Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yarın doktor randevum var. Doktoruma yaşadığım durumları nasıl açıklamalıyım?

republix

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
78
Merhabalar,
uzun süredir kpss çalışcam diyip kpss kitapları yazıcı vs aldım sonra 2-3 gün sonra pes ettim dedim keşke almasaydım bunca şeyi ne gerek vardı?
kilo vericem dedim gittim kilo vermek adına bir ton şey aldım 1 hafta sonra ondan da pes ettim keşke almasaydım dedim
sürekli bir şeyler için gaza gelip alışveriş yapıyorum ardından anlamsızlaştırıyorum bu yaptıklarımı

yani gerekli gereksiz alışveriş yapıp kendimi borca da sokuyorum bunun tıp dilindeki ismi nedir doktora nasıl anlatmalıyım bu durumları devlet hastanesi olduğu için çok fazla detay dinlemiyor kısa ve özet geçicem direkt olmadı.

Bu tarz durumlar yaşayan var mı tıp dilinde bir niteliği var mıdır selamlar herkese.

@republix,

Selam,

Bende de vardı bu durum, yani birşeyleri bir hevesle satın alıyorum, yüzlerce/binlerce lira harcıyorum ve sonra bir iki denemeden sonra ondan/o şeyden bıkıp kullanmıyorum.

Bir iki örnek verip somutlaştırayım: İşte Arçelik Çok fonksiyonlu pişirici aldım bir heves. Buna elektrikli düdüklü de deniyor. 2 - 3 kere kullanıp bir daha da yüzüne bakmadım.
Yine elektrikli ızgara aldım, aynı şekilde pek kullanmadım/kullanamadım. Yıllar önce koşu bandı almıştım yürüyüş için falan onu da istikrarlı kullanamadım. Çok uzatmayayım lafı.
Bence durum doktora anlatılacak bir şey değil. Biraz biraz hayalperstlik, biraz alışveriş bağımlılığı ve kendini eksik tanıma ...

Ben kendimi biraz frenledim sanırım bu konuda. İşte artık evde bulunan bir malzeme işime yaramıyorsa ve ilerde de yaramayacaksa atıyorum veya dolap uygulaması gibi yerlerde ücreti mukabilinde satıyorum. Hatta bir kaç parça eski şeyi burada paraya da çevirdim. Ve dersimi aldım gibi gibi.

Konu aslında tam psikologla terapide paylaşmalık. Yoksa Psikiyatırın yazacağı bir ilaçla sanmıyorum ki çözülsün.

Ben de Playsitation 3 aldım Biraz takıldıktan sonra bıraktım. Odamda öyle duruyor

Ben de ekpss kitaplari aldim simdi. Calismazsam dediginiz gibi olacak. Ama calisirsam? Ya da onun yerine yavas yavas mi satin alsaydim?

1. Calismayi birakma.
2. Yavas satin al.

Ikisini yaptiktan sonra zararli cikmam. Ekpss'ye 2 yil var. Tekrar baslarsaniz ve bu sefer birakmazsaniz alisveris bosa gitmez. Sizi engelleyen nedir?

Ben de yaşadım bunları çok. Bir sürü para verip aldığım kitapların çoğunun kapağını açmadım. Oyun oynarım dedim aldığım bilgisayar toz içinde bir yerde duruyor. Eve gereksiz eşyalar alma, para harcamak, kumar🫪 ve daha aklıma gelmeyenler... Bipolarım.

@republix, tıp dilinde buna mani denir, yapamayacağın şeyler için aşırı para harcamak sonra maddiyat olarak sana geri döner ama siz o kadar mani atağı gibi bir şey yapmamışsınız bir kaç kitap almak kilo vermek için ürünler almak bana tam bir manik atak gibi gözükmüyor daha çok misal annesinin babasının ya da kendisinin malını üç kuruşa satmak, sınırsız ve aşırı para harcamak, durduk yere yurtdışı seyahati alıp gitmemek gibi şeyler mani ye girer

@Sarman, ama bence mani de olabilir çünkü ailem şikayetçi çok alışveriş yapıyorsun işte gereksiz gereksiz şeyler alıyorsun diye sitem ediyordu çok fazla ben çok fazla oralı olmayıp devam ediyordum o yüzden acaba antidepresanı mı keser böyle dersem bilmiyorum ama bir konusunu açıcam yarın.

@republix, Aşırı şekilde oluyorsa buna mani denebilir eğer maniyse sakın antidepresan kullanma antidepresanlar maniyi dahada şiddetlendirir hatta bazı hastalarda hiç yoktan maniye sokabilir.

Teşhişiniz ne bilmiyorum ama pisikoz türü rahatsızlıklarda devamını getirememe, motivasyon eksikliği, çabuk sıkılma sık görülen bir durum.

Doktora kısaca başladığım şeyin devamını getiremiyorum, çabuk sıkılıyorum diyebilirsin harcamaların kontrolsüz ve anlamsızsa onuda söyleyebilirsin.

@Operadaki Hayalet, hayır, aslında @kara duman abinin dediği gibi hastalık kaynaklı bu. Maymun iştahlı deyip kötüleyemeyiz kişiyi.

@republix doktora yukarıda yazdığınız şekilde söyleyebilirsiniz, gayet özet açıklama. Bir şeyi merak ettim, "kesinlikle başarırım, yapamayacağım bir şey değil" tarzında ama gereğinden fazla özgüvenli düşünceleriniz oluyor mu? Öyleyse mani olma olasılığı daha da yükselir.

@Mara, ya mesela ben daha önce 120kg lerden 60 kg lere inmiş birisi olarak bu sefer de kesin başarırım dedim hatta video çektim bunu kanıtlar vaziyette gittim beslenme için bir ton alışveriş yaptım bu mamalar var öğün olarak geçen onlardan aldım ettim 1 hafta bitti sonra dedim ki bu böyle gitmez diyerek yemeye başladım videoyu da sildim sözde o videodan destekçi bulup diyete devam edecektim ve yapacağıma o kadar inandırmışım ki kendimi video da kesin olarak yapıcam şeklinde açıklamalarım vardı.

@kara duman, çok teşekkür ederim dediğiniz cümle mantıklı psikoz geçmişim var evet bu şekilde açıklama yapıcam doktora

@republix, kendim de bu gibi durumlar yasadigim icin mani gibi gelmiyor. Psikozun etkileri ne yazik ki bunlar. Dopamin dengesizliginden kaynakli. Dopamin odul mekanizmasi ve heves, ilgi, motivasyon gibi konularla iliskilendiriliyor. Aslinda devamini getirebilseniz, yani istikrarli olsaniz gayet mantikli davranislar. Ama iş siradan olmaya baslayinca sıkıcı geliyor ve kisi baska yeni bir aktiviteye yoneliyor. Galiba sizde de durum bu.

@Mara, haklısınız işin garibi anti depresan sosyal fobime bir miktar iyi geldi şimdi maniye giriyorum diye doktoru yönlendirirsem antidepresanı kesicek pek iyi olmayabilir.
direkt ben kontrolsüz bir iki alışverişim oldu ama çok çabuk sıkılıyorum ve devamını getiremiyorum diye bir yorumlamada bulunayım ve sosyal fobi için antidepresanın iyi geldiğini söyliyeyim o duruma göre ilerlesin bakalım.

@Luci, çok haklısınız ama spor yapmak için de kalabalık spor salonlarına gitmek ya da bilmediğim aletler altında rezil olacakmışım gibi hissediyorum en temizi yürüyüş aslında da işten sonra ölü gibi olunca da 1-2 gün gidip gene devam ettiremiyorsun ama sporun özgüvene etkisi olduğu aşikar.

David GOGGİNS'in Benim canım acımaz kitabını öneririm. İstersen bi araştır. Bana çok iyi geldi. Şimdi asla pes etmiyorum, mücadeleci ruhum gelişti.

Üst Alt