Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi için başvurdum. Ağır engelli kısmına hayır yazmışlar! Bakım maaşım..?

ackurt19

Üye
Konular
88
Reaksiyonlar
0
Ben skolyoz ve kifeskolyoz hastasıyım. Solunum güçlüğü çekmekteyim.Günde 16 saat solunum cihazı kullanıyorum. Ayrıca ağır osas hastasıyım. Cbap st cihazı kullanıyorum. 2015 yılında bakım parası için müracaat ettiğinde %85 ağır engelli raporu verdiler. Ve Bakım parası bağlandı. Bugün vergi indirimi almak için hastaneye rapor almaya gittim. Heyete girdim. %90 rapor verdiler. Lakin ağır engelli kısmında hayır yazıyor. Bu benim bakıcı maaşımı etkiler mi. Halbuki benim hastalığım sürekli ve iyileşme olmadı ve olacak gibi de değil. Günde 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Bakıcı maaşım kesilir mi

ackurt19
Malesef etkiler.
Ağır engelli raporu son zamanlarda çok çok zorlaştırıldı, kolay kolay verilmiyor.
Eskiden sadece diyazliz hastasına bile verilirken şimdi onun yanında bir sürü hastalık olduğu halde verilmiyor.
Bakın benim kayınbiraderim var.
Tip 1 diyabetle başladı.
Sonra her iki böbrek de iflas etti, diyalize mahkum oldu.Sonra gözlere vurdu, görme kaybı oluştu.
Sonra kan dolaşımı bozukluğuna ve bir ayağının kangren olmasına sebep oldu.
Önce parmaklar, sonra ayak derken bacak diz altından kesildi.
Malulen emekli oldu.
Sonra diğer bacağa sıçradı.
O da aynı şekilde önce parmaklar, sonra ayak ve en sonunda diz altından kesildi.
Şu anda tip 1 diyabet, gözlerde kalıcı görme kaybı,diyaliz, iki bacak diz altı ampute...
Bunların hepsi birkaç yıl içinde oldu.
Birkaç ay önce henüz tek bacak diz altı, diğeri ayak ampüte iken bakım aylığı alalım dedik.
Verilen rapor %96 olmasına rağmen malesef ağır engelli değil dendi.
İtiraz etti, iki hastaneye sevk edildi, birine gitti aynı ağır engelli değil dendi, diğerine gidemedi bile diğer bacağın diz altından kesilmesi süreci araya girdiğinden peşini bıraktı.
Diyaliz merkezi servis aracına bile binemediğinden sürekli yoldan geçenlerin, onun bunu kucaklayıp indirip bindirmesine muhtaç.
Bu adama bunu reva görürlerse gerisini siz düşünün, o yüzden yazdım bunu.
Allah kimseyi muhtaç duruma düşürmesin, olanlara yardım etsin inşaallah.

Ama şimdiye kadar raporum ağır engelliydi. Ben emeklilik için vergi indirimi yaptırmak için rapora müracaat ettim. Kurulda sordular "raporu ne için kullanacaksın" diye. Ben de "emeklilik için vergi indirimi alacağım" dedim. Rapor oranım %85 den %90 a yükseldi. Günde 16 saat solunum cihazı ve ağır uyku apnesi cihazına bağlı olmama rağmen sanki hastalıklarım da iyileşme olmuş gibi ağır engelli kısmına "hayır" yazmışlar. Madem ağır engelli değilim niye önceden ağır engelli raporu verdiler.

Dedim ya ağır engelli ibaresi artık eskisi gibi verilmiyor.

Ufukalp
İlk defa rapor almak için başvursam o dediğin doğru olabilir. Önceden verilmiş hak sonradan alınmaz. Hastalığım da kısmi bir iyileşme olmuş olsa ona da eyvallah derim ama bu durumda ters geldi bana. Doktorun inisiyatifinde tamamen.

ackurt19
Keşke öyle olsa...
Rapor oranı kazanılmış hak değildir. Öyle olsaydı alınan bir rapor varsa ömür boyu yeni rapor istenmezdi.
Yönetmelik ve özür oran cetveli sürekli güncellenip değişiyor. Bu konuda en son yönetmelik Mart 2013 tarihli mesela.

raporun sürekli değilmiydi.eski raporunla niye vergi indirimi için başvurmadın

Ufukalp

Bakıcı maaşı için benden yeni rapor istemediler. Ben vergi indirimi için rapor almaya gittim. Sürekli ibareli raporlarda tekrar tekrar rapor istemiyorlar. Heyet benim emeklilik için rapor aldığımı düşünerek o yönde görüş belirtti bence. Bakıcı maaşı aldığımı ve ağır engelli kısmına hayır yazınca maaşın kesileceğini düşünseler belki hayır yazmazlardı. Art niyetli olsalar %85 den %90 a çıkarmazlardı diye düşünüyorum

ackurt19

Evde Bakım Taahhüt Sözleşmesi'nde "10. Bakım verdiğim engelliye ait yeni bir "Engelli Sağlık Kurulu Raporu" çıkarmam halinde yeni raporu "15 gün" içerisinde telefon, faks, posta ve e-mail yoluyla ya da şahsen Müdürlüğünüze gelerek bildireceğimi kabul ve ifa etmeyi şimdiden taahhüt ederim." diye imza atıyorsunuz.

Abi bakım parasını geri bağlattırmam için ne yapmam lazım. İtiraz dilekçesi örneği yazabilir misiniz.
Ayrıca benim engelliliğim de bir iyileşme olmadı. Ben hala günde 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Ayrıca ağır Osas var. Heyetin inisiyatifindeymiş ağır engelli yazıp yazmamak. Mağdur duruma düşürüldüm. Ek5 ödemeye başladım. 2022 de kesilmişti. Hiç bir gelirim yok şu anda

ackurt19

Önce rapora itiraz edip yenilemen gerek. Ondan sonra raporla birlikte yeniden maaş bağlanması için başvuracaksın. Rapor doğru şekilde yenilenmeden bakıma başvurmak anlamsız.

OturanBoğa
Sanırım konuyu iyi izah edebilmişimdir. Ben bugüne kadar bakıcı maaşı alıyordum. Vergi indirimi için tekrar rapor almam gerekti. O rapora %85 olan oranım %90 yapıldı.önceki raporunda Ağır engelli "evet" yazarken şimdi ki raporuma ağır engelli kısmına "hayır " yazıldı. Bu da sisteme düşünce bakım maaşım kesildi. Şimdi bu konuyla ilgili bana bir dilekçe örneği yazmanızı rica ediyorum. Bu konuya benzer benim gibi mağdur olmuş biri var mı. Daha önce de yersiz ödeme adı altında ceza almıştım 2010 yılında. Sizin yönlendirmelerinizle sorunu çözmüştük. Bu sefer de sizden destek bekliyorum.

ackurt19

Anladım ve diyorum ki dilekçeden önce o rapora itiraz etmek ve "ağır engelli" ibareli yeni rapor almak lazım. Bu olmadan evde bakım için bir girişim başlatılamaz

%90 engelli raporu verilen birkişi nasıl ağır engelli olmaz ,%90 bu yahu boru değil %90..

Evet bencede saçma %90 oran varsa zaten ağır engellidir bence 90 oran kolaymı ya

Arkadaşlar engel oranı ile ağır engellilik ölçütü direkt orantılı değil.
%60-70 oranı olup ağır engelli olan olduğu gibi, %100 oranla ağır engelli kategorisi dışında bırakılanlar olabiliyor. Bunun farklı bir değerlendirme kriteri var.
Yukarıda bizzat yakınımda şahit olduğum bir örnek verdim.
*Tip1 diyabet
*İki böbrek de iflas, Diyalizı
*Görme kaybı
*İki bacak da diz altı ampute
*Kalp damarlarında tıkanıklık, bypass olması gerektiği halde bacaklarındaki yedek damar sorunundan ve son zamanlarda peşpeşe bacak ampütasyon operasyonlarından dolayı olamadı.
*Hipertansiyon
*Kolesterol
Adam tuvalete gidemiyor yardımsız.
Rapor oranı %96 , ve malesef ağır engelli ibaresi vermediler.
İtirazdan bile sonuç çıkmadı. İtiraz sonucu İki hastaneye sevk ettiler. Birinden yine aynı ağır engelli değil sonucu çıktı, diğerine gidip uğraşamadı bile.
Şu anda durum bu malesef.
Önceki raporda ağır engelli ibaresinin bulunuyor olması, yeni raporda da mutlaka verilecek anlamına gelmiyor.
Ağır engelli ibaresi son yıllarda çok zorlaştırıldı.
Eskiden başka hiç bir şeyi olmayan, başkasının bakımına muhtaçlık gibi bir sorunu bulunmayan sadece diyaliz hastası olanlara bile ağır engelli raporu veriliyordu. Şu anda bir çok diyaliz hastası o eski raporlarına istinaden evde bakım aylığı alıyorlar. Ama şimdi diyalizin yanında bir yığın önemli rahatsızlığı da bulunanlar malesef alamıyor.

İtiraz edince şehir dışında bir hastaneye sevk ediyorlarmış. O hastane ağır engelli "evet" raporu verirse,bu seferde başka bir şehirde,başka bir hakem hasteneye sevk ediyorlarmış. Benim zaten şehir dışına çıkıp bunları yaptırmam imkansız. Solunum cihazına bağlı yaşayan biri şehir dışına çıkıp tek tek doktorlara muayene olup, heyete girsin. Şehir dışında bir hastaneye gitmemin sağlık şartlarım açısından uygun olmadığını söyledim. O zaman kendin bilirsin dedi.

Şehir dışındaki bir hastaneye gitmen mümkün değilse 6 ay sonra yeniden bakıcı maaşına müracaat edebilirsin, eğer ağır engelli alabilirsen bakıcı maaşın bağlanır. Bunun dışında başka bir seçeneğin yok diyorlar

ackurt19
Aynı şehirde sevk edilebilecek başka hastane ve hakem hastane yoksa malesef mecburen başka ile sevk ediliyor. Büyükşehirde olmuş olsa idiniz aynı şehirdeki farklı hastaneler işinizi görürdü.
Sağlık durumunuzda raporunuzu etkileyecek bir değişiklik olmadığı sürece yeni bir rapor için evet ancak 6 ay sonra başvurulabiliyor.
İnşaallah bir çıkış yolu bulursunuz.

Ufukalp
Ben rapor alırken bende prostat olduğunu, kalp ritm bozukluğu olduğunu, Irritable bağırsak sendromu olduğunu söylemedim. Özellikle kolonoskobi den korkuyorum. Günde 20 defa büyük tuvalete çıkıyorum. Bu tuvalete çıkma sıkıntısı sosyal hayatımı alt üst ediyor.
Bunları eklesem bir daha ki rapora etkiler mi acaba

ackurt19
Oranı etkiler de ağır engelli değerlendirmesini etkiler mi bilemiyorum.

bu post u konuyu okurken hayretler içinde kaldım ya resmen!!!...bu yazılanlar herhalde asrın şakası olmalı falan diye düşündüm..biri ağır diyabet hastası göz gitmiş bacakların ikisi gitmiş damarlar halen tıkalı tuvalete bile kendi gidemiyor...birinde prostat bağırsak kalp bozukluğu vs...var ve sen ağır değilsin diyorlar!??...bunlar bu hükümet in senelerdir övündüğü sözde çağ atlayan sağlık sisteminin ürünleri işte maalesef, ve halen de herşeye rahmen bu rezillikleri başımıza getiren bizlere reva gören bu oluşumu destekleyenler var 2 kuruşluk çıkarları için...yazık yazık ve binlercede yazıklar olsun bunları savunanlara!!

Krizin faturasını biz engellilere kesiyorlar. Günde 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Ağır koah hastasıyım. Ve ağır Osas var. Ona rağmen sen artık ağır engelli değilsin diyerek maaşı kesiyor.

%100 engel EX oluyor yani ölüm. benim bildiğim en fazla 99 olur, gözüme ilisti yazıyım dedim.

Ben skolyoz ve kifeskolyoz hastasıyım. Solunum güçlüğü çekmekteyim. Günde 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Ayrıca ağır Osas (uyku abnesi). Bu yüzden 2015 yılnda %85 ağır engelli raporu verilerek bakıcı maaşına bağladılar. 3 Aralık 2018 de vergi indirimi için rapor almak için hastaneye başvurdum. Heyet 90 rapor verdi. Bu sefer ağır engelli kısmına "hayır " yazdı. Hayır yazınca benim bakıcı maaşım sistem tarafından otomatik olarak kesildi. Benim hastalığım da bir iyileşme olmadığı halde böyle bir uygulama yaparak beni mağdur ettiler. Şu an için hiç bir yerden maaş alamıyorum. Mağdur oldum. Bu konu hakkında ne yapabiliriz

jumanji
%100 engel ex olmuyor, bu oranda raporu olan çok insan var. Mantıksız gibi görünse de oluyor işte.

Ağır engelli kısmına hayır yazdılar. Cimere dilekçe yazacağım.

Ben günde 16 saat solunum cihazına bağlı yaşıyorum. Ve bu yüzden de bakıcı maaşı alıyordum. 3 Aralık 2018 de vergi indirimi için rapor gerektiği için hastaneye sevk edildim. Heyet %90 rapor verdi. Ağır engelli kısmına hayır yazdı. Sistem otomatik olarak benim bakıcı maaşımı kesti. Şimdi bu konuyla ilgili olarak Cimere dilekçe yazmak istiyorum. Bana bu konuda dilekçe örneği yazabilir misiniz OturanBoğa ve Kalem abla

Vergi indirimi için aldığım raporum da ağır engelli ibaresi değişti

Vergi indirimi için almış olduğum yeni raporum da ağır engelli kısmına hayır yazdılar. Zannediyorum ki evde bakım maaşım kesilmiştir. Maaşımın kesildiğine dair tarafıma resmi bir yazı gelir mi acaba?

Bakıcı maaşımı yatırmışlar ama çekmedim.

%85 ağır engelliyim. Bakıcı maaşı alıyordum. 3 Aralık 2018 de vergi indirimi için rapor aldım. Bana kurulda bu raporu ne için kullanacağımı sordular. Bende "emekli olmak için vergi indirimi için" dedim. Ertesi günü raporumu aldığım da raporum da engel oranımın %85 den %90 a yükseldiğini ve ağır engelli kısmına hayır yazıldığını gördüm. Bunu sağlık kurulu görevlilerine söyledim. Ben vergi indirimi için rapor aldım. Benim değerlendirmem buna göre yapıldı dedim. Onlarda raporu çıkarıp bir şeyler not düştüler. Ama bakıcı maaşımın kesilebileceğini söylediler. En son alınan rapor veri tabanına sisteme otomatik olarak düşer ve maaşın kesilir dediler. Ben de maaş kesildi diye Aralık 25 te almam gereken maaşı almadım suçlu duruma düşerim diye. Bugün hesaba baktım 1180 lira hesapta gözüküyor. Ne yapayım acaba

Üst Alt