Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminden vazgeçme durumu söz konusu olabilir mi?

Konular
7
Reaksiyonlar
0
merhabalar, şuanda vergi indiriminden yararlanıyorum 2023 Martta emekliliğim doluyor ancak şuan iyi bir maaşla çalışıyorum ve 2020 yılı içinde yeni toplu sözleşmede mesai + ikramiyelerimiz olacak, yaşım henüz genç ve bu kadar erken emekli olmak istemiyorum, normal çalışma statüsüne geçmek istiyorum,vergi indiriminden cayma hakkım var mı varsa eğer bir yaptırımı olur mu geriye dönük.

Schizophrenia

Sanırım kamudaydınız... Bana sorarsanız kimse sizi emekliliğe sevk etmez, taşeron çalışanlar hariç emekliliğe sev edileni hiç görmedim açıkçası. Sadece emekliliği gelmiş çalışanları teşvik etmek amacıyla bir miktar ikramiye verirlerdi.

hozgul

Dostumuzun bağsettiği farklı bir konu. Şöyle izah edeyim. ben taşeron olarak belediyeye işe başladım. 2018 yılında devlet taşeron personele kadro verdi biliyorsunuzdur. KHK ile. burda kırıter şuydu. emekli olum taşeronda çalışmaya devam eden personel işlerine son veriliyordu kanunen işçi statüsüne gecemiyordu. aynı zamanda khk ile işçi olarak başlayan taşeron eğerki işe başladıktan sonra emekliliğe hak kazanırsa haliyle emekli ediliyordu.

şimdi sıkıntı şu.(aynı dertten bende muzdaribim) engelli personel işci statusuyle işe başladı(Ben) 3-4 ay gectı vergi indirim başvurusu yaptı ve olumlu gectı aldı vergi indirimini 21yıl çalışmışlık 7800 primi günü var 3.derece engelli ve sonuc olarak vergi indirimi olduğu için engelli erken emekli hakkı kazanıyor. :D ama yaşım genç bi 10 sene daha çalışırım. e kamuyada girmişim niye emekli olayım.

şimdi vergi indirimi aldığımda SGK nin sisteminde ben başvurmasamda EMEKLİ hak kazanmış olarak görünüyormuyum. görünüyorsam çalıştığım yer halıyle beni hemen emekli eder. hee görünmüyorsa yada vatantaş kendi SGK ya gidip ben emekli olurum mu diyip adam da emekli olursunmu der. kısaca yukarı bıyık aşağısı sakal ileri gitmiyor e bu saatten sonra geride alamayız :D napıcaz biz. demeye getiriyor [FONT=sans-serif]@[/FONT]Schizophrenia kardeşimiz :D

shoalin

Paylaşım için çok teşekkür. Haklısınız, taşeron meselesinde işler karışıyor. Ama belediye personeli iseniz kimse emekliliğe zorlamıyor. En azından pratikte bu şahsen görmedim.

hozgul shoalin

evet kamu çalışanıyım 696 KHK ile taşerondan kadroya geçtik ancak sözleşmede şöyle bir madde var; emekliliği dolan işçi emekli edilip iş akdine son verilir.

Son çare olarak insana cambazlık yaptıracaklar, örneğin; gidip tek bir organımızla engelli raporu almak % 40 altı, nasılsa son rapor geçerli :)

Lehinize olan bir haktan tabiki vazgeçebilirsiniz, engelli vergi indiriminden yararlanmak zorunlu bir husus değildir, o yüzden tamamen tercihinize bağlı.

Schizophrenia

Tamam şimdi durum benim için netleşmiş oldu. Valla ne diyeyim, vergi indirimin iptali sanıyorum ki çok mümkün gibi değil. En iyi ihtimalle %40'ın altına düşmek lazım ama bu nasıl olacak bilemedim...

Geriye bir seçenek daha kalıyor. Sendikalarla görüşüp bu işi uzlaşı ile çözmek.

hozgul zaten 2020 içinde araç almayı düşünüyorum ve muhtemelen % 40 altında bir rapor verilecek ve son rapor geçerli olacağı için Vergi indirimi sisteminden çıkarılacağım

Ben şunu anlayamadım, tamam vergi indiriminiz var ama emeklilik yaşınız gelmediği için ya da gelse bile başvurmazsanız emekli olmazsınız ki. Bence dünya halidir, vergi indirimini almışken %40 altına düşmek çok büyük bir hata gibi geliyor bana.

engellsizz

Pirim gün sayısı ve sigortalılık süresi dolmuşsa yaşın önemi kalmıyor, biliyorsunuzdur. Arkadaşımız ondan endişe ediyor ve endişesinde haklı

hozgul

Ben şunu anlayamadım, diyelim ki vergi indirimi var, 2023 Mart ayına geldik, kendisi gidip emeklilik için başvurmassa kimse onu emekli etmez ki, yani kendisi başvurursa ancak emekli olabilir. Yanlış mı düşünüyorum?

engellsizz

Taşerondan kadroya geçerken bir madde eklendi ve denildi ki: "Emekliliği gelenleri emekli ederiz"

Normalde kamuda bu pek istenmiyor ama istihdamı arttırmak için böyle bir madde koydular

hozgul

Anladım. Peki bu örnekten yola çıkarsak, vergi indirimi hakkı olan personelin ne zaman emekliliği gelecek diye birisi bunu sürekli takip mi ediyor ki zorla işten çıkarabilsinler, pratikte bana pek olası gelmedi de?

engellsizz

Evet, mesela bizde o zamanlar bu işi takip eden bir birim vardı. Tek işi bu değildi elbette, ama bunu da takip ederdi.

engellsizz
Zaten yönetim benim emeklilik dilekçesi vermemi beklemeyecek yani benim böyle bir inisiyatif kullanma hakkım yok, 696 KHK'daki maddeye dayanarak emekliliğimin dolduğu gün emeklilik dilekçemi yönetime vermemi isteyekler. Daha önce emekliliği dolanları gönderdiler ne kadar kalmak için ısrar etselerde.

Schizophrenia

şöyle yap yeni rapor al engel durumunu söyleme veya birini söyleme 40 altı al başka çare yok sanırım

Schizophrenia

Az evvel bu konu hakkında bir düzenleme yapılmıştı diye hatırladım ve sizin için yazıyı buldum. Yazı DPB'de de yayımlanmış. Buna göre sizin şartlarınız taşıyan ama engelli olmayan biri kaç yaşında emekli olacaksa siz de o tarihte emekli olacaksınız. Yazı için şuraya bakınız.

Yazının can alıcı kısmı şurası:

Bu itibarla, Sosyal Güvenlik Kurumundan kendilerine vergi indiriminden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmış bulunanlar hariç, henüz vergi indirim belgesi gereği kendilerine avantajlı koşullardan yararlanmak suretiyle yaşlılık aylığı bağlanmamış sigortalılar bakımından, sosyal güvenlik mevzuatı ve Engelliler Hakkında Kanunun anılan hükümlerinin birlikte mütalaa edilmesiyle bu kişilerin de 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasında engelli olmayan kişiler gibi yaşlılık aylığına hak kazanma açıklamasına yer tarihlerinin esas alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

hozgul tam da bizim üzerinde durduğumuz konuyla alakalı bir açıklama olmuş.. engelli vergi indiriminden yararlanmayan çalışanlarda diğer çalışanlar gibi aynı yaşta emekli olmaya hak kazanacaktır diyor.. teşekkür ederim ilginize Hakan bey

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Rica ederim, bu önemli bir sorundu, neyse ki öncesinde çözülmüş. Bana sorarsanız bunu sendika ve insan kaynaklarına verin lütfen -ki eğer haberleri yoksa onlar da bilgi sahibi olurlar... Schizophrenia

engellsizz
Takibe gerek bile yok.
Maaşında vergi indirimi uygulandığından apaçık belli zaten. Öyle bir madde varsa şartlar oluştuğunda çıkış verirler.
Schizophrenia
%40 altı rapor vergi indiriminden otomatik çıkarmıyor sizi, Maliye Merkez Sağlık Kurulu değerlendirmesi şart.

hozgul bakıcaz artık bi hal çaresine
Ufukalp zaten lehimize bi gelişme beklemiyoruz bu düzende :) istem dışı bi süreç olsa aleyhimize anında karar çıkar ama isteyince zorlaştırırlar. Mesela Engelli maaşı alıp kömür yardımı için talepte bulunan bir arkadaş vardı, kimbilir o maaşı bağlatmak için neler çekti ama bir kömür yardımı için anında maaşını kesmişler.

Schizophrenia
Malesef haklısınız. Gerekçesiz denetim sadece devletin kendi menfaati söz konusu olduğunda devreye giriyor.
Desem ki bazı rahatsızlıklarınızı gizleyip %40 altı rapor ile vergi dairesine başvurun, o zaman da 40 altı rapor ile başvuru alınmıyor zaten.
Tam yazarken hozgul 'ün yazısını gördüm. Sanırım sorun aşılmış, sizin adınıza sevindim.

Schizophrenia

Sizin sözleşmenizdeki madde diğer çalışanların sözleşmelerindeki maddeler gibi değerlendirilemez. Ayrıca tip sözleşme ile emeklilikte fesih hakkı yargıtay tarafından kabul edilmemektedir. Kesinlikle indirim hakkınızdan vazgeçmeyin. Eğer emekliliğe hak kazandınız diye işten çıkarılırsanız açacağınız işe iade davası lehinize sonuçlanır.

Hüseyin İlik

işverenin zorlamasıyla emekli edilmiyoruz zaten, KHK maddelerinde 'emekliliğe hak kazanmış işçi, yaşlılık aylığına hak kazandığı tarihten itibaren emekli edilir' gibi kesin bir ibare var yani zorlamayla değil kanunen olacağız ki iş yerinde yaşı genç olupta emekliliği dolan onlarca çalışanı emekli ettiler.

Schizophrenia

Konuyla ilgili birden fazla KHK ve onların konuyla ilgili birçok maddesi var. Ben öyle bir madde görmedim ancak maddeyi söylerseniz ona göre değerlendirme yapabilirim. Eğer bahsettiğiniz bireysel veya toplu iş sözleşmenizdeki madde ise iş kanununa göre o maddeler uygulanmaz.

Hüseyin İlik
Madde çok açık ve kesin malesef.
696 sayılı KHK'nin geçici 23.madde (ç) fıkrasının ilgili kısmı şu şekildedir:
Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171224-22.htm

Ufukalp

Okadar Karışık Bir konu ki. işin içinden çıkamıyoruz. Dün itibariyle Vergi indirim onaylandı. 21 yıl 7600 iş günü ve 3.derece vergi indirimi :D

Bu şartlarda ben emekliğe hak kazanmış oluyorum ve belediyede çalışıyorum khk la taşerondan işci sınıfına gectık. Bakalım ne olucak ne diyecekler merakla bekliyorum. gelişmelerden haberdar edicem sizi. daha önce insan kaynaklarında calışıyordum. geçiş döneminde emekli olupta taşeronda çalışanlar cıkarılmıştı. daha sonra taşerondan, işçi sınıfına gecip emekliliğe hak kazannan normal işçilerde emekli edildi. ama gel gelelim. engelli olup işçi sınıfına gecen (benim gibi) ve sonradan vergi indirimi alıp(benim gibi Dün yazısı geldi) emekli ediceklermi yada sistem gibi birşeyde bu adam emekli olur işten cıkışını verin denilecekmi çok merak ediyorum.
Hüseyin İlik

shoalin Schizophrenia
Ben yukarıda sadece avukat Hüseyin İlik 'in göremedim dediği maddeyi göstermek için yazdım.
Yoksa hozgul 'ün yukarıda paylaştığı, Devlet Personel Daire Başkanlığı'nın tüm bakanlıklara gönderdiği görüş yazısı sizin durumunuzu çözüme kavuşturmuş görünüyor. Yazıdaki ek-2 tamamen sizin durumunuzu konu alıyor.
Bence merak edilecek bir durum kalmamış.

Ufukalp

Evet ayrıca OHAL KHK sı olduğundan Anayasa Mahkemesine de gidilemiyor. Neyse ki DPB yasayı biraz da zorlayarak engelliler lehine yorum yapmış.

Üst Alt