız.

hdoa

Evet mahal vergi dairesine karşı açtım davayı. Bölge İdare Mahkemesinden karar geldi. İlk derece mahkemesinin kararını düzeltmesini bekliyorum. Adli tattil girdi araya.

Sayın OturanBoğa :

Yukarıda detayları ile çok defa yazdım yalnız dava uzayınca ve araya adli tatil de girince sabrım kalmadı. Özetle: Engelli Sağlık Kurulu Raporunda sol kol hareket kısıtlılığı(%7) olduğu yazıyor 4 solunum engeli (%80) toplam %81,4 engel oranı var. Yalnız raporda tertibattan veya araçtan bahsetmiyor. Sürücüler için Sağlık Raporumda tertibatlı araç kodları olarak 47,64,78,102 kodları ve Araç uyarlama kodları olarak 10.02 ve 35.04 kodları var. İlk derece mahkemesinin incelenmeksizin ret ettiği kararı Bölge idare mahkemesi kararın hukuka aykırı olduğu için esastan bozulmasına ve mahkemesine iadesine karar verdi.

Sorum: 10.08.2019 tarihinde ötv Tebliğinde yapılan değişiklik davayı etkiler mi? Vergi Dairelerinin olumlu görüşlerine istinaden lehe bir karar çıkar mı?

Saygılarımla

Arkadaşlar ÖTV istisnası ile ilgili açtığım davanın incelenmeksizin reddi sonrası BİM ilk derece mahkemesi kararını esastan bozdu ve ilk derece mahkemesinde yeni Esas numarası ile yeni bir dava açıldı. Yakında karar çıkacak. Kararın lehe çıkması durumunda bu karar ile araç alınabilir mi? Süreç nasıldır? İdari Hukuktan anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Mahkeme uzun sürse de lehinize sonuçlanacağını düşünüyorum. Gelişmelerden haberdar edin lütfen

Sn OturanBoğa ;

BİM in hukuki olmadığı için İYUK 45/5 e göre kesin olarak ESASTAN BOZDUĞU "ÖTV İstisnası" konulu vergi davamda 02.07.2019 da yeni Esas Numarası ile yeni bir dava açıldı.

Mahkemeyi aradım. 18.09.2019 da dosyanın hakime verildiği söylendi. Esastan havale edildiği için hakimin 6 ay süresi var dedi.

Dosya içeriği çok kısa ve mesele çok net. İYUK a göre anladığım kadarıyla eğer dosya TEKEMMÜL ETMİŞSE ( ki benim dosyam ile ilgili gerekli bildirimler sağlanmış ve DOSYA TEKEMMÜL ETMİŞ, davayı açmamda yardımcı olan avukat arkadaş tekemmül etmiş dedi.) hakim
ya BOZMAYA UYARAK yeni bir karar verecek
ya da DİRENME KARARI verecek.

Doğru mu anlıyorum? Dosyanın belli bir inceleme SÜRESİ VAR MIDIR? Karar çok uzar mı ?

Sitedeki muhtelif avukatlar daha da uzayabileceğinden bahsediyorlar. ANCAK 02.07.2019 tarihli DAVA AÇILIŞ FORMUNDA hedef süre olarak 240 gün belirtilmiş.

İdari Yargı ile ilgili tecrübelerinize ihtiyacım var. SİTEDEKİ TECRÜBELİ HUKUK UZMANLARI İLE MESAJIMI PAYLAŞABİLİRSENİZ ÇOK DUACI OLURUM.

NOT: İlk derece kararı çıkınca paylaşacağım.

Vergi mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1b9k
Bölge mahkemesi kararı: http://prntscr.com/ny1acs

SAYGILAR

hozgul

Sn. Özgül,
BİM in esastan lehimeze bozduğu davada Bölge İdare Mahkemesi kararında davalı idare işleminin icrai bir işlem olduğunu ve davacının güncel menfaatini açıkça etkilediğini ve hukuki olmadığını belirtmek suretiyle mahkeme kararının kaldırılmasına oy birliği ile karar vermiştir. İlk dava dilekçemizde yd talebinde bulunmuştuk. Fakat ilk derece mahkemesi incelenmeksizin ret kararı vermişti. İlk derece vergi mahkemesinde esastan bozma sonrası SMS ile sorguladığımızda yeni esas numarası ile açılan davada yd ile ilgili kararın. 24.12.2019 da verildiği belirtiliyor.

Tebligat ne zaman yapılır? Kararın müsbet çıkma olasılığı nedir?

gunduzm

Kararın tebliği genelde bir ay içinde ulaşması beklenir.

YD talepli ÖTV İSTİSNASI konulu dava süreci hakkında yardım

Merhaba,

İlk açtığım vergi istisnası konulu davamda ilk derece mahkemesi INCELENMEKSIZIN RET KARARI vermişti.

Bölge İdare Mahkemesinin esastan lehime bozması sonrası ilk derece mahkemesinde YENI ESAS numarası ile açılan davada YD SAVUNMADAN SONRA kararı verildi ve tebliğe çıkıldı.

Bu kararda İSTEMİN ÖZETİ KISMINDA : Bölge İdare Mahkemesinin istinaf kararında yazan İSTEMİN ÖZETİ ifadeleri AYNEN yazılmış.
- Bundan ilk derece mahkemesinin BİM in bozma kararına uyduğu sonucunu çıkarabilir miyiz?

Bölge İdare Mahkemesi gerekçelerini de detayları ile izah ederek ve ESASA girerek ilk derece mahkemesinin kararını bozup, idari işlemin İCRAİ bir işlem olduğunu vurguladı.

- Burdan YD nin lehe çıkma ihtimalinin yüksek olduğu sonucunu çıkarabilir miyiz?

İlk savunmadan sonra cevaba cevap dilekçesi vermeyi düşünmüyorum?

İdari hukuk konusunda bilgili üyelerin tavsiyelerine ihtiyacım var. :confused:

Saygılar.

hozgul

Sn. Hakan Özgül kardeşim.

Dosyanın seyri yukarıdaki gibi. Sizler anladığım kadarıyla hukuk ile ilgilisiniz. Dosyayı mahkemesine sordurduğumda usuli bir takım eksiklerin tamamlanmasının beklendiği şeklinde cevap aldım. Karar Şubat gibi çıkar demişlerdi. Sonra anlaşıldı ki mesele yd talebinin unutulması imiş. Dosya BİM in esastan bozması sonrası 02.07.2019 de yeniden açılmıştı. Acaba YD ile ilgili Vergi Dairesinin cevabı gelince Mahkeme yd ile ilgili kararını hemen verir mi? Çünkü süreç çok çok uzadı. 78,10.02,35.04 kodlu ehliyetimi ve engelli kimlik kartımı da ek beyanla sundum. Vergi dairesinin yd hk cevap süresi 10.02.2020 de doluyor.

Saygılarımla

gunduzm

Ama YD kararı verilmeyebilir, veredebilir. YD'nin idare hukukundaki şartları taşıması lazım. Örneğin işlemin veya eylemin sürmesi görülecek zararın ortadan kaldırılması veya telafi edilemeyecek durumlar. Bu arada YD lehte olması bir karine olmakla beraber davanın lehte sonuçlanacağı da kesin değildir. Benim takip ettiğim bazı dosyalarda YD lehte verilmesine rağmen karar aleyhte çıkmıştı.

hozgul

Çok teşekkür ederim. BİM idari işlemin İCRAİ olduğunu ve MENFAATİMİN olumsuz etkilediğini vurgulamıştı. Vergi Dairesi muvafakatının araç alımı ile ilgili işlemler için gerekli olduğunu belirtmişti. Bekleyelim. Buradan haberdar ederim.

hozgul ; OturanBoğa ;

iyi günler dilerim herkese.

2018 yılında Vergi Dairesinin verdiği olumsuz özelge kararı aleyhinde açtığım davada bugün Yürütmeyi Durdurmayı kabul kararı verildi.

Değerli tecrübeleri ile bana yardımcı olan Avukat İsmail Arslan ve Avukat Hüseyin İlik beyefendilere hassaten çok teşekkür ederim.

gunduzm

Hayırlı olsun, olumlu sonuçlandığına sevindim. Zaten olması gereken de buydu, idare üst mahkemeye gidecektir ancak çok büyük ihtimalle oradan da olumu gelir.

Bu vesileyle benzer durumda olan veya konuyla ilgilenen arkadaşlara faydalı olması amacıyla önemli bir hususu belirteyim; özelge cevabına karşı dava açabilmeniz için, o özelgenin mutlaka ama mutlaka istisna uygulanması talebini içermesi gerekiyor. Yani sadece bu konudaki görüşünüzün bildirilmesini talep ederim vb. şeklinde görüş soran özelgeler davaya imkan vermeyecektir. Bu nedenle olumsuz cevap verilen özelgeye dava açmak istiyorsanız, özelge talebinize mutlaka istisnanın uygulanmasını talep ediyorum şeklinde veya benzeri bir ifade ekleyin.

Aynen dediğiniz gibi Hüseyin Bey. Ben özelge talep formuna engelli sağlık kurulu raporu ve sürücüler için sağlık raporuna istinaden ÖTV istisnasından faydalanmak istiyorum diye talepte bulunmuştum. Bu talebin özelge olmadığıba, net bir talep olduğu bölge idare mahkemesince karar verilince davam lehe sonuçlandı.

Sorum:

Bu aşamadan sonra ötv istisnalı araç alımı için hangi prosedürü izlemek olmalı???

Herşey için çok teşekkür ederim.

gunduzm

sizin için şu anda zaten red işleminin yürütmesi durduruldu ve aracınızı şu anda bile alabilirsiniz. yd kararı ile iptal kararı hukuken aynı sonuçları doğurur, sadece yd kararı geçici bir tedbirdir.

Sizin durumunuzda olan diğer arkadaşların da öncelikle belgeleri tamamsa istisna konusunda vergi dairelerine karşı ısrarcı olmaları lazım. eğer yine olmuyorsa o zaman özelge ile veya normal dilekçe ile talepte bulunup reddi halinde yd talepli dava açmak gerekir. yd geldikten sonra da araç alım işlemlerine başlanılabilir.

Hüseyin İlik

Hüseyin Bey merhabalar,

Son mesajınızla ilgili bir sorum olacak:

Normalde ÖTV istisnalı araç alımı için gerekli işlemleri sağlık raporunu vergi dairesine ibraz etmek suretiyle bayi bizim adımıza başlatıyor diye biliyorum.

Benim durumumda vergi dairesine bayinin yönlendirmesiyle gittiğimde özelge talep formu doldurmam vergi dairesince istenmişti. Sonraki süreci biliyorsunuz zaten.

Şimdi yeni bir araç almak istesem,

Araç bayisine sağlık raporlarımı ve YD kabul kararını versem(YD kararında ötv istisnasından faydalandırılmam gerektiği yazıyor) ve tescil, fatura vs. işlemler için yetki versem onlar benim adıma gerekli işlemleri halledebilirler mi? Araç alımı için nasıl bir prosedür izlememi tavsiye edersiniz?

Saygılar

gunduzm

genelde bütün işlemleri bayiiler yerine getiriyor. YD kararını ve diğer evraklarınızı bayiiye vermeniz yeterli.

Çok teşekkür ederim.

@Hüseyin İlik

Hüseyin Bey,

Ben davayı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı aleyhine açmıştım. Ankara Vergi Mahkemesinin ve Ankara BİM in lehime verdiği kararlar ile Ankara dışında farklı bir ilden de araç almam mümkün müdür? Teşekkür ederim.

Hüseyin İlik

Değerli Hüseyin Bey,

Araç için kapora vedim. YD kabul kararı ve ayrıca BİM'in Vergi Dairesi aleyhinde verdiği itiraz ret kararı da mevcut.

Araç Temmuz sonunda gelecek. Esas kararın ne zaman çıkacağı belli değil, Eylüle uzayabilir dedi mahkeme.

Vergi Dairesi ile ben şahsen tekrar muhatap olmak istemiyorum. Oradaki memurun istisna uygulamama gibi bir hk. var mıdır?

Ne tavsiye edersiniz?

Saygılarımla,

gunduzm
Gündüz bey merhaba, Yürütme Durdurma mahkeme kararını paylaşabilir misiniz. Benzer bir durumdan bende dava açtım. Hayırlı olsun, gözünüz aydın bu arada.

Hüseyin İlik

Sn İlik:

Vergi Mahkemesi hukuki olmadığı için özelgeye benzeyen vergi dairesi yazısının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Vergi Dairesi Bölge İdare Mahkemesine itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi Vergi Mahkemesinin kararının hukuki olması nedeniyle itirazı reddetti. Vergi Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararında Özel tüketim vergisi istisnasından faydalandırılmam gerektiği için ve vergi dairesi yazısının hukuki olmadığı için yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir diyor. Vergi Dairesine sağlık raporlarımı ve ilk derece mahkemesinin ve BİM in kararlarını sunmak üzere bayiye vereceğim. Sorun çıkmaz değil mi? Ne tavsiye edersiniz?

Not: Araç Ağustosta gelecek inş

Son düzenleme:
Bayiye vermeniz gereken belgeler bunlar. Başka yapmanız gereken bir şey yok. Herhangi bir sorun çıkmaması gerekir.

Rica ederim. Kazasız belasız iyi günlerde kullanırsınız inşallah.

Sn. Hozgul;

Dava sonucu YD Kabul sonrası aracı aldım. Vergi Dairesi sorun çıkarmadı. Her şey için çok teşekkürler .

Arkadaşlar merhaba,

ÖTV İstisnasından faydalandırılmak için Vergi Dairesine özelge talep formu doldurmak suretiyle yaptığım başvurumun reddedilmesinden sonra vergi dairesi yazısı aleyhinde açtığım iptal davasında - 2 seneye yakın sürdü - LEHİME karar verildi.

Benzer durumda olan arkadaşlara yol göstermesi maksadıyla Mahkeme Kararını bu linkte paylaşıyorum.

Ben davayı açtığımda geçerli ÖTV Tebliği 2015 yılına aitti.

Daha sonra söz konusu tebliğ 2019 yılında değişti. Dava açarken bunu dikkate almanız lazım. Yani engelli sağlık kurulu raporunuzun söz konusu tebliğe uygun olması ve özel tertibat kodlarının olduğu ehliyetiniz veya sürücü sağlık raporunuzun olması durumunda vergi dairesinin istisna uygulamamak gibi bir keyfiyeti yoktur.

İyi günler dilerim.

Bülent bey karar linkini buraya da taşıyabilir misiniz?

Üst Alt