Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi aldığımı maaş bordrosundan nasıl anlayabilirim.?

blackman34

Üye
Konular
43
Reaksiyonlar
0
merhabalar

maaş bordrosunda vergi indirimi ne olarak görünüyor?yani vergi indirimi alıp almadıgımı maaş bordrosundan nasıl anlayabilirim? elinde örnek bir maaş bordrosun olan varsa paylaşabilirse sevinirim...

Vergi indirimi maaşında özel indirim tutarı diye görünür.2009 için %40 engelli olanların brüt maaşından 160 TL düşülerek gelir vergisi matrahı hesaplanır.
Bordroda özel indirim veya 160 TL rakamını arayacaksın. engel derecen %60 ın üstünde ise 330 TL, %80 inin üstünde ise 670 TL özel indirim tutarı var ise vergi indirimi alıyorsun anlamına gelir.

bugün maas bordrosunu aldım, sakatlık indirimi diye bir ifade var, ancak karsısında 0 yazıyor, yani yansımıyor maaşa, özel indirimin karsısında da 0 yazıyor...birde asgari gecim indirimi var, asgari gecim indirimi nedir?

neden maasıma yansımadıgını sordugumda bizi kapsamıyor dendi, böyle birşey olabilirmi?her kurumu ve işyerini kapsamazmı?bu arada ben vakıf ünvsinde calısmaktayım...

bu linkten anladıgım kadarıyla hangi kurumda calıstıgın farketmiyor, her kurumda yararlanabiliyorsun vergi indiriminden, asgari gecim indirimiyle birlikte...

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (3946 sayılı Kanunun 22.maddesi ve 93/5148 sayılı Kararla değişen şekli) 94. maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar” hükmü yer almıştır.

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, gelir vergisi kesintisi gelir vergisi mükelleflerinin gelir vergilerine mahsuben yapılmaktadır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Katma Bütçeli İdare olduğundan gelir vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır.
.
Yukarıda ki yazıdan da analaşılacağı üzere vakıflar stopaj(muhtsar) gelir vergisine tabi değiller. Bu yüzden çalıştırdığı işçilere gelir vergisi yönünden stopaj beyan etmedikleri için böyle bir iade doğmamaktadır. Maaşınızdan gelir vergisi kesilmediğinden böyle bir vergi indirimi(sakatlık İndirimi) konu ödemeyi size yapmıyor olabilirler. AGi (asgari geçim indirimi,) bu da aynı şekilde gelir vergisi ile bağlantılı olduğundan bununda size ödemesi olmaması gerekir. diye bir yorum yaptım.

AGİ alıyorum, ancak vergi indirimi alamıyorum

AGi ödemesi yapıyorlarsa çalıştığınız kurum size sakatlık indirimide ödemek zorunda. Bu durumda maaşınızdan kesilen gelir vergisinin ne kadar olduğu önemlidir. Size ne kadar sakatlık indirimi ödeneceğini hesaplanabilmesi için ise aşağıdaki soruları cevaplandırmanız gerek.

Vergi indirimine konu engel dereceniz % kaç ? Ve brüt maaşınız bordroda ne görünüyor? ( Agi için evli-bekar çocuk sayısı=?)

engel oranı %46dır...brüt maasımı burda ayıp olur düşüncesiyle yazmak istemiyorum...ancak bordroda şu kısımlar mevcuttur:

net gelir ver. matrahı
gelir vergisi
DV. MAtrahı
Damga vergisi
Kümüle vergi matrahı
kümüle gelir vergisi
Asgari gecim indirimi
Asgari gecim indirimi GV.

bu kısımların karsısında belli miktarlarda ücret vardır...Vergiden muaf olan bir kurumda bu kısımlar olmaz herhalde?

Gelir Vergisi stopajına tabisiniz. Ancak AGi tutarı evli olup olmadığınıza göre değişmektedir. Sakatlık indiriminden 24 Tl daha ek ödemenin olması gerekir.
Brüt maaşınız asgari ücretten yüksek ise kesinlikle sakatlık indirimine konu 24 Tl daha ödeme almalısın.

brüt maasım asgari ücretten yüksek ve bekarım...yani bu bordroya göre kesinlikle vergi indiriminden yararlanmam gerekiyor öylemi?

Maaşınıza AGi tutarı olarak bekar olduğunuz için 49,95 TL , vergi indiriminden dolayıda 24 TL toplam 73,95 TL eklenmesi gerekmektedir. Belirttiğiniz bordroya göre vergi indiriminden yararlanmanız gerekmektedir.

Not: Vergi indirimi hakkınızın olduğuna dair gerekli belgelerin(rapor,defterdarlık yazısı) çalıştığınız kuruma ulaştığından emin olunuz.

evet AGİ 49,95tl...calıstıgım kuruma kesin olarak ulastı, hem deftardarlıgı arayıp sormustum, hemde işyerine sormustum...yani kesinlikle yararlanıyorum...Ancak dedigim gibi bugün telefon ettigimde bizi kapsamıyor dediler, yani yansıtmıyoruz dediler...Bu durumda ne yapmam gerekir veya ne yapabilirim?

Bu kurumun muhasebe işlerinden sorumlu kişiye defterdarlık yazınızın olmasına rağmen,tüm şartları taşımınıza rağmen neden vergi indiriminden yararlandırılmadığınızı tekrar sormanız , kapsamıyorsa hangi kanun maddesinden dolayı olduğunu sormanızdır.yok yine kapsamıyor diye diretir,somut bir şey söyleyemez ise defterdarlığa vergi indiriminden yararlandırılmadığınıza dair bir dilekçe vermeniz halinde ilgili kuruma gerekli cezalar verilecektir.Hakkınız olan indirimide geriye dönük alabilme imkanınız bile olabilecektir.

ok kardes ilgilendigin için tskler, paztesi bu konuyu halletmeye calısacagım, bakalım ne olacak

şimdi konustum, ben sözleşmeyi net maas üzerinden imzaladıgım için maasıma yansımazmıs

bo konu hakkında hakkında bilgisi olan yokmu arkadaslar...aldıgım maas net oldugu için maasıma yansımaması gibi birşey söz konusu olabilirmi?

birde bu durumda erken emeklilik sakatlık indiriminden yararlandıgımı nasıl kanıtlayabilirim

Bu işte bir terslik var. net ücret üzerinden anlaştık diye size vergi indirimini vermemesi bence kanunsuz bir davranış. O zaman sizde ben sakatlık indiriminden yararlanmıyorum,istemiyorum dediğiniz zaman bu vergiyi devlete mecburen ödeyecek.Ya bu adam bu uygulamayı bilmiyor ya da size sahte bordro verip aradaki farkı cebemi indiriyorlar demek istemiyorum.

şimdi konustum, ben sözleşmeyi net maas üzerinden imzaladıgım için maasıma yansımazmıs

[FONT=Verdana]blackman34 brüt maaş üzerinden anlaşmış olsaydın vergi indirimden yararlanabilirdin. Net üzerinden anlaştığın için yararlanamıyorsun. Brüt maaşın ne kadar yüksek olursa gelir vergisi kesintisi o kadar artar. Yıl içerisinde maaşında düşüş olur. Kümülatif oranın yükselmesi senin maaşının düşmesine neden olur. Net üzerinden anlaştıgın için yıl içerisinde maaşında bir bir değişiklik olmaz. Kaybın olmaması gerekiyor. Ama şöyle bir şey olabilir. İşyerinden rica edip zam zamanında işyerinin yararlandıgı bu vergi indirimini dikkate alarak zam yaparken maaşına artı bir şeyler ekleyebilirler ama yinede şirketin insiyatifine kalmış bir şey bu.[/FONT]

güngör bu konuyu biraz daha acarsan sevinirim...bana diyorlar ki; sakatlık indirimini bordrona yansıtacagız, ancak aldıgın para degişmeyecek...ama bir sorun daha var, sakatlık indirimini bordroya uygulayamıyorlar insan kaynakları, mali işlere ,mali işler insan kaynaklarına gönderiyorlar...onlar diyorlar biz uygulamayı yapmıyoruz, onlar diyorbiz yapmıyoruz,ne yapacagımı bende sasırdım...bu arada vergi indirimi raporunun fotokopisini aldım...

arkadaslar bu konu önemli bir konu, 24 tl az bir para belki ama hakkımız olan bir paraysa neden hakkımızı savunmayayım...zaten herkes susuyor diye, miktar az diye sesini cıkarmıyor, o yüzden de istenilen hersey yapılmıyor mu?bizim önemsemedigimiz miktarı işveren önemsiyorsa eger demekki bu az bir miktar olmuyor...evet emeklilik daha önemli,ama bence bu da önemlidir, hakkımsa bu benim hakkımı savunmalıyım...şimdi soruyorum size hakkım mı bu benim? bu konu hakkında cok iyi bilgisi olan söylesin arkadaslar...

güngörün dedigine göre net maas üzerinden oldugu için maasım yararlanamıyorum, ancak lodosa göre yararlanmam gerekiyor?ve işverenin dedigi sakatlık indirimini bordrona yansıtacagız ama maasına yansımayacak?bu parayı bana işverenmi veriyor, yoksa devlet mi?

Net maaş üzerinden sözleşme bahane edilerek vergi indirimi uygulanmaması(aslında uygulanıp sa çalışana yansıtılmaması) yasal bir uygulama değildir.
Bu indirim engelli çalışanlara devletin bir kolaylığıdır ve devlet bu muafiyeti işverene uygulamaktadır.İşverenin bunu çalışanına yansıtmaması suçtur,hırsızlıktır.

arkadaslar bu parayı bana devlet veriyor degilmi? işveren cebinden vermiyor?

Kesinlikle devlet veriyor.
Devlet engellinin gelir vergisi matrahından indirim derecesine göre (3.derece 160 tl) düşürmekte kalan matrah üzerinden vergi kesmektedir.
Yani işvereniniz o tutarı devlete ödeyeceği gelir verginizden zaten düşüyor,ama size vermeyerek kendi cebine atma yolunu seçiyor.

Zaten bordroda bu bölümün görünmemesi bordronun sahte bir bordro olduğunu gösteriyor. Net üzerinden anlaşsa bile bu bordroda sakatlık vergi indirimi hesaplanıp gösterilmesi lazım. Ayrıca madem net üzerinden anlaştın diye eksik ödeme yapıyor, bordroda bu eksik ödemeye ait kesintiyi göstermesi lazım.Keza bordroda böyle bir bölüm açmak mümkün.

arkadaslar ssk nın sitesinden hizmet dökümüne baktıgımda en son 95,67 TL iken gecen ay 62,18 TL olarak primim yatmıs, yani 30 küsur TL lik bir az yatmış, bu neden olabilir, vergi indiriminden dolayımı acaba böyle oldu?

Vergi indirimi ile alakalı bir durum değil.Geçen ay maaşında fazla mesai varsa yüksek yatmıştır. Bahsettiğin ayda mesaiye filan kalmadığın için yoktur.

ben işe basladıgımdan beri hep aynı yatıyordu ve hiç mesai diye birsey olmadı, hep aynı saatimde cıktım...ama son ay 30 tl düşük yattı, vergi indirimi alakalı degilse neden olabilir bu?

Şu ana kadar aldığın brüt maaş tutarın 8700 (sekizmilyaryediyüzbin) üzerine çıkmış olabilirsin o zaman da vergi oranı %15 den %20 ye çıkar bundan dolayı 30 tl düşük almış olabilirsin.

Üst Alt